20 godina Windowsa 3.1

poruka: 66
|
čitano: 9.886
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "20 godina Windowsa 3.1".
16 godina
Re: 20 godina Windowsa 3.1
Old Iggy kaže...

Vidio sam da ekipa na retro newsima tu i tamo naleti na nekog...

Sram me je jer zivim u gradu gdje se nalazi Peek & Poke, a jos nisam tamo bio.

Uglavnom, ako imaju Galaksiju, cisto sumnjam da nemaju Orla. Doduse nije za prodaju, ali opet lijepo ga je vidjeti tu i tamo.

btw. neka mi netko kaze tko je kome ukrao ideju za aluminijsko kuciste :)

Galaksija Galaksija
Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 11:15 (syncmaster245b).
13 godina
ihush kaže...
Lazarus Long kaže...
Sum_of_all_fears kaže...
Lazarus Long kaže...

Ekstra pitanje i dobijas burek sa mesom ili sirom (izbor je tvoj)  {#}

Dakle

Sto znace oznake 2S/2D

Za ovo nisam 100% siguran ali mislim da je riječ o oznakama za "gustoću" (density) - pa su bile diskete običnog i "duplog" kapaciteta (720k, ako se dobro sjećam).

Nazalost to je parcijalan odgovor i dobijate strudlu :)))

Double Sided/Double Density (:

-klasičan primjer trik pitanja... jer je svaki odgovor s kapacitetom samo jedan od nekoliko mogućih (nepotpun). DoubleSided/DoubleDensity je jedini kratki odgovor.

Svaki širi, mora uključiti standarde i format diskete, jer je npr 5.25" te oznake u slučaju IBM-PC compatible =360KB, dok ista oznaka za 3.5" =720KB, u slučaju Amige =880KB itd. Tako da kapacitet nije neka konkretna brojka, samo mogućnost + standard. Kao i c-64 ''floppy-flippy'' na koji je stalo <170KB

Tek kasnije su diskette počele dolaziti tvornički formaitrane (PC-1.44) što je štedilo dosta vremena... (i uzrok ovakvih pogrešaka, jer tek formatiranjem dobijamo konkretan kapacitet).

jedan btw, to je MS koristio kao vrlo efikasan copy-protection, osim prve diskete (boot s loaderom), ostale su bile formatirane na 1.68MB (DMF). Možemo to nazvati overclocking diskete..

:) sjecas se win95 seta disketa lol ?

ubaci prvu, ubaci TRECU, ubaci prvu, ubaci 4tu, ubaci 6tu(bubam, random ponekad bilo..)

Tada sam zivio u njemackoj, sjecam se da sam nekom irancu instalirao win95(njemacki) na 386sx, 80mb hdd, 4 mb rama.

Prvo se bunio (imao je neku gresku da ako je disk manji od 100 mb da trazi (velicina diska + 10% mjesta).

Ajd dignem mu doublespace (drivespace), podupla se kolicina hdd space, skoro..

Sta sad..nema dovoljno konv memorije ? Ajd ajd...dignem sve "HAJ", dos isto u upper memory blocks.

I instalacija je prosla bezbolno, svih ugodnih 6 sati instalacije.

i idem samo staviti malo vecu rezoluciju i....

i gotovo, samo se ugasio i nikad se vise nije upalio :)

cpu vjerojatno, nisu imali hladnjake.

ja
16 godina
bender_007 kaže...
..

- da, hladnjaci (bez coolera) su počeli nekako u to vrijeme (sve 486.. pa i cooleri tad počinju) dok su trojke znale biti samo chip na MBO.. 

- ali nije to bio problem, nego 'početnik'.. (smartdrv), drastično ubrzava instalaciju, dok su DOS, high, UMB i sl. solobađali samo potrebnih 600-610KB za install. Dodatno (turbo) ubrzanje, /no scan. itd. tako da su zapravo vremena isnatalacije svih OSeva približno jednaka, do sata.. Može se reči da se ništa nije promijenilo.

- no pravo umijeće je bilo na 386tici s 4MB imati potreban config za Doom s mišem, lanom ili modemom, SB-16 ili AWE itd. Tad se moralo paziti dali ćeš miša ili sound dignuti u uper ili ostaviti u dosu, jer je bila potrebna određena količina od obje slobodne memorije... - danas mobač ima gigu, vrti doom i tetris, čak na višoj rezoluciji od tadašnjih monitora itd.. P'n'P vs. jumperaša, IRQ do 7 vs shared ..

- vremena kopiranja diskete, podjednako kopiranju CDa, DVDa, ..zapravo nema promjene?{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Old Iggy kaže...

Bypass kaže...

Tko nije radio na Orlu, nema pojma što je računalstvo {#}

Dali bi se složiti. {#}

E da mi je jednog nabaviti.

Mozda bi se moglo nesto po tom pitanju napraviti. Mi smo imali 4 komada u kabinetu iz tehnickog (+ 2xC64 + 2x Amstrad CPC 464) i mislim da ih je profesor nakon modernizacije (386) odnio doma. Nazalost danas je tesko bolestan i ne znam kako bi mu pristupio s takvim zahtjevom. Mozda njegov sin zna gdje su ali on samo ljeti dolazi.

13 godina
ihush kaže...
bender_007 kaže...
..

- da, hladnjaci (bez coolera) su počeli nekako u to vrijeme (sve 486.. pa i cooleri tad počinju) dok su trojke znale biti samo chip na MBO..

-  ali nije to bio problem, nego 'početnik'.. (smartdrv), drastično ubrzava instalaciju, dok su DOS, high, UMB i sl. solobađali samo potrebnih 600-610KB za install. Dodatno (turbo) ubrzanje, /no scan. itd. tako da su zapravo vremena isnatalacije svih OSeva približno jednaka, do sata.. Može se reči da se ništa nije promijenilo.

- no pravo umijeće je bilo na 386tici s 4MB imati potreban config za Doom s mišem, lanom ili modemom, SB-16 ili AWE itd. Tad se moralo paziti dali ćeš miša ili sound dignuti u uper ili ostaviti u dosu, jer je bila potrebna određena količina od obje slobodne memorije... - danas mobač ima gigu, vrti doom i tetris, čak na višoj rezoluciji od tadašnjih monitora itd.. P'n'P vs. jumperaša, IRQ do 7 vs shared ..

- vremena kopiranja diskete, podjednako kopiranju CDa, DVDa, ..zapravo nema promjene?{#}

:) bas me zanima tko bi danas znao dici himem, emm386, baratati memorijom od fresh guys :)

Za freshies postoji "memmaker" :))))

ja
16 godina
bender_007 kaže...
...

:) bas me zanima tko bi danas znao dici himem, emm386, baratati memorijom od fresh guys :)

Za freshies postoji "memmaker" :))))

-kad već spamamo..

ne, memmaker ne pomaže u navedenom slučaju, potreban je ručni tuning. (ni qemm i sl.) Doom je išao bez emma, samo himem.

-upravo jučer, po sjećanju (jer mi se nije dalo prekapati po floppyjima, pitanje koji bi radio) nakuckao config-autoexec za dosovku mašinu i usput jedan mali q.bas za (nostalgičnu) vježbu. Nije teško, samo treba znati. Za sve ostalo tu je quick help (čak bolji za učenje od googlea)...

-i jedan btw (koji mi je relativno važan..)

.. TRAŽIM NOVELL-NETWARE 3.12 floppyje ili IMGe (par privih pak komada, neznam na kojem je setup za mrežne kartice i chipset-hdd kontroler.. taj dio mi treba), pa možda netko listajući temu pronađe crvene diskete ili zna gdje se može kupiti (link).

i jedan btw uz temu, emm386, ali je postojao i emm286, upravo za win na 80286ticama. Začuđujuće, ali nekad su stvari radile, pa čak i software (emulator) zvučne kartice pod win.3.1 ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.4.2012 14:52 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice