Da, Kina je sigurno zabranila rudarenje kriptovaluta zbog "ekološkog otiska", jako se sekiraju oko takvih stvari. Odlučite se da li želite pisati političku propagandu ili tech-vijesti.
Vrijedi li napredak cijene koju sad plaćamo?
- poruka: 6
- |
- čitano: 4.208
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Članak je dobar i zanimljiv. Treba naći neku ravnotežu između progresa i toga da se naša planeta Zemlje ne uništi.
Uvijek sam za progres.
@BroccaDaRock
Posljednja tvoja rečenica. BUG je tehnološki i kompjuterski medij, nema tu nikakve političke propagande.
BUG je institucija.
Rekordno velika vrućina na kopnu, nebu i morima sugerira da je ovo posljednja stvar koju trebaju naši krhki sustavi za održavanje života.
Ovako složena rečenica nam sugerira da živimo na nekom negostoljubivom planetu i samo je pitanje vremena kad će sve živi organizmi na ovom planetu pokrepati.
Evo npr. ovo (prohladno) ljeto su me meteorolozi uvjeravali o tome da je na 33ºC (u hladu) pakleno vruće i da bolje da ne izlazim vani, ako mi je život mio. Ono ko dijete sam se pržio na oko 40ºC, pa mi je smiješno uopće gledati današnje prognoze i kričavo crvene boje po karti. Za koji dan ti isti meteorolozi bi palili alarme na svaki kišni oblak i jači vjetar ko da ih prvi put vide u životu.
Zašto smo se počeli plašiti svega i svačega? Zašto zanemarujemo notornu činjenicu je da je Zemljina biosfera vrlo robusan i otporan sustav koji je preživo i puno gorih stvar od ovih p*zdarija koje gledam po medijima?
Vrijedi li napredak cijene koju sad plaćam
Svaki napredak ima svoju cijenu, tako je oduvijek bilo i biće nadalje. To je sasvim normalan i prirodan proces.
Sad se čudimo svemu ko pura dr*ku i mislimo da nam je najbolje se panično zatvoriti u najbliži ormar, jer je vani prestrašno i sve nas pokušava ubiti. Bogte postali smo dekadentno društvo fobičara i hipohondara (da ne kažem p******a) koja se plaši i svoje sjene.
Nece povecanje temperature od par stupnjeva unistiti civilizaciju. Elektronicke komponente mogu prezivjeti i na 100+ stupnjeva... mi ne, ali nama su dani odbrojani.
Razumijem brigu i napor, ali ima tu jedan dio koji me potaknuo na razmisljanje.
Igrom slucaja tijekom prosle i ove godine posjetio sam Indiju (Mumbai, Pune, Nagpur), Kinu (Guangzhou), i JAR (Cape). Ovo ne spominjem jer nesto flexam nego da stavim u kontekst.
Indija me podsjetila na Jugoslaviju ranih 80-ih. Hrpa ljudi, vrecica za smece posvuda, plastika koja se pali okolo, psi i krave gaze, razvlace smece, uzas. Necu ulaziti u motore koje tamo koriste a koji nemaju veze s motorima koji se nama namecu (norme cistoce). Gore ispusne plinove valjda sam osjetio samo u Rusiji na njihovim Kamazima.
Kina je otrov za sebe. Prvi puta da sam u setnji gradom i disanjem zraka tamo osjetio okus metala u ustima. Nepojmljivi uzas.
JAR, nesto kao slabija verzija Indije. Prljavo i puno plastike ali se cini da zagadjenje pada. Ne zagadjuju jer nemaju vise. Zemlja tone u ekonomsku pustos.
Za svaku od tih opcija EU je mila majka. Svejedno, namecu nam se sve visi standardi i zahtjevi koji na kraju krajeva i kostaju. Dok, u tim nekim bespucima geografske zbiljnosti, drugari krkaju plastike, rade se bakljade smeca, radi se kako hoce. Da li je nametanje najvisih i najskupljih eko rijesenja malom dijelu zapravo rijesenje problema? Jer imamo Kine i Indije s par milijardi divljih i razuzdanih mladica koji se vesele i oneciscuju bez brige i pameti, tvrtke proizvode koristeci najjeftinije materijale dok se nama udara namet.
Ne zaboravimo da smo "radi Ukrajine", odsjekli glavni izvor jeftine energije, a sada se Saudijska Arabija puni Ruskom naftom po snizenoj cijeni. Nevidjene pljacke pod okriljem ideologija koje bi jos i bile duhovite da ne idu iz nasih dzepova.