Microsoft robotima reciklira stare tvrde diskove,

poruka: 12
|
čitano: 1.939
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft robotima reciklira stare tvrde diskove, ".
15 godina

Ovo je hvale vrijedna inicijativa i konacno da se krenulo razmisljati u tom pravcu.

Ipak. nazalost, kada dolazi od kompanije koja je/ce svojim softverom biti zasluzna za najveci dump elektronickog otpada (sluzbeno minimum SSE4.2, anyone?), ostavlja gorak ukus i ponajprije podsjeca na "damage control".

Redovni posjetitelji foruma znaju da na spomen Microsofta imam olfaktorne asocijacije.

***edit***

Bruner  me ispravio (pogledajte dolje) i nadodao tocniju tehnologiju koja je prepreka starijem hardveru.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2024 16:16 (syncmaster245b).

3 0 hvala 0
15 godina
Re: Microsoft robotima reciklira stare tvrde disko
syncmaster245b kaže...

Redovni posjetitelji foruma znaju da na spomen Microsofta imam olfaktorne asocijacije.

Da sam sebe citiram, jel se to meni cini ili ovih "redovitih" ima sve manje?

Bas sad gledam ovu listu sa strane i ne mogu se sjetiti da sam ikada vidio datum umjesto vremena zadnjih upisa.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
8 godina
za koji dio u tom procesu je točno zaslužna umjetna inteligancija? prepoznavanje vijaka?

1 0 hvala 0
11 godina
syncmaster245b kaže...

Ovo je hvale vrijedna inicijativa i konacno da se krenulo razmisljati u tom pravcu.

Ipak. nazalost, kada dolazi od kompanije koja je/ce svojim softverom biti zasluzna za najveci dump elektronickog otpada (sluzbeno minimum SSE4.2, anyone?), ostavlja gorak ukus i ponajprije podsjeca na "damage control".

Zar to ne podržavaju procesori još tamo od 2008/2009?

Mislim da je TPM2.0 ipak veća restrikcija (iako se to može zaobići).

Ne umijem pisat
15 godina
Bruner kaže...

U pravu si.

Davno sam citao clanke, a "SSE" je jedan od onih termina koji mi je zapeo u glavi kao nesto posebno (kao recimo i "MMX")

No uglavnom, i dalje se svodi na "sluzbenu" preporuku da dumpiras relativno novi hardver kako bi mogao "sluzbeno" pokrenuti W11.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2024 14:20 (syncmaster245b).
16 godina

bas me zanima brzina ovog pristupa.

kad cijena i scaling postanu problem - a kod hyperscalera je to uvijek veliki problem - onda stvar pada u vodu.

ovo zasad vise izgleda kao koncept nego kao nesto sto koriste svakodnevno.

kod nas se unistava par desetaka tisuca diskova mjesecno globalno (mozda cak i 100K+), osim ako robot ne moze rastavljat diskove "ko na tapeti" nece daleko dogurat.

btw jos jedan faktor za uzet u obzir.. nije tu Microsoft neko zlato koje gleda na odrzivost.

Microsoft (kao nijedan drugi hyperscaler) ne hendla otpad nego placaju vendorima za tu uslugu.

sa ovim samo smanjuju trosak sebi (potencijalno) jer vendor moze bolje rijesit materijal, i usput imaju materijala za PR.

sve u svemu interesantna ideja ako mogu skalirat na neku prihvatljivu brzinu

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2024 15:15 (nixass).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
syncmaster245b kaže...

-see42 je kriterij za macos-metal.. ms kriterij 2018. bez ikojeg tehničkog-stvarnog razloga osim godišta platforme-chipseta-biosa-serije od kad vjerojatno sve novije ima lažne-umjetne win11 kriterije kao tpm20..

syncmaster245b kaže...
syncmaster245b kaže...

Da sam sebe citiram, jel se to meni cini ili ovih "redovitih" ima sve manje?

Bas sad gledam ovu listu sa strane i ne mogu se sjetiti da sam ikada vidio datum umjesto vremena zadnjih upisa.

-izumrlo-zamrlo.. možda i tu dođu filipinci ili ai-botovi..

bruno1026 kaže...
za koji dio u tom procesu je točno zaslužna umjetna inteligancija? prepoznavanje vijaka?

-klasičan hype-buzzword, jer u svemu sad naprosto mora biti ai, tad mediji pišu.. mada je to normalan-rutinski serijski proces kao u proizvodnji, osim što je obrnut smjer.. dok jeidni dio gdje spominju kao ai je prepoznavanje rasporeda vijaka, no ni za to nije kritičan neki ai-prepoznavanje jer imaju sve teh.specifikacije baš svega pa i šarafa svake serije diskova.. tak da važan je ai sam po sebi, ta dva slova, marketing i mediji..

Bruner kaže...
syncmaster245b kaže...

-procesori podržavaju sve što službeno traži win11, sve fičere-simdove, x64 instrukcije, sse4.2 .. no nisu ti fičeri uvjet, nego tpm, kojeg što se tiče osa možemo zaobići i os radi najnormalnije, kao što osu nije važan gpt-particijska shema osim ograničenja koje bi mbr imao na boot-disku do 2tb, sve ostalo je stvar FSa, bilo koji os koristi bilo koji medij.. nema razlike, nije uvjet itd..

-za novije je uvjet avx, koji se koristi za sve kao directx-ogl.. avx2, avx512.. enkripcija, storage, gui... tj svi moderni osevi unazad desetljeće i appsi koji koriste bilo što 'multimedijalno' primarno se misli na gpu, traže te fičere, dok gameri to možda prepoznaju-razlikuju kao dx-90c i dx12.. tj zbog konzola, xboxa, do nedavno je dx prastarog-mrtvog win-xp-a bio živ, jer mora, jer je to takav ciklus-support.. i tek relativno nedavno igre traže dx12.. onak, 10-11 su nešto zagubljeno-prelazno ili '9-i-po' karikirano.. a pogotovo za npr novi video-editor-soft koji sad traži-koristi integrušu, milijuni tranzistora u cpu koji bi inače bili beskorisni, tj ne može biti intlel-F serije, kao primjer što može-traži 'multimedija' i kako se koristi gpu-cuda i sl. .. dok se isti resurs, gpu, koristi za sve dalje, za ''ai'' kao copilot, pa je tako za win12 uvjet barem 16gb rama (za integrušu) jer je današnji gpu minimum 4-8gb rama tj vrama, a ako nemaš 16 tad nemaš dovoljno za uzeti za integrušu.. intelica xe serija.. pa će takav biti službeni req. bar za sad u najavama..

-to je ekšli super-dobar način korištenja gpu.. ne samo u gamingu, kad znamo što gpu radi, nego za sve, ostalo, od guija do bilo kojeg multitaskinga-enkodera, kao h265+av1.. za što je gpu daleko bolji nego cpu, dok istovremeno cpu ostaje slobodan za ostale sys taskove, tj kao paralelno koporcesorski rad... dvojica mogu više od jednog, pametno, ne stoji beskorisno do gaminga itd.. no traži fičere-simdove kao i ne-F seriju koja ima integrušu kako bi interno cpu koristio multi-processing fičere i time zapravo dobio na performansama.. pametna optimizacija, najpametnije do sad.

-pa tako za usporedbu, novi top modeli 14-i9 s 20-30 jezgara daju performanse kao nekad zvjeri s recimo 50-70.. što zbog clocka što zbog ove efikasnosti internih fičera i time x-puta brže jer radi specijaliziran čip kao i gpu..

-dodatak, napokon će i nvidia pojačati taj dio, av1 enkoder.. do sad im je to bila sporedna stvar, a dvostruke enkodere je u pravilu imala samo top serija xx80 i quadro.. ako to poprave-nadoknade, opet bi intel-integruša mogla biti nepotrebna, do tad je zakon a tad i nužni fičeri da bi se iskoristilo.. ako to 'sutra' ima điforsica tad neće ovisiti o cpu-gen-fičeru.. no uvjek će se oslanjati na simdove kao što to radi i mac, jer bez tog je 'na žgance', sporo-ručno..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
19 mjeseci

Cini mi se da nedostaje cijeli jucerasnji dan (17.9.).

Steta sto vise ljudi nije na forumu, generalno je puno kvalitetnija rasprava naspram reddita i slicnih pizdarija.

EDIT: Nvm, glup sam, sad sam skuzio da jucerasnji dan ima vrijeme kao timestampove, ne datum ><

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2024 16:53 (cuflek).
15 godina
cuflek kaže...

EDIT: Nvm, glup sam, sad sam skuzio da jucerasnji dan ima vrijeme kao timestampove, ne datum ><

Da da, to je i mene zbunilo na prvu, no to samo jos vise dodaje na "tugu".

9 godina
nixass kaže...

kad cijena i scaling postanu problem - a kod hyperscalera je to uvijek veliki problem - onda stvar pada u vodu.

kod nas se unistava par desetaka tisuca diskova mjesecno globalno (mozda cak i 100K+), osim ako robot ne moze rastavljat diskove "ko na tapeti" nece daleko dogurat.

btw jos jedan faktor za uzet u obzir.. nije tu Microsoft neko zlato koje gleda na odrzivost.

Microsoft (kao nijedan drugi hyperscaler) ne hendla otpad nego placaju vendorima za tu uslugu.

sa ovim samo smanjuju trosak sebi (potencijalno) jer vendor moze bolje rijesit materijal, i usput imaju materijala za PR.

Napravit ce jednu mini tvornicu za reckliranje da se mogu hvaliti kako su zeleni, a to sto planiraju funkcionalan hardware da posalju u ranu mirovinu je isto tako vrlo zeleno. Poserem se na govnare. Jedina razlika od doba Bila i Stipe je da imaju malo bolji ugladjeniji PR.

11 godina
pravi_covijek kaže...
nixass kaže...

Napravit ce jednu mini tvornicu za reckliranje da se mogu hvaliti kako su zeleni, a to sto planiraju funkcionalan hardware da posalju u ranu mirovinu je isto tako vrlo zeleno. Poserem se na govnare. Jedina razlika od doba Bila i Stipe je da imaju malo bolji ugladjeniji PR.

Koliko se milijuna ispravnih uređaja na zapadu baca.. Muka mi je kad to gledam. Radi se o stotinama miljuna eura vrijednosti! Sve velike firme koriste laptope cca 2-3 g i cao. Vecina se NE daje, niti poklanja radi potencijalne odgovornosti i tuzbi. Odavno sam prestao vjerovati tocno onima koji su najvise kao zabrinuti za planet. Oni ga najvise zagađuju!

15 godina
pravi_covijek kaže...
.

.. da se mogu hvaliti kako su zeleni,..

-važnije, da mogu povući razne zelene fondove, subvencije.. jer i ujko je otkrio čari državnog-poreznog novca u vlastitom džepu pa to radi već rutinski mada se inače kosi s teoretskom idilom ideologije zapada...

-uz pitanje .. jesu li zeleni ili zeleniji ako recikliraju WD-Green? Duplo zeleno? ili je minus reciklirati zeleno? npr veći benefit ako je WD-Black ili gold iz rakursa zelene-eko prirode i očuvanja okoliša, zatopljenja, broja obrtaja diska i energije koju troši u radu kao i zagrijavanje kojem pridonosi globalno.. :)

-svi vidimo kako led s npr grenlanda nestaje.. ne pitamo se zašto, tj naravno da je odgovor viša toplina-temperatura.. no zašto? možda zbog tisuća datacentara koje su posijali upravo na mjestima gdje imaju besplatno free hlađenje? naravno karikiram, no zašto ne bi? :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice