Super je znati, ali to je samo trenuutno stanje koje će pozitivno eskalirati u bližoj budućnosti na opće oduševljenje korisnika koji shvaćaju koliki potencijal za čovječanstvo predstavlja AI u svim mogućim sferama života.
Testirano pet vrhunskih chatbotova – iznenađujući
- poruka: 6
- |
- čitano: 7.250
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Malo sam se igrao nedavno s tri "velika": ChatGPT, Gemini i Copilot.
Nisam nešto ciljano testirao, ali je zanimljivo da su na slična pitanja davali dosta različite odgovore iako sam naletio na svega nekoliko očitih grešaka, pa kad bih ih upozorio, onda bi ih ispravili.
Moje poznavanje AI-a je nikakvo, ali osjećaj mi govori da će vremenom većina ići u smjeru specijalizacija. Ovi generički "koji znaju sve i služe svima" rekao bih da baš i nisu najbolji temelj za razvoj. Tako će se neki specijalizirani ili za neko područje (npr. zdravlje, ekonomija, fizika, ...) ili za neke aktivnosti (pomoć pri kreiranju određenih vrsta sadržaja, ...) sigurno bolje nositi sa izazovima nego "Katice za sve".
Zato me i ne iznenađuju ovi rezultati, jer iako su neki "veliki" nisu nužno bolji uvijek i u svemu.
E da, još nešto: očito je da je za dobivanje dobrih i korisnih rezultata/odgovora jako važna vještina postavljanja pitanja. Koliko vidim po internetima razvila se već cijela gomila onih koji pokušavaju prodavati savjete kako pisati "promptove". Iskreno, nemam pojma kako razlučiti žito od kukolja, odnosno kako prepoznati što od svega valja, a što je pecanje naivnih.
Primjer pitao sam ga da mi kaže neke informacije o knjizi 260 dana, Marijana Gubine.
Njegov odgovor je bio da knjiga govori o tome kako ona prolazi kroz trudnoću i ostale izmišljene neke podatke.
A za chat gpt, ako se ne varam tj nemam svijeze informacije posjednja baza podataka je ubačena 2021 godine pa sve o novijim događajima on neće znati ništa. Pa ga naprimjer ne mozes pitati o Trumpu kako napređuje suđenje ili o situaciji u Ukrajini jer za njega još nije bilo rata tamo.
A za chat gpt, ako se ne varam tj nemam svijeze informacije posjednja baza podataka je ubačena 2021 godine pa sve o novijim događajima on neće znati ništa. Pa ga naprimjer ne mozes pitati o Trumpu kako napređuje suđenje ili o situaciji u Ukrajini jer za njega još nije bilo rata tamo.
Baza je azurirana negdje do 11.mj 2023. ako se dobro sjecam, ali ali ti treba nešto novije, on te pita ako hoce da potrazi na internetu, nakon što mu daš dozvolu poveze se s netom i uzme vriske informacije ali samo za taj upit koji si pitao.