Neprilike s fizikom multiverzuma

poruka: 53
|
čitano: 7.997
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Neprilike s fizikom multiverzuma".
10 godina
protjeran
Re: Neprilike s fizikom multiverzuma
Drago kaže...
.....
....
..

PS: nick ti rula. :-)

ali Drago, u svemiru postoje početni uvjeti, raspon u kojemu djeluju sile i sva čuda konstanti... s druge strane imamo i many worlds interpretaciju koja će nam dati upravo razgovore o guantanamu...

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 12:52 (nemrem_mama_mi_sere).
14 godina
neaktivan

Zanimaju me mišlenjenja, a pogotovo mišlenje autora teksta, o modelu koji zagovara Nassim Haramein. Predstavljeno je u dokumentarcu Black Whole. Ko nađe vremena, bio bih mu zahvalan.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Daj ba, ne mogu dokazati neke stvari koje su nam "ispred nosa" a ne nešto kao što je multiuniverzum tj. multisvemir (glupo je reči multiuniverzum, ukoliko se riječ univerzum odnosi na samo ono što je jedno..)

Moj PC  
0 5 hvala 0
10 godina

Nassim Haramein je šarlatan najgore vrste, dno dna
ono što propagira nije čak ni pseudoznanost, to su potpune besmislice umotane u zvučne nazive iz područja moderne fizike

17 godina
neaktivan
Garamel kaže...

Daj ba, ne mogu dokazati neke stvari koje su nam "ispred nosa" a ne nešto kao što je multiuniverzum tj. multisvemir (glupo je reči multiuniverzum, ukoliko se riječ univerzum odnosi na samo ono što je jedno..)

Koliko vidim piše multiverzum, a ne mulitiUniverzum.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
16 godina

zanimljiv je taj svemir i sva ta istraživanja.... no... čemu sve to ?

ukoliko sam dobro shvatio, starrost svemira se procjenjuje na 13 MILIJARDI godina.

najudaljenije zvijezde (galaksije..) su MILIJARDAMA svjetlosnih godina daleko od nas. To znači da ovaj čas te zvijezde vjerojatno više ni ne postoje (ugasile su se), no njihova svjetlost treba vremena da dođe do nas.

svemir se još uvijek širi.... ne zna se kada će se i da li će se uopće početi skupljati prema onoj početnoj točki velikog praska. U tom početnom trenutku, kažu da je svemio bio JEDNA TOČKA - sva masa cijelog svemira bila je koncentrirana u JEDNU TOČKU.

pa to su sve tako fantastično ogromne udaljenosti, mase, vremenska razoblja.... a mi na zemlji postojimo SAMO PAR TISUĆA GODINA.

pa mi smo toliko mizerno mali  i vremenski kratkotrajni u povijesti svemira da niti možemo sve to shvatiti niti bilo šta izmjeniti.... niti se ikuda maknuti sa kugle zemaljske (jednostavno nam to zakoni fizike ne dopuštaju - brzina svjetlosti nam je nedostižna a i da ju dostignemo..... prespora je za putovanja svemirom)

i sad tu još uskače i multisvemir :)

sva ta nauka i istraživanja... to je samo za maštu.

a možda ja griješim?

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 23:07 (dankodr).

1 8 hvala 0
15 godina
neaktivan
dankodr kaže...

zanimljiv je taj svemir i sva ta istraživanja.... no... čemu sve to ?

.......

sva ta nauka i istraživanja... to je samo za maštu.

a možda ja griješim?

Griješiš! Postoje crvotočine! http://phys.org/news/2013-12-spooky-action-wormhole-entangled-quantum.html

15 godina

To je baš za malo "mindfuck" mozga. Pa ako postoji više univerzuma, kako bi nazvali onda taj skup ? Fali neka nova rijec onda. 
Ako sunce nije jedino ima ih mnogo, galaksija nije jedina ima ih mnogo, svemir nije jedini ima ih mnogo. 

Mislim da to sve "teži u beskonacnost" i broj tih grupa može biti beskonačan. 

Ali opet s druge strane ako i broj galaxya teži u beskonacnost znaci da je svemir beskonacan i nema mjesta za druge svemire 

Realnog smisla i znacaja za život ljudi nema ali je fora ponekad se prisjetiti kako smo mali. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
GRDI-146 kaže...

znaci da je svemir beskonacan i nema mjesta za druge svemire 

E to sa pojmom baskonačnosti ti je čudna spika. I prilično neintuitivna.
Naime postoje veće beskonačnosti od beskonačnosti. Matematičari imaju
različite nivoe tih singularnosti. Ako ti se da, pogledaj si dokumentarac

"To infinity and beyond"

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
neaktivan
I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Kako sve ima svoj početak i kraj, zvijezde, planeti, sve što vidimo na našoj Zamlji ima svoj početak i kraj, rađanje i umiranje, tako ja vjerujem da je svemir prirodna pojava, prirodni proces koji ima svoj početak (big bang) i kraj za koji neko govori da će biti veliko sažimanje a neki da će se širiti vječno dok se i atomi ne razdvoje. Neki vjeruju da su ta skupljanja i širenja samo ciklusi u životu svemira koje mi, zbog našeg kratkog životnog vijeka ne možemo registrirat. Svakako ne vjerujem da je svemir vječan. Ta će se prirodna pojava opet dogoditi ako je jedan svemir ili se događa non-stop u mulitiversu gdje se svemiri rađaju i umiru.

xfire: GStyle|KIKI3000

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Nismo se bitno odmakli od smisla rasprave je li Zemlja ravna ploča i ako nije zašto ljudi na južnoj polutci ne popadaju sa Zemlje.

Po meni ostaju dvije teorije:

1. Nečiji smo eksperiment u nekakvom LHC u vremenu koje je potrebno da on/oni napišu znanstveni rad na temu.

2. "Neka bude prasak" - "I bi prasak"

0 4 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moje mišljenje je da mi u istom trenu egzistiramo u beskonačno paralelnih svemira, a da je sve to u biti jedan beskonačan svemir.

Evo da ilustriram svoju misao. 

Moje mišljenje Moje mišljenje

http://www.norgems.com

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Lijepo je gledat kako se lome ljudi na ovoj temi..Istina je da pojma nemamo. A što se tiče beskonačnosti.. pa jasan je pojam beskonačnosti kada je tema matematika..npr primjer su Priodni brojevi(beskonačni ali ograničeni s jedne strane N=1,2,3,....), pa onda cjeli, realni itd...

Ali kada govorimo o stvarnom fizičkom svjetu...ja nisam siguran da u njemu postoji beskonačnost(ako netko ima primjer dajte)...Jer i svemir je konačan..kao što netko napisa(nastao je prije 13,14 milijardi godina u Big Bang-u, znači imao je početak i od tada se širi..)...

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 9:42 (whitespace).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...
U mojoj sobi živi nevidljiv vilenjak kojega se ne može ni čuti, ni vidjeti ni omirisati ni na bilo koji način detektirati, ali on postoji.

I kod tebe je vilenjak? Ja sam mislio da je samo kod mene..

Drago kaže...
Kolika je, primjerice, vjerojatnost da ja sada baš..

Idući tom logikom svaki događaj i stanje koje realno postoji postaju ekstremno "nevjerojatni" ili "malo vjerojatni" ako se ide tim putem izračuna vjerojatnosti. 

Zapravo se i ide putem vjerojatnosti (ili jednostavnosti) u teorijskim modelima kada ne znamo 'zaistač'. Occamova britva nije bila nepoznata Einsteinu, Plancku ili Heisenbergu. Naravno, kao vodilja a ne dokaz..

woodgamesfx kaže...

Moje mišljenje je

Tvoje mišljenje je izvan vremena i prostora, barem po ilustraciji..

15 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Moje mišljenje je da mi u istom trenu egzistiramo u beskonačno paralelnih svemira, a da je sve to u biti jedan beskonačan svemir.

Evo da ilustriram svoju misao. 

Otkad su to vrijeme i prostor odvojeni?

17 godina
whitespace kaže...

Lijepo je gledat kako se lome ljudi na ovoj temi..Istina je da pojma nemamo. A što se tiče beskonačnosti.. 

Ali kada govorimo o stvarnom fizičkom svjetu...ja nisam siguran da u njemu postoji beskonačnost(ako netko ima primjer dajte)...J

Imamo pojma.  http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_singularity Naravno nemamo svi pojma.
Također, svemir je teško objašnjiv glede dimenzija. Neobjašnjiva je većini ljudi i kozmička inflacija, 
uglavnom, veći je od onoga što možemo vidjeti.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 10:47 (overhaul).
10 godina
neaktivan

Singularnost je ključna rječ ovdje..i Big Bang je singularnost takodjer, kao i crna rupa, nemože se to opisat matematičkim formala..bar zasada tu se sve raspada...To je ono što znam o ovome..a znam jako malo :)

15 godina
neaktivan
bed kaže...
woodgamesfx kaže...

Moje mišljenje je

Tvoje mišljenje je izvan vremena i prostora, barem po ilustraciji..

phoenix2003 kaže...

Otkad su to vrijeme i prostor odvojeni?

Na slici sam htio ilustrirati sljedeće. Ako zamislimo da postoji beskonačno svemira (stanja) onda jedino logično što mi se u beskanačnosti nameće je kružnica s time da vrijeme da vrijeme ide kroz prostor i obrnuto. U suštini gibanje kroz prostor stvara vrijeme.

Važna napomena!

To je moje mišljenje i vrlo vjerojatno sam u potpunosti u krivom.

http://www.norgems.com
16 godina
neaktivan
GRDI-146 kaže...

To je baš za malo "mindfuck" mozga. Pa ako postoji više univerzuma, kako bi nazvali onda taj skup ? Fali neka nova rijec onda. 
Ako sunce nije jedino ima ih mnogo, galaksija nije jedina ima ih mnogo, svemir nije jedini ima ih mnogo. 

Mislim da to sve "teži u beskonacnost" i broj tih grupa može biti beskonačan. 

Ali opet s druge strane ako i broj galaxya teži u beskonacnost znaci da je svemir beskonacan i nema mjesta za druge svemire 

Realnog smisla i znacaja za život ljudi nema ali je fora ponekad se prisjetiti kako smo mali. 

Nemam bas stav pro ili kontra multiverzuma, ali sam ovdje uočio ligičku pogrešku u zaključivanju. Pojasnit ću na primjeru iz matematike (a iz čega bih drugo):

-Na brojnoj osi je beskonačno mnogo racionalnih brojeva. Štaviše, između bilo koja dva racionalna broja je beskonačno mnogo racionalnih brojeva). Pogrešan zaključak bi bio da na brojnoj osi nema mjesta za još brojeva.

-Unatoč tome, na brojnoj osi je pored svih tih racionalnih, beskonačno mnogo iracionalnih brojeva.

Logika zna biti prevarant, pa postaviti zamku :)

NHF

morrisoN
15 godina
neaktivan

Bez obzira koliko su napredovala istraživanja na području fizike i matematike, još uvijek imamo premalo informacija o svemu što nas okružuje. Ostaje nam vrijedno prikupljati informacije i slagalica će se sklopiti. Velika nada u ovom slučaju je LHC koji je potvrdio Higgs boson a biće veoma zanimljivo šta će LHC naći ma dvostruko većim energijama kad ga za mjesec-dva stave u pogon.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
autor kaže...

Nassim Haramein je šarlatan najgore vrste, dno dna
ono što propagira nije čak ni pseudoznanost, to su potpune besmislice umotane u zvučne nazive iz područja moderne fizike

Da njegov stav je isti prema prihvaćenoj fizici. Osobno me intrigira njegov pristup. Prije svega ideja da se traži temeljni uzorak podjele koji povezuje makro i mikro mi zvući smislenije nego tražiti elementarne ćestice, koja se povjesno pokazao da je ne ispravna.

Istina, hipoteze koje postavlja su izvan prihvačene fizike, ali me zanima dali, argumente koje koristi postoje.
Tipa graf omjera energetskih nivoa i  vrijednosti mase, potrebe da je centar svake galaksije crna rupa (ovo mi je ostalo u sječanju da je on postavio tu hipotez prije nego su se pojavili dokazi, za razliku od standardnog modela fizike koji to nije predviđao), tipa ostalo mi je u sjećanju gdje opisuje energetske izboje na suncu koji odgovaraju njegovom modelu, a za koje tvrdi da prihvaćena fizika nema objašnjenje...

10 godina

Ne postoji prihvaćena fizika i neprihvaćena fizika.

Postoji samo jedna fizika - ona koja radi.

Postoji i način kako fiziku razlučiti od svega onoga što nije fizika - eksperiment.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice