Geohot traži pomoć

poruka: 322
|
čitano: 52.198
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Geohot traži pomoć".
16 godina
odjavljen
Re: Geohot traži pomoć
ihush kaže...

Hardware je u potpunom vlasništvu, software nije, software je samo pod određenim ograničenim uvijetima dat na korištenje, vlasnik softwarea je i dalje onaj tko ima sva (autorska, vlsnička) prava. Zabranjena je svaka izmjena (jer nije tvoje vlasništvo).

Klasično je zabranjeno mijenjati bilo koji dio autorskog djela. No nije zabranjeno zamjeniti software drugim, jedno je modifikacija, drugo je drugi proizvod.

Zapravo, tebi nitko ne može zabraniti modifikaciju software-a, već samo objavu modificiranog koda (ako što doma možeš pjevat Vrapci, vrapci i komarci, a Tajči te nema pravo tužiti ta razliku od slučaja kada snimiš na CD ili javno izvedeš). Međutim, ti možeš objaviti kod (izvorni ili kompajlirani) koji si u potpunosti sam napisao i informaciju da taj kod radi to i to ako s njim zamijeniš blok od adrese x do adrese y u firmware-u ili čak napraviti program koji će to automatski napraviti, trajno u firmware-u ili privremeno u ramu, sve dok u objavljenom kodu ne postoji dio Sony-evog koda.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
neaktivan
Tony kaže...

Ja bi dodao da igranje uopće nije luksuz nego je PS3 jedan veliki luksuz. Uređaj i igre su jednostavno preskupi. Djeca se mogu igrati i na kompiću gdje ima mali miljun besplatnih i zabavnih igara. A kompjuter i internet odavno nisu luksuz nego ljudski minimum kao i voda i struja.

Igre jesu (jednim dijelom) preskupe...uređaj je daleko od preskupoga :)

lukavg kaže...

Ne otima ništa nikome osim kruh developerima. Da svi razmišljaju kao ti ne bismo imali nikakav softver (ili bismo ga imali u vrlo malim količinama - ono što je danas open source) jer ga nitko ne bi kupovao.

Ovo, zapravo, nije točno...i to ti piše developer

Teza, po kojoj je "piratstvo" zapravo izravni gubitak za proizvođača softvera je krajnje idiotna i napuhana sa ciljem, a to je zaštita interesa.

Da me ne biste krivo shvatili, ne podupirem "piratluk", ali jednako tako ne podupirem tezu o izravnom gubitku zbog istoga.

Pretpostavka da će netko kupiti igru, ako ju ne može skinuti, je naprosto netočna...idiotna čak.

S druge strane kovanice, postoji itekako velika razlika između osobe koja si ne može priuštiti neki softver i osobe koja ne želi platiti za softver, iako može.

Prva osoba meni uistinu ne smeta, druga je jednostavno panj {#}

14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
ihush kaže...

Hardware je u potpunom vlasništvu, software nije, software je samo pod određenim ograničenim uvijetima dat na korištenje, vlasnik softwarea je i dalje onaj tko ima sva (autorska, vlsnička) prava. Zabranjena je svaka izmjena (jer nije tvoje vlasništvo).

Klasično je zabranjeno mijenjati bilo koji dio autorskog djela. No nije zabranjeno zamjeniti software drugim, jedno je modifikacija, drugo je drugi proizvod.

Zapravo, tebi nitko ne može zabraniti modifikaciju software-a, već samo objavu modificiranog koda (ako što doma možeš pjevat Vrapci, vrapci i komarci, a Tajči te nema pravo tužiti ta razliku od slučaja kada snimiš na CD ili javno izvedeš). Međutim, ti možeš objaviti kod (izvorni ili kompajlirani) koji si u potpunosti sam napisao i informaciju da taj kod radi to i to ako s njim zamijeniš blok od adrese x do adrese y u firmware-u ili čak napraviti program koji će to automatski napraviti, trajno u firmware-u ili privremeno u ramu, sve dok u objavljenom kodu ne postoji dio Sony-evog koda.

Naravno da može. Većina licenci i navodi da je legalno koristiti software samo u izvornom obliku.

16 godina
Don Salvatore kaže...
...

Naravno da može. Većina licenci i navodi da je legalno koristiti software samo u izvornom obliku.

-neprecizno, stoga pogrešno. (što je software, aplikacija, OS, driver, ... ili običan txt .cfg /inf file?)

Software je preširok pojam i licenca nema ništa s konkretnim kodom (izmjenom). Licenca daje pravo korištenja primjer, licenca za windows ili office.

Kad bi licenca mogla ograničiti korisničke izmjene, tad recimo nebi mogao promijeniti background sliku (kao u Starteru), nebi smio instalirati nijedan program na OS, jer mijenjaš podatke, izgled itd..

Browser je možda lakši primjer, recimo FF i pluginsi, FF je jedan proizvod, kojem dodaješ neovisne pluginove, kao što možeš na nivou osa koristiti cocedece ili zip, rar.. svejedno dali kao dodatak ili zamijenu originalnih.

Zabrana se odnosi na kod svakog pojedinog komada softwarea, npr .exe, .dll ... u svakom hederu ćeš vidjeti Copyright i naziv proizvođača. Jednako kao potpis na slici.

To nesmiješ mijenjati, to je tuđi kod. Nedsmiješ čak koristiti dio tog koda (ako se može dokazati copy-paste kao algoritam), ali smiješ napraviti svoj i koristiti ga.

Naravno, nemožeš ubaciti svoj kod i distribuirati ga pod imenom MS windows, jer tad to više nije isti software. No govori se o korištenju (karjni korisnici), ne o proizvodnji, distribuciji.

Možda je najjednostavnije usporediti s codecima... ili pod linux-open/gnu licencama gdje u pravilu nema propriatry softwarea u distri (pa ni drivera za VGA) nego ga sam korisnik mora skinuti i instalirati.

Dodatni primjer pravnog gledanja na ''izmjenu'', recimo (neki autori su zabranili) normalna legalna mogućnost je izrada mp3ce iz audio CDa i slušanje npr na mobitelu, no prekodiravanje nužno dovodi do izmjene informacije (nije identična originalu)  tad bi vlasnik glazbe trebao prekodirati wav u mp3 i dati korisniku ili mu licencom to dozvoliti kao izuzetak ili bi korisnik prekodirani mp3 trebao poslati vlasniku na atestiranje-odobrenje za upotrebu... zato se nemože svaki zakon primjenjivati na svim situacijama.

Ukratko, Copyright je glavni dio zaštite, nalazi se u svakom kodu (dijelu softwarea-aplikacije, firmware, BIOS, dll, exe, ...., jer proizvod na koji se odnosi licenca moraš gledati kao cjelinu, auto vs čelik, plastika.., recept itd.), vidi malo tužakanja velikih igrača... Kao što je sasvim legalno zamijeniti (promijeniti verziju) BIOSa, nešto sasvim drugo je editirati ga i distribuirati bez odobrenja vlasnika itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Geohot traži pomoć

Bezveze ti sav trud. Da si ikada pročitao licencu za korištenje vidio bi da u njoj fino pišu svi uvjeti korištenja. Ako išta, licenca definitivno nije neprecizna već pokriva sve ono što je potrebno da se zaštiti autor i proizvođač. A ti primjeri s backgroundom su bezveze. Featuri i mogućnosti aplikacije su jedna stvar, a pravo na korištenje druga.

Svaki software je ilegalan ukoliko se koristi van okvira zadanih licencom, dok sama licenca se kupuje (izuzev besplatnog software-a). Stoga, ako nisi kupio licencu onda službeno nisi niti legalni korisnik proizvoda već pirat. S druge strane, ako imaš licencu opet imaš ograničenja, a na milijune mjesta sam vidio i taj famozni dio gdje se zabranjuje reverzni inženjering ili bilo kakve druge metode promjene originalnog software-a na način da se tim modifikacijama omogućava korištenje aplikacije van okvira definiranih licencom.

0 0 hvala 0
16 godina
Don Salvatore kaže...

Bezveze ti sav trud. Da si ikada pročitao licencu za korištenje ...

Točno (bezveze trud...), zato prvo pročitaj pa da razglabamo o detaljima između licence i copyrighta.

evo recimo s wikija. Prva dva-tri kratka odlomka bi trebala biti dovoljna.

Klasično mješanje značenja licence i pojma software, jer je sav kod pod copyrightom (osim public.domain) dok se licenca odnosi kao vozačka dozvola...

Uz podpitanje, što sud radi s EULA nasuprot sporova o kršenju malog 'C' © ..?

14 godina
neaktivan

Ovo što si naveo uopće nije bitno jer nitko meni ne može krojiti što ću ja staviti u svojoj licenci pod uvjetima korištenja, kao npr. zabranu reverznog inženjeringa. Pa ako ti se to ne sviđa ne moraš kupiti software. 

16 godina
Don Salvatore kaže...

Ovo što si naveo uopće nije bitno jer nitko meni ne može krojiti što ću ja staviti u svojoj licenci pod uvjetima korištenja, kao npr. zabranu reverznog inženjeringa. Pa ako ti se to ne sviđa ne moraš kupiti software. 

-bla-bla-bla... OK. Stavljaj u licencu ako želiš i sladoled od vanilije.

Pravno ti je to mambo-jambo. Dok te za rev.ing štiti C i autorsko pravo, bez obzira stavio ti to na licencu (koja te nemože od tog zaštititi). Zaštita je tvoj kod ovjeren i deponiran u sefu, kao patent. Ukoliko netko ima identičan dio koda to je dokaz... (ne licenca). Jednostavan compare izbaci identične dijelove, kao i razvojni source kojeg ti kao autor sigurno imaš dok onaj koji kopira sigurno nema.. Tako dokazuješ vlasništvo odnosno kopiranje. Da smo u USA u takvom slučaju sretno trljaš ručicama i očekuješ milijunćiće ovisno koliko ih sudac u tom sporu dodjeli (kod nas nema takve sudske prakse...).

Ako pak sklapaš ugovor, e to je nešto sasvim drugo, to nije licenca (koliko god izdavači softwarea to ponekad željeli..). Jednako u ugovoru stoji i tvoja odgovornost.

-što sam ja naveo pa da je ili nije bitno? Misliš na to što je licenca? LOL.

-Zabranio bi rev.ing? Kako se to drugi nisu sjetili, ja bi zabranio sav kriminal!

Savjet da ipak pročitaš onaj link. (NHF?)

14 godina
neaktivan

Sad ti je očito ponestalo argumenata pa globaliziraš.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.2.2011 1:48 (Don Salvatore).
16 godina
Don Salvatore kaže...

Sad ti je očito ponestalo argumenata pa globaliziraš.

-{#}. Vjerojatno govorim kineski, my bad.

16 godina
protjeran
Geohot traži pomoć

uff neka tisina ovdje :)

...

ne pise mu se dobro nasem dragom hakeru 

http://vghq.net/2011/03/23/george-hotz-runs-away-to-south-america-lies-about-having-psn-account/

http://protocol4.animehr.com/
Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...

uff neka tisina ovdje :)

...

ne pise mu se dobro nasem dragom hakeru 

http://vghq.net/2011/03/23/george-hotz-runs-away-to-south-america-lies-about-having-psn-account/

ko ga j... kad se u americi igra lopine

potpis :D
14 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Geohot traži pomoć

Tek sad vidim ovu vijest.

Ne bih htjela pametovat, ali mislim da se mladi gospodin samo pravio važan svojim vještinama, a njegovi plemeniti ciljevi tu su tek sporedna stvar.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Geohot traži pomoć

Sam malo nisam baš upućen, što je lik točno napravio tako zločesto?

Dinamo živi vječno

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Kora kaže...

Probio je zaštitu na PS3.

BTW da li ti datumi išta znače?

http://lmgtfy.com/?q=geohot

15 godina
protjeran
Unix kaže...
Kora kaže...

haha, a kak su uopće skužili da je on hakao iPhone i PS3?

I btw šta bi ovo trebalo značiti: "the judge of the case granted Sony permission to view the IP addresses of everyone who visited geohot.com", pa šta bi ljudi ne bi smjeli gledati što je on stavljao na net? Hahha lika zaposlio Facebook, bemti al je njemu zanimljiv život haha

Dinamo živi vječno
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 17:33 (Kora).
16 godina
odjavljen

Hvalio se sa time po blogu. Čak je i puno ime napisao. Ekipa iz fail0verflowa je bila daleko pametnija...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
13 godina
neaktivan
Kora kaže...
Unix kaže...
Kora kaže...

I btw šta bi ovo trebalo značiti: "the judge of the case granted Sony permission to view the IP addresses of everyone who visited geohot.com", pa šta bi ljudi ne bi smjeli gledati što je on stavljao na net? Hahha lika zaposlio Facebook, bemti al je njemu zanimljiv život haha

Pa rekao je lol

Pa gle, ljudi su htjeli vidjeti kako jailbreakati PS3 pa su posjetili tu str., a time po Sonyju htjeli počiniti kazneno djelo.

15 godina
protjeran
Unix kaže...
Kora kaže...
Unix kaže...
Kora kaže...

Pa rekao je lol

Pa gle, ljudi su htjeli vidjeti kako jailbreakati PS3 pa su posjetili tu str., a time po Sonyju htjeli počiniti kazneno djelo.

Tko kaže da su oni htjeli brejkati PS3? Možda su samo bili znatiželjni kako je netko uspio probiti jedinu neprobijenu (dotad) konzolu? Znači po Sonyu znatiželja je kažnjiva rofl, al  dobro je on rekao, Sony je njega tužio zato što ih je razbjesnio i tako je Sony htio poslati svima poruku, a ne dobiti sud, baš njih briga za nekog tamo malog hakera

Dinamo živi vječno
13 godina
neaktivan
Kora kaže...

Tko kaže da su oni htjeli brejkati PS3? Možda su samo bili znatiželjni kako je netko uspio probiti jedinu neprobijenu (dotad) konzolu? Znači po Sonyu znatiželja je kažnjiva rofl, al  dobro je on rekao, Sony je njega tužio zato što ih je razbjesnio i tako je Sony htio poslati svima poruku, a ne dobiti sud, baš njih briga za nekog tamo malog hakera

"Neki tamo malo haker" je probio zaštitu konzole koja je 4 godine stajala čvrsto. {#}

To dosada nijedna konzola nije uspjela.

15 godina
protjeran
Unix kaže...
Kora kaže...

"Neki tamo malo haker" je probio zaštitu konzole koja je 4 godine stajala čvrsto. {#}

To dosada nijedna konzola nije uspjela.

Ma pa za njih je on mala buba..........ne mislim ja tako za njega

Dinamo živi vječno
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice