Otključajte vrata potkožnim čipom

poruka: 51
|
čitano: 9.705
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Otključajte vrata potkožnim čipom".
11 godina
neaktivan
Re: Otključajte vrata potkožnim čipom
Aldo kaže...
zoki.zlikowski kaže...
wifi kaže...

vidim problem s ovim nacinima otkljucavanja i zastite opcenito...

ukoliko citac cip moze procitat, tada ga prakticki nista ne sprijecava da ga i kopira, a ako se moze kopirati, onda to moze uciniti i netko u prolazu, npr. na dok stojis na semaforu. isto vrijedi bilo da se radi o nfc, rfid ili kakvoj drugoj bezicnoj tehnologiji koja se temelji na jedinstvenom broju... 

super je to da ti ga netko fizicki ne moze ukrast i ne mozes ga izgubit, ali ovako ga je jos lakse elektronski ukrast i to neprimjetno... 

Ne znam kako radi NFC, ali to ne mora biti istina. To bi bilo kao da kažeš da kad imam upaljen BT da mi možeš upasti u mobitel, ne možeš. NFC (opet ponavljam, ne znam da li tako radi, RFID nije tako radio) može imati public i private key i prije prvog otvaranja vrata "spariti" se sa bravom. U stvarnosti, razmijeniti ključeve. U tom slučaju i da slušaš komunikaciju nećeš ništa moći s tim.

Buduci da se bavim s NFC/RFIDom, mogu pouzdano reci da nije samo tak kopirati tag, pogotovo ako se bude radilo o Type 2 tagu, poput: http://www.nfcworld.com/2012/10/31/320871/nxp-launches-new-generation-of-nfc-tags-with-built-in-security-features/ Neki tagovi koje je vrijeme pregazilo, tipa MIFARE Classic se daju kopirati i emulirati specijalnim uređajima npr. proxmark3... 

na google playu imaju aplikacije koje prikazuju svaki byte svega što je pohranjeno u NFC kartici...

17 godina
wifi kaže...
zerocool12 kaže...

Guglaj kako su automobili zaštićeni od krađe koda...

Uglavnom, postavljen je generator koda određene duljine znamenki i prilikom svakog otključavanja/zaključavanja automobila generira se novi kod... Uz to da se dopušta odstupanje od 256 različita koda, tako da možeš 255 puta pritisnut ključ i svejedno otključati...
Do sada je dobro funkcioniralo...

No protivnik sam bilo kakve tehnologije koja se stavlja u tijelo a nije zdravstveno potrebna..

ti naravno shvacas da nfc i daljinski od auta nisu identicni, a za daljinski od auta sam vec napisa o cemu se radi - rolling code... 

ovdje se radi prakticki o identifikaciji osobe koristeci nfc, a osnova sigurnost temelji se na "nemogucnosti" drugih da ocitaju kod... medjutim, jednom kad ga imaju, mogu ga i reproducirat... 

nije ti to bas tak... nije to barkod. kompletna komunikacija izmedju citaca i taga je kriptirana. replay attack nema sanse na vecini tagova. Jasno, najslabiji dio svega je tajni kljuc za citanje taga... ako dodjes do njega/algoritma po kojem se racuna, mozes procitati sadrzaj... no da bi kopirao/emulirao tag to je ipak mnogo teze...

17 godina
C je programski jezik kaže...
Aldo kaže...
zoki.zlikowski kaže...
wifi kaže...

vidim problem s ovim nacinima otkljucavanja i zastite opcenito...

ukoliko citac cip moze procitat, tada ga prakticki nista ne sprijecava da ga i kopira, a ako se moze kopirati, onda to moze uciniti i netko u prolazu, npr. na dok stojis na semaforu. isto vrijedi bilo da se radi o nfc, rfid ili kakvoj drugoj bezicnoj tehnologiji koja se temelji na jedinstvenom broju... 

super je to da ti ga netko fizicki ne moze ukrast i ne mozes ga izgubit, ali ovako ga je jos lakse elektronski ukrast i to neprimjetno... 

Ne znam kako radi NFC, ali to ne mora biti istina. To bi bilo kao da kažeš da kad imam upaljen BT da mi možeš upasti u mobitel, ne možeš. NFC (opet ponavljam, ne znam da li tako radi, RFID nije tako radio) može imati public i private key i prije prvog otvaranja vrata "spariti" se sa bravom. U stvarnosti, razmijeniti ključeve. U tom slučaju i da slušaš komunikaciju nećeš ništa moći s tim.

Buduci da se bavim s NFC/RFIDom, mogu pouzdano reci da nije samo tak kopirati tag, pogotovo ako se bude radilo o Type 2 tagu, poput: http://www.nfcworld.com/2012/10/31/320871/nxp-launches-new-generation-of-nfc-tags-with-built-in-security-features/ Neki tagovi koje je vrijeme pregazilo, tipa MIFARE Classic se daju kopirati i emulirati specijalnim uređajima npr. proxmark3... 

na google playu imaju aplikacije koje prikazuju svaki byte svega što je pohranjeno u NFC kartici...

to ti ovisi o tipu taga i kljucevima/access bytovima koji su definirani za pristup toj memoriji...

mi recimo cesto koristimo mifare classic 1k. ono kaj ti mozes procitati na nasoj kartici je UID i prvi blok 0. sektora, drugo jedino ako znas kljuceve A i B ;-)

17 godina
neaktivan

ako je ikako moguče našim zastupnicima u saboru ugraditi nešto slično u glavu,pa da mi od doma glasamo i oni samo dižu ruke..ili unaprijed isprogramiramo svog zastupnika u skladu sa svojim stavovima,za buduća glasovanja o zadanim temama.

Štetnost ugradjenog bi bila korisna jer bi doprinjela kraćem primanju vrlo povlaštene mirovine i time doprinjela stanju proračuna i boljitku nacije.  

Penis Bonus Pax In Domus
17 godina
neaktivan
Aldo kaže...

nije ti to bas tak... nije to barkod. kompletna komunikacija izmedju citaca i taga je kriptirana. replay attack nema sanse na vecini tagova. Jasno, najslabiji dio svega je tajni kljuc za citanje taga... ako dodjes do njega/algoritma po kojem se racuna, mozes procitati sadrzaj... no da bi kopirao/emulirao tag to je ipak mnogo teze...

vidi, nikad nisam proucava nfc jer mi nije osobito zanimljiv, ali moze se rec da je svojevrsna evolucija rfid... kakvo je trenutno stanje sa sigurnoscu nfc i kakve sve implementacije postoje ne ulazim, ali ostaje i dalje mogucnost da netko tko ne triba ima pristup tagu... 

kad vec spominjes tajni kljuc, i kako je rijec o otvaranju vratiju, tada je moja pretpostavka da bi proizvodjac brave imao svoj tajni kljuc za sve svoje brave, nekakav "master key", ali isto tako onda ocekujem da sa svojim kljucem otvaram vrata kuce, palim auto, placam racune, itd., a onda ili implantat mora imat mogucnost citanja tajnih kljuceva vise firmi, ili se firme moraju uskladit ili sto vec... 

eto, ako se vec time bavis, i nije ti pretesko, daj malo objasni kako radi "moderni" nfc u odnosu na prve verzije... 

17 godina
neaktivan

A potkožnom ugradnjom indetifikacijskog chipa ,dobrobiti su nebrojne.. 

-nema potrebe nosati hrpu dokumenata,trošak reizdavanja,strah od gubitka,master online lozinka,

ali i buduče majke lako bi statistički mogle izabrati najvjerovatnijeg oca djeteta..i obrnuto, nisam bio tute. Ušteda na testu očinstva..

umjesto bračnog prstena chip (game over) ,

lakše upoznavanje,samo skeniraš

mada bar kod istetoviran na čelu je dovoljan za to zar ne? {#}

prodavači samo skeniraju i vide oko koga se ne treba trudit..nema čovjek ni za kruh{#}

Penis Bonus Pax In Domus
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.11.2013 21:29 (s1hr).
17 godina
wifi kaže...
Aldo kaže...

vidi, nikad nisam proucava nfc jer mi nije osobito zanimljiv, ali moze se rec da je svojevrsna evolucija rfid... kakvo je trenutno stanje sa sigurnoscu nfc i kakve sve implementacije postoje ne ulazim, ali ostaje i dalje mogucnost da netko tko ne triba ima pristup tagu... 

kad vec spominjes tajni kljuc, i kako je rijec o otvaranju vratiju, tada je moja pretpostavka da bi proizvodjac brave imao svoj tajni kljuc za sve svoje brave, nekakav "master key", ali isto tako onda ocekujem da sa svojim kljucem otvaram vrata kuce, palim auto, placam racune, itd., a onda ili implantat mora imat mogucnost citanja tajnih kljuceva vise firmi, ili se firme moraju uskladit ili sto vec... 

eto, ako se vec time bavis, i nije ti pretesko, daj malo objasni kako radi "moderni" nfc u odnosu na prve verzije... 

nema problema :-) 

Da bi se neka tehnologija smatrala NFC-om, mora biti odobrena od strane regulatornog tijela NFC Forum.

Trenutno su definirane 4 skupine NFC tipova tagova. detalji na wikipediji

ukratko, NFC je podskup RFID-a. RFID radi na raznim frekvencijama, najcesce od 125kHz do 5GHz,

dok se NFC smjestio na frekv. podrucju od 13.56MHz. No treba napomenuti da nije svakintag na 13.56 NFC, 

npr. prije spominjani MIFARE classic 1k je RFID, no nije NFC.

Firma u kojoj radim izmedju ostalog, proizvodi RFID hardver/firmware i prateci software.

Mi koristimo Mifare Classic 1k kartice u aplikacijama gdje nije potrebna "vojna sigurnost" npr. evidencija radnog vremena u firmi xyz. Kljuceve definiramo za svaku karticu posebno, no seed kojim dodjemo do kljuca dobijamo iz vise komponenti. npr. tajni kljuc klijenta + serijski broj kartice + nas tajni kljuc. to ide automatski kod izdavanja kartica. vise od toga mogu reci jedino na Private.

17 godina
neaktivan
Aldo kaže...

nema problema :-) 

Da bi se neka tehnologija smatrala NFC-om, mora biti odobrena od strane regulatornog tijela NFC Forum.

Trenutno su definirane 4 skupine NFC tipova tagova. detalji na wikipediji

ukratko, NFC je podskup RFID-a. RFID radi na raznim frekvencijama, najcesce od 125kHz do 5GHz,

dok se NFC smjestio na frekv. podrucju od 13.56MHz. No treba napomenuti da nije svakintag na 13.56 NFC, 

npr. prije spominjani MIFARE classic 1k je RFID, no nije NFC.

Firma u kojoj radim izmedju ostalog, proizvodi RFID hardver/firmware i prateci software.

Mi koristimo Mifare Classic 1k kartice u aplikacijama gdje nije potrebna "vojna sigurnost" npr. evidencija radnog vremena u firmi xyz. Kljuceve definiramo za svaku karticu posebno, no seed kojim dodjemo do kljuca dobijamo iz vise komponenti. npr. tajni kljuc klijenta + serijski broj kartice + nas tajni kljuc. to ide automatski kod izdavanja kartica. vise od toga mogu reci jedino na Private.

kazem, nisam nikad gleda detalje oko NFC, ali po tome sto kazes, ispada da ovo http://www.ebay.com/itm/5-x-NFC-thin-smart-card-tag-tags-Mifare-1k-S50-IC-13-56MHz-Read-Write-RFID-/370929366064?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item565d1cf430 zapravo i nije NFC vec cisti RFID, dok recimo ono sto bi bia NFC ne mozes tek tako olako ni kupit bez da se obratis firmi koja se time bavi (eto, npr. tvojoj).

kako sam uvijek smatra da je nfc jaaaako slican rfid-u obicno sam ga vidia upravo u onome sto si spomenia, evidencija radnog vrimena, otvaranje nekih ne osobito vaznih vratiju, logiranje na pc, itd... 

iskreno, sad je znatizelja proradila u meni, moze slobodno na private ako ne gnjavim previse... 

17 godina
neaktivan

Jeste da bi bilo praktično sa čipom u koži kupovati, otvarati vrata itd. Ali, praksa pokazuje da sa tehnologijom stiže Big Brother, pa treba biti oprezan i ne pretjerivati. Drugim riječima, kad ugradite čip, on ne služi samo za otvaranje vrata, nego kao da ste ugradili ono jedno oko od Big Brothera da vas prati. Kao kad kompjuteri u novim autima šalju podatke proizvođaču,a  da vi to i ne znate. Iako ste vi kupili auto, ono šalje podatke nekom drugom. Takođe se kompjuteri u autu mogu koristiti za preuzimanje kontrole i ubijanje npr. novinara koji priprema tekst o CIA ili NSA (Michael Hastings), a da to niko ne može dokazati. Tako se možda i sa čipom može izazvati srčani udar kod za vladu nepoželjne osobe, osim praćenja gdje se tačno nalazi. Nema sumnje da će vlasti pokušati sprovesti čipiranje svakog, u skladu sa politikom prisluškivanja i praćenja svakog (NSA afera i Snowden). Dok imamo ovakve vlasti, ne treba predaleko ići sa tehnologijom koja se lako zloupotrijebi.

3 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

ˇ@Mad Max slažem se: Dok imamo ovakve vlasti, ne treba predaleko ići sa tehnologijom koja se lako zloupotrijebi.
ali ostaviti osobni izbor,bez nametanja
zasad smatram da bi meni to koristilo i ja bih to želio isprobati,ali protivim se nametanju.

malo off topic ,ali vidim da ovdje ima i stručnih,koliko je siguran otisak prsta kao online master lozinka,govorim o prosječnom čitaču prsta,generalno što se ugradjuje u laptope.

Penis Bonus Pax In Domus
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.11.2013 0:56 (s1hr).
16 godina
neaktivan

Nevalja, mogu zamisliti koliko bi se povećao broj slučajeva s kancerom testisa i ostalih intimnih dijelova.... Msm zna se šta mi muški najčešće radimo s desnom rukom....{#}

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
wifi kaže...

Djuro von Prekoplotovich kaže...

Aha, a zašto onda nisu masovno skrekani RF daljinski upravljači za zaključavanje vozila, garaža i sličnog?

U usporedbi s ovim napravama njihov domet je ogroman.

rolling code, aktivna komunikacija s obje strane, neusporedivo s ovim... 

Aha, a kako onda funkcioniraju ove nove "beskontaktne" bankovne kartice?

Vidiš, prije nego što se izletiš o nekoj temi, komentar je možda pisao netko tko je u praksi radio ili radi s tehnologijom o kojoj se priča.

13 godina
neaktivan

A evo malo vijesti iz nedavne prošlosti:

http://en.wikipedia.org/wiki/VeriChip

U ovom članku na Bugu prikazali su manju verziju iste stvari, dimenzije skoro identične onome što se već godinama ugrađuje psima kod veterinara.

Jedino što je ovakvo nešto enkriptirano, nadam se malo bolje od rfid tehnologije na putovnicama.

Da, naše nove putovnice također to imaju.

Da, gotov proizvod spreman za ugradnju postoji već godinama i ima odobrenje od američke FDA.

Da, iako nije obavljeno dugoročno testiranje rizika od raka.

Tvrtka je pokušala lobirati za masovno uvođenje, no to im nije uspjelo i odustali su od toga.

To se događalo negdje u isto doba kada su u juesofej i Velikoj Britaniji htjeli uvesti nekakav tip identifikacije - u Britaniji su htjeli uvesti obične plastične osobne.

Priča im naravno nije prošla jednostavno, jer su se pobunile udruge kojima je posao da se bune oko takvih stvari.

Da, to je ono što što u džepu ili novčaniku ima svaki građanin ove države stariji od 15 godina.

Filozofsko pitanje - zašto bi netko tjerao ljude na novu tehnologiju praćenja, uz to invazivnim metodama, kada ju svatko od vas već dobrovoljno ima pored sebe na stolu kod kuće ili u džepu dok idete negdje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.11.2013 12:10 (Djuro von Prekoplotovich).

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
xZero kaže...

Msm zna se šta mi muški najčešće radimo s desnom rukom....{#}

Kakve veze pobogu imaju rak testisa i kopanje nosa?

15 godina
protjeran

Koliko gluposti na jednom mjestu. {#}

B-A-R-C-A
17 godina
protjeran

Vidim ovdje neki jedva čekaju da ih čipiraju ko pse ... bogte {#}

Glory Glory Man United
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
memulica kaže...

Vidim ovdje neki jedva čekaju da ih čipiraju ko pse ... bogte {#}

They have descended from heavens in fire chariots, and made humans on their own image.
14 godina
neaktivan
Mad-Max-X kaže...

Jeste da bi bilo praktično sa čipom u koži kupovati, otvarati vrata itd. Ali, praksa pokazuje da sa tehnologijom stiže Big Brother, pa treba biti oprezan i ne pretjerivati. Drugim riječima, kad ugradite čip, on ne služi samo za otvaranje vrata, nego kao da ste ugradili ono jedno oko od Big Brothera da vas prati. Kao kad kompjuteri u novim autima šalju podatke proizvođaču,a  da vi to i ne znate. Iako ste vi kupili auto, ono šalje podatke nekom drugom. Takođe se kompjuteri u autu mogu koristiti za preuzimanje kontrole i ubijanje npr. novinara koji priprema tekst o CIA ili NSA (Michael Hastings), a da to niko ne može dokazati. Tako se možda i sa čipom može izazvati srčani udar kod za vladu nepoželjne osobe, osim praćenja gdje se tačno nalazi. Nema sumnje da će vlasti pokušati sprovesti čipiranje svakog, u skladu sa politikom prisluškivanja i praćenja svakog (NSA afera i Snowden). Dok imamo ovakve vlasti, ne treba predaleko ići sa tehnologijom koja se lako zloupotrijebi.

Citas previse SF knjiga. Proizvodjaci automobila ne znaju nista o tvom vozilu dok ne dodjes u servis i dok se oni ne spoje na njega i procitaju te podatke. Isto tako nitko ne zna kad si usao u kucu dok ne dodje to senzora i elektricne brave i to samo ako si kupio takav tip koji snima te podatke.
17 godina
neaktivan

no dobro ,što je onda najpraktičnije pamčenje i čuvanje lozinki,nego master lozinka koja može biti niz slova i brojeva i ostalih znakova, a da se ne izgubi i ili zaboravi korisno bi bilo, bezkontaktno čitljiv čip umetnuti pod kožu,jer sve ostalo se izgubi i zaboravi.. 

kad bi bilo jeftinije radje bi čitač Zjenice oka,ako ko ima viška kojeg ,polovnog..razmotrio bi kupnju..

Nažalost nitko od stručnijih,upučenijih i obavještenijih ne odgovara na prijašnje pitanje ,o tome koliko je siguran čitač otiska prsta u usporedbi sa rfis i nfc chipovima za osobnu autorizaciju..samo čitam osude radi pomisli ugradnje nečeg korisnog, a jednako štetnog poput beskorisnih piercinga,amalgamske plombe u zub i sl..

p.s. : smijeh je lijek...pomišljam da istetoviram lozinku kao bar kod na __skrovito mjesto{#}__ pa da je skeniram kad zatreba..{#}

Penis Bonus Pax In Domus
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.2.2014 4:28 (s1hr).

1 0 hvala 0
16 godina

Svima treba nabiti čip u guzi*u i ukinuti gotovinu, pa da vidiš kako se topi stopa kriminala.

0 0 hvala 0
16 godina
Punti kaže...

Svima treba nabiti čip u guzi*u i ukinuti gotovinu, pa da vidiš kako se topi stopa kriminala.

Doduše, biti će malo nezgodno očitavanje čipa ...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice