Oleg na indexu...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/gigant-za-giganta-najbitniji-dogadjaj-u-hrvatskoj-u-sjeni-besmislica-kojima-nam-truju-mozak-i-otimaju-novac/710150.aspx
cini mi se da ce cila prica privuc hrpu ljudi na aerodrom...
Oleg na indexu...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/gigant-za-giganta-najbitniji-dogadjaj-u-hrvatskoj-u-sjeni-besmislica-kojima-nam-truju-mozak-i-otimaju-novac/710150.aspx
cini mi se da ce cila prica privuc hrpu ljudi na aerodrom...
Dobar clanak. Neke fotografije su ko da se moj petogodisnji sin igrao sa Photoshopom. U tekstu pise "ne zamjerite HDR" no to je ko da te netko napuca nogom u guzicu pa kaze "oprosti".
Posto sam preko jedne druge teme vidio autorove fotografije na facebook profilu mislim da bi uz klinike za odvikavanje od droge, alkohola i slicnih veselja, trebalo otvoriti i jednu za odvikavanje od neumjerenog HDR-a :)
Cini mi se da je clanak dosao u svoje prirodno staniste.
A ovo je besmrtno:
Viteza Olega za predsjednika!
Svi su ptotiv startaup-a.. kme kme kme..
Ako valja, uspjet će unatoč što su "svi protiv"..
Članak i osvrt na našu realnost je pogodak u sridu..Autor je izvanredno detektirao našu zbiljnost..
Svi su ptotiv startaup-a.. kme kme kme..
Ako valja, uspjet će unatoč što su "svi protiv"..
Članak i osvrt na našu realnost je pogodak u sridu..Autor je izvanredno detektirao našu zbiljnost..
Ma daj više šta "svi protiv startupa". Pa jel nitko nezna pročitat; ponavljam, piše; neće
startupi od par sposobnih ljudi zaposliti stotine tisuća otpuštenih sredovječnih ljudi iz realnog sektora.
Ne piše "puj puj startup, živio komunizam i teška industrija".
I nisam dupelizac Olegu, nego me zanima tema koju je spomenuo.
Da zaključim, nije startup, koncert komornog orkestra i izložba u modernoj galeriji za nas obične ljude
toliko bitni, ma kako nam se svidjeli, kao dobro poslovanje Končara iz jednostavnog razloga, Končar svojim poslovanjem i
proizvodnjom novih dobara desetljećima redovito izdašno, u milijardama puni poreznu blagajnu.
Onu iz koje se, između ostaloga, financiraju rado spominjani mali obični ljudi kroz mirovine, socijalnu pomoć, naknade za nezaposlene i porodiljski,
zdravstveno osiguranje...
No hajmo se opet vratiti startupu, kako je omražen u nas i kako ga se mobira u tramvaju.
Startup pride!
A jeste se svi zapalili...
Kao što je kolega napisao oni kontinuirano prodaju proizvode, a atipičan je samo način prijevoza....
Ajmo dalje, trebalo je onda članak napisati i sa još malo dodatnih informacija...
U čijem su vlasništvu - Siemens? - u stvari podizvođači....
Prosječna plaća po djelatniku...???? Jesem ti firme koja ima silne prihode, a plaće u banani onda je bolje raditi u startupu...
Da vidimo kome većinski prodaju te transformatore - bivšim nesvrstanim zemljama ili...???
Koliko se tu kapitala moralo angažirati da bi se zaposlilo, naglašavam 515 ljudi...???
Dobit nakon tih silnih prihoda je...?
Povećanje narudžbi 40% - prošle godine imali naručenih 10 transformatora, ove godine 14...
itd., itd.,...
Kao što je kolega napisao oni kontinuirano prodaju proizvode, a atipičan je samo način prijevoza....
Ajmo dalje, trebalo je onda članak napisati i sa još malo dodatnih informacija...
Sve ti je javno objavljeno.
Zapalio se nije nitko, raspravlja se poprlično pristojno.
Prijevoz je ovdje najbitniji, jer ne postoji unikatniji i hitniji način prijevoza što proizvod za kojeg je taj prijevoz poslan čini vrhunskim na razini cijelog svijeta. Gledano u Hrvatskim granicama i mogućnosima ne postoji sličan proizvod.
Slažemo se, no članak trpi zbog ograničenosti medija, pa je zbog isticinja nekoliko poanti (od agresivnog guranja nebitnih stvari svih medija, pa do općeg propadanja industrijske proizvodnje), pa i približavanja široj publici, članak sveden na najbitnije. Objektivna kritika bi bila da fali pokoji link za one koje žele saznati više, no osnove za zainteresirati široku publiku su tu. Fotografije su po mojem mišljenju jako loše.
U čijem su vlasništvu - Siemens? - u stvari podizvođači....
Nebitnom jer nemamo masu i kontinuiranost tržišta poput jedne Njemačke iz koje dolazi Siemens, pa je nerealno očekivati da samostalno proizvedemo proizvod te važnosti, iako to nije nemoguće, no svi dosadašnji pokazatelji govore da je ovo trenutačno najbolje što se moglo postići. Pogledajmo samo brodogradilišta koja uz silan kapital u 100% hrvatskom vlasništvu posluju sa ogromnim gubicima. Nadalje nemamo ni sirovu masu jedne Poljske koja ima kapacitete domaćeg tržišta na kojem bi jedan proizvoda dovoljno ojačao da bi inercijom bio proširen na strana tržišta.
Prosječna plaća po djelatniku...???? Jesem ti firme koja ima silne prihode, a plaće u banani onda je bolje raditi u startupu...
Ne preciziraš granu Start-upa no agitiraš u njegovu korist. Ukoliko zbilja misliš da je tržište od 3 milijuna ljudi sa godišnjim dvoznamenkastim padom industrijske proizvodnje dovoljno veliko da opslužuje masu Start-upova, sanjajući o stranom tržištu, činiš upravo to - sanjaš.
Poljska sa svojih 40 milijuna ljudi također ima sanjare u Start-upovima no njih je sigurno minimalno 10 puta više, te imaju domaće tržište prema kojem mi izgledamo kao balkonski vrt u odnosu na poljprivredni kombinat.
Apsolutno nebitno, tržište je tržište, pozitivno poslovanje, ulaganja i širenje ne stvaraju se na lijepoti.
Dobro pitanje, no bitnije je da je kapital pronađen, što daje veći kredibilitet proizvodu od ideje 300 Start-upova.
Povećanje narudžbi 40% - prošle godine imali naručenih 10 transformatora, ove godine 14...
Dobit nije toliko bitna ukoliko prihvatiščinjenicu da je netko poslao najunikatniji i najbrži transport po proizvod. Bolju potrvrdu kvalitete proizvoda nikada, nitko neće dati.
Transformator nije jabuka da se mjeri u milijunima komada, usporedivo je sa brodovima i zgradama.
Ukoliko jedne godine sagradiš Empire State Building, a slijedeće godine Burj Khalifa, debilno je omalovažavati uspjeh ističući da je sagrađeno samo dvije zgrade.
Slažemo se, no članak trpi zbog ograničenosti medija, pa je zbog isticinja nekoliko poanti (od agresivnog guranja nebitnih stvari svih medija, pa do općeg propadanja industrijske proizvodnje), pa i približavanja široj publici, članak sveden na najbitnije. Objektivna kritika bi bila da fali pokoji link za one koje žele saznati više, no osnove za zainteresirati široku publiku su tu. Fotografije su po mojem mišljenju jako loše.
Kako tocno clanak na internetu trpi zbog ogranicenosti medija? I to jos clanak na informatickom portalu? Osim informacija, slike i zvuka, nedostaje mu miris? Ako trpi Mamica, Avu i fotorealisticni HDR, valjda trpi i informacije? Ili su informacije visak u danasnjem 'novinarstvu'?
Kako tocno clanak na internetu trpi zbog ogranicenosti medija? I to jos clanak na informatickom portalu? Osim informacija, slike i zvuka, nedostaje mu miris? Ako trpi Mamica, Avu i fotorealisticni HDR, valjda trpi i informacije? Ili su informacije visak u danasnjem 'novinarstvu'?
wyks je samo odabrao krivu riječ -trpi zbog ograničenosti forme, a forma je "komentar dana",
dakle nije dizertacija, knjiga, novinarska vijest, niti periodički izvještaj.
citat:
"Tu ću stati. Za jedan komentar dana na webu - dosta. "
Dobit nije toliko bitna ukoliko prihvatiščinjenicu da je netko poslao najunikatniji i najbrži transport po proizvod. Bolju potrvrdu kvalitete proizvoda nikada, nitko neće dati.
Transformator nije jabuka da se mjeri u milijunima komada, usporedivo je sa brodovima i zgradama.
Ukoliko jedne godine sagradiš Empire State Building, a slijedeće godine Burj Khalifa, debilno je omalovažavati uspjeh ističući da je sagrađeno samo dvije zgrade.
Ovaj dio citiram ali pišem općenito, nema se tu šta puno komentirati, autor je napisao svoj članak, iznosio je samo svoje mišljenje i to je to...
Zvijezda članka je x proizvod koji je ugovoren za y iznos i mora se dostaviti u xy roku... Naručitelju je hitno i ne pita za cijenu pa se proizvod dostavlja brzom dostavom... Proizvod je završen u roku, dostava stiže po njega i posao je gotov... Cijela procedura je obavljena na profesionalnom nivou kakva treba uvijek biti a zbog svoje specifičnosti prijevoza zvijezda je primjećena od strane lokalnih entuzijasta koji se pale na avione... Da je prijevoz išao preko Luke Rijeka ili Vukovar (redovita ruta) nitko na ovom forumu ne bi potrošio niti riječ na transformator a ponajmanje autor... U tekstu je navedeno da je ta firma vjerni naručitelj, cca 1 narudžba godišnje, nije se pisalo o prethodnim transformatorima, neće se pisati ni o idućim...
Da citiram autora "Meni je to događaj godine u Hrvatskoj, a vi kako znate..."
Njemu zaljubljeniku u avione je to događaj godine, njemu, ne i svima u Hrvatskoj... Nikakave zasluge ne umanjujem Končaru ali to je posao koji je profesionalno obavljen u dogovorenom roku i meni to nije događaj godine... To je poslovna rutina uz hitnu dostavu radi naručiteljevih problema u radu, ja neću tuđe probleme kao ni njihova rješenja svrstavati u događaje godine i tome se radovati... Kada Končar krene sa dostavom svakog transformatora Antonovom, e onda ajmo svi zapljeskat na poslovnom uspjehu... Kada Antonov bude "parkiran" na Plesu pod normalno ajmo zaigrat na nacionalni ponos i događaje godine, do tada kada strancu kažeš "Hrvatska" dobiti ćeš odgovor "Davor Šuker"...
Možda malo hladno od mene, ali i ja imam pravo na svoje mišljenje kao i autor...
Kada Končar krene sa dostavom svakog transformatora Antonovom, e onda ajmo svi zapljeskat na poslovnom uspjehu... Kada Antonov bude "parkiran" na Plesu pod normalno ajmo zaigrat na nacionalni ponos i događaje godine, do tada kada strancu kažeš "Hrvatska" dobiti ćeš odgovor "Davor Šuker"...
Pisanje o prethodnim i budućim isporukama je također bitno no ne na ovom nivou, jer je proizvodnja kapitalnih proizvoda pala za 12% pa bi svaka isporuka proizvoda ovakve gospodarske veličine bila zanimljiva vijest, ako ne ništa daje optimizam.
No opet iznimno je uvrijedljivo da omalovažavaš veličinu, kako doslovnu tako onu metaforičku, dolaska jedinog, unikatnog, jedinstvenog i specifičnog aviona po nešto u Hrvatsku - zemlju u kojoj proizvodnja kapitalnih proizvda pada 12 posto godišnje.
Samo najčangrizaviji pojedinci imaju potrebu omalovažavati ovaj događaj, slično kako bi uvrijedljivo bilo da ja kao hip-hoper (nisam, no rasprave radi), omalovažavam uspjeh 2Cellos, kao jedine domaće glazbenike koji su se pojavili u jednom od najgledanijih svjetskih Talk-showova.
Jednostavno koliko god me to ne zanima nemam potrebu isticati svoje mišljenje jer je krajnje nebitno koliko god imao pravo ga istaknuti.
Nadalje, nema nikakve potrebe da jedini, jedinstveni, unikatni i usamljeni Antonov bude parkiran na Plesu jer za to nema potrebe, budući da se radi o neplaniranoj isporuci.
Time samo čangrizavo ustraješ u omalovažavanju događaja, jer ne postoji niti jedan proizvod na svijetu zbog kojeg bi najveći avion na svijetu morao biti dostupan 24 sata dnevno.
Čangrizavost odaješ i zbog potrebe da prvo umanjuješ veličinu projekta, da bi potom istom projektu zadao nebulozne levele koje mora ispuniti da bi po tvojem subjektivnom sudu bio uspješan.
wyks je samo odabrao krivu riječ -trpi zbog ograničenosti forme, a forma je "komentar dana",
dakle nije dizertacija, knjiga, novinarska vijest, niti periodički izvještaj.
citat:
"Tu ću stati. Za jedan komentar dana na webu - dosta. "
Oprosti, ali meni je to besmislica.
Kako je to tocno ogranicen "komentar dana" i jos k tome na web-u valjda najslobodnijem od svih medija? Nisam upoznat s tim pravilima i ogranicenjima, mozes malo pojasniti? Tko je to, kada, kako i gdje ogranicio komentare dana i zasto je to pobogu ucinio? Ocito u njemu ima mjesta za Mamica i Avu, ali nema za zanimljive cinjenice (recimo ne mislis li da je dosta bitno, a sam si to prenio, da je Koncar dobio posao zbog svoje 'brzine', meni se to cini kao nesto jako relevantno?).
Ocito je neki novinar bio dovoljno priseban da postavi pitanje i dozna takvu cinjenicu (i jos neke), a zatim i da ju napise. Istina, u njegovom clanku nema LGBT, veterana, penzica i ostalih besmislica kojima nam truju mozak i otimaju novac, nema direktora koji zna kud ide svaki trafo ponaosob (izuzetan doseg, direktor se sigurno svima hvali svojim znanjem) i nema dogadjaja godine - valjda onda sad taj novinarcic zali sto ne pise u formi 'komentara dana'.
Meni je vrhunac ironije kako je bas Olegov clanak zavrsio na Indexu, a ne i onaj iz poslovni.hr. Tebi nije? Mozda je to samo zato sto se u Index savrseno uklapaju HDR i fisheye?
No slazem se s obojicom da clanak trpi od ogranicenosti, ali u pitanju nije forma.
"Transformator je, ako vas nisu naučili u školi, električni sklop za mijenjanje napona i snage struje..."???
U vrlo dobrom komentaru, autoru se potkrala pa i ne baš mala pogreška.
Naime, transformatori mjenjaju napon (V) i jakost (A) iznjenične struje, nikako i snagu (P).
Snaga ostaje ista (teoretski), uz neznatan gubitak u samom transformatoru (u praksi).
Vjerojatno je taj dan Oleg 'markirao'...:)
"Transformator je, ako vas nisu naučili u školi, električni sklop za mijenjanje napona i snage struje..."???
U vrlo dobrom komentaru, autoru se potkrala pa i ne baš mala pogreška.
Naime, transformatori mjenjaju napon (V) i jakost (A) iznjenične struje, nikako i snagu (P).
Snaga ostaje ista (teoretski), uz neznatan gubitak u samom transformatoru (u praksi).
Vjerojatno je taj dan Oleg 'markirao'...:)
A možda je naš kolega Oleg bio previše napaljen na Antunova 225 pa nije niti primjetio kako je umjesto jakosti napisao snage?
Mislim nešto proglasiti događajem godine, eto ja se s tim ne slažem...
Gore sam napisao samo neke činjenice jer iskreno nekada mi kod nas ide na živce to preuveličavanje svega...
Koliko sam im gledao financijska izvješća prosječna bruto plaća im je 15,000 HRK ili neto cca. 7,500 HRK, kad se oduzmu ovi glavonje s velikim plaćama na tako malo radnika, prosječna plaća dosta pada. Toliko o plaćama u jednoj ovako hi-tech proizvodnji kao što su transformatori za one koji nikada nisu vidjeli takav transformator ili nemaju pojma o tehničkim detaljima oko toga...
Šta sam htio reći s ovim kod plaća, a to je da netko s FER-a znači kod nas u ovoj HI-TECH industriji može očekivati plaću od cca. 1,000 Eur, a kolika bi mu bila plaća u Njemačkoj?
Koliko je ono prosječna plaća djelatnika u DM-u bez diplome FER-a?
Ako je Vam super da se danas sutra vaše dijete obrazuje i zna neznam šta sve ne i da na kraju za to kod nas prima plaću od gore navedenih 1,000 Eur onda super....
Ako je to takav HI-TECH zašto nisu isporučili takve proizvode Amerima? Zašto Siemens proizvodi ove proizvode kod nasa - zato što za kilu mozga daje kikiriki....
Jedina dobra stvar kod ovoga je što nisu rasturili firmu, pa ajde eto ovih 517 radnika prima barem plaće takve kakve jesu što je u ovoj našoj banani od države već samo po sebi podvig...
Dodatno, najbolje mi je bilo kada su intervjuirali jednom radnike Zastave u Srbiji nakon što ih je preuzeo FIAT što o svemu misli i kaže tip - prije smo proizvodili aute koje možemo kupiti, a sada samo proizvodimo aute koje možemo gledati. Znači rade tamo za kikiriki.
Dragi drugovi,
jeste li vi uopće izračunali kolika je dodana vrijednost koju Končar proizvede ovim transformatorom. Ne treba vam puno matematike, pronađete cijenu bakra (Google) čak možete isključiti ostale sirovine, imate masu, cijenu uređaja, pa računajte. Više se isplati saditi krompir. Događaj godine! To može napisati jedino 'pametni' novinar, a odobravati poklonici bez vlastitog mozga.
Dragi drugovi,
jeste li vi uopće izračunali kolika je dodana vrijednost koju Končar proizvede ovim transformatorom. Ne treba vam puno matematike, pronađete cijenu bakra (Google) čak možete isključiti ostale sirovine, imate masu, cijenu uređaja, pa računajte. Više se isplati saditi krompir. Događaj godine! To može napisati jedino 'pametni' novinar, a odobravati poklonici bez vlastitog mozga.
Covjek je jasno napisao da je to za njega dogadjaj godine. Nekome je to utakmica Dinamo - Hajduk, nekome je ulazak u EU a nekome Cecin koncert.
Dragi drugovi,
Ajde da barem neko kuži o čemu pričam...
Možda se možemo i o ovome zapitati kada se priča o HITECH-u...
KILA ČVARAKA/KILA AUTA
Eto moj stav je ako je ono događaj godine, onda je ovo da se malo zamisliš na dulje vrijeme...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Prilozi/Automoto/tabid/90/articleType/ArticleView/articleId/190750/Kilogram-Punta-jeftiniji-od-kg-varaka.aspx
Šta sam htio reći s ovim kod plaća, a to je da netko s FER-a znači kod nas u ovoj HI-TECH industriji može očekivati plaću od cca. 1,000 Eur, a kolika bi mu bila plaća u Njemačkoj?
Završavanje bilo kojeg fakulteta nije garancija zapošljavanja, niti je garancija solidnog zarađivanja.
Ovo tu je siromašno društvo, pa možeš ili otići van ili pokušati smisliti kako izvući najbolje što možeš.
Pokušaj u Slavoniji sa diplomom nekog fakulteta tražiti posao za neto plaću od 1000 eur, za koje iz komentara vidim kako su ti malo.
Također znam iz prve ruke i kakva je situacija oko Karlovca, Siska, u Lici...
Kvragu, pa u zadnjih 12 mjeseci većina ljudi koji rintaju po manjim privatnim firmama izvan IT sektora rade za minimalac i nekakav ostatak koji dobiju solarno.
Dragi drugovi,
KILA ČVARAKA/KILA AUTA
Eto moj stav je ako je ono događaj godine, onda je ovo da se malo zamisliš na dulje vrijeme...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Prilozi/Automoto/tabid/90/articleType/ArticleView/articleId/190750/Kilogram-Punta-jeftiniji-od-kg-varaka.aspx
znaci hrvatska ekonomija bi se, po tebi, trebala bazirati na proizvodnji cvaraka i drugih stvari koje po kilu kostaju jednako ili vise od cvaraka?
Koliko sam im gledao financijska izvješća prosječna bruto plaća im je 15,000 HRK ili neto cca. 7,500 HRK, kad se oduzmu ovi glavonje s velikim plaćama na tako malo radnika, prosječna plaća dosta pada. Toliko o plaćama u jednoj ovako hi-tech proizvodnji kao što su transformatori za one koji nikada nisu vidjeli takav transformator ili nemaju pojma o tehničkim detaljima oko toga...
Za početak, 15k bruto je 9,3k neto u najgoroj varijanti (Zagreb prirez, bez djece itd.). Zatim, to je u Siemensovom vlasništvu - zaboravi na "viškove" direktora, tamo se radi.
Dragi drugovi,
Kolika je dodana vrijednost? Više nego dovoljna, oni ne rade za kikiriki i imaju više - manje stalni rast, plus što im je ovo marketinški veći plus nego da su zaradili 100% RUCa.
Dragi drugovi,
KILA ČVARAKA/KILA AUTA
Da, ništa se ne isplati proizvoditi, jer treba ljudi, znanja, pogona, ulaganja, rada i sirovina.
Čudi me kako se nijemci ili japanci nisu toga sjetili. Koja je budala krenula proizvoditi ove kompjutere na kojima tipkamo,
pa dodana vrijednost većine dijelova u njima je mizernih par postotaka.
Sve možeš relativizirati i postaviti naglavce, to nije nikakav argument.
Evo da pomognem: Kila čarapa je skuplja od kile čvaraka.
Kila cigareta je skuplja od kile čarapa. I tako možemo u nedogled a ne stići nikud.
Vaš stav je da se ne slažete sa stavom kolumniste i ok.
Završavanje bilo kojeg fakulteta nije garancija zapošljavanja, niti je garancija solidnog zarađivanja.
Ovo tu je siromašno društvo, pa možeš ili otići van ili pokušati smisliti kako izvući najbolje što možeš.
Pokušaj u Slavoniji sa diplomom nekog fakulteta tražiti posao za neto plaću od 1000 eur, za koje iz komentara vidim kako su ti malo.
Također znam iz prve ruke i kakva je situacija oko Karlovca, Siska, u Lici...
Kvragu, pa u zadnjih 12 mjeseci većina ljudi koji rintaju po manjim privatnim firmama izvan IT sektora rade za minimalac i nekakav ostatak koji dobiju solarno.
Tako je. Treba uzeti u obzir i da je većina ljudi u pogonima SSS, dakle krivo se uračunalo "prosjek"- ne namataju ferovci kaleme.
No ta firma uplaćuje uredno i puno novca u proračun, što nije za zanemariti.
Evo i moj posao koji ovdje obavljam, kolega u njemačkoj koji je išao u školu samnom dobija 4x više.
Primjer plaća DM-a nije statistički korektan, jer svi dobro znamo kako su inače plaćeni prodavači po dućanima.
Ne možemo ili ne želimo
svi pobjeći iz zemlje, a mnogima je ovo što imamo zadovoljavajuće. I Japan je nakon rata bio jeftina radna snaga, poput trenutne Kine,
no povećanjem kvalitete, proizvoda i konkurentnosti - uzdignuli su vlastiti BDP i plaće.
A ti si zaboravio da tih, ajmo reći 9,3 THRK uključuje sve dodatke u što ide i smjenski rad jer kad se proizvodni pogon pokrene nema gašenja u 16h i ide se doma...
Nemojte biti licemjerni i reći da bi željeli da Vaše dijete radi u proizvodnom pogonu u smjenskom radu i da za to dobije 1,000 Eur. Svi će tu klimati glavom kako je to jelte plemenito, ali kad se to spusti na osobnu razinu malo morgen...
Bilo je zanimljivo kada su pitali Kineske radnike da to sve što proizvode, a u stvari od svojih plaća nemogu kupiti i dodatno puno štede šta namjeravjau u budućnosti. Odgovor je tih istih marljivih kineskih radnika bio kako štede da mogu obrazovati dijecu kako oni nebi morali raditi u uvijetima u kojima njihovi roditelji rade (podsjeća Vas ova retorika na neka stara vremena). I kad do tog dođe proizvodnja se seli natrag na Zapad
Povećaj djelatnicima plaću na 15 THRK neto i možeš odmah gasiti proizvodnju tranasformatora, a tolika bi im plaća trebala biti ako stremimo ka toj nekoj EU nedodžiji...
Trebamo proizvoditi nešto na čemu možemo ostvariti najveću maržu, a ne što je skuplje od kile čvaraka. Realno to je u RH nešto s drvnom industrijom ili poljoprivreda (proizvodnjom hrane), ali na malo višim razinama nego što je do sada jer za to jedino imamo sirovine.
Koliki je efekt jednog Belja na cjelokupno ekonomiju RH?, ja ipak mislim malo veći, a ne proizvode ajmo reći ništa tako sofisticirano. Zemlju imamo, dakle nemoramo ništa uvesti, eventualno mehanizaciju... Koliko ljudi zapošljavaju (mislim Belje)?
Dok kod Končar ENGT moraš maltene sve uvesti da bi nakraju imao minimalnu dodanu vrijednost.
U 2012. je taj isti Končar imao 150 mil. HRK dobiti (pad u odnosu na 2011. od 20%) od čega je pola isplatio Siemensu, a pola Končaru. Znači za nas kao društvo je tu benefit od 517 isplaćenih plaća i 75 mil. HRK (10 mil Eur) dobiti isplaćenih Končaru. Skoro sve potrebno za napraviti taj isti transformator se mora uvesti...
Evo iz financijskih izvještaja je da se zapitaš šta rade. Od ukupne imovine od 1,1 milijardi HRK imaju 430 milijuna HRK u novcu koji drže na računima kod banaka ili na internom računu Siemensa 152 milijuna HRK (bilješka 17. financijskih izvještaja iz 2012.), što dečki iz Njemačke najvjerojatnije vrte dok ovi naši motaju trafiće i uživaju u tome. To je da se zapitaš kad vidiš firmu koja ima toliku lovu na računu, a nezna što bi s njom. Očito nemaju viziju pa će se lijepo onda strani vlasnik sjetiti daj ti to meni kad vi neznate što ćete s time. Možda da je u domaćem većinskom vlasništvu možda bi se i nešto od toga prelilo u džepove radnika...
Imali smo mi i brodogradnju koja je jako sofisticirani proizvod pa vidimo kako su završili, a nijedan taj proizvod avion nebi mogao prevesti... (proizvodnja brodova u Jugi je imala jednu sasvim drugu dimenzijuv - veliki dio dijelova za brodove je dolazio iz ostalih Republika - na Kosovu imaju i Rude, čeličane u Srbiji).
Trebamo se baviti nečim za što ili imamo resurse kako sam već naveo ili prodavanjem usluga/softwarea jer tu netreba glavninu toga uvesti. Ostalo možemo raditi, ali za mizerne plaće i nije čudno da će naši mladi odlaziti... Kako ste i sami naveli vaši kolege u Njemačkoj rade za 4x veću plaću, pa pošto je onda kila njihovog mozga (molim bez ulaženja u diskusije tipa volim Hrvatsku).
A ti si zaboravio da tih,
...
Trebamo se baviti nečim za što ili imamo resurse kako sam već naveo ili prodavanjem usluga/softwarea jer tu netreba glavninu toga uvesti. Ostalo možemo raditi, ali za mizerne plaće i nije čudno da će naši mladi odlaziti... Kako ste i sami naveli vaši kolege u Njemačkoj rade za 4x veću plaću, pa pošto je onda kila njihovog mozga (molim bez ulaženja u diskusije tipa volim Hrvatsku).
Nisam ja ništa zaboravio.
Misliš da vani cvjetaju ruže i da se plaće dijele šakom i kapom? Moraš još puno kruha pojesti za ovakvu raspravu.
Uh teške su riječi pale regica - neš ti težine rasprave...
I sami ste si gore napisali da je zanemarujući udio VSS-a u djelatnicima ove firme...
I sami ste si napisali da je prodaja cigareta unosniji biznis od prodaje transformatora. Adris grca u lovi, a zezaju se tamo s nekim biljem koje kod nas nabavljaju i zapošljavaju što posredno što neposredno koliko ljudi...
Uh teške su riječi pale regica - neš ti težine rasprave...
I sami ste si gore napisali da je zanemarujući udio VSS-a u djelatnicima ove firme...
I sami ste si napisali da je prodaja cigareta unosniji biznis od prodaje transformatora. Adris grca u lovi, a zezaju se tamo s nekim biljem koje kod nas nabavljaju i zapošljavaju što posredno što neposredno koliko ljudi...
Ja rekao zanemariv dio VSS-a? Upravo suprotno, ima ih dosta.
Počni biznis sa cigaretama i otkrij zašto su ostali proizvođači propali.