Canonical predstavio Ubuntu 14.10

poruka: 129
|
čitano: 17.173
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Canonical predstavio Ubuntu 14.10".
13 godina
Re: Canonical predstavio Ubuntu 14.10
BlueMax kaže...
LudaRajcica kaže...

Ako te zanima produktivnost, jednostavnost onda ces sigurno odabrati neku linux distribuciju za rad, kakav propali windows ahahahaha

Glupani uvijek koriste alate prilagodjene glupanima, to je prirodno :D kao i hvaljenje konja slomljenih nogu! :D

Evo mene zanima jednostavnost i produktivnost. Bavim se arhitekturom i svime onim sto uz arhitekturu ide, vizualizacije, fizika, statika...

Nakon sto sam procitao tvoju zadnju recenicu osjecam se glupo ali vjerujem da ces me u sljedecem postu prosvijetliti kako da svoj posao obavljam jednostavnije, produktivnije i da se uz to osjecam pametno. Koje aplikacije mi preporucas?

Scooliraj se, sto se ti javljas? Jel se na tebe odnosio komentar? :D :D :D

Ti si jedan od rijetkih koji jedan k. razumiju a da obitavaju na ovom forumu, hipsterskom! :D

Nema autocada na Linux, to si idi autodesku pisati, hvala lijepa

al to da windowse preferiraju glupani, to mi neces oduzet :D

jednostavnost i produktivnost se odnosi na razvojno okruzenje, nativni support za sve i svasta... a ne gubljenje vremena sa Windowz portovima, usporavanjima i sl. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2014 15:22 (LudaRajcica).
17 godina
LudaRajcica kaže...
al to da windowse preferiraju glupani, to mi neces oduzet :D

Ne bi išao u takve ekstreme... Windowsi su po meni u prošlosti zasluženo bili ispred jer su bili puuuuno više pristupačni "običnim" korisnicima. Danas pak nije tako. Danas više manje cijela prednost windowsa proizlazi iz velike korisničke baze koju od prije ima. To se ponajviše odnosi na količinu programa i driversku podršku. Ono najgore u svemu tome je kad vidiš da je Ubuntu kompliciran ljudima tehničke struke ili Bug novinarima. E to je tužno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2014 15:26 (josipva).
13 godina
odjavljen

onaj kom je ubuntu kompliciran mora bit takav tip koji se jako tesko prilagođava na novo ili ga uopce ne zelis shvatit 

Da netko krene ucit iz nule windows i ubuntu mislim da bi mu cak ubuntu bio jednostavniji, a i nakraju bi imao puno vise znanja :) 

http://www.snabbox.org/
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

I na koncu, za koga nije Ubuntu 14.10?

Ako koristiš AutoCAD, nije za tebe.

Ako naprednije koristiš Office, nije za tebe (molim da mi nitko ne spominje Libre Office jer sam s njim imao itekako muke da uredim malo složeniju tablicu).

Ako se igraš, nije za tebe.

Ako koristiš malo egzotičniji hardware, nije za tebe.

Molim da me se nadopuni.

Naravno, prihvaćam da ima brdo namjena, za koje se može koristiti (poznajem ljude koji žive od rada u Blenderu, optimizacije koda itd. koristeći neku od Linux distribucija). Ipak, besplatan OS s glavom i repom, relativno skromnih zahtjeva za resursima, zgodno je imati na nekom računalu, umjesto plaćati M$-u za još jednu licencu (i to samo za OS, Office niti ne spominjem).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bastardo kaže...
Veliki Brat kaže...
Bastardo kaže...
Kad ti nesto ne radi, onda obicno odgovor bude da si skompajliras kernel nabrzinu ili da portas neki qrac sa arm-a na x8f i da se yebes s toolchainovima ...

£Toliko o uporabljivosti ubuntua/linuxa ...

Meni nešto nije radilo, pa sam proguglao, kopipejstao rješenje u terminal i nakon toga je radilo.

Nisam morao nabrzinu skompajlirati kernel, niti portati qurčeve s arm-a, niti je bilo seksa s toolchainovima.

Da uplatim loto ili sam svu sreću već potrošio?

LOL :) mislim da je sreca otisla nenadano kako je i dosla ...

Ne zelim da sada ispadne da sam hejter linuksoida ali daleko je to od jednostavnosti windowsa. Linux i freebsd koristim svakodnevno u radu, ali nikada kao korisnicki OS nego kao serverski.

Stabilni su, nisu toliko gladni resursa, ali nekad male promjene mogu iziskivati puno znanja a to nije ono sto se ocekuje od prosjecnog korisnika.

http://www.brankovukelic.com/2013/01/on-state-of-windows-on-desktop.html

ibazulic kaže...

mene zanima jel jos uvijek defaultni init Upstart, ili je Ubuntu sa ovom verzijom presao na systemd? Naime, razvile su se poprilicne diskusije na internetu vezano uz to s kojim initom nastaviti, jer, zeljeli mi to priznati ili ne, sysvinit je zastario (makar su donekle i njega moderniziralim, pa i on sad, primjerice, podrzava podizanje init skripti (donekle) u paraleli). problem koji ja vidim sa systemd sustavom (osim sto mi se vec pomalo gade ljudi koji su povezani sa Red Hatom) je sto svoje pipke pusta svugdje, bez mogucnosti neke kontrole :-/ recimo, journal sistem koji je na systemd sustavu drzi u binarnoj datoteci. ne bi to sam po sebi bio problem da mozes birat koji journal sistem koristiti. ali ne mozes. kazu "pa mozes koristit syslog-ng ili rsyslog ili kaj vec" - ne mozes bez systemd jer se journal samo parsa prema eksternoj aplikaciji i parsira se samo ono kaj systemd odluci parsirat. kernel devovi su pred neko vrijeme poludili na kaya sieversa (posebice linus torvalds) jer je systemd uzurpirao kernel command line, koji je iskljucivo stvar kernela. i svi switchevi u komandnoj liniji su stvar kernela. stvar je bila u tome sto je ocito systemd-ov journal buffer premalen da prihvati kernelov debug info pa se sistem srusi. treca stvar koja me smeta je sto systemd ima PID 1. i sysvinit ima PID 1, ali je razlika u tome sto init ne komunicira direktno s kernelom nego samo sluzi za startanje procesa, dok systemd osim sto starta daemone jos ima i direktnu vezu sa kernel userspaceom i sluzi kao medijator prema kernel api-u. jel samo meni jasno da bi tu moglo biti sve i svasta ukoliko netko zaista zeli cackat po tome? i cetvrto, s obzirom da systemd pokusava integrirati jako puno sistemskih api-a (recimo, dbus) on postaje dependacy za prakticki bilo koji program koji koristi dbus api-e za komunikaciju. dakle, netko te tjera da koristis samo jedan sistem. systemd se u tom slucaju ponasa kao svchost.exe :-/ nisam siguran da bi to trebao biti put kojim linux ide.

znam da je bila isto i velika diskusija sto ce debian preuzeti u smislu init sustava, koliko znam i oni su odlucili preuzeti systemd (slackware i gentoo koliko znam nisu, niti planiraju to napraviti). vec su se javili ljudi koji misle forkat debian tako da ne koristi systemd. vidi tcemo kam ce to otici.

Debian se u međuvremenu ponovno odrekao systemd-a.

EZY-E kaže...
Veliki Brat kaže...
Bastardo kaže...
Kad ti nesto ne radi, onda obicno odgovor bude da si skompajliras kernel nabrzinu ili da portas neki qrac sa arm-a na x8f i da se yebes s toolchainovima ...

£Toliko o uporabljivosti ubuntua/linuxa ...

Meni nešto nije radilo, pa sam proguglao, kopipejstao rješenje u terminal i nakon toga je radilo.

Nisam morao nabrzinu skompajlirati kernel, niti portati qurčeve s arm-a, niti je bilo seksa s toolchainovima.

Da uplatim loto ili sam svu sreću već potrošio?

Znači ti kopipejstaš to nešto za što ni ne znaš šta radi u svoj komp samo tako (objašnjenje nekog anonymus forumaša/blogera ne priznajem kao objašnjenje)?

Šta radiš kad to nešto shebe nešto drugo?

Opet googlanje i kopipejstanje nekog drugog NLO-a.

U windowsima barem jasno tekstom piše šta će se dogoditi ako nešto kliknem.

Znači ti nekom anonymous programeru koji se krije iza Micro$oft imena vjeruješ da će gumb na kojem nešto piše napraviti to što piše a ne poslati  sve tvoje podatke u NSA od broja debitne kartice do slike tvoje djece?

mirkoj kaže...

koje aplikaicje hee.. NEMA IH

99% aplikacija koje trebaju za rad nema na linuxu.

gimp nemojte ni pominjati da valja on bi kao besplatan vladao u obradi slika sto je daaleeeeeeko od trenutnog stanja.

sysadmini i to slobodno linux nikakav problem. 

ako se bavis necim malo konretnijim.. CAD, CG etc... zaboravi linux

http://alternativeto.net/software/autocad/?platform=linux

btw. troll detected^^

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
12 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Nakon instalacije minta, libreoffce je odmah u igri, kao i svi multimedijalni codeci, i još hrpa toga, dok za sve to u windowsima moram

odraditi zasebne radnje i instalacije...  I gimp mi je na mintu odmah u igri , a ako se dobro sjecam photoshop još uvjek nije dio

standardne windows instalacije...  I još bi se dalo o keyringu,virtual toolsima, pa o tome da linux kuži i ntfs i ext4 i btrfs, a 

koliko se sjećam windowsi to baš i ne kuže bez dodatnih softwera..    

No ajde, mlad si ( ( 1980 god? ) i tamo ti je hladno ( CH? ) pa ti nebumo zamjerili....

{#}

Za libreoffice i codece imas defaultno okacenu kvacicu u mintu. U windowsima imas ninite.com, odes nakon instalacije windowsa tamo, stavis fakin kvacicu i kliknes run instaler.

Gimp koristio znas kada? Nikad. Photoshop takodjer, pa mi to nikako nisu argumenti za kvalitetu sustava. Ono sto mi JE argument je podrzanost svega, od wifi-ja (neovisno bio to realtek, atheros ili intel), usb kamere, scannera, pa do TPM modula. One fore s "driver jos nije u kernelu", od iduce verzije ce atheros 57xx biti podrzan itd me nerviraju.

ext4, btrfs, zfs me ali nimalo ne interesiraju. NTFS i FAT32 su mi dovoljni, na NAS spremam backup i to je to.

Vidim da si se rado dohvatio mog godista i lokacije, pa eto, kad si vec potegao temu, zivim i radim u Svicarskoj kao inzinjer za sigurnost i komunikacije i kao takav administriram DNS servere, proxy servere, cisco infrastrukturu (voice, data, security), itd ...

Od raznih distri najvise koristimo centos i freebsd tako da na njima imam podosta iskustva. Kao osoba s takvim iskustvom smatram da kad ja nesto kazem, da ta izjava ima vecu tezinu od izjave nekog 20-godisnjaka koji boota backtrack s usb sticka u nadi da ce probiti neciji WEP.

Dakle reci koliko si star i kako zaradjujes za kruh sa linux sustavima ...

*dobitnik i7-4790K!
11 godina
mirkoj kaže...

koje aplikaicje hee.. NEMA IH

99% aplikacija koje trebaju za rad nema na linuxu.

gimp nemojte ni pominjati da valja on bi kao besplatan vladao u obradi slika sto je daaleeeeeeko od trenutnog stanja.

sysadmini i to slobodno linux nikakav problem. 

ako se bavis necim malo konretnijim.. CAD, CG etc... zaboravi linux

Koje to točno aplikacije.

Bitan je majstor, a ne alat. Ima ljudi koji u paintu mogu čuda napraviti.

Bavim se konkretnijim. Serverima i cloud. Zaboravi windowse tu.

Trolaj negdje drugdje.

Samomrzeći hrvat
15 godina

A propos CAD alternativa, znaš li ijednog profesionalca koji radi s nekim od ponuđenih programa? Susreće li se s problemima kompatibilnosti i prenosivosti uradaka, iako je riječ o istim formatima?

0 0 hvala 0
11 godina
Bastardo kaže...

Za libreoffice i codece imas defaultno okacenu kvacicu u mintu. U windowsima imas ninite.com, odes nakon instalacije windowsa tamo, stavis fakin kvacicu i kliknes run instaler.

Gimp koristio znas kada? Nikad. Photoshop takodjer, pa mi to nikako nisu argumenti za kvalitetu sustava. Ono sto mi JE argument je podrzanost svega, od wifi-ja (neovisno bio to realtek, atheros ili intel), usb kamere, scannera, pa do TPM modula. One fore s "driver jos nije u kernelu", od iduce verzije ce atheros 57xx biti podrzan itd me nerviraju.

ext4, btrfs, zfs me ali nimalo ne interesiraju. NTFS i FAT32 su mi dovoljni, na NAS spremam backup i to je to.

Vidim da si se rado dohvatio mog godista i lokacije, pa eto, kad si vec potegao temu, zivim i radim u Svicarskoj kao inzinjer za sigurnost i komunikacije i kao takav administriram DNS servere, proxy servere, cisco infrastrukturu (voice, data, security), itd ...

Od raznih distri najvise koristimo centos i freebsd tako da na njima imam podosta iskustva. Kao osoba s takvim iskustvom smatram da kad ja nesto kazem, da ta izjava ima vecu tezinu od izjave nekog 20-godisnjaka koji boota backtrack s usb sticka u nadi da ce probiti neciji WEP.

Leđenderi {#}

Samomrzeći hrvat
11 godina
Punti kaže...

A propos CAD alternativa, znaš li ijednog profesionalca koji radi s nekim od ponuđenih programa? Susreće li se s problemima kompatibilnosti i prenosivosti uradaka, iako je riječ o istim formatima?

U hrvatskoj? Sumnjam da bi mogao naći nekog. Poprilično vendor locked zemlja.

Samomrzeći hrvat
13 godina
odjavljen

23 godine , prodajem seedboxe i VPS-e na linuxu 

da me linux nije zanimao nebi niti to

jos bi kao vecina ostalih drko po windowsima i igro igrice ovako barem nesto ;) 

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2014 15:42 (Arnold Layne).
11 godina
protjeran
Bastardo kaže...

48 kuki mi je na vratu.

Zaradjujem svakak, ali neznam da li bi ti to razumio iz švicarske perspektive uređenog društva,

no ovdje je to poduža i tužnija priča.

17 godina
odjavljen
LudaRajcica kaže...

Glupani uvijek koriste alate prilagodjene glupanima, to je prirodno :D kao i hvaljenje konja slomljenih nogu! :D

Mislim da ti je mama rodila glupana i da je vjerojatno i sama dosta siromašna sivom materijom jer ne znam koja moruzgva moraš biti da ovako nešto izvališ ali neću to napisati jer bih mogao dobiti opomenu.

Stvarno ne vidim kako su win alat prilagođen glupanima. Naime, ja zarađujem kruh koristeći VS/SQL i mogu ti reći da tamo gdje ja radim glupanima definitivno nema mjesta (a svi smo na win).

Ali ti se svakako drži tih svojih 1-2% desktop korisnika koji su pametni i koriste neku fora "distru" {#}

Freak Show Inc.
12 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Bastardo kaže...

48 kuki mi je na vratu.

Zaradjujem svakak, ali neznam da li bi ti to razumio iz švicarske perspektive uređenog društva,

Ostavi se ti svicarske perspektive. Radio sam u Hr prije 8-9 godina SVE vezano za informatiku za 2500 kuna koje mi nisu bile isplacivane, tako da znam o cemu pricas :)

Dakle, koliko si i kakvih linuxa deployao u korporativnim okruzenjima? Sto su te masine radile? Na proslom radnom mjestu su linux masine pod mojom odgovornoscu koristile 2500-5000 ljudi, a kako sada radim za ISP firmu, broj ljudi koji koriste DNS servere itd je daleko veci ...

I dalje ostajem pri tvrdnji da je linux nenadmasan u serverskoj primjeni dok je za desktop OS daleko od lagano uporabljivog.

*dobitnik i7-4790K!
13 godina
odjavljen
Bastardo kaže...
bunkermax kaže...
Bastardo kaže...

48 kuki mi je na vratu.

Ostavi se ti svicarske perspektive. Radio sam u Hr prije 8-9 godina SVE vezano za informatiku za 2500 kuna koje mi nisu bile isplacivane, tako da znam o cemu pricas :)

Dakle, koliko si i kakvih linuxa deployao u korporativnim okruzenjima? Sto su te masine radile? Na proslom radnom mjestu su linux masine pod mojom odgovornoscu koristile 2500-5000 ljudi, a kako sada radim za ISP firmu, broj ljudi koji koriste DNS servere itd je daleko veci ...

I dalje ostajem pri tvrdnji da je linux nenadmasan u serverskoj primjeni dok je za desktop OS daleko od lagano uporabljivog.

sve ovisi o pojedincu 

12 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
Bastardo kaže...

sve ovisi o pojedincu 

Ne ovisi. U tom i je problem. Gura te vecina i potreba korisnika/korporacije. Sto ono bi s njemackom vladom ili cime vec? Imali su ubuntu i vidjeli da ga nitko drugi nema i ostavili se coravog posla.

Kolaboracija na dokumentima, konferencije itd ... daleko bolje i rasprostranjenije radi na win nego na ikoj drugoj platformi.

Isto tako windows server moze biti i caching/forwarding DNS, vanjski proxy, nedaj Boze cak i firewall ... ali nitko normalan to ne koristi.

*dobitnik i7-4790K!
17 godina
odjavljen

Odmah out of the box:

Možda mi netko može reći što da upišem u konzoli da ovo proradi?

Freak Show Inc.

1 4 hvala 0
13 godina
odjavljen
Friday kaže...

Odmah out of the box:

kod instalacije samo kliknes jednu kucicu radit ce ti video, a i to kaj ti fali mozes instalirat u software centru 
mozes instalirat i VLC preko njega

Opet nije kriv ubuntu nego ti jer nisi citao za vrijeme instalacije  

17 godina
Friday kaže...

Isto što i u Windowsu, instaliraš VLC i sve radi ili codec pack... Smijeh primjer.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2014 16:17 (josipva).
15 godina
neaktivan

Probaj maknuti sve točke iz naslova datoteke osim za .mkv...

Možda ga to blesira.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Punti kaže...

I na koncu, za koga nije Ubuntu 14.10?

Ako koristiš AutoCAD, nije za tebe.

Ako naprednije koristiš Office, nije za tebe (molim da mi nitko ne spominje Libre Office jer sam s njim imao itekako muke da uredim malo složeniju tablicu).

Ako se igraš, nije za tebe.

Ako koristiš malo egzotičniji hardware, nije za tebe.

Molim da me se nadopuni.

Naravno, prihvaćam da ima brdo namjena, za koje se može koristiti (poznajem ljude koji žive od rada u Blenderu, optimizacije koda itd. koristeći neku od Linux distribucija). Ipak, besplatan OS s glavom i repom, relativno skromnih zahtjeva za resursima, zgodno je imati na nekom računalu, umjesto plaćati M$-u za još jednu licencu (i to samo za OS, Office niti ne spominjem).

Evo, nadopunjavam.

:D

Bastardo kaže...

...

Uh, sad si ga pretjerao. NTFS je katastrofa. Sve to radi dok radi, ali cim zelis nesto malo drugacije... sigh.

Konkretan primjer, imam 250 GB disk na kojem je Win7 (laptop). Instalacija se vrsi sa skrivene particije i ne mogu nikako utjecati na nju. Samo next, next i to je to. Dakle, dodatne particije u toku instalacije mogu faking zaboraviti. Moram ih napraviti naknadno. Nema problema, sav sretan, znam da Win7 ima Disk Managera (da ne povjerujes) koji moze shrinkati particiju. Upalim i trazim opciju da smanjim C: na 60 GB. Opa, stani malo. Slider se ne mice vise od 220 GB. Ali cekaj, ja ne zelim 220 GB C: particiju, vec 60 GB, wtf? Nista, pali Google, trazi situaciju po internetu. Nakon 10-ak minuta, sve mi je jasno. Disk je fragmentiran, OS baca MFT na kraj diska, page datoteku na sredinu... "Haos bre", kak bi komsije rekle. Nista, uzdahnem ja, ima Win7 alat za defragmentaciju, nema problema. Obavim defragmentaciju, palim Disk Manager, shrink particije, bam. Slider ne ide dalje od 200 GB! Molim?! Cak i nakon defragmentacije dobio sam samo 20 GB? Vidno frustriran, palim opet Google, trazim i nadem neki krasan clanak. Kaze, ugradeni alat za defragmentaciju je glup (vidi cuda), skini ovaj (placa se), ovaj (placa se jos vise) ili ovaj (freeware, ali postoji mogucnost da nece znati maknuti MFT). Riskiram s freewareom, ne baca mi se 20-30$ na piz*dariju. Obavim defragmentaciju s njim. Citam dalje, kaze clanak obrisi restore pointove, iskljuci restore, iskljuci page file (ili virtualnu memoriju, koga vraga vec), ponovno pokreni racunalo i to bi trebalo biti to. Ali i dalje postoji sansa da budu problemi s page datotekom, pa ukoliko se to dogodi, bootaj u safe mode i obrisi ju (valjda, tako nesto, ne sjecam se vise najbolje, bilo je to prije koji tjedan). Sve to poiskljucim, restartam laptop, palim Disk Manager -> shirk i voila - uspjeh! Smanjivanje ide do 60 GB. Jeeeej. Nakon uspjesno obavljenog smanjivanja particije i stvaranja nove, palim sve te gluposti koje sam pogasio, ponovno restartam laptop (jer tko je vidio OS kojeg ne treba nakon svake trivijalnosti restartati) i dalje nastavljam s radom. NTFS -> {#}.

Sve je to sjajno dok radi i dok ne trebas nista modificirati. Cim hoces nesto drugacije, problemi. Cim nesto ne radi, reinstall. Ako se takvo njesra dogodi i Linuxu zbog systemd-a (a moglo bi se), ne bu dobro.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2014 16:22 (1domagoj1).
12 godina
neaktivan
Friday kaže...

Odmah out of the box:

Pa lijepo ti pise da ne moze reproducirati tekstualnu datoteku bez videa, iako je .mkv video a nigdje ne vidim tekstualnu datoteku :)

Tipicni klasterfak :)

*dobitnik i7-4790K!
17 godina
Bastardo kaže...
Imali su ubuntu i vidjeli da ga nitko drugi nema i ostavili se coravog posla.

Uistinu. U pravu si.

12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Uh, sad si ga pretjerao. NTFS je katastrofa. Sve to radi dok radi, ali cim zelis nesto malo drugacije... sigh.

Nikad s njime problema nisam imao. Velicinu particije podesim pri instalaciji windowsa (imas opciju advanced ili drive options), pa tamo postavis particije, velicine, itd. Formatirati nesistemske particije mozes tek kada se OS instalira. Nikad nisam imao nekih uzasnih problema s NTFS-om. Sasvim je uporabljiv, kao i njegove alternative u linux svijetu. Ne doticem se ovdje naprednih stvari kao sigurnosti, enkripcije, mogucnosti restoranja itd ... samo uporabljivosti i s strane datotecnog sustava mi linux nije neki veliki plus za desktop os.

*dobitnik i7-4790K!
12 godina
neaktivan
josipva kaže...
Bastardo kaže...
Imali su ubuntu i vidjeli da ga nitko drugi nema i ostavili se coravog posla.

Uistinu. U pravu si.

"On Tuesday, Munich's first mayor finally reacted ..."

Znaci par mjeseci nakon skandala se SADA prije 8 dana netko javio i opovrgao sve :)

LOL

Vjerojatno su tih par mjeseci kompajlirali kernel pa je sve trenutno proradilo :)

*dobitnik i7-4790K!
17 godina

Super odgovor. Točno nešto što bi očekivao od osobe koja radi u švicarskoj u tehničkoj struci. Ja bi recimo rekao da je prva vijest bila idealan mamac za senzacionalizam i napuhana je za potrebe novinara dok se već tada znalo da je to glupost. Hajde, barem mi je lakše znajući da nije tako teško naći dobar posao vani kad završim sa studiranjem.

17 godina
neaktivan
Bastardo kaže...

Nikad s njime problema nisam imao. Velicinu particije podesim pri instalaciji windowsa (imas opciju advanced ili drive options), pa tamo postavis particije, velicine, itd. Formatirati nesistemske particije mozes tek kada se OS instalira. Nikad nisam imao nekih uzasnih problema s NTFS-om. Sasvim je uporabljiv, kao i njegove alternative u linux svijetu. Ne doticem se ovdje naprednih stvari kao sigurnosti, enkripcije, mogucnosti restoranja itd ... samo uporabljivosti i s strane datotecnog sustava mi linux nije neki veliki plus za desktop os.

Naravno, ali kada imas instalaciju koja ti to ne dozvoljava (kao u mojem primjeru), mozes sjesti i plakati. Bar netko tko nije vican racunalima i ne moze se snaci.

Uporabljiv, ali nista vise od toga. Ext4 je tu ipak bolji, ne fragmentira se. Swap je posebna particija i nema problema s tim da ce ju OS vozati po particiji kao Win svoj page file. Tako da s ext4 particijom mozes raditi sto te volja. Ono sto je po mom misljenju velik nedostatak NTFS-a su tradicionalne UNIX dozvole, bolje receno njihov nedostatak. No, to je vec druga prica.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
g12356 kaže...

Najveća novost je da nema puno novosti.Većinom se radilo na stabilizaciji.A većina resursa trenutno ide u Unity 8 sučelje i Ubuntu touch.Problem sa unity 8 sučeljem je da njegov desktop dio još uvijek nije dovoljno stabilan za stalno korištenje.A u slijedećim verzijama očekujte revolucije.

Čovjek je lijepo krenuo, kako bi i trebalo pod naslovom ove teme,

a nakon toga evo nas već i pri kraju druge stranice i sve smo dalje od teme...

.

12 godina
neaktivan
josipva kaže...

Super odgovor. Točno nešto što bi očekivao od osobe koja radi u švicarskoj u tehničkoj struci. Ja bi recimo rekao da je prva vijest bila idealan mamac za senzacionalizam i napuhana je za potrebe novinara dok se već tada znalo da je to glupost. Hajde, barem mi je lakše znajući da nije tako teško naći dobar posao vani kad završim sa studiranjem.

Pa cek ... kakve to veze sa Svicarskom ima?

Vijest je izasla - Grad München napusta Ubuntu radi nemogucnosti razmjene dokumenata, radi nekompatibilnosti, itd ...

To je bilo prije dobra 2 mjeseca, ako ne i vise? Ne? I onda dolazi SLUZBENI odgovor 16.10 koji kaze da je greska u pitanju ...

Za sluzbenu reakciju treba biti malo brzi, ne slazes li se. I onda ja to logicki prokomentiram ovako kako sam ti gore argumentirao i postanem kriv jer radim kao inzinjer u Svici ... lol

Ajd da su dali dan, dva, tjedan ... brate mili, 2 mjeseca se nitko nije oglasio i sutili su svi odreda, onda su uslijedili silni sastanci, dogovaranja, - sve samo da "ne pukne bruka" i sada se posipaju pepelom i ostaju na linuksu :)

*dobitnik i7-4790K!
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
g12356 kaže...

Najveća novost je da nema puno novosti.Većinom se radilo na stabilizaciji.A većina resursa trenutno ide u Unity 8 sučelje i Ubuntu touch.Problem sa unity 8 sučeljem je da njegov desktop dio još uvijek nije dovoljno stabilan za stalno korištenje.A u slijedećim verzijama očekujte revolucije.

Čovjek je lijepo krenuo, kako bi i trebalo pod naslovom ove teme,

a nakon toga evo nas već i pri kraju druge stranice i sve smo dalje od teme...

.

Šta je tu neočekivano :P

Nebi me čudilo da treću stranicu završimo sa temama o meteorologiji.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice