AMD ispred Nvidie

poruka: 58
|
čitano: 12.047
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AMD ispred Nvidie".
15 godina
odjavljen
RE: AMD ispred Nvidie
pinkskin kaže...

bolje da se ti ostaviš komentiranja.

A ti ponovi osnove logike i logičkog zaključivanja i navijanja za neku firmu koja ti ništa nije u zivotu.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [One to all Units Let's toast us some russians ] Fake_Alert se neslaze s ovim postom.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 12:54 (Weky).
17 godina
neaktivan
Weky kaže...

A odkud vama te dezinformacije da proizvodnja GF104 čipa skuplja nego RV870, te da nvidia gubi na svakom čipu? Šta ste vi zaposlenici ili mozda jedan od nvidijinih partnera pa znate ili?

Činjenica: GF104 ima površinu 10% veću od rv870 (HD5800) .... a od tud je lako izvući zaključak. 

15 godina
odjavljen
  stef kaže...
Weky kaže...

A odkud vama te dezinformacije da proizvodnja GF104 čipa skuplja nego RV870, te da nvidia gubi na svakom čipu? Šta ste vi zaposlenici ili mozda jedan od nvidijinih partnera pa znate ili?

Činjenica: GF104 ima površinu 10% veću od rv870 (HD5800) .... a od tud je lako izvući zaključak.

I opet me nebriga za tu stvar kad jedna GTX 460 owna skuplju ili jednake cjene sporiju 5830... A dvije ubiju boga u 5870 jednako koštajući.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [One to all Units Let's toast us some russians ] Fake_Alert se neslaze s ovim postom.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 12:59 (Weky).
16 godina
Jurky kaže...

ali nvidija je izgubljena u svakom ekonomskom pogledu, a to ce se odraziti kad tad........

A da? A kako to točno?

Fermi je čip napravljen za Tesla / Quadro (područje gdje ATI nema što uopće tražiti kako sada stoji) i gdje jedna high-end kartica došta nekoliko desetaka tisuća dolara.

Onaj čip koji ne uspije za Tesla / Quadro, nV prebaci u GeForce.

Čak i da nastaje (možda i nastaje, Fermi je glomazan i masivan čip) gubitak, taj gubitak je zapravo krpanje "profi" Fermija. Napamet govorim, ako izrada Fermija košta 500 dolara i čip neupotrebljiv za Tesla/ Quadro je gubitak od 500 dolara. Ako se taj čip prebaci u GeForce i proda po 300$, gubitak je 200$.

nVidia nije nikako izgubljena u ekonomskom smislu. Od Optimusa u kojem je od žestokog konkuretna dobila saveznika (Intela), IONa, Tegre, 3D Vision (profesionalna uporaba), software,...

Ono što je i vrapcima jasno je da nV ukoliko je ona arhitektura i promašaj, to može dozvoliti. ATI, s obzirom na njihovu ekonomsku situaciju nema takav luksuz.

Da raspravljamo o tome tko je u boljoj poziciji - nV ili Intel (CPU vs GPGPU), još bih nekako i shvatio to kome će ova serija više naštetiti...

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan
AMD ispred Nvidie

Iskreno me boli dupe ako nvidia puši na svakoj prodanoj GTX 460(GF 104). Bitno je da nama korisnicima bude dobro, a bogami 1600kn za grafu koja dere OVAKO Crysis na fullHD(enthusiast i 2xAA) je veoma dobar shoping. A evo kako radi i kad je overclockirana KLIK Također obratite dobro pozornost na temperaturu OC-ane grafe koja ne prelazi 55°c tokom tri kruga.

I'll be back
Moj PC  
5 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
AMD ispred Nvidie

Ma jooj, Nvidia je jednostavno pokušala konkuritati AMDu na krivi način.

2 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
potpis
microman kaže...

Iskreno me boli dupe ako nvidia puši na svakoj prodanoj GTX 460(GF 104). Bitno je da nama korisnicima bude dobro, a bogami 1600kn za grafu koja dere OVAKO Crysis na fullHD(enthusiast i 2xAA) je veoma dobar shoping. A evo kako radi i kad je overclockirana KLIK Također obratite dobro pozornost na temperaturu OC-ane grafe koja ne prelazi 55°c tokom tri kruga.

Upravo ovo cjelo vrijeme govorim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 13:07 (Weky).
15 godina
neaktivan
microman kaže...

Pa u ovoj temi nisu bitne performanse FPS, nego dolari $$$$ .....

Inace za te novce nema bolje slazem se, dok ne padne cijena 5850......

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 13:17 (Jurky).
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...
microman kaže...

Pa u ovoj temi nisu bitne performanse FPS, nego dolari $$$$ .....

Inace za te novce nema bolje slazem se ....

Al zašto bi mene, tebe ili nekog treče bilo briga za tuđe dolare?

Mene je briga samo za moje Kune,a to što nvidia/ati gube il ne gube sa proizvodnjom čipa je isključivo njihov problem, a ako nisu u stanju riješit taj problem zna se što sljedi.

HD5xxx serija je nadmašila Nvidiu u pogledu preformansi, no ATI je dijelomično pokazao kakvo bi bilo stanje da nema Nvidije koja je protuteža(isto vrijedi i obrnuto). Sijetimo se da do dana današnjeg cijene HD5xxx nisu padale štoviše one su rasle. Eto toliko o ATI/AMD-ovoj brizi za korisnike. Svi oni teže monopolu i zaradi, a ako uspiju onda na kraju samo korisnici ispaštaju. Fermi kao arhitektura nije uopšte Loša, zapravo je odlična, no hebiga Nvidia se je malo preračunala i u 40nm procesu išla radit ono što je trebalo biti u 32nm procesu(na što su najvijerovatnije i računali). A iskreno Fermi u 28nm procesu bi mogao biti prava bomba sa kojom bi ATI itekako mogao imat problema.

I'll be back
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 13:20 (microman).
17 godina
protjeran
AMD ispred Nvidie

Slažem smanjuju cijene kako bi naveli kupce na njihove proizvode ali kada uhvate monopol na tržištu odmah dižu cijene.

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
microman kaže...

Al zašto bi mene, tebe ili nekog treče bilo briga za tuđe dolare?

Mene je briga samo za moje Kune,a to što nvidia/ati gube il ne gube sa proizvodnjom čipa je isključivo njihov problem, a ako nisu u stanju riješit taj problem zna se što sljedi.

HD5xxx serija je nadmašila Nvidiu u pogledu preformansi, no ATI je dijelomično pokazao kakvo bi bilo stanje da nema Nvidije koja je protuteža(isto vrijedi i obrnuto). Sijetimo se da do dana današnjeg cijene HD5xxx nisu padale štoviše one su rasle. Eto toliko o ATI/AMD-ovoj brizi za korisnike. Svi oni teže monopolu i zaradi, a ako uspiju onda na kraju samo korisnici ispaštaju.

Pa danas se sve vrti oko novca,  danas si tu, sutra nisi........

Boli i mene ona stvar i za ATI i za Nvidiju i njihove dolare, ali ako ovako nastavi Nvidija, kupovat cemo samo skupe ATI kartice narednih godina......

Google is your friend
17 godina
AMD ispred Nvidie

Nema tu altruizma

AMD je poslije core2duo procesora bio na koljenima, takvu tehnologiju nije imao, čak mu ni phenomi II nisu u rangu core i7

jedini način da se izvuče iz gabule bio mu je da korisnicima pruži bolji omjer uloženo-dobijeno

njima je stalo do tog omjera jedino ako imaju konkurenciju, nebitno o kome se radi

zato je konkurencija dobra 

ne bih želio da procesore radi samo jedno poduzeće na svijetu, a isto tako ni grafičke, joj što bi računala bila skupa

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 13:52 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Weky kaže...
pinkskin kaže...

A ti ponovi osnove logike i logičkog zaključivanja i navijanja za neku firmu koja ti ništa nije u zivotu.

Da kupujem grafu do nekih 2000 kuna uzeo bih 460, ali to nemijenja da je 460 skuplji u proizvodnji od 5870, a nvidia si to može dozvolit jer ne živi samo od prodaje grafičkih kartica, i da prodaju ih ispod cijene jer eto moraju inače ih nebi prodali.

Naravno to za korisnike je nebitno jer je nama bitnije da je što jeftinije.

ATI je dizao cijene jer je mogao a i potražnja je bila jako velika. Da je nvidia bila u situaciji kao ATI i ona bi digla cijene kao što svi koji nemaju konkurencije rade.

Kao što sam reko ATI za mijesec dva izdaje "novu" seriju pa se tek onda može očekivat značajno sniženje cijena.

GF100 nije zamišljen kao čip za igre nego je to GF104 i zato ima bolje performanse po $ proizvodnje.

I don't need sex, T-com fucks me every day
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 14:03 (pinkskin).
17 godina
pinkskin kaže...
Weky kaže...
pinkskin kaže...

Da kupujem grafu do nekih 2000 kuna uzeo bih 460, ali to nemijenja da je 460 skuplji u proizvodnji od 5870.

Vjerojatno će 5850 ići vrlo brzo ispod 2000 kn baš zahvaljujući ovoj gt 460, ona se može mjeriti s 460 po performansama,

a imam osjećaj da je AMD držao cjenovno visoku ovu seriju 5 baš zato što nije imao konkurenciju

15 godina
AMD ispred Nvidie

Žalosno, ali AMD nema nikakvih razloga za pojeftinjenje. Nekako su kartice iz oba tabora posložene na cik-cak po performansama (kao da su se dogovorili Smijeh),pa ne smetaju jedne drugima.Valjda će GTS450 , 440 u nižoj klasi te GTX475 , 485 , 495 u višoj    unijeti malo pometnje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 14:14 (maks-rs).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bukva kaže...
Jurky kaže...

ali nvidija je izgubljena u svakom ekonomskom pogledu, a to ce se odraziti kad tad........

A da? A kako to točno?

Fermi je čip napravljen za Tesla / Quadro (područje gdje ATI nema što uopće tražiti kako sada stoji) i gdje jedna high-end kartica došta nekoliko desetaka tisuća dolara.

U stvari, tesla C870 košta $1.500, a najskuplji Tesla S870 košta $12.000, ali ima i 4 GPU-a unutra...a i ne prodaju se baš u milijunima komada kao grafičke kartice

(ovo su podaci za prethodnu generaciju, nisam našao za ovu al vjerojatno su cijene slične).

U čitavoj hr mislim da su prodana 3 komada

Isto tako, ima ATI konja za trku i u tom segmentu:

http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20100625113715_AMD_Launches_FireStream_Compute_Accelerators_Featuring_Cypress_Chip.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 14:46 (segregator).
17 godina
AMD ispred Nvidie

Nvidia je odustala od svojih chipseta, nvidia izgubila ugovor za nove iMac-ove, a ugovor je postigao ATi , ATi prestigao nvidiu , ATi također postigao dogovor sa Apple-om oko Mac Pro-a slabija očekivanja u nvidiji , nvidia bez novog čipa ove godine

U govnima su, no dakako spašava ih mobilni segment, TESLE i QUADRO FX te TEGRA.

ATi odjel neposluje s gubitkom već s dobitkom, ali CPU odjel gubi.

Uglavnom ATi je ovo zaslužio nek se nvidia malo prži, za AMD su počeli crni dani od 2006/07 od akvizicije ATi-a u najgorem trenutku kada je intel izbacio dosta jači C2D. I onda su se neuspjesi samo nizali, sjetite se samo Phenoma I i TLB bug-a, Nvidia 7900GX2, 8800GTX, 8800GTS, 8800GT, onda neuspjeh HD2 serije i ogromna potrošnja (TDP od 225W, prva kartica koja je toliko suckala struje) HD2900XT dok su performanse bile između 8800GTS i GTX...

Ni sa HD3 serijom nije bilo baš dobro, prodavale su se na granici dobitka kao što sad nvidia radi. Tek je sa HD4 serijom krenulo na bolje.

To su bili zlati dani ddr2 ram je koštao ko čunga lunga hebote, HD4850 -> 1200kn <- itd. Gdje danas toga ima?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 16:13 (Hyperion).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Najjača Fermi tesla košta oko 19 000$. Inače, te grafičke se najčešće koriste u clusteru. I ako se ne varam, za razliku od GeForce koji je prodaj i zaboravi, sa ovim grafičkima je malo drugačija priča (podrška / software).

3 komada? Čak toliko? A gdje bi se uopće kod nas tako nešto koristilo? 

ATI ima jako dugo svoju karticu (FirePro ako se ne varam), ali oni ne mogu se ni približiti nV u tom segmentu...

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
AMD ispred Nvidie

Nvidia FERMI info dio II...hear we go again :(

dasHHa
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bukva kaže...

Najjača Fermi tesla košta oko 19 000$. Inače, te grafičke se najčešće koriste u clusteru. I ako se ne varam, za razliku od GeForce koji je prodaj i zaboravi, sa ovim grafičkima je malo drugačija priča (podrška / software).

3 komada? Čak toliko? A gdje bi se uopće kod nas tako nešto koristilo? 

ATI ima jako dugo svoju karticu (FirePro ako se ne varam), ali oni ne mogu se ni približiti nV u tom segmentu...

S linka koji sam prije postao:

"

• The ultra high-end AMD FireStream 9370 features fully-fledged Cypress graphics processor with 1600 stream processors at 825MHz and 4GB GDDR5 memory (4600MHz). The card provides 2.64TFLOPS of single-precision performance and 528GFLOPS of double precision performance. Despite of the fact that the card can dissipate up to 225W of heat, is it equipped with dual-slot passive heat-sink. The price of the board is whopping $1999.
  • The more mainstream AMD FireStream 9350 features cut-down Cypress graphics processor with 1440 stream processors at 700MHz and2 GDDR5 memory (4000MHz). The card provides 2.0TFLOPS of single-precision performance and 400GFLOPS of double precision performance. The card can dissipate up to 150W of heat, is it equipped with single-slot passive heat-sink. Designed for maximum compute density, the board costs $799.

It is interesting to note that the FireStream 9370 provides higher double precision performance than Nvidia Tesla M2050/M2070 (515GFLOPS) and over two times higher performance in single-precision operations (1.03TFLOPS)."

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 16:58 (segregator).
16 godina
AMD ispred Nvidie

Zna li možda netko kada bi mogle doći nove atice na tržište?

Zanima me jer sam planirao kupiti novu grafu (vjerojatno jednu od ovih: hd 5750, 4850 ili gts 250) za par dana / tjedana, ako će izaći u narednih 1-2 mjeseca, onda bi pričekao da pojeftine starije serije, bar se nadam da će pojeftiniti

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
segregator kaže...

S linka koji sam prije postao:

"

• The ultra high-end AMD FireStream 9370 features fully-fledged Cypress graphics processor with 1600 stream processors at 825MHz and 4GB GDDR5 memory (4600MHz). The card provides 2.64TFLOPS of single-precision performance and 528GFLOPS of double precision performance. Despite of the fact that the card can dissipate up to 225W of heat, is it equipped with dual-slot passive heat-sink. The price of the board is whopping $1999.
  • The more mainstream AMD FireStream 9350 features cut-down Cypress graphics processor with 1440 stream processors at 700MHz and2 GDDR5 memory (4000MHz). The card provides 2.0TFLOPS of single-precision performance and 400GFLOPS of double precision performance. The card can dissipate up to 150W of heat, is it equipped with single-slot passive heat-sink. Designed for maximum compute density, the board costs $799.

It is interesting to note that the FireStream 9370 provides higher double precision performance than Nvidia Tesla M2050/M2070 (515GFLOPS) and over two times higher performance in single-precision operations (1.03TFLOPS)."

Zar ti hoćeš reći da ATI sa karticom od 2000$ napada nV perjanicu koja košta 10 puta više... Ajde i to sam čuo...

Ako ništa drugo Firestreamu fali ECC što bi bilo isto kao da 5850 fali ikakav digitalni izlaz... A da uopće ne počnemo o cachu...

EDIT: Koliko vidim, Firestream zapravo cilja na cloud rendering. Znači bilo kakvi izračuni / simulacije / i ino i pored Firestreama ostaje u potpunosti u domeni nV.

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 19:10 (Bukva).
15 godina
protjeran
  1. Weky kaže...

Cinjenice:
            1. Dimenzije GF104 su 24.9mm x 14.7mm, tj. povrsina je 367mm^2, znatno manje u odnosu na originalni GF100-ovih 529mm^2 ali opet nesto vise na Cypress-ovih 334mm^2

2. oba chipa su u radjena u istom proizvodnom procesu - TSMC-ovom 40nm, i to najverojatnije u istom fabu(FAB 12 ili 14)

3. AMD je u Cypress (5870 i njegove LE izvedenice) uspio strpat 2.15 miljarde tranzistora u 334mm^2 -  6.44 miljarde tranzistora po mm^2, s druge strane GF104 ima 1.95 miljarde tranzistora u 367mm^2 -5.31 miljarde po mm^2. 20%

4. yield Gf104 je zasad oko 10% ispod Cypressovog: 75% naspram 60-65%, da se razumijemo i jedan i drugi su koma ali AMD-ov je ipak u malo manjem u kur*u - uobicajan yield za godinu dana stari proces je preko 90% 

5. GF104 zapravo ima osam clustera i ukupno 384 shadera(GTX 460 je LE verzija chipa s sedam klustera i 336 shadera), punokrvni chip nije odmah pusten u prodaju zbog dosta slabijegg yielda i jos dovoljno neprodatih GTX470. Za sad skupljajuju chipove i cim se rasprodaju preostale zalihe, Geforce GTX 470 kartica(koje se i ne prodaju tako dobro), najizglednije krajem ljeta taman pred 6xxx Nvidia će predstaviti novu karticu, vjerojatno pod imenom Geforce GTX 475.

6. AMD cilja launch 6xxx kao i s ovom generacijom(pobjednickog formula se ne mjenja) - pred pocetak blagdanskog dijela godine: kraj rujna, pocetak listopada a to je veoma veoma skoro 
            7.  6xxx - Southern Islands chp ce biti hybrid nekih elemenata s Evergreena a nekih s nadolazece arhitekture (popularno zvane Northern Islands). Sve u svemu radi se o a) implementaciji novih ficera bez znatnijih promjena u samoj arhitekturi ili b)opipljivijim promjenama u arhitekturi bez promjene ficere

citaj ili ce mjenjat sadasnju generaciju 5-way VLIW stream procesora i optimizirat sve ostalo ili ce mjenjat ultra-threading engine, memorijski kontroler, cache... i optimizirat stream procesore tj malo povecat njihov broj i takt

Ja sam kladim na ovu drugu soluciju ipak je to bila uglavnom ATI-eva praksa iako na netu svi bruje o prvoj - vidjet cemo

8. Najmanje do kraje godine Nvidia nece imat novi chip - oni ionako cekaju i trebaju finiji proces

9. Nvidia trenutno dere lovu negdje drugdje - QUADRO/TESLA

Kad se rezimira da se lako izvuci nekoliko logicnih zakljucaka:
- godinu dana stara čempresovina sto se tice efikasnosti i isplativosti mlati trenutno puno mladju konkuranciju.

- AMD nema namjeru spustat cijene svojih  5xxx chipova - barem do 6xxx generacije a ocekuje da ce partneri kresat svoje extra profite koje su na njihovim chipovima imali dosad 

- Nvidia ima jos najmanje nekih 20% performasni GF104 u rezervi, pitanje je samo kolicine koju su u stanju isporucit

- ATi je oduvijek bio po prihvacanju i razvoju proizvodnog ispred Nvidije a nakon udruzivanja s AMD-om ocito je da su implementaciji i razvoju proizvodnog procesa njihovu inzinjeri daleko ispred Nvidije - doduse od pamtivjeka tu je caruje sam jedan car - INTEL a zahvaljujuci tome je sta je, poluvodicki No.1

Primjerice Fermi je ne papiru bio kick-ass arhitektura: fino, elegantno, prosirivo, sve u svemu jednostavno a nadasve mocno ali kada je to trebalo prebacit u stvarnost ispalo je sasvim nesto drugo a za to nije kriv samo TSMC vec dobar dio krivice snosi i sama NVIDIA tj. njihovi proizvodni injzinjeri (sljakeri) - evo bas citam: Tegra koja je toliko obecavala izgleda da je ispala totalni fail i to upravo zbog nemogucnosti da isporuce/ proizvedu ono sto su si na papiru odavno zacrtali/projektirali i najgore od svega obecali (ili jos bolje prodali) partnerima

-  Southern Islands ce brzo te za razliku od prosle generacije i nece bit neka zvjer sa prakticki poduplanim svim bitnijim elemtima i OMFG performasama u odnosu na proslu - 50% u nekim odabranim idilicnim situacijama i odabranoj sintetici a u realnosti 20-30%, taman dovoljno da se preuzme kruna pred konkurecijom

-Za kraj, sve u svemu vildjivo je da su se proizvodjaci (koji bi se ne daj boze sta god dogovarali)vratili dobroj staroj ping pong shemi ili kako bi legendarni Denis Lalic u svojoj jos legendarnijoj pusioni opisao emisiju onog drugog Denisa - Latinicu: sad vi, hmm dobro a sad vi malo.

&quot;To Start Press Any Key. A gdje je ANY tipka?&quot;
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 20:16 (dado8).
15 godina
odjavljen

Koji si ti statističar :D Haha, hvala na informacijama.Namigiva Samo ovo:

"ATi je oduvijek bio po prihvacanju i razvoju proizvodnog ispred Nvidije a nakon udruzivanja s AMD-om ocito je da su implementaciji i razvoju proizvodnog procesa njihovu injzinjeri daleko ispred Nvidije - doduse od pamtivjeka tu je caruje sam jedan car - INTEL a zahvaljujuci tome je sta je poluvodicki No.1"

Dobro, nebaš oduvjek ali velikom većinom da.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 20:15 (Weky).
17 godina
neaktivan
dado8 kaže...
  1. Weky kaže...

Cinjenice:
            1. Dimenzije GF104 su 24.9mm x 14.7mm, tj. povrsina je 367mm^2, znatno manje u odnosu na originalni GF100-ovih 529mm^2 ali opet nesto vise na Cypress-ovih 334mm^2

2. oba chipa su u radjena u istom proizvodnom procesu - TSMC-ovom 40nm, i to najverojatnije u istom fabu(FAB 12 ili 14)

3. AMD je u Cypress (5870 i njegove LE izvedenice) uspio strpat 2.15 miljarde tranzistora u 334mm^2 -  6.44 miljarde tranzistora po mm^2, s druge strane GF104 ima 1.95 miljarde tranzistora u 367mm^2 -5.31 miljarde po mm^2. 20%

4. yield Gf104 je zasad oko 10% ispod Cypressovog: 75% naspram 60-65%, da se razumijemo i jedan i drugi su koma ali AMD-ov je ipak u malo manjem u kur*u - uobicajan yield za godinu dana stari proces je preko 90% 

5. GF104 zapravo ima osam clustera i ukupno 384 shadera(GTX 460 je LE verzija chipa s sedam klustera i 336 shadera), punokrvni chip nije odmah pusten u prodaju zbog dosta slabijegg yielda i jos dovoljno neprodatih GTX470. Za sad skupljajuju chipove i cim se rasprodaju preostale zalihe, Geforce GTX 470 kartica(koje se i ne prodaju tako dobro), najizglednije krajem ljeta taman pred 6xxx Nvidia će predstaviti novu karticu, vjerojatno pod imenom Geforce GTX 475.

6. AMD cilja launch 6xxx kao i s ovom generacijom(pobjednickog formula se ne mjenja) - pred pocetak blagdanskog dijela godine: kraj rujna, pocetak listopada a to je veoma veoma skoro 
            7.  6xxx - Southern Islands chp ce biti hybrid nekih elemenata s Evergreena a nekih s nadolazece arhitekture (popularno zvane Northern Islands). Sve u svemu radi se o a) implementaciji novih ficera bez znatnijih promjena u samoj arhitekturi ili b)opipljivijim promjenama u arhitekturi bez promjene ficere

citaj ili ce mjenjat sadasnju generaciju 5-way VLIW stream procesora i optimizirat sve ostalo ili ce mjenjat ultra-threading engine, memorijski kontroler, cache... i optimizirat stream procesore tj malo povecat njihov broj i takt

Ja sam kladim na ovu drugu soluciju ipak je to bila uglavnom ATI-eva praksa iako na netu svi bruje o prvoj - vidjet cemo

8. Najmanje do kraje godine Nvidia nece imat novi chip - oni ionako cekaju i trebaju finiji proces

9. Nvidia trenutno dere lovu negdje drugdje - QUADRO/TESLA

Kad se rezimira da se lako izvuci nekoliko logicnih zakljucaka:
- godinu dana stara čempresovina sto se tice efikasnosti i isplativosti mlati trenutno puno mladju konkuranciju.

- AMD nema namjeru spustat cijene svojih  5xxx chipova - barem do 6xxx generacije a ocekuje da ce partneri kresat svoje extra profite koje su na njihovim chipovima imali dosad 

- Nvidia ima jos najmanje nekih 20% performasni GF104 u rezervi, pitanje je samo kolicine koju su u stanju isporucit

- ATi je oduvijek bio po prihvacanju i razvoju proizvodnog ispred Nvidije a nakon udruzivanja s AMD-om ocito je da su implementaciji i razvoju proizvodnog procesa njihovu inzinjeri daleko ispred Nvidije - doduse od pamtivjeka tu je caruje sam jedan car - INTEL a zahvaljujuci tome je sta je, poluvodicki No.1

Primjerice Fermi je ne papiru bio kick-ass arhitektura: fino, elegantno, prosirivo, sve u svemu jednostavno a nadasve mocno ali kada je to trebalo prebacit u stvarnost ispalo je sasvim nesto drugo a za to nije kriv samo TSMC vec dobar dio krivice snosi i sama NVIDIA tj. njihovi proizvodni injzinjeri (sljakeri) - evo bas citam: Tegra koja je toliko obecavala izgleda da je ispala totalni fail i to upravo zbog nemogucnosti da isporuce/ proizvedu ono sto su si na papiru odavno zacrtali/projektirali i najgore od svega obecali (ili jos bolje prodali) partnerima

-  Southern Islands ce brzo te za razliku od prosle generacije i nece bit neka zvjer sa prakticki poduplanim svim bitnijim elemtima i OMFG performasama u odnosu na proslu - 50% u nekim odabranim idilicnim situacijama i odabranoj sintetici a u realnosti 20-30%, taman dovoljno da se preuzme kruna pred konkurecijom

-Za kraj, sve u svemu vildjivo je da su se proizvodjaci (koji bi se ne daj boze sta god dogovarali)vratili dobroj staroj ping pong shemi ili kako bi legendarni Denis Lalic u svojoj jos legendarnijoj pusioni opisao emisiju onog drugog Denisa - Latinicu: sad vi, hmm dobro a sad vi malo.

Nice blog roll :) Napisao si sve sto sam ja odavno imao na umu samo nikada dovoljno vremena da i ispisem.Hvala!

dasHHa
17 godina
dado8 kaže...

Cinjenice:

3. AMD je u Cypress (5870 i njegove LE izvedenice) uspio strpat 2.15 miljarde tranzistora u 334mm^2 - 6.44 miljarde tranzistora po mm^2, s druge strane GF104 ima 1.95 miljarde tranzistora u 367mm^2 -5.31 miljarde po mm^2. 20%

Nije milijardi već milijuna, da je tako kako si ti rekao igrao bi crysis na very high sa 1500-2000 fps-a.Namigiva

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
15 godina
odjavljen
AMD ispred Nvidie

Limit je 1000FPS ipak bez Vsynca.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Hyperion kaže...
dado8 kaže...

Cinjenice:

3. AMD je u Cypress (5870 i njegove LE izvedenice) uspio strpat 2.15 miljarde tranzistora u 334mm^2 - 6.44 miljarde tranzistora po mm^2, s druge strane GF104 ima 1.95 miljarde tranzistora u 367mm^2 -5.31 miljarde po mm^2. 20%

Nije milijardi već milijuna, da je tako kako si ti rekao igrao bi crysis na very high sa 1500-2000 fps-a.Namigiva

da, lapsuz, ali bude jednoga dana i ta brojka presisana

&quot;To Start Press Any Key. A gdje je ANY tipka?&quot;
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice