Halal guglanje

poruka: 147
|
čitano: 18.157
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Halal guglanje".
13 godina
neaktivan
Re: Halal guglanje
Obi Wan kaže...
logik kaže...
Obi Wan kaže...
logik kaže...
Obi Wan kaže...

smijesni muslimani a jos smijesnija njihova vjera...

Evo ljudi o čemu ja pričam cijelo vrijeme! Živi dokaz...

zivi dokaz cega?

Vrijeđanja. Sjećam se teme gdje si vrijeđao Katoličanstvo ničim izazvan (redneck - pa su samnom na "drugu stranu" došli i muslimani).

Bez obzira što ti mislio o nečem to je tvoje mišljenje i NEMAŠ pravo vrijeđati nečiji religijski odabir. Moral, bonton... mislim da si zaboravio progooglati te riječi.

pa ne znam cime sam te mogao uvrijedit, mozda istinom. znas, nije lako prihvatit istinu. mlacenje prazne slame je jedno, a cinjenicno stanje drugo. sve to na papiru izgleda super. zato ti savjetujem da prozivis par godina u hardcore islamskoj zemlji pa se javi, a ne iz sigurnosti balkana solit pamet drugim ljudima

a to sto se tice religijskog odabira... samo da te pitam; jesi ti nakon navrsenih 18 godina izabravo islam kao vjeru ili pod vjerski odabirom smatras onaj dan kad si roden? brkas pojmove sinko.

Točno nije lako prihvatit istinu. A kad ne možeš prihvatit istinu onda vrijeđaš (piše u nečijem komentaru gore) i to je upravo što ti radiš.

Jesam igdje odobrio ponašanje muslimana iz npr. Pakistana? Nisam i nemoj generalizirat sve ljude muslimanska vjeroispovjesti i gurati ih pod ekstramiste. Nisam ja biskup pa nisu ni oni ekstremisti. 

Također ne znam kako ti ali ja nisam na balkanu.

Ja sam Rimokatolik. Moji prijatelji su Rimokatolici, Grkokatolici, Baptisti, Muslimani, Židova na žalost nemam. I bez obzira na religijske razlike i dogme imamo slična uvjerenja o tome što je etično, za razliku od ateista koji iako su mi prijatelji znaju jako vrijeđati što se tiče vjerskih pogleda.

Iiiii... nemoj mi govorit sinko jer mi se bljuje od toga, nisam tebi nikakav sinko ni ti mi to možeš govoriti preko interneta. Nije pristojno.

Slušaj svoje srce! o_O ..... Eem. Who am I kidding? Samo budi logičan! :-)
13 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
logik kaže...

A tebi bolje da počneš nešto vrijedno radit kako bi pomogo čovječanstvu, ili bar čitaj knjige, onu koju sam preporučio. Sve, samo prestani gledat cijele dane YT.

Odakle si izvukao ovu glupost da ja po cijeli dan gledam youtube? Što ti sebi umišljaš da si?

Žao mi je ako sam te uvrijedio, zaboravio sam stavit smajlić na kraj. Moj komentar je dijelom bio ozbiljan a dijelom sarkastičan. Nisam mislio to tako. Ali istina je da postavljaš YT videe stalno :)

17 godina
neaktivan
logik kaže...
 I bez obzira na religijske razlike i dogme imamo slična uvjerenja o tome što je etično, za razliku od ateista koji iako su mi prijatelji znaju jako vrijeđati što se tiče vjerskih pogleda.

Iiiii... nemoj mi govorit sinko jer mi se bljuje od toga, nisam tebi nikakav sinko ni ti mi to možeš govoriti preko interneta. Nije pristojno.

Sasvim je moguće međutim da bogovi upravo vole kad ateisti vrijeđaju vjernike, jer im je to zabavno ili da vide rezultate nekog svog eksperimenta. U tom slučaju, a nitko nije dokazao da nije tako, zacijelo neće blagonaklono gledati na tvoje postove...

13 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...
logik kaže...
 I bez obzira na religijske razlike i dogme imamo slična uvjerenja o tome što je etično, za razliku od ateista koji iako su mi prijatelji znaju jako vrijeđati što se tiče vjerskih pogleda.

Sasvim je moguće međutim da bogovi upravo vole kad ateisti vrijeđaju vjernike, jer im je to zabavno ili da vide rezultate nekog svog eksperimenta. U tom slučaju, a nitko nije dokazao da nije tako, zacijelo neće blagonaklono gledati na tvoje postove...

Ajde prvi komentar koji me nasmijao. I paše ti uz sliku. ;)

13 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
logik kaže...
Ja sam rekao da sam za zabranu nekih sadržaja s liste. Isto tako cijelo vrijeme ističem da drugo ne treba zabranjivati.

Ističeš da drugo ne treba zabranjivati, ali drugo će svejedno biti zabranjeno. Gušit će se bilo kakva kritika islama, a i sve ostalo što nije u skladu s muslimanskim ćudoređem i tko zna kojim sve pravilima ne, ali recimo neke druge religije ili pak sekularna društva protiv mnogih sadržaja koji će biti blokirani nemaju ništa protiv. Kako god okreneš, tražilica će služiti i za političku cenzuru.

Opet zbog ne morala će služiti za političku cenzuru. To ne sumnjam. Ali da netko dovoljno pametan i dobar upravlja ovom stranicom ili napravi sličnu stranicu opet bi pljuvali po njemu. Jer je to najlakše.

17 godina
moderator
logik kaže...
mbaksa kaže...
Ističeš da drugo ne treba zabranjivati, ali drugo će svejedno biti zabranjeno. Gušit će se bilo kakva kritika islama, a i sve ostalo što nije u skladu s muslimanskim ćudoređem i tko zna kojim sve pravilima ne, ali recimo neke druge religije ili pak sekularna društva protiv mnogih sadržaja koji će biti blokirani nemaju ništa protiv. Kako god okreneš, tražilica će služiti i za političku cenzuru.

Opet zbog ne morala će služiti za političku cenzuru. To ne sumnjam. Ali da netko dovoljno pametan i dobar upravlja ovom stranicom ili napravi sličnu stranicu opet bi pljuvali po njemu. Jer je to najlakše.

Pričaš bedastoće. Ti bi možda tako postupio, ali ja ne bih. Kako je ta stranica posve opravdano iskritizirana, tako bi bila i svaka druga, s razinom kritike koja je ide.

17 godina
logik kaže...

nema to musliman iz pakistana. nema musliman u pakistanu vjeru a, a musliman iz saudijske arabije ima vjeru b. poznato je kakva je vjera islam i o cemu govori. to sto je islam razlicit to samo znaci da je modificiran, a najcesce su neke stvari izbacene da bi se vise umilili zapadu. na kraju to niti nije islam nego nesto sto lici na islam. uzimanje elemenata iz vjere koji tebi pasu je licemjerje.

etika, iliti moralna filozofija je univerzalna. njezine su vrijednosti trajne bez obzira na vjeru. to sto ti imas masu prijatelja razlicitih vjera to nema nikakve veze. najvaznije je da si ti covik, a sta si po vjeri uopce me ne zanima. ne znam bi li plaka il bi se smija na to tvoje nabrajanje koliko znas ljudi razlicitih vjeroispovijesti. evo ja znam crnca, bijelca, zutog, crvenog i ljude ostalog spektra boja... i mi imamo slicna uvjerenja sta je eticno...

i moram ti reci da si sinko jer samo nejač moze lupati pojmove ko maksim po diviziji kao sto ti radis. a ja preko interneta mogu rec sta god hocu, a ti pati duso...

ps. promini nick. logike kod tebe ima ko kod zabe dlaka...

It's not who u are, it's who u know.
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.7.2013 18:14 (Obi Wan).
16 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

O agnosticizmu uopće ovdje ne bi trebalo raspravljati, s obzirom da agnosticizam nema veze s temom. Kao prvo ne tiče se religija niti filtriranja sadržaja, a kao drugo, nitko nije samo agnostik, odnosno agnosticizam nije alternativa a/teizmu, odnosno treći kategorija.

Čovjek je ili teist, ili ateist. Nema trećeg. Nema teist, ateist, agnostik - to ne postoji. Ateist je po definiciji onaj koji nije teist. Agnostik mogu biti i teist i ateist.

Ne bih se složio jer imaš jedno široko područje u kojem jednostavno ne možeš povući crtu i reći što spada pod teizam, a što pod ateizam, a agnostik po definiciji tu crtu neće ni pokušavati povući. Možemo "vjerojatno postoji nešto" svrstati pod teizam, a "postoji mogućnost da postoji nešto" pod ateizma, ali to jednostavno nije to. To je kao da pokušavaš sivu razvrstati na svijetlo crnu i tamno bijelu.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
protjeran
Halal guglanje

Ej nesto smo zaboravili, vanzemaljce.Nije vise nije upitno da li postoje vec je pitanje kad ce drzave to javno objaviti njihovo postojanje.

E sad kako ateisti gledaju na to.Kako neznaju obijasniti ko smo mi i sto smo.Kako objasnjavaju vanzemaljce.Ili vjeruju da smo mi jedini u citavom svemiru.

The world is just illusion

0 6 hvala 0
17 godina
moderator
MrBlc kaže...
Ne bih se složio jer imaš jedno široko područje u kojem jednostavno ne možeš povući crtu i reći što spada pod teizam, a što pod ateizam, a agnostik po definiciji tu crtu neće ni pokušavati povući. Možemo "vjerojatno postoji nešto" svrstati pod teizam, a "postoji mogućnost da postoji nešto" pod ateizma, ali to jednostavno nije to. To je kao da pokušavaš sivu razvrstati na svijetlo crnu i tamno bijelu. 

Već sam pisao o tome, ali ljudi nikako da nauče. Ne bi se složio jer ne znaš što znači agnosticizam, odnosno ne znaš koje je razlika između a/teizma i a/gnosticizma. Jedno se bavi vjerovanjem, drugo se bavi mogućnosti spoznaje ili relevantnošću. Stoga imaš četiri mogućnosti - agnostički teist, gnostički teist, agnostički ateist, gnotsički ateist. A ne teist, ateist, agnostik.

Ako netko na pitanje "Vjeruješ li u boga?" odgovara s "Ne znam", onda nije odgovorio na to pitanje! Onda je eventualno odgovorio na pitanje koje se tiče a/gnotsicizma - "Znaš li postoji li bog?". To što je on rekao ne znam, znači da je prešutio vjeruje li ili ne. Odgovor je najvjerojatnije ne, jer oni koji vjeruju, znaju da vjeruju.

Pazi - teist je osoba koja vjeruje u (osobnog) boga. Onog koji ne vjeruje u osobnog boga, onaj koji nije teist, obično se naziva ateist. Ateist je po definiciji onaj koji nije teist. Situacija jest crno bijela, binarna. Ako ti nije jasno kako - pitaj osobu koja odgovara s "ne znam" razmišlja li o bogu, moli li se bogu, osjeća li boga i sl. - ako su odgovori "ne", onda nije teist, onda je u najmanju ruku praktični ateist.

Stvari su vrlo jednostavne - mnogim ljudima riječ ateist zvuči derogativno (bilo da je riječ o teistima koji s tom riječi omalovažavaju one koji ne vjeruju poput njih, bilo da je riječ o ateistima koji ne žele nositi teret koji ta riječ nosi sa sobom), stoga su se neki našli pametnima pa odgovaraju na pitanje koje ih nitko nije pitao (Odgovor na pitanje "Vjeruješ li u boga" je "Vjerujem" ili "Ne vjerujem" - nema ništa između). Time nisu eksplicitno priznali da ne vjeruju u nikakvo božanstvo, a nisu se ni javno deklarirali kao teisti ili religiozni. Win-win situacija. Dok ne dođu do nekog tko će malo pročeprkati po tome. {#}

Realno gledajući svi smo mi agnostici, jer nitko doista ne zna. I oni koji tvrde da znaju, zapravo ne znaju. Međutim, ljudi se ne ponašaju prema tome znaju li ili ne znaju (jer nitko ne zna), nego se ponašaju prema tome što vjeruju! Zbog toga je agnosticizam irelevantan za ovakve rasprave, jer agnostik je i dalje test ili ateist, religiozan ili ireligiozan.

Evo ti tu još i te stvari - kršćani su u pravilu religiozni teisti (ali ih ima i religioznih ateista! to su oni koji hodaju u crkvu radi obitelji, kulture), a budisti religiozni ateisti. Gdje tu u igru ulaze "agnostici"? Nigdje. Agnosticizam nije treća opcija, nego je kompatibilan i s teizmom i s ateizmom. Nitko nije samo agnostik. Oni koji se deklariraju kao agnostici su oni koji se ne žele izjasniti jesu li teisti ili ne (najčešće ne žele javnosti priznati da nisu teisti).

16 godina
odjavljen
T-55 kaže...

Ej nesto smo zaboravili, vanzemaljce.Nije vise nije upitno da li postoje vec je pitanje kad ce drzave to javno objaviti njihovo postojanje.

E sad kako ateisti gledaju na to.Kako neznaju obijasniti ko smo mi i sto smo.Kako objasnjavaju vanzemaljce.Ili vjeruju da smo mi jedini u citavom svemiru.

Zanemarimo trenutak jedno zanimljivije pitanje koje glasi "kakvim ti to informacijama raspolažeš" i skoncentrirajmo se na ono povezano s temom: Kakve veze imaju izvanzemaljci s ateizmom? Postojanje sličnog ili potpuno različitog oblika života izvan Zemlje izaziva veliki konflikt s većinom monoteističkih religija (možda bolje reći, doslovnim tumačenjem istih), a sasvim je objašnjivo i donekle očekivano prema teoriji spontanog nastanka života. Sličan oblik života (baziran na ugljiku) može nastati na planetima sa sličnim uvjetima, a neki drugi, nama još nepoznat, teoretski može nastati u nekim drugim uvjetima.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
moderator
T-55 kaže...

Kako to misliš da će "javno objaviti njihovo postojanje"? U kontaktima su s njima ili što? Našli su ih negdje? Gdje? Zašto o tome nitko drugi osim tebe ništa nije čuo?

T-55 kaže...

Kako objasnjavaju vanzemaljce.Ili vjeruju da smo mi jedini u citavom svemiru.

Logička pogreška false dillema. O kojim vanzemaljcima govoriš? O ovima nepostojećima koji se letećim tanjurima voze po Zemlji? Ako ljudi ne vjeruju u te pričice, kako to vodi to toga da vjeruju da smo jedini u čitavom svemiru? To ti nema smisla.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

da je prema trenutnim saznanjima ukupna količina energije u svemiru 0 te da je isti mogao nastati "ni iz čega", sam od sebe.

Zar ovo nije samo teorija?

Ili jos gore Ad autoritam?

16 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Već sam pisao o tome, ali ljudi nikako da nauče. Ne bi se složio jer ne znaš  što znači agnosticizam, odnosno ne znaš koje je razlika između a/teizma i a/gnosticizma. Jedno se bavi vjerovanjem, drugo se bavi mogućnosti spoznaje ili relevantnošću. Stoga imaš četiri mogućnosti - agnostički teist, gnostički teist, agnostički ateist, gnotsički ateist. A ne teist, ateist, agnostik.

Ako netko na pitanje "Vjeruješ li u boga?" odgovara s "Ne znam", onda nije odgovorio na to pitanje! Onda je eventualno odgovorio na pitanje koje se tiče a/gnotsicizma - "Znaš li postoji li bog?". To što je on rekao ne znam, znači da je prešutio vjeruje li ili ne. Odgovor je najvjerojatnije ne, jer oni koji vjeruju, znaju da vjeruju.

Pazi - teist je osoba koja vjeruje u (osobnog) boga. Onog koji ne vjeruje u osobnog boga, onaj koji nije teist, obično se naziva ateist. Ateist je po definiciji onaj koji nije teist. Situacija jest crno bijela, binarna. Ako ti nije jasno kako - pitaj osobu koja odgovara s "ne znam" razmišlja li o bogu, moli li se bogu, osjeća li boga i sl. - ako su odgovori "ne", onda nije teist, onda je u najmanju ruku praktični ateist.

Stvari su vrlo jednostavne - mnogim ljudima riječ ateist zvuči derogativno (bilo da je riječ o teistima koji s tom riječi omalovažavaju one koji ne vjeruju poput njih, bilo da je riječ o ateistima koji ne žele nositi teret koji ta riječ nosi sa sobom), stoga su se neki našli pametnima pa odgovaraju na pitanje koje ih nitko nije pitao (Odgovor na pitanje "Vjeruješ li u boga" je "Vjerujem" ili "Ne vjerujem" - nema ništa između). Time nisu eksplicitno priznali da ne vjeruju u nikakvo božanstvo, a nisu se ni javno deklarirali kao teisti ili religiozni. Win-win situacija. Dok ne dođu do nekog tko će malo pročeprkati po tome.  {#}

Realno gledajući svi smo mi agnostici, jer nitko doista ne zna. I oni koji tvrde da znaju, zapravo ne znaju. Međutim, ljudi se ne ponašaju prema tome znaju li ili ne znaju (jer nitko ne zna), nego se ponašaju prema tome što vjeruju! Zbog toga je agnosticizam irelevantan za ovakve rasprave, jer agnostik je i dalje test ili ateist, religiozan ili ireligiozan.

Evo ti tu još i te stvari - kršćani su u pravilu religiozni teisti (ali ih ima i religioznih ateista! to su oni koji hodaju u crkvu radi obitelji, kulture), a budisti religiozni ateisti. Gdje tu u igru ulaze "agnostici"? Nigdje. Agnosticizam nije treća opcija, nego je kompatibilan i s teizmom i s ateizmom. Nitko nije samo agnostik. Oni koji se deklariraju kao agnostici su oni koji se ne žele izjasniti jesu li teisti ili ne (najčešće ne žele javnosti priznati da nisu teisti).

U današnje vrijeme se sve više pod ateizam gura definicija "vjerovanje u nepostojanje boga", a to nije isto što i odsustvo vjerovanja da bog postoji. Onda s treće strane imamo vjerovanje da postoji nešto što ne možemo spoznati, a možda bi se moglo svrstati pod definiciju boga, a možda i ne bi. Kako to ne možemo spoznati (čisto agnostičko razmišljanje), onda ne možemo ni svrstati pod teizam ni pod ateizam (schrodingerova mačka, high Z state digitalnih logičkih sklopova) - znači da bi se takva osoba definirala kao teist ili ateist morala bi odbaciti svoja agnostička stajališta.

U privatnoj poruci sam dobio usporedbu s vjerovanjem da li djed mraz postoji uz obrazloženje da se nitko neće izjasniti da ne zna da li djed mraz postoji već će reći da ne postoji. Ako govorimo o Bogu kojeg definira jedna religija, usporedba stoji. Međutim, ako govorimo o bogu općenito tada se i situacija s djedom mrazom mijenja - koje sve karakteristike mora imati djed mraz da bismo ga smatrali djedom mrazom. Ja ne znam postoji li debeljuškasti, stariji, bradati muškarac u crvenom odijelu koji za Božić daje djeci darove, a postoji vjerojatnost da negdje i postoji. Ako dodamo da vozi saonice vjerojatnost se smanjuje, a dodatno se smanjuje ako dodamo da saonice vuku sobovi. Ako dodamo nešto što se kosi sa provjerenim znanjem, tipa da su to leteći sobovi onda znamo da ne postoji, međutim, bez tih nemogućih karakteristika, ne znamo da li osoba tih karakteristika postoji, a mene osobno i ne zanima dovoljno da bih razbijao glavu s time ili ulagao u istraživanje koje bi pokušalo dokazati postojanje osobe koja zadovoljava te kriterije.

17 godina
moderator
Lazarus Long kaže...
mbaksa kaže...

da je prema trenutnim saznanjima ukupna količina energije u svemiru 0 te da je isti mogao nastati "ni iz čega", sam od sebe.

Zar ovo nije samo teorija?

Ili jos gore Ad autoritam?

Pod "samo teorija" misliš hipoteza? Da, to je hipoteza, što znači da nije ni dokazana ni opovrgnuta. Međutim, tipični religijski koncepti bogova zapisani u tisućljetnim knjigama nisu ni hipoteze. Occhamova britva ti kaže da od dva rješenja odbaciš kompleksnije rješenje, a inteligentno svemoguće biće koje nije stvoreno i koje stvara iz ničeg je straaaaaaašno i nepotrebno kompleksno rješenje. {#}

17 godina
mbaksa kaže...

ovo pitanje vjerujes li u boga je dosta nespretno. to automatski znaci da ti znas da bog postoji, ali imas opciju da to prihvatis odnosno da odbijes njegovo postojanje.

17 godina
moderator
Obi Wan kaže...
mbaksa kaže...

ovo pitanje vjerujes li u boga je dosta nespretno. to automatski znaci da ti znas da bog postoji, ali imas opciju da to prihvatis odnosno da odbijes njegovo postojanje.

Ovo što si napisao ti nema smisla. Ako znaš da bog postoji, onda nemaš opciju da prihvatiš ili odbiješ postojanje, kad si ga već prihvatio (znati znači prihvaćati neku tvrdnju kao istinitu).

17 godina
neaktivan
T-55 kaže...

Kako misliš "kako ateisti gledaju na to"? Zar su vanzemaljci bogovi? Ako neki ateist vjeruje da u svemiru postoji još barem jedno živo biće, on automatski više nije ateist?

P.S. Znaš li ti objasniti tko smo i što smo?

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 0:05 (AA-d00d).
17 godina
mbaksa kaže...
Obi Wan kaže...
mbaksa kaže...

Ovo što si napisao ti nema smisla. Ako znaš da bog postoji, onda nemaš opciju da prihvatiš ili odbiješ postojanje, kad si ga već prihvatio (znati znači prihvaćati neku tvrdnju kao istinitu).

mislim da ima s obzirom da i jedna i druga strana daje svoje dokaze. samo je na nama hocemo li ih prihvatiti ili ne

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 0:07 (Obi Wan).
17 godina
moderator
MrBlc kaže...

U današnje vrijeme se sve više pod ateizam gura definicija "vjerovanje u nepostojanje boga", a to nije isto što i odsustvo vjerovanja da bog postoji.

Ja bih pak rekao upravo suprotno - da se danas ljudi osvješćuju oko toga, da to što ne prihvaćaju teističke tvrdnje ne znači da automatski i negiraju sva božanstva.

S tim da ne bih koristio izraz "vjerovanje u nepostojanje boga" - vjerojvanje u nepostojanje zvuči glupo - zašto ne reći "vjerovanje da ne postoji ni jedno božanstvo"?

Ne treba zaboraviti da je "odsustvo vjerovanja da postoji neko božanstvo" (definicija ateizma) kompatibilno s "vjerovanjem da ne postoji ni jedno božanstvo" (eksplicitni ateizam). Drugim riječima, treba inzistirati na jedinoj potpunoj definiciji ateizma.

Ovi koji postavljaju agnosticizam kao treću opciju zapravo ateizam svode na eksplicitni ateizam, pa onda imaš 1) teizam, 2) eksplicitni ateizam koji podvaljuju pod ateizam i 3) implicitni ateizam kojeg podvaljuju pod agnosticizam.

MrBlc kaže...

Onda s treće strane imamo vjerovanje da postoji nešto što ne možemo spoznati, a možda bi se moglo svrstati pod definiciju boga, a možda i ne bi. Kako to ne možemo spoznati (čisto agnostičko razmišljanje), onda ne možemo ni svrstati pod teizam ni pod ateizam (schrodingerova mačka, high Z state digitalnih logičkih sklopova) - znači da bi se takva osoba definirala kao teist ili ateist morala bi odbaciti svoja agnostička stajališta.

To nema veze sa Schrodingerovom mačkicom. "Nešto što ne možemo spoznati" je lov u mutnom. Ako to "nešto" postoji i ima ikakav utjecaj na ovaj svijet, onda možemo uočiti efekte tog nečeg na ovaj svijet. Ako nema nikakvog utjecaja na ovaj svijet, onda to nije ono što je opisano u religijskim knjigama, onda dakle možeš križati (mono)teističke bogove i ostaje ti eventualno nekakav deistički koji nema gotovo nikakve veze s teističkim konceptima.

Govoriš o odbacivanju agnostičkih stajališta - ne razumijem kako ti ne možeš razumjeti da se a/gnosticizam tiče znanja, mogućnosti spoznaje, relevantnosti, a a/teizam vjerovanja?

Također, kad se netko definira kao ateist, time se nije definirao kao nešto posebno, nego je time samo obznanio da on nije teist, da nema teistička vjerovanja, da se ne moli božanstvu i sl. Ako se čovjek ne moli nekom božanstvu, ako ne osjeća prisutnost nekog božanstva, ako se ne osjeća povezanim s nekim božanstvom, onda je u najmanju ruku praktični ateist.

Nisi čuo za analogiju sa sudom? Na sudu se odlučuje je li netko kriv ili nije kriv (bar na američkom), a ne je li netko kriv ili nevin. Kriv, "akriv". Ta analogija se obično koristi za objašnjavanje zašto ateizam ne podrazumijeva negiranje postojanja božanstava. Međutim, može se iskoristiti i za agnosticizam - ljudi u poroti ne znaju je li osoba kriva - oni su agnostični. Međutim, oni moraju presuditi - oni vjeruju je li osoba kriva ili nije kriva i na temelju tog vjerovanja presuđuju! Dakle, ne znaju (agnostici su), ali vjeruju ili ne vjeruju.

MrBlc kaže...

Ako govorimo o Bogu kojeg definira jedna religija, usporedba stoji. Međutim, ako govorimo o bogu općenito tada se i situacija s djedom mrazom mijenja

Don't go there. Takva muljanja me ne interesiraju - zar će se religijski koncepti bogova toliko oguliti da onda ostane samo deistički koncept (biće koje je iniciralo big bang) koji onda više nema nikakve veze s religijskim konceptima bogova? Čak i kad bi postojalo deističko božanstvo, i da se to i dokaže, ništa bitno se ne bi promijenilo kod religijskih koncepata bogova. Jedno bi bilo biće koje je iniciralo big bang, a posve drugo neko inteligentno osvetoljubivo biće kojemu je bitno tko se s kim ševi i koje se igra s ljudima tako da im pošalje sebe/svog sina kojeg onda da ga ubiju i onda za to krivi cijelo čovječanstvo.

PS svima koji nisu na čisto s tim su svi ili teisti ili ateisti, odnosno svi oni koji guraju agnosticizam kao treću poziciju, da pažljivo pročitaju ovo: http://wiki.ironchariots.org/?title=Atheist_vs._agnostic

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 0:37 (mbaksa).
17 godina
moderator
Obi Wan kaže...
mbaksa kaže...
Obi Wan kaže...

mislim da ima s obzirom da i jedna i druga strana daje svoje dokaze. samo je na nama hocemo li ih prihvatiti ili ne

Pročitaj malo bolje što si prije napisao i prouči malo bolje što sam ja napisao kao reakciju, jer ovaj tvoj komentar nema nikakve veze s mojom reakcijom.

14 godina
neaktivan
logik kaže...

Einstein je iapk bio Židov.

Tesla gorljivi katolik.

A kradljivac Edison? Ateist.

Stvar je u tome da postoje pravi vjernici i loši vjernici (namjerni ja to zovem). Pravim vjernicima poput Tesle na prvom je mjestu etičnost što se i vidi po svim njegovim postupcima. On nije nikoga mrzio, nikoga omalovažavo, svima je vjerovao.

A onih 5 zemalja baš mi je drago da su ateisti jer su svoje blagostanje napravili na krvi DRUGIH naroda i zemalja. Tako da hvala, ali ne hvala.

Da ne kažem da se svi čude kako je Hrvatska sigurna zemlja, da u Zagrebu možeš van nakon ponoći i vratit se živ. Bio sam u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj... tako da sam vidio kako to izgleda kad nije sigurno.

Najjače mi je kada ovako vjernici očito toliko nesigurni u svoju vlastitu vjeru kreću uvjeravati druge kako postoje znanstvenici koji su vjernicim pa kako bi samim time postigli da uvejre sebe da su u pravu (a ni za sebe to nisu sigurni). Koga briga? Postoje znanstvenici homoseksualci, postoje znanstvenici crnci, postoje znanstvenici sa dugom kosom, postoje znanstvenici koji imaju kućne ljubimce - pa što onda?

Pravom vjerniku religija uopće nije potrebna niti je treba prakticirati ako će biti pravi vjernik. Niti je pravom znanstveniku potrebna uopće ikakva religija. 

Ovo zadnje neću ni komentirati, toliko si zaglibio sljepo u tu svoju religijsko-katoličku-filozofiju da je se to počelo manifestirati i na druge dijelove ponašanja i ostalih dijelova tvoje psihe, što je velik problem već sada za tebe, ali teško ćeš to shvatiti.

12 godina
protjeran
AA-d00d kaže...

Mi smo nakupina energije koja je pretvorena u materiju(kao i sve ostalo).Eh sad neko je morao energiju pretvoriti u materiju i od toga sklepati funkcionalne strojeve(ljude).Jer se samo od sebe nista nece napraviti.Ljudima je lako materiju pretvoriti u energiju,ali energiju pretvoriti u materiju ide vec teze.Tako da nismo sami sebe mogli stvoriti.Jos nisam vidio da su ljudi uspjeli se razmnoziti drugim nacinom sem prcanjem jedni drugih.

A sto se tice vanzemaljaca ko hoce da vjeruje nek vjeruje ko nece ne mora.Ako neko ne vjeruje da postoji netko iznad njega i misli da je jedino on centar svega,mislim da se nema s njim smisla nadguzivati o vanzemaljcima jer taj ne vjeruje ni svojim ocima,a kamoli svom mozgu.

The world is just illusion
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 15:28 (T-55).
17 godina

najpametnije je da se tema zatvori...

17 godina
neaktivan
T-55 kaže...
AA-d00d kaže...

Mi smo nakupina energije koja je pretvorena u materiju(kao i sve ostalo).Eh sad neko je morao energiju pretvoriti u materiju i od toga sklepati funkcionalne strojeve(ljude).Jer se samo od sebe nista nece napraviti.

Zašto bi netko to morao napraviti? Nekad davno postojali su točno određeni uvjeti po kojima je mogao nastati prvi život na Zemlji. Malo kasnije su pak vladali drugi uvjeti pod kojima se taj život dalje razvio/prilagodio i tako sve do danas (evolucija traje cijelo vrijeme).

Vidim da se ljudi općenito boje same veličine svemira i neznanja o tome kako je sve nastalo pa onda traže utočište u religiji koja pak ima odgovor da je Bog stvorio sve. Je da ne bi, lako je tako!

Ne znam ni ja odgovore na to ali zato se niti ne opterećujem tim stvarima.

Boldano: Naravno da neće. Sve, ali baš sve u prirodi se odvija zato jer vladaju određeni fizikalni zakoni u određenim uvjetima. Zrela jabuka nije pala sa stabla zato jer ju je Bog otkinuo i bacio nego zato jer je možda jak vjetar otpuhao, možda petiljka više nije mogla izdržati težinu same jabuke....

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2013 20:12 (AA-d00d).
16 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
MrBlc kaže...

U današnje vrijeme se sve više pod ateizam gura definicija "vjerovanje u nepostojanje boga", a to nije isto što i odsustvo vjerovanja da bog postoji.

Ja bih pak rekao upravo suprotno - da se danas ljudi osvješćuju oko toga, da to što ne prihvaćaju teističke tvrdnje ne znači da automatski i negiraju sva božanstva.

Ovi koji postavljaju agnosticizam kao treću opciju zapravo ateizam svode na eksplicitni ateizam, pa onda imaš 1) teizam, 2) eksplicitni ateizam koji podvaljuju pod ateizam i 3) implicitni ateizam kojeg podvaljuju pod agnosticizam.

U osnovi se slažem s tobom, ali kako su te "podvaljene" definicije našle svoj put do nekih relevantnijih riječnika, treba ih uzeti u obzir. U pravilu većina teista kad se netko izjasni kao ateista postavlja pitanje "kako možeš biti siguran da bog ne postoji" implicirajući na te definicije koje svakako postoje u riječnicima i/ili na teoriju igara prema kojoj, ako nisi siguran, teizam znači manji gubitak u slučaju greške i puno veći dobitak u slučaju pogotka.

mbaksa kaže...

PS svima koji nisu na čisto s tim su svi ili teisti ili ateisti, odnosno svi oni koji guraju agnosticizam kao treću poziciju, da pažljivo pročitaju ovo: http://wiki.ironchariots.org/?title=Atheist_vs._agnostic

Tu se gadno brkaju dva poprilično različita pojma - znati i misliti da znaš. Uz to sami koncept teista agnostika je u konfliktu s praktičkim svakom teističkom religijom i to s dobrim razlogom - vjerovanju u nešto za što nema apsolutno nikakvih dokaza je najveći neprijatelj sumnja, bez obzira koliko mala bila.

17 godina
moderator
MrBlc kaže...
U pravilu većina teista kad se netko izjasni kao ateista postavlja pitanje "kako možeš biti siguran da bog ne postoji" implicirajući na te definicije koje svakako postoje u riječnicima i/ili na teoriju igara prema kojoj, ako nisi siguran, teizam znači manji gubitak u slučaju greške i puno veći dobitak u slučaju pogotka.

Što se tiče "sigurnosti" - ljude treba informirati, educirati. To što su neinfomirani ne znači da se moramo ravnati prema njihovim pogrešnim definicijama ili interpretacijama.

Što se tiče igranja igrica - već sam pričao o tome - Paskalova oklada - nemoralan stav. Što je još gore - ljudi se opravdavaju takvim nemoralnim stavom, iako ne mogu odabrati hoće li vjerovati ili ne, pa cijela situacija postaje apsurda.

MrBlc kaže...
mbaksa kaže...

PS svima koji nisu na čisto s tim su svi ili teisti ili ateisti, odnosno svi oni koji guraju agnosticizam kao treću poziciju, da pažljivo pročitaju ovo: http://wiki.ironchariots.org/?title=Atheist_vs._agnostic

Tu se gadno brkaju dva poprilično različita pojma - znati i misliti da znaš. Uz to sami koncept teista agnostika je u konfliktu s praktičkim svakom teističkom religijom i to s dobrim razlogom - vjerovanju u nešto za što nema apsolutno nikakvih dokaza je najveći neprijatelj sumnja, bez obzira koliko mala bila.

Agnostički teisti su ti upravo oni koje si malo prije spomenuo, samo što ih nisi prepoznao - ne znaju, ali vjeruju jer ako vjeruju i ako kršćanski bog postoji, onda će u raj. {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice