Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o mogućem s zaključana tema

poruka: 368
|
čitano: 74.430
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o mogućem s".
7 godina
protjeran
Re: Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o moguć
pasterizacija kaže...

Da, izvorni moral i prirodno pravo dolazi od Boga (primijeti veliko b).

A do svih ljudi, sto ukljucuje i one koji se tome opiru (mozda i pogotovo te), dolazi posrednim putem: par milenija starim isklesanim kamenim plocama, igrom pokvarenog telefona i skrabarijama pustinjskih beskucnika.

Mislim da je jasno da se radi o 1:1 preslici izmedu jednog i drugog.

Kakav je to izvorni moral? Kakav još postoji i kako znaš koji je koji?

I ovo veliko B. To meni apsolutno ne igra nikakvu ulogu. Kako ide popularna poštapalica, ti si ateist za 999 bogova a ja sam za još jednog.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2022 19:26 (love2ml86).

1 0 hvala 0
9 godina
wyks kaže...
Veliki Brat kaže...

Razumijem da Vas smeta generalizacija krivnje, ali za to su si Crkva i vjernici sami krivi. Da su vjernici sposobni tražiti od Crkve da se imenuju, predaju zakonu i osude već prema dokazima) svi počinitelji, ne bi bilo niti generalizacije krivnje.

Ovdje ti, nenamjerno, upadaš u njegovu zamku - gdje incidenciju pedofilije ističe kao jedini generalizirajući pojam kako bi posljedično i demantirao i ostale atake na Crkvu. Ako uspije demantirati to, u njegovoj argumentaciji oborio je i ostale krimene - bogaćenje, blud, poticanje na nasilje, pranje novca i druga zlodjela koje Vatikan čini.

Da. Nisu SVI klerici pedofili. I ta tvrdnja stoji. (O prevalenciji koja može urokovati da pojedini slučajni slučajevi postaju namjerna većina pisao sam u prijašnjem komentaru)

No to nije jedina fronta osporavanja instituta Crkve.

Ljudskom rodu temelj je i komunikacija u kojoj je razumijevanje bitno kako bi se ostvario napredak.

Je li premijer Plenković feudalac kojem je vlast dana po nekom drugom vektoru moći? Nije, pojam feudalac smo definirali, kao i pojam premijer koji je definiran u oprečnosti pojmu feudalac.

Sad na temelju tih skrupula, pojam Crkve je nemoguće definirati -> moje spominjanje Tezeja i Trigera.

Da, pojam vlasti se mjenjao jer se mjenjao značaj vlasti, dočim se u Crkvi mjenjala ekspresija boga (njegovi ovozemaljski zakoni) dok je sam bit boga bio aproksativno* isti.

No to ne prati druga društvena uređenja, jer smo upravo po promjenama definicije mjenjali i kulturu i sam značaj ljudskosti, i vice versa.

Stoga su Toma Akvinski, kao i mnogi drugi teolozi uveli krasan jezično-umni trik - aproksimaciju - tj. da se bog nama kroz vrijeme definira kako se kroz vrijeme definiramo i mi.

Što matematički nema smisla, jer bi ispalo da su bog i crkva kao stado božije u biti (slični) limesi koji teže istoj točci u beskonačnosti, pa se toj točci spajaju.

Jer ispada da je genocidalni bog iz Starog zavjeta bio drugačija spoznaja od današnjeg boga kojiviše i ne potiče na genocid, čime se adresira kako je moguća tolika diskrepancija u onom što bog želi od nas.

No da li se to događa?

Po takvom postulatu broj vjernika bi morao rasti - jer se ekspresija mjenja na bolje, crkva je postala inkluzivnija.

Kako onda broj vjernika toliko drastično opada, ako se svi teolozi slažu i smislili su nepogrešivu tezu zašto se nešto čemu je osnova nepromjenjiva dogma - promjenilo!?

Joj Wyks, **** te logika, isti si ko mi neki svećenici koji advokatski i uvrnuto brane sve nazadne i dogmatske stavove Crkve, samo si na drugom polaritetu.

...i mene što sam rekao da se povlačim iz rasprave.

Ako u bobmonjeri dobiješ griotte a ne pašu ti, nemoj ih pojesti, ali nije cijela bombonjera za bacit u smeće.

Nije institucija crkve=trojstvo + pedofilija + zgrtanje + reformulacija doktrine + moralne prodike kojih se sami ne držimo.

Kad bi društvo bilo dovoljno razvijeno da nema nikakve potrebe za nekom institucijom koja podučava moral, mi bi došli na svoje.

Ali tako nije i neće biti tko zna koliko godina.

Što ti nudiš kao alternativu?

15 godina
Gallu kaže...
Znači crkva i KP vuku iste korijene :)

Ne.

U crkvi se grešnici kaju "ocu svemogucemu", kibidabi. Ni ne moras biti iskren.

Kad se netko ogrijesi o Kinu, ili nedaj bog spomene "neslužbene teritorije", moli za oprost cijelu Kinu. Moc je diversificirana. Pametno. I moras biti iskren, gleda i procjenjue milijardu i pol Kineza.

To nisu radili pred nekoliko godina jer se tada Kina nije osjecala uvrijeđenom. Kinezi su ocito postali osjetljiviji. Moram pazit sta pricam da mi ne posalju demantij ili zabrane kupovinu ledica preko alibabe. Oko 90% stvari mi u kući radi na dijelove iz Kine, treba bit praktican.

Ako zima bude hladna, a plina malo, mozda se i Rusi osjete uvrijeđenima za koješta pa će bit grešnika koji će se ispričavati. Al joke's on you mr Putin. Imam blizu kuce LNG pa ce i moj grijeh bit manji.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
7 godina
protjeran
ivan dragi kaže...
Gallu kaže...

Ne.

Kad se netko ogrijesi o Kinu, ili nedaj bog spomene "neslužbene teritorije", moli za oprost cijelu Kinu. Moc je diversificirana. Pametno. I moras biti iskren, gleda i procjenjue milijardu i pol Kineza.

To nisu radili pred nekoliko godina jer se tada Kina nije osjecala uvrijeđenom. Kinezi su ocito postali osjetljiviji. Moram pazit sta pricam da mi ne posalju demantij ili zabrane kupovinu ledica preko alibabe. Oko 90% stvari mi u kući radi na dijelove iz Kine, treba bit praktican.

Ako zima bude hladna, a plina malo, mozda se i Rusi osjete uvrijeđenima za koješta pa će bit grešnika koji će se ispričavati. Al joke's on you mr Putin. Imam blizu kuce LNG pa ce i moj grijeh bit manji.

Kako misliš moli za oprost cijelu Kinu?

17 godina
neaktivan
EricCartman kaže...

Kad bi društvo bilo dovoljno razvijeno da nema nikakve potrebe za nekom institucijom koja podučava moral, mi bi došli na svoje.

Kad bi KC bila ozbiljna organizacija posvećena boljitku ljudi, koja im laže samo za njihovo dobro, a ne isključivo kako bi povećala svoju moć i bogatstvo, onda bih osobno odobravao takvu crkvu, jer potreba svakako postoji. Ovako iz daljine čini mi se da budizam radi nešto slično.

No ti sad ponovo na sto i prvi način pokušavaš racionalizirati i silom tražiš razloge zašto je Crkva ipak dobra, a opcija da nije naprosto ne dolazi u obzir. Problem s vjerničkim razmišljanjem je što su zaključci unaprijed određeni, a onda se bez nekih kriterija traži argumentacija koja ih potvrđuje.

A sva ta argumentacija je odavno pobijena i stalno se vrtimo u krug. Po mom satu uskoro bi netko trebao spomenuti DNA i kako Jumbo-Jet ne može nastati na smetlištu djelovanjem vjetra, ili kako to već ide.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
9 godina

Meni je iskreno svejedno jel budizam, hinduizam, islam, KC, judaizam.

Branim KC samo jer ju bespoštedno napadate. Bez imalo "ali, ovo i ovo nije loše".

17 godina
neaktivan
EricCartman kaže...
Ako u bobmonjeri dobiješ griotte a ne pašu ti, nemoj ih pojesti, ali nije cijela bombonjera za bacit u smeće.

Idemo metodom redukcije.

Sam Vatikan je protivan osnovnim dogmama Crkve.

Slobodno definiranje što je bombonjera nije dopušteno, jer sama bombonjera je krivo auto-definirianje kažnjavala drakonski.

Zbog crkvene doktrine 10% populacije koja pripada LGBT zajednici nema jednaka prava.

Ako ćeš dopustiti paušalo ocjenjivati i prepuštati svakome da refinira svoju vjeru/bombonjeru - kako je onda moguće da takve papazjanije utječu na život i smrt 10% ljudi?

Ne može nešto što ćeš ti labavo relativizirati imati tako ogroman i smrtonosan utjecaj na populaciju. (Suicidi radi neprihvaćenosti su čest uzrok smrti u LGBT zajednici)

Imamo 10 božijih zapovijedi.

Crkva sustavno krši svih 10.

Što ostaje od crkve, a da je bezgrešno?

EricCartman kaže...

U Češkoj i nekim drugim zemljama sve je više onih koji se izjašnjavaju kao ireligiozni.

Samo postojanje takvih društava pokazuje ti da religija nije osnovna morala, niti da je potrebna.

EricCartman kaže...

Ovdje ti krnje mješaš tezu o pravedanom svijetu, religioznost i moral, što me opet navodi na to da ne razumijemo jezik s kojim baratamo.

Postoji teza po kojoj je religioznost u korelaciji sa socijalnim programima, pa što su jači socijalni programi (socijalna pomoć) to je manje religioznih ljudi.

Švedska je primjer toga, gdje je tek 15% ljudi religiozno, a imaju najjače socijalne programe na svijetu.

Po tezi Crkva je bila generator socijalne pomoći, pa su ljudi prakticirali i druga crkvena načela, no kad je općenita država preuzela socijalne programe, ljudi se više nisu osjećali dužnima prakticirati ostala načela (izuzimanjem ovisnosti preispitala su se načela i prakse).

EricCartman kaže...

Jedino preispitavnje svih društvenih normi kojima je Crkva jedini začetak. Prvenstveno suda o LGBT zajednici i seksu.

Al ja ne nudim ništa, jer ti krivo postavljaš tezu.

Igra nije autoritet, urođena je svim ljudima. Isto je i sa empatijom i, pokazuje se, sa moralom.

Ti pogrešno (logička pogreška argumenta iz iskustva) smatraš da nešto mora biti jer je dosad bilo (a nije, jer nemaš pojma o drugim kulturama), pa to definiraš trnutnim stanjem (Crkvom) iako to nije točno.

Ako već uspješno funkcioniranje ireligioznih ljudi nije dovoljan dokaz - Spiritualnost se nikako ne može svesti u okvire religioznosti, a također nije uzork amoralu.

Vi biste svi raspravljali o društvu, a kad se spomenu neki jasno definirani pojmovi onda biste popljuvali sve i baljezgali o nekim vašim shvaćanjima tih nekih pojmova.

I onda se ljutite kad vas se ispravi, jer naravno da se utvrđena definicija razlikuje od tog nekog vašeg shvaćanja.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
neaktivan
EricCartman kaže...

Bez imalo "ali, ovo i ovo nije loše".

Pokušavaš nešto što je univerzal ljudskog roda svesti na iznimno striktan sustav kojeg ne znaš definirati.

Čija je glazba?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
wyks kaže...
Veliki Brat kaže...

Razumijem da Vas smeta generalizacija krivnje, ali za to su si Crkva i vjernici sami krivi. Da su vjernici sposobni tražiti od Crkve da se imenuju, predaju zakonu i osude već prema dokazima) svi počinitelji, ne bi bilo niti generalizacije krivnje.

Ovdje ti, nenamjerno, upadaš u njegovu zamku - gdje incidenciju pedofilije ističe kao jedini generalizirajući pojam kako bi posljedično i demantirao i ostale atake na Crkvu. Ako uspije demantirati to, u njegovoj argumentaciji oborio je i ostale krimene - bogaćenje, blud, poticanje na nasilje, pranje novca i druga zlodjela koje Vatikan čini.

Hmmmmne, ne mislim da je tako. Ali ne zato što ja ne bi upao, nego zato što ne mislim da danen postavlja takvu zamku. Možda sam preveliki optimist, ali ja njegove postove uopće ne čitam kao opravdavanje Crkve, već kao poziv bilo kome tko proziva i upire prstom da pazi što, kako i u kolikoj mjeri radi. Barem se nadam da je tako...

Zapravo, generalizacija se niti ne odnosi na Crkvu (da su svi klerici pedofili), nego na vjernike s jedne, odnosno religiju (kršćanstvo) s druge strane.

Dakle da svi vjernici brane pedofiliju, odn. da svi kršćani brane pedofile, odn. da su svi vjernici loši ljudi jer brane pedofile.

Ni ne slažem se s time jer ne znam za dovoljno velik broj vjernika koji je tražio odgovornost Crkve i kažnjavanje pojedinih svećenika, dok je očit dovoljno velik broj vjernika koji pokušavaju ili poricati događaj ili ga relativizirati ili umanjiti.

U svakom slučaju vjernik ne mora priznati svoju krivnju, ali mora od Crkve tražiti priznanje krivnje pojedinih prekršitelja, a u nedostatku istog kompletne Crkve.

Osobno mi je strašno gledati kako institucija koja inzistira od svojih podanika na ispovjedi (priznanju krivnje) nije u stanju priznati krivnju, a da isti ti vjernici to ne traže od Crkve.

Ne može objašnjenje biti da su svećenici ljudi jer što se kršćana tiče, oni su više od toga.

Vjernici imaju ogromnu odgovornost u svemu što Crkva radi i ne mogu od nje pobjeći. 

Gledam te!
15 godina
love2ml86 kaže...
ivan dragi kaže...
Gallu kaže...

Ne.

Kako misliš moli za oprost cijelu Kinu?

Nemaš šta mislit. Samo se ispričaš i pokaješ. Treba mislit prije nego šta se uopće pogriješi.

Vidiš kako ja naoko taktički. Okrećem na plin, a doma se grijem na ložu. Diverzija i diversifikacija. E, al kumst je u tome što imam i ja ženu koja u škrinji drži smrznute janjetine koja ovisi o HEPu i Putinovom plinu i đaba mi onda tank lože. Da vidiš onda veselja ukući.

Ako već griješiš, griješi tamo di te ne drže za jaja jer gradacija grijeha u pravilu ne ovisi o grešniku nego o onom kojem se kaješ.

Jebiga, ne izmišljam ja pravila.

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Osobno mi je strašno gledati kako institucija koja inzistira od svojih podanika na ispovjedi (priznanju krivnje) nije u stanju priznati krivnju, a da isti ti vjernici to ne traže od Crkve.

Ne može objašnjenje biti da su svećenici ljudi jer što se kršćana tiče, oni su više od toga.

U tome i jest problem i ono što je Visak istaknuo - mješa se institucija koja ima ogrman političko-sudski utjecaj na život pojedinca, i neobavezni osjećaj pojedinca.

A neinizistiranje na ispovjedi je još jedan primjer cirkularne logike u vjernika - bog je bezgrešan, ali prikaz boga odgovara grešnosti ljudi u adekvatnom dobu u ljudskoj povijesti.

Bog, bezgrašan, je namjestio Crkvu da provodi kazne po svijetu, ali Crkva griješi jer su u njoj ljudi, ali je postavljena od Boga.

A danen, kako već imam iskustva rasprave s njime, a kako me prozvao neurotičnom budalom jer eto prozivam crkvu (i za to argumentirao Freuda, jer je moje odbijanje boga neuroza zbog edipovskog kompleksa , jelte ne podnosim boga jer bi si jebao majku EOD.) rekao bih da sam i više nego pošten i točan pri toj opasci.

Također on izričito i učestalo - i u ovoj temi, generalizira primjerice zločine Staljina kao zločine svih ateista i ireligioznih ljudi (i te dvije grupe krivo grupira i mješa) pa po istoj falšoj logici pokušava i obaranjem jednog argumenta opravdati i druge sukobe.

Svakako se isticanjem samo pedofilije (iako ona jest najistaknutiji problem) najčešće i ide na ruku razvodnjavanja debate, jer se pritome zanemaruje da Vatikan stoljećima pere novac za kriminalce i da je većina papi bilo ili sumanuti luđaci ili otvorena čudovišta.

Ja samo ističem da Crkva po nijednom načelu, koji su morbidnosti radi samonametnuta načela - ne smije biti Crkva.

9 godina
wyks kaže...
EricCartman kaže...

Bez imalo "ali, ovo i ovo nije loše".

Pokušavaš nešto što je univerzal ljudskog roda svesti na iznimno striktan sustav kojeg ne znaš definirati.

Čija je glazba?

Ti mene stvarno krivo shvaćaš, vadiš mi po jednu izjavu iz dvije rečenice, i onda se obrušavaš.

Ali ne znam citirati višestruko iz jednog posta, da ti na meni bitne dijelove odgovorim 

17 godina
neaktivan
pasterizacija kaže...
 Bozji nauk je ostao isti.

Rado bih odgovorio i na wyksove postove, ali covjek ocigledno nema zivot pa pise epike po forumima, stvarno nemam vremena za poistovjecivanje monumentalnog drustvenog proizvoda abrahamskih religija s tvornicom maslaca, a covjek samo sto nije poceo spominjati krizarske ratove (vjerska adaptacija Godwinovog zakona).

Zašto je maslac nekada bilo obavezno ubijanje žena ako počini neko djelo, a danas žene to isto čine pa više nisu ni maslac/ubijene?

Kad se promjenio božiji nauk i tko ga je promjenio?

Po Levitskom zakonu žena je bila nečista 40 dana nakon rođenja sina, ali 66 dana nakon rođenja kćeri.

Kad je bog promjenio taj nauk?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pasterizacija kaže...

Nikada, taj zakonik se odnosio na odredeno mjesto i odredeno vrijeme.

Pa zašto je tada bilo zakonski nužno ubiti ženu, a sad nije?

Tko je napisao taj zakon?

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
protjeran
pasterizacija kaže...
wyks kaže...
pasterizacija kaže...

Rado bih odgovorio i na wyksove postove, ali covjek ocigledno nema zivot pa pise epike po forumima, stvarno nemam vremena za poistovjecivanje monumentalnog drustvenog proizvoda abrahamskih religija s tvornicom maslaca, a covjek samo sto nije poceo spominjati krizarske ratove (vjerska adaptacija Godwinovog zakona).

Zašto je maslac nekada bilo obavezno ubijanje žena ako počini neko djelo, a danas žene to isto čine pa više nisu ni maslac/ubijene?

Po Levitskom zakonu žena je bila nečista 40 dana nakon rođenja sina, ali 66 dana nakon rođenja kćeri.

Želiš reći da je bog to tada smatrao moralnim i dobrim ali danas ne?

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2022 21:35 (love2ml86).

0 0 hvala 0
7 godina
protjeran
pasterizacija kaže...
wyks kaže...
pasterizacija kaže...

Pa zašto je tada bilo zakonski nužno ubiti ženu, a sad nije?

Tko je napisao taj zakon?

Nisu mi poznati razlozi. Nemam uvid u Bozji um i nisam bio prisutan kada se zakon stvarao.

Ljudi su napisali taj zakon, nadahnuti Duhom Svetim.

love2ml86 kaže...
pasterizacija kaže...
wyks kaže...
pasterizacija kaže...

Želiš reći da je bog to tada smatrao moralnim i dobrim ali danas ne?

Ukoliko je taj zakon zbilja izravna posljedica Bozjeg uma, da. S time da nije u pitanju samo vremenski kontekst, vec i etnicki, prostorni i drugi konteksti. To nije bio zakonik pisan za sve ljude u tom vremenu, vec za izrealite.

Uvijek postoje konteksti koje za boga ne bi smjeli biti primjenjivi. Jer ako vjernici odbacuju pola biblije kao (pisana je za tadašnja vremena, krivo se interpretira i sl.) a uzimaju kao svevremenski dio samo koji im paše onda tu nešto ne štima. Jer ako vrijede božije zapovijedi, onda vrijede i instrukcije za postupanje s robovima.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o mogućem s

Bit ce bolje kad shvatite da ste svi isti. Bez obzira bio ateist,crn,gay itd...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pasterizacija kaže...
Nisu mi poznati razlozi. Nemam uvid u Bozji um i nisam bio prisutan kada se zakon stvarao.

Ljudi su napisali taj zakon, nadahnuti Duhom Svetim.

Ukoliko je taj zakon zbilja izravna posljedica Bozjeg uma, da. S time da nije u pitanju samo vremenski kontekst, vec i etnicki, prostorni i drugi konteksti. To nije bio zakonik pisan za sve ljude u tom vremenu, vec za izrealite.

Sve ove rečenice su u kontradikciji.

1. Tvoje "nezanje" nije službeni stav Crkve - Crkva jasno podržava Novi Zavjet, a Isus u tome kazuje da nije došao brisati stare zakone, dapače došao ih je strože provoditi!

Cijeli Matej od 5:17 nadalje ne samo da utvrđuje stare Zakone u novom kontekstu već ih i postrožuje.

https://www.bible.com/hr/bible/39/MAT.5.17-37.KOK

Kojeg Boga ti onda štuješ ako to nije doslovna riječ Isusa Krista?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
pasterizacija kaže...

Dakle, papa ateizma Richard Dawkins 

Jos jedanput, Richard Dawkins nije nikakav papa ateizma. On je čovjek s diplomom iz prirodnih znanosti koji se bavi pisanjem knjiga u kojima biologiju pokušava približiti ljudima koji se njome ne bave. On složene stvari pojednostavljuje, ponekad čak i previše, kako bi ljudi čitali njegove knjige, osjećali se pametno i pritom se zabavljali.

1 0 hvala 0
15 godina
pasterizacija kaže...
najpomnije prevedena, npr. da ovdje ne stoji "ispuniti" vec neki sinonim, bilo bi puno lakse neispravno tumaciti ga.

Pssst. Nije da ti šapćem ali krivo je preveo i ono "nečista" iz Levitskog pa ga i time podbodi. Nemoj kad te netko magarči dozvolit pogrešne prijevode, bar propisno zatraži ispravak netočnih navoda. Nov si na forumu ali inače ti to tako ide.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2022 23:26 (ivan dragi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Naučit ću i ja jednom citirati kako spada... 

wyks kaže...

EricCartman kaže..

Idemo metodom redukcije....

Ja tebi pusti griotte, a ti meni samo o njima... ok.

wyks kaže...

EricCartman kaže..

Ovdje ti krnje mješaš tezu o pravedanom svijetu, religioznost i moral, što me opet navodi na to da ne razumijemo jezik s kojim baratamo. Postoji teza po kojoj je religioznost u korelaciji sa socijalnim programima, pa što su jači socijalni programi (socijalna pomoć) to je manje religioznih ljudi.Švedska je primjer toga, gdje je tek 15% ljudi religiozno, a imaju najjače socijalne programe na svijetu.Po tezi Crkva je bila generator socijalne pomoći, pa su ljudi prakticirali i druga crkvena načela, no kad je općenita država preuzela socijalne programe, ljudi se više nisu osjećali dužnima prakticirati ostala načela (izuzimanjem ovisnosti preispitala su se načela i prakse).

Tu pitam što ti nudiš kao alternativu podučavanju morala. Socijalne programe?
Interesiraš se za nestanak religije, koju ja ni ne opravdavam, navodiš sve kontradikcije iz Biblije, a vrijedne stvari iz iste uredno propuštaš. Zašto tako, ako nije tajna?

wyks kaže...

EricCartman kaže...

Jedino preispitavnje svih društvenih normi kojima je Crkva jedini začetak. Prvenstveno suda o LGBT zajednici i seksu.

Igra nije autoritet, urođena je svim ljudima. Isto je i sa empatijom i, pokazuje se, sa moralom. 

Kako onda ti ovdje u raspravi, a i inače, pokazuješ svoj moral i empatiju?

wyks kaže...

EricCartman kaže...

Ti pogrešno (logička pogreška argumenta iz iskustva) smatraš da nešto mora biti jer je dosad bilo (a nije, jer nemaš pojma o drugim kulturama), pa to definiraš trnutnim stanjem (Crkvom) iako to nije točno.

Ako već uspješno funkcioniranje ireligioznih ljudi nije dovoljan dokaz - Spiritualnost se nikako ne može svesti u okvire religioznosti, a također nije uzork amoralu.

Koji bullshit, ne znam puno o drugim kulturama, ne znam puno ni o svojoj, ali sklon sam upijati znanje/navike/vjerovanja iz svih raspoloživih izvora svijeta, dapače u zadnjih 15-tak godina više me interesiraju druge religije, spiritualnost i koncepti nego samo kršćanstvo, u nešto malo vremena što im posvetim.

Kako ti tako samouvjereno zaključuješ što ja mislim i znam?

I molim te nemoj mi opet vaditi frazu po frazu kad odgovaraš. Ako si već toliko logički ispravan, onda mi odgovori po mojoj misli iz cijele rečenice, a ne po njenom dijelu kako tebi padne na pamet.

17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
pasterizacija kaže...
najpomnije prevedena, npr. da ovdje ne stoji "ispuniti" vec neki sinonim, bilo bi puno lakse neispravno tumaciti ga.

Pssst. Nije da ti šapćem ali krivo je preveo i ono "nečista" iz Levitkog pa ga i time podbodi. Nemoj kad te netko magarči dozvolit pogrešne prijevode, bar propisno zatraži ispravak netočnih navoda. Nov si na forumu ali inače ti to tako ide.

https://biblija.ks.hr/levitski-zakonik/15

https://biblija.ks.hr/levitski-zakonik/12

Svađaj se sa Papom i Bozanićem onda!

15 godina
wyks kaže...
ivan dragi kaže...
pasterizacija kaže...

Pssst. Nije da ti šapćem ali krivo je preveo i ono "nečista" iz Levitkog pa ga i time podbodi. Nemoj kad te netko magarči dozvolit pogrešne prijevode, bar propisno zatraži ispravak netočnih navoda. Nov si na forumu ali inače ti to tako ide.

Pa nije Bozanić prevodio Levitski zakon već netko sa dvora  Bernija Frankopana. Kako će momak s 0 dana staža naučit da je bolje fokusirat se na gramatiku nego na tematiku, i ti isto mislim..

Ubuduće koristi izvorni tekst, Hebrejski pa neće bit nesporazuma i krivog tumačenja.

Leviticus 1 / Hebrew - English Bible / Mechon-Mamre

7 godina
protjeran
pasterizacija kaže...

Bozja poruka nije napisana u vakuumu, niti je izravno prenesena.

Ona predstavlja kompleksan suzivot alegorije i izravnosti, fikcije i stvarnosti, mudrosti i frivolnosti. 

Takav dizajn je nuzan da bi poruka bila bezvremenska, ali ne prenose se svi dijelovi vremenski i prostorno jednako.

Zadaca analize najtiskanije knjige u povijesti covjecanstva nalazi se na Crkvenim entitetima i vjernicima kao pojedincima, koristeci alate koje nam je podario Bog. 

Ovo nema smisla, upravo bi nešto što je bezvremensko trebalo biti takvo da nije sklono interpretacijama. Jer u suprotnom nije unčikovito.

Zar ti nije jasno koliko je čudno da netko tko je savršen je napravio nešto tako nesavršeno da prenese poruku o sebi.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pasterizacija kaže...

Problem odrastanja djeteta u disfunkcionalnu osobu i sve druge posljedice seksualnog zlostavljanja koje si spomenuo nisu sami po sebi "stetni".

Proglasavanje necega "stetnim" ujedno znaci i davanje moralnog suda o tome, tj. zahtijeva moraliziranje (preferabilno u obliku propovijedi) – u ovom konkretnom slucaju to znaci proglasiti disfunkcionalnost kao "losu" i time "nezeljenu".

Nema nista inheretno "lose" u tome da je neka osoba disfunkcionalna, a u svijetu bez Boga ni ne moze biti.

Naravno da su štetni. Ako je nekome život zbog toga niže kvalitete onda je to štetno. Nećeš sad ti izmišljati nove definicije štetnosti na temelju svoje religije. Zar je Biblija sad postala i riječnik pojmova?

Stvarno ne možeš pojmiti da dijete ne želi da mu se nešto loše dogodi i da netko drugi također ne želi da se mu se nešto dogodi i misliš da je djetetova patnja nebitna ako nema boga? Ovo već malo vuče na priču o Abrahamu.

Opet ispada da je vjera jedina kočnica ljudima bez empatije i zato sam rekao da bih prihvatio neki oblik religije koja ne bi bila ovako sebična i sama sebi svrha kao kršćanstvo.

pasterizacija kaže... 

Nisu licemjerni po pitanju Bozjeg nauka, a jedino je to zbilja vazno u ovom kontekstu.

Svecenik koji je pedofil zna da je grijesnik i zna da se njegove radnje protive Bozjem zakonu. Isto se ne moze reci za nekoga tko ne vjeruje u Boga.

Jesu, licemjerni su po pitanju tog nauka, odnosno one verzije koju je trenutno važeća. Ono što propovijedaju je božji nauk, zar ne? Ako propovijedaju uzdržavanje od seksa, ako su se bogu zavjetovali na celibat, ako propovijedaju nečinjenje zla drugima, ako propovijedaju nelaganje, kako kršenje tih postavki nauka nije licemjerje?

pasterizacija kaže... 

Da li je Crkva ikada radila stvari koje nije smjela raditi? Je.

Kakve to veze ima s krscanskim ili Crkvenim naukom, vjernicima opcenito, pa cak i pitanjem pedofilije u Crkvi (ako vrsimo paralelu s bilo kojom drugom institucijom na svijetu)? Nikakve. Bozji nauk je ostao isti.

Čitaš li tuđe postove ili samo pišeš svoje kilometarske bez ikakvog uređivanja? Ovo isto je danen napisao i odgovorit ću ti kao i njemu. Pitanje pedofilije nije povezano s crkvenim naukom, nego je problem za sebe. Sve svećenike koji su napastvovali djecu i one koji su ih aktivno štitili treba sudski goniti (kao što bi se dogodilo i običnim ljudima), a samu organizaciju globiti i rasformirati ili prisiliti na trajnu dubinsku kontrolu i transparentnost, kao što se radi s drugim organizacijama koje se teško ogriješe o zakon.

kada se radi o pedofiliji ne pričamo o teološkim idejama postoji li bog, je li Biblija ovakva ili onakva knjiga, nego o zločinu i kazni, i tu treba primjeniti zakon neovisno o tome slažemo li se s naukom ili ne. To što vi niste takvo ponašanje u stanju ne samo moralno osuduti nego ni poštovati zakonsku proceduru govori koliko je Crkva opasna institucija.

pasterizacija kaže... 

I sam priznajes da se radi o pedofilskom ponasanju.

Definitivno je ispunjena kaznena definicija pedofilije (u Hrvatskoj to su Kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskoristavanja djeteta).

Takoder, po DSM-u se nesumljivo radi i o pedofilskom poremecaju – svi su dijagnosticki kriteriji ispunjeni.

Dakle, papa ateizma Richard Dawkins javno umanjuje posljedice, a mozda cak i negira negativne konotacije, ponasanja koje udovaljava svim kriterijima zdravorazumske, kaznene i psihijatrijske definicije pedofilije, i tebi je to skroz OK i ni na koji nacin ti ne predstavlja zagovaranje pedofilije (pa cak ni onako malo pjesnicki slobodno receno)?

Zato sto eto, samo ga je malo dirao za pimpac, nije ga brutalno silovao i ubio. I onda se ateisti pitaju zasto vjernici misle da su nemoralni.

Pretpostavljam da umanjujes znacenje njegovih rijeci iz prostog razloga sto oboje dijelite odsustvo vjere u Boga, jer koji bi drugi razlog mogao postojati da ga uopce ides braniti (kao sto papa ateizma na ovom forumu wyks pametno nije ni pokusao)?

Ili si se uznemirio jer se radi o presvetom predstavniku ateizma, napad na kojeg je ujedno i napad na cijeli taj svjetonazor. Da, definitivno nimalo nalik papi.

I prije nego sto kazes, Richard Dawkins u svojim izjavama ne umanjuje negativne konotacije pedofilije samo s obzirom na neki drustveni kontekst, iako je zanimljivo da ga uopce spominje.

To povlaci odredene paralele s povijesnim apologetima koji opravdavaju ropstvo (sto zapravo i radi u istoj recenici) ili cinjenicu da se u antickoj grckoj (takoder vrlo bogohulni narod) pedofilija smatrala vrlinom. Toliko o moralu bez Boga.

Wow, pricajmo o mentalnoj akrobatici *ove* kognitivne disonance.

Dawkins ne umanjuje negativne konotacije niti zagovara to je naprosto tvoja buna mašta. Toga što ti tvrdiš naprosto nema.

Ono što Dawkins tu govori, a što ti je očito potpuno promaklo je da imamo tri načina ugnjetavanja djece (u njegovom primjeru), koje je on poredao po težini:

1. silovanje

2. maltretiranje idejom pakla

3. pipkanje

I sad on kaže da je 2 veće maltretiranje od 3, ali da se o tome ne priča. Ja se osobno ne bih s time složio, ali to je njegova teza, a ne ovo što mu ti guraš u usta.

pasterizacija kaže... 

Ne, pedofilija nije samo sklonost, element svake definicije pedofilije je i djelatnost, a ponekada je i jedini.

Da li ti STVARNO racionaliziras gledanje djecje pornografije kao "eksperimentaciju". Da li je onda sasvim normalno i ubiti nekoga, zato sto eto, zelis vidjeti osobu kako se bori za svoj zivot?

Mozda po tebi gledanje djecje pornografije nikome ne steti, pa zato ne moze biti poremecaj?

Prestani plesati oko stola i sjedni se – dijagnosticki kriteriji DSM-a namjerno su "labavi" jer nije uloga nozologije (pa ni psihijatrije) da o necemu daje moralni sud – klinicki entiteti trebaju biti klinicki korisni.

Naravno da psihijatrija unatoc tome i dalje vrsi svojevrsni blagi moralni sud - samo postojanje ovog poremecaja dovoljna je evidencija toga - ali to je odvojena rasprava.

Pedofilija je sklonost, a sve ostalo su manifestacije te sklonosti. Objasnio sam ti na primjeru zatvora da manifestacija ne mora nužno potjecati od sklonosti.

Ne racionaliziram ništa, ljudi eksperimentiraju sa seksom, to je činjenica. Postoji sto razloga zašto netko može doći u situaciju da gleda određeni materijal, no tek ako ga konzumira s određenom željom onda je to povezani. Ako pročitam Mein Kampf to me ne čini nacistom, ali ako ga čitam s namjerom da me inspirira Hitlerovim idejama onda me čini. Odnosno ne čini me jer tu želju već imam, samo ju time manifestiram. Znači želja je prva, pa ako to radiš zbog te želje onda je i djelatnost povezana s njom.

Gledanje pornografije nije poremećaj, ono zbog čga ju gledaš može biti, gledanje je u tom slučaju samo manifestacija poremećaja.

pasterizacija kaže... 

Ne očekuješ valjda da gledam film od dva sata da na kraju ustanovim da si opet nešto krivo prikazao?

Da, ocekujem.

Tu se vraćamo na problem s empatijom, koji može objasniti i nedostatak suosjećanja sa žrtvama svećenika.

Vidi, nismo svi ovdje nezaposleni i nemamo vremena gledati nešto dva sata da bi ustanovili (kao što sam dobro predvidio) da si ti opet negdje pogriješio. Ako se referenciraš na nešto kopiraj ovdje bitan citat, a link služi samo da ostali mogu provjeriti kontekst. Ako daješ link na film navedi vrijeme kada se javlja bitan dio. I svakako krati citate. To su neka osnovna pravila pristojnosti na forumu. Znam da ih nema u Bibliji, pa ne spadaju pod 'moral' kako ga ti shvaćaš,i  ali ako očekuješ da ljudi s tobom komuniciraju moraš igrati po nekim nebiblijskim pravilima.

pasterizacija kaže... 

Mozda je i bolje da nisi ispunio moja ocekivanja jer se radi o totalno drugom clipu i tematici, malo sam se zaboravio.

Zapravo nema govora o racionalizaciji pedofilije vec o racionalizaciji incesta, za cijeli red velicine bolje i sasvim OK, zar ne?

Pretpostavljam da kada stvaras moralitet bez Boga, ovo predstavlja svojevrsnu pobjedu. (

)

Mislim da ces se lose provesti na putu racionalizacije pro-pedofilskih i pro-incestuoznih komentara javno razvikanih ateista, a stvarno ih je obilje.

Ah da, incest, zlo koje nastrani atesiti nameću bogobojaznim ljudima.

Ti očito spadaš u one velike vjernike koji Bibliju nisu ni otvorili, jer ona vrvi incestom. I to od boga odobrenim incestom.

Recimo, Lotove kćeri napiju oca, pa prvo jedna s njim legne i zatrudni, a onda i druga. Tko su Lot i njegove kćeri - jedino troje pravednih ljudi koje je bog spasio iz Sodome, svjetionik svim ljudima da vide što bog od njih želi. To je taj moral koji vi slijedite, a druge prozivate zbog incesta? 

pasterizacija kaže... 

Naime, kod ateista se redovito radi o okorjelim racionalistima koji na pedofiliju ne gledaju s jednakim viceralnim zgrazanjem kao sto to radi vecina "obicnog puka", vec ju kao i sve drugo pokusavaju sagledati sekularno, objektivno i trevezno – najgora posast takozvanog liberalnog drustva.

Ako nisi shvatio, poanta svega ovoga je da su tvoji prijatelji ateisti i urednici DSM-a pedo simpatizeri i da je odsustvo Boga uzrokovalo moralnu propast psihijatrijske znanosti. Nosi se s tim kako znas i umijes.

Je, objektivno i trezveno sagledavanje je najgora pošast liberalnog društva.  Ti si neki komedijaš? 

Ako je itko pedo simpatizer onda ste to vi koji uporno gledate kroz prste najvećem pedofilskom lancu na svijetu. Pazi, nisu ti moji 'prijatelji' nikoga silovali, nego to masovno rade baš ovi tvoji i nikakvo obrtanje teza to neće promijeniti.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...

2 0 hvala 0
15 godina
Metamorfoza kaže...
ivan dragi kaže...
wyks kaže...
ivan dragi kaže...
pasterizacija kaže...

Pa nije Bozanić prevodio Levitski zakon već netko sa dvora  Bernija Frankopana. Kako će momak s 0 dana staža naučit da je bolje fokusirat se na gramatiku nego na tematiku, i ti isto mislim..

Ubuduće koristi izvorni tekst, Hebrejski pa neće bit nesporazuma i krivog tumačenja.

Leviticus 1 / Hebrew - English Bible / Mechon-Mamre

Pasterizacija ovdje, morao sam napraviti novi account iz glupih razloga.

Dobar ti je troll, ali hebrejski zapis nije neki izvor jer strukturalno ne odgovara Biblijama zapadnog svijeta (prvenstveno se radi o drukcijem poretku), a ni sadrzaj nije nuzno identican.

Naravno, to nije odlika samo hebrejske verzije naspram drugih, vec vrijedi za sve: "Thou shalt not murder." iz hebrejske biblije (izvor) nije isto sto i "Thou shalt not kill." iz KJV (izvor), iako je po tom pitanju blizi NIV-u (izvor). Hrvatska verzija sadrzi "Ne ubij", sto je vise blisko KJV.

Takve razlike se cine trivijalne, ali ovu razliku nevjernici mogu koristiti za uspostavljanje naizglednih kontradikcija, posebice jer starom zavjetu ne nedostaju ubojstva.

Bok, ovdje i dalje ja.

Nadam se da shvaćaš da ništa od toga nije pisao Bog i da je to bila poanta. Bolje ćeš proći ako kreneš iz ovog drugog smjera (filozofska antologija djela različitih autora). Nije bog rekao Židovima da moraju odmarati za šabat nego su bili u ropstvu pa su izmislili stvaranje svijeta u 6 dana da bi se 7. dan bog odmorio, pa bi i oni odmorili. Doslovce je sva tako pisana, od Mojsija nadalje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
protjeran
Metamorfoza kaže...
love2ml86 kaže...
pasterizacija kaže...

Ona predstavlja kompleksan suzivot alegorije i izravnosti, fikcije i stvarnosti, mudrosti i frivolnosti. 

Takav dizajn je nuzan da bi poruka bila bezvremenska, ali ne prenose se svi dijelovi vremenski i prostorno jednako.

Zadaca analize najtiskanije knjige u povijesti covjecanstva nalazi se na Crkvenim entitetima i vjernicima kao pojedincima, koristeci alate koje nam je podario Bog. 

Zar ti nije jasno koliko je čudno da netko tko je savršen je napravio nešto tako nesavršeno da prenese poruku o sebi.

Nije cudno iz istog razloga zasto nije cudno da se covjek ne rodi sa Bozjom porukom ugradenom u sebe (jer u konacnosti, zasto bi uopce bila potrebna neka knjiga?).

Znači slažemo se da je biblija neunčikovita.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2022 1:18 (love2ml86).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pasterizacija kaže...

I tko je zaključio da se žene ne ubija?

Molim navedi Crkveni entitet, vjernike i pojedince koji su to i kada tako zaključili!

Ja ću navesti Tomu Akvinskog koji je 13 stoljeća nakon što je Krist ispunio Stari Zavjet i dalje kopirao Stari Zavjet za osnovu njegovih "grijeha protiv prirode i boga".

(Ili mu je božansko nadahnuće dalo iste argumente, to ostavljam tebi na sud)

Kako smo u 21 stoljeću, ja sam ti suzio izbor od 13-21 stoljeća.

-----------------------------------------------------------------------------

Za one koji žele znati više.

Homoseksualizam je kriminaliziran najistaknutije u zakonu Henrika 8. iz 1533.

Prije i nakon toga postojala su razna stajališta, ali tek je kriminalizacijom tijekom srednjeg vijeka to postao bitan zakon.

Idemo nabrojati nekoliko bitnih preteča.

U 6. stoljeću Ivan 4. od Konstantinopola bio je veoma interesiran kako su muškarci toga doba gubili nevinost, pa je jedna od opcija bila masturbacija, ili termin koji je opisan kao ručna stimulacija i taj je termin prevođen na latinski kao "mekoća", a Ivan ga je spomenuo i u kontekstu sodomije.

Toma Akvinski, kao još jedan um koji je bio opsjednut time jesu li mokri snovi smrtni grijeh protiv boga (polucija se izvodi od pollution, ako ikoga zanima), unaprijeđuje "mekoću" u "feminiziranost" ali i masturbaciju u grijeh ravan incestu/silovanju  - točnost toga i nije najpreciznija, ali nisam voljan sad analizirati kako je Toma Akvinski gradirao normalnu i poželjnu aktivnost masturbacije kao ekvivalent nasilju. Zadržimo se na poistovjećivanju masturbacije sa feminizacijom i sodomizacijom - jer se masturbacija nazivala i sodomijom te su ta dva termina međusobno korištena i nekada nije jasno na što se mislilo.

1533. Henrik 8. bio je u dugovima. Isto tako se odupro Papi, postao je i vladar klera u tadašnjoj Engleskoj. Kler je, na sreću i radost Henrika, imao mnoštvo zemlje i bogatstva. No Henrik je, kako bi odvojio britanski kler od papinskog, istima ostavio sudski imunitet, pa tako popovi nisu mogli biti osuđeni na smrt. Samim time Henerik je tim ustupcima "stjerao sebe u kut" i nije mogao tako lako zagospodariti tim istim klerom.

Tada se pojavljuje zakonik - koji odjednom sodomiju tj. buggery proglašava zločinima za koje može odgovarat i kler i preciznije, zbog kojih se kleru mogu oduzeti posjedi. Termin buggery prije toga je značio općeniti seksualni čin koji nije bio specifičan, osim da nije bio čin u svrhu rađanja, pa je i vanbračni seks bio buggery.

Thomas Cromwell tako poduzima racije klera kojima se i popisuju nekretnine i pokretnine klera ali i istražuju moguća nedjela tog istog klera! I tako mnoštvo klera priznaje sodomiju - no jesu li isti priznali sodomiju ili masturbaciju ili pak seks sa suprotnim spolom nije uvijek bilo jasno, ali bilo je dovoljno da Parlament osudi kler. I Henrik je dobio svoja potrebna bogatstva.

Nije Henrik bio prosvjećeni izumitelj ove taktike, istu je upotrijebio Filip 4. kad je Templare, međuostalim, optužio i za sodomiju. Doduše, Filip je bio dužan daleko više novaca Templarima - svetom redu vitezova koji su polagali zakletvu da će braniti Boga, a u slobodno vrijeme su se bavili bankarstvom i reketarenjem i odlučivanjem kojeg će psihopata iz incestuoznih veza (što je ista sodomija po napucima Tome Akvinskog) ustoličiti kao ili Papu ili Cara/Kralja. Reklo bi se ironija, jelte, podržavali su sodomičare, pa su ih ovi zbog sodome poklali.

Jelte, tako je tenutak ručne slabosti pojedinca koji je život proveo u samoći od ljubavi preraslo u inkviziciju 10% naše populacije koja traje i danas. Ali to su samo interpretacije, mudrosti i frivolnosti jelte - ništa što utječe na kontekst vremena.

Znate vi niste mrtvi i prokleti po bibliji kršćanske sadašnjosti, to što ste po Tomi bili osuđeni, izmučeni i rasčetvoreni je samo u frivolnosti prijevoda sa hebrejskog.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
matrix777 kaže...

''Primjetio sam tvoj ulet na temu na način kako si napisao u prvoj svojoj poruci - ne možeš vjerovati da je ovakva tema na IT forumu... no nastavljaš pisati romane 🙄 ''

Upravo tako,barem sam na IT forumu očekivao čuti novosti iz IT-a,ali kad je već tema ovakva,zašto ne reći svoje mišljenje?

Što se pisanja romana tiče,učio me sam veliki meštar iHush tako da znaš što možeš očekivati :D

Na ovakve teme sam navikao većinom na 24sata gdje se javljaju svakakvi ljudi,od izrazito inteligentnih  i objektivnih (koji su nažalost rijetki) do onih koji graniče sa šizofrenijom.Naravno,ne čitam 24sata,tamo sam samo bio jer mi je bilo zabavno trolati ravnozemljaše jedno vrijeme,ali brzo dosadi kad vidiš kakvi su tako da sam se maknuo nakon kraćeg vremena.

''Puno pišeš a ništa ne govoriš, a najmanje argumentiraš.''

Odlično,znači mogu u politiku.

''Osvrnuti ću se samo na ono što tupiš cijelo vrijeme. A to su lomače i pedofili svećenici u crkvama. Očito želiš kroz svoje litanije "dokazati" ili ostaviti dojam da si u pravu i da govoriš nešto pametno na zapravo si "promašio ceo fudbal".''

Čemu dokazivati nešto što je dokazano? Pa ne izmišljam toplu vodu,to što tebi smeta što se priča loše o ckrvi je drugo,ali nema potrebe ''dokazivati'' nešto što je već dokazano.

Ja sam u cijeloj priči nebitan i nemam potrebe ''ostavljati dojam'' da govorim nešto pametno,ali isto tako mi je više dosadilo da se bogomoljke konstantno igraju nekih patnika koje svi napadaju bez razloga dok su oni nevina sunašca.Zaboli me za isprike crkve zbog prošlosti ako i dalje radi loše stvari.

''Pedofilije ima svagdje (nažalost), no kad se ista dogodi u crkvi, pogotovo od strane svećenika, to je breaking news, znaš i sam. No ako se ista dogodi u npr sportskoj dvorani, o tome se gotovo i ne piše osim u lokalnim novinama određenog grada/županije. Ono što želim reći je da pedofilije nema više u crkvama negoli u nekim drugim institucijama, samo se drugačije apsorbira u javnosti kako sam ti upravo objasnio, i sam znaš da je tako. Ako ćeš spomenuti "zataškavanje", u istom smo položaju, svaka institucija će zataškavati isto, ako može, i ako uspije.''

Ne,ne znam,ali znam da su bogomoljke spremne ići tako daleko da brane i pedofiliju ako dolazi iz crkve što samo govori o tome koliko su odani svojim pastirima koji su im očito bitniji nego zlostavljana djeca.

Ako je kolega ivan dragi shvatio što me smeta,nadao sam se da si barem čitao njegove komentare pa da si shvatio i ti,ali izgleda da nisi.

Inače,zašto je 'breaking news'' kada se dogodi pedofilija u ckrvi,a u npr. sportskoj dvorani ne? Imaš dokaze da je spolno zlostavljano 300.000 dječaka u sportskoj dvorani ili?

''Kad čitam tvoje poruke, zvuče kao da su ti lomače i pedofilija "argumenti" u kontekstu "Crkva ne valja, Bog ne postoji". 🙄

Crkva ne valja,a za boga nema dokaza,što znači da ne postoji.

Lomače i pedofilija su samo jedne od stvari koje je crkva radila,a ovo drugo i dalje radi.Dalo bi se tu navesti popriličan broj stvari,ali sam se bazirao na dvije.Jedna je iz prošlosti gdje je stradalo stotine tisuća nevinih žena,a druga je iz sadašnjosti gdje je stradalo 300.000 nevinih dječaka i to u razdoblju od 50-ak godina,ne u cijeloj povijesti.

''Da ne bi pomislio da branim Crkvu/religiju reći ću ti samo da sam ja deist, ako ne znaš što je to, provjeri, nemam veze sa crkvom ili religijom.''

Provjerio sam i piše da je to vrsta RELIGIJE.Štoviše,deisti vjeruju u boga,ali na nešto drugačiji način što mi opet dođe na isto.

danen kaže...

Ovako kako se ovdje napada vjeru i crkvu može se napadati bilo šta. Brak ne valja jer žene cekeću muškarcima, a muškarci ih tuku. Ne valja kupiti auto jer ti se može dogoditi nesreća. Ne valja imati djecu, jer - niste li već pročitali - da je sin ubio i oca i majku. Sve na ovom svijetu ima svoju svjetlu i tamnu stranu, pa ako ćemo samo na loše gledati, najbolje da se potrudimo da što prije odemo sa ovoga svijeta. Što ne pišete o grozotama ateizma, kada su u Francuskoj vješali svećenike, Notre Dame pretvorili u skladište, a u Dubrovniku franjevački samostan u konjušnicu (od čega još i danas postoje tragovi u kamenu). Pri kritici religije jako se voli zaboravitii da protiv nje nisu billi samo slobodni mislioci nego i diktatori, od Robespierea do Hitlera i Staljina. Dajte malo pišite o tome. 

Ne glupardaj i ne idi iz krajnosti u krajnost.Dobro znaš o čemu pričamo,to što ti se ne sviđa je drugo.

''Što ne pišete o grozotama ateizma, kada su u Francuskoj vješali svećenike, Notre Dame pretvorili u skladište, a u Dubrovniku franjevački samostan u konjušnicu (od čega još i danas postoje tragovi u kamenu).''

Opet radiš istu stvar kao i ona baba o kojoj sam pričao.Kada nema opravdanja i argumenata za zločine crkve,onda se traže drugi zločini kako bi se opravdali oni od crkve.Tipično.

Nego reci,koliko je svećenika obješeno u Francuskoj?Sram ih bilo što su Notre Dame pretvorili u skladište,to je ogroman zločin protiv čovječanstva iako se kaže da su svi dobrodošli u božju kuću, franjevački samostan je bio konjušnica???? Pa to je tako grozno.Sve me strah pomisliti kako je svećenicima bilo spavati bez zlata kao ''običan'' narod.

To su tebi grozote ''ateizma''?

Kao prvo,jedino što je grozno od ovoga što si nabrojao je vješanje.A to što kažeš da su to grozote ''ateizma''?Pa nismo mi sekta poput vas pa da smo neka vrsta specijalne zajednice koju ćeš kategorizirati i stavljati u isti koš.

''Pri kritici religije jako se voli zaboravitii da protiv nje nisu billi samo slobodni mislioci nego i diktatori, od Robespierea do Hitlera i Staljina. Dajte malo pišite o tome''

I što to mene briga? Pa nije li Stepinac bio faca tokom 2. Svjetskog Rata gdje je bio uz Pavelića koji je bio Hitlerov kompić?

Jesu meni Hitler ili Staljin neki uzor ili vođe pa da trebam pisati o njima? Zaboli me za obojcu niti ih opravdavam za ono što su radili.... nisam vjernik na kraju krajeva :)

Ti sad misliš svakoga tko nije bogomoljka stavljati pod neku vrstu zajednice?Mi smo samo ljudi koji ne žive po pravilima koje crkva nameće niti nas išta povezuje na taj način.Nemamo zajedničkog vođu niti se priklanjamo zajedničkim ''idealima'' tako reći,mi se ponašamo kao zasebne jedinke i nismo sekta.

pasterizacija kaže.

Nije mi jasno zasto se ateisti toliko bune protiv "nemoralnog" ponasanja svecenika, kada po tom svjetonazoru "moralnost" zapravo i nema logicki koherentnu definiciju, barem ne onu koja ne ovisi o konsenzusu.

Ne samo to, vec i sam papa ateizma Richard Dawkins naizgled zagovara pedofliju (izvor).

Ista stvar koju sam napisao gore.Mi nemamo ''papu'' niti smo ovce koje trebaju svog ''pastira'' kako vas sama crkva naziva.I opet radiš istu stvar kao ona baba i kao kolega gore,opravdavaš zlodjela crkve jer je netko drugi činio isto.Zaboli me i za Dawkinsa ako je zagovarao pedofiliju.Nisam sektaš da ću ga ići braniti ako je to istina.

Visak kaže...
danen kaže...

Visak kaže "Naravno da progresivizam nema veze s pedofilijom, ali moraš nekako ocrniti protivnika". Nema s time ništa ni kršćanstvo. 

A tko govori da ima? Od vas bi čovjek očekivao da razlikujete osnovne pojmove.

- Svećenici koji napastvuju djecu i oni koji ih štite su krivi

- Crkva kao institucija, koja to usprkos svim saznanjima ne sprečava je kriva (a inzistiranje na celibatu također ne pomaže)

- Kršćanstvo kao doktrina nema veze s time

Svi vjernici (pa i oni prikriveni) imaju isti problem da ne razlikuju kada se govori o bogu, kada o religiji, a kada o instituciji Crkve. I onda se sumanuto brani apsolutno sve, bez ikakve analize je li možda neka optužba i točna.

Kolega,ovo je valjda najbolja i najtočnija rečenica u cijeloj temi.Svaka čast.

12 godina
love2ml86 kaže...
Metamorfoza kaže...
love2ml86 kaže...
pasterizacija kaže...

Znači slažemo se da je biblija neunčikovita.

Normalno da nije učinkovita kad kršćani imaju tu dva autoriteta koji su u kontradikciji, Isusa koji kaže da nije došao sa novi zakonikom nego da izraelćane vrati na pravi put i Paula koji od Isusa pravi božanstvo i kršćani ga kao takvog prihvataju al slijede Paula a ne Isusa. Tip napravio totalno drugu vjeru koja je u kontradikciji sa Starim zavjetom i govorom Isusa.

Ko je Bog?
Kršćanin: Isus.
Da li je Isus Marijin sin?
Kršćanin: Da.
Ko je stvorio Mariju?
Kršćanin: Bog.
A ko je Bog?
Da li je Isus rođeni sin?
Ko mu je otac?
Ko je Bog?
Da li je Isus Božji sluga?
Da li je Isus umro na krstu?
Da li je Isus poslat ljudima?
Ko ga je poslao?
Ko je Bog?
Kršćanin: Isus
Da li se Isus molio kada je bio na zemlji?
Kome se molio?
Kršćanin: Bogu.
Ko je Bog?
Ima li Bog početak?
Kršćanin: Ne.
Dakle, ko je rođen 25. decembra?
Ko je Bog?
Gdje je Bog?
Kršćanin: Na nebu.
Koliko bogova ima na nebu?
Kršćanin: Samo jedan Bog.
Gdje je Isus?
Kršćanin: On sjedi sa desne strane Boga.
Dakle, koliko bogova ima na nebu?
Kršanin: Samo jedan Bog.
Dakle, koliko bogova sjedi?
Kršćanin: Samo jedan Bog.
Gdje je Isus?
Kršćanin: On sjedi pored Gospoda.
Da li sjede na istom prijestolju?
Kršćanin: Ove riječi razumije samo onaj u koga se uselio Duh Sveti.

http://hwbot.org/signature/u135800.png
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice