Tamna čokolada – lijek s malo otrova

poruka: 14
|
čitano: 5.634
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tamna čokolada – lijek s malo otrova".
8 godina

Hvala.

Porvrđuje se da ne znamo što jedemo.

Zdravo, ali s malo teških metala. Ili malo više. 

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
4 0 hvala 0
11 godina

Nažalost bez da čovjek naruči vlastito testiranje u nekom labosu ne vjerujem da će znati koliko teških metala ima njegova čokolada koju kupuje.

Gledam sada ono što imam doma 85%dark Belgian , na webu isto tako nemaju detaljnijh specifikacija i testiranja jer to nije popularno staviti, baš me interesirakako bi reagirali na upit koji bi bio poslan direktno sa zahtjevom o rezultatu  testiranja na teške metale.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 8:04 (UncleJimbo).

1 0 hvala 0
13 godina
Re: Tamna čokolada – lijek s malo otrova
Fino mi je sjeo ovaj članak, uz kavicu na rivi, hladovima i mir Božji.Kad se već tako dobro osjećam, usuđujem se ja muzičar puno pametnijem čovjeku od mene, autoru članka, samo dodati neki ispravak koji to mozda i nije, nego je više kao nadopuna. Naime polifenoli nisu dobri za nas direktno, jer ljudi nisu u stanju probaviti ih jer nemamo enzime za njih, i samim time njihova konzumacija ne znači nama ništa. Ali znači našim bakterijama, koje su naši simbiotski prijatelji i zapravo svo zdravlje čovjeka ovisi o njima. Puno pratim razvoj proučavanja ljudskog mikrobioma, i fascinantno je da nema područja ljudskog zdravlja gdje on ne igra ključnu ulogu. Evo, ima čak i bakterija koje na sebe vežu 'teške' metale i otrove, i odmah iz crijeva izbacuju ih van organizma tako da niti ne uđu u tijelo. Sastav crijevne flore je toliko bitan da će ista hrana nekim ljudima škoditi, a drugi neće imati nikakve posljedice.
Evo nakon ove male digresije zahvaljujem na dobrom članku, i nastavljam piti kavicu uz krišku čokolade :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 10:58 (guslac).

11 1 hvala 1
15 godina
UncleJimbo kaže...

Nažalost bez da čovjek naruči vlastito testiranje u nekom labosu ne vjerujem da će znati koliko teških metala ima njegova čokolada koju kupuje.

Gledam sada ono što imam doma 85%dark Belgian , na webu isto tako nemaju detaljnijh specifikacija i testiranja jer to nije popularno staviti, baš me interesirakako bi reagirali na upit koji bi bio poslan direktno sa zahtjevom o rezultatu  testiranja na teške metale.

Tvornice čokolade ne testiraju na teške metale. Testiraju na bakterije i općenit sastav sirovina. Preskupo bi bilo detaljno testirati svaku sirovinu.

3 godine

Tamna čokolada - teobromin - purin >>> artritis (giht).

0 0 hvala 1
11 godina
Zinick kaže...

Tamna čokolada - teobromin - purin >>> artritis (giht).

Nije li upravo suprotno, ne djeluje li protuupalno na artritis?

"The anti-inflammatory compounds in chocolate help reduce inflammation and pain, which in turn helps reduce arthritis pain"

9 godina

Stoji i jedno i drugo jer polifenoli smanjuju upale, a teobromin se može metabolizirati u mokračnu kiselinu. No, dok prvo vrijedi za sve, drugo vrijedi samo za one koji su toj bolesti skloni, pa ne smiju jesti plavu ribu, kvasac i sl. Osim toga teobromina nema toliko da bi predstavljao zdravstveni rizik. I još nešto, ono o analizi teških metala. Takva se analiza danas radi rutinski i nije previše skupa, negdje oko 100-200 eura. Sigurno se ne bi isplatilo analizirati svaku tablu čokolade, no kada se u tvornici radi nova šarža to nikako ne bi bilo skupo. 

6 0 hvala 3
12 godina

Može nektko tko je stručan i čokoladoljubac dati neku preporuku što kupovati što izbjegavati ?

Prije ovog članka ja njubara sam mislio veći postotak kakaa i gorće = dobro.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

Još jedna bizarna zanimljivost je da mnogi od tih crnaca (ako ne većina) koji beru plodove kakaovca čokoladu zapravo nije niti vidjela, kamoli okusila.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

1 1 hvala 0
6 godina

Inače, tragovi atmosferskog zagađenja olovom otkriveni su i u slojevima arktičkih ledenjaka iz rimskog doba (i kao posljedica proizvodnje srebra). Tako da je malo nerealno očekivati da danas igdje na Zemlji postoji nekakva "eko/nezagađena" prehrambena namirnica.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 20:13 (Al Crane).

1 0 hvala 1
6 godina
UncleJimbo kaže...

Neće ti Belgijanci reć niti šta je njihov kralj Leopold II radio u Africi iako će im usta kao i svima biti puna ljudskih prava i zapadne demokracije i prava Izraela i Ukrajine na samoobranu 

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 20:25 (Al Crane).
6 godina
Uh, oh, ah obožavam tamnu čokoladu, nit volim one ispod 50% kakao, ali zadnjih godina samo onu marku iz Lidla mislim da se marka J. D. Gros.
Meni nešto neopisivo bolje od navikanih belgijskih, švicarskih, Lindt, ...

I još je jedna od rijetkih koje imaju certifikat da ne beru djeca nego plaćeni radnici. Niti je iz Afrika nego iz J. Amerike. Ako je vjerovati certifikatu.

2 1 hvala 0
6 godina
ajimerej kaže...
Uh, oh, ah obožavam tamnu čokoladu, nit volim one ispod 50% kakao, ali zadnjih godina samo onu marku iz Lidla mislim da se marka J. D. Gros.

I još je jedna od rijetkih koje imaju certifikat da ne beru djeca nego plaćeni radnici. Niti je iz Afrika nego iz J. Amerike. Ako je vjerovati certifikatu.

Ne znam koliko ona Konzumova Sweet Chef Premium čokolada za jelo i kuhanje dark 52% cacao sadrži žive, plutonija, žohara, mišjih dlaka, govana, pišaline i/ili ljudskih suza, ali meni je najmilija 

Eh da, nekad se mislilo da je obogaćivanje prehrambenih proizvoda i kozmetike radionuklidima baš jako dobra ideja 
https://thebritishcandyconnoisseur.wordpress.com/2020/06/12/fact-friday-radium-schokolade/

Ljudi, ne želite zbilja znati šta jedete.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 22:41 (Al Crane).
11 godina
Al Crane kaže...
ajimerej kaže...

Ne znam koliko ona Konzumova Sweet Chef Premium čokolada za jelo i kuhanje dark 52% cacao sadrži žive, plutonija, žohara, mišjih dlaka, govana, pišaline i/ili ljudskih suza, ali meni je najmilija 

Eh da, nekad se mislilo da je obogaćivanje prehrambenih proizvoda i kozmetike radionuklidima baš jako dobra ideja 
https://thebritishcandyconnoisseur.wordpress.com/2020/06/12/fact-friday-radium-schokolade/

Ljudi, ne želite zbilja znati šta jedete.

Baš sam neki dan uzeo Sweet Chef Kakao prah 250 g, uglavnom na 100g ima 0,7g šećera, prije toga sam imao neki drugi koji na 100g ima 80g šećera. Ispada da su prodavali šećer pod kakao.

Koristi se za razne napitke i za sipanje po sladoledu tu i tamo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2024 8:49 (UncleJimbo).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice