Mane isključivo mesne prehrane

poruka: 141
|
čitano: 10.533
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mane isključivo mesne prehrane".
3 godine
Re: Mane isključivo mesne prehrane
Mičić kaže...
Po iznesenom bijesu, ne bi škodilo da i tebe obasja tračak Božje milosti.
Ipak si moj brat kao i ostali sa teme.
Svako dobro ti želim od Srca.

Bijes?! Pitao sam samo link na istraživanja, teško? Dotako me Šahbaz, to ti dođe na isto ko bog...

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 10:14 (notloB).
2 mjeseca
Kruva ti jeste se raspisali , jedva sve pročitah 😅 OK šećer je prvo zlo, inzulinska rezistencija u pretilih (ćas mršavim iznimkama).

Evo jedno drugačije iskustvo: u svojim vrhunskim godinama -u dvadesetima imao sam 80-85 kg (a visina 180) i jeo sam govna kao većina ovdašnjih ljudi , SLATKO , masno (PRŽENO na BILJNIM uljima), PUNO kruha, ali i uobičajenu "bakinu" kuhinju. Kolesterol mi bio uvijek malo povišen i nisam mogao darivati krv (valjda manjak željeza/hemoglobin, uglavno pao na testu gdje uzmu uzorak krv).

Danas, dvadeset godina kasnije uz redovit intenzivan KARDIO , aktivan rekreativan život , imam 72-75 kg. i malo pazim na prehranu (jedem sve ali biram zdravije varijante kruha/cjelovite žitarice/SLOŽENE šećere i SMANJIO sam općenito ugljikohidrate, brzi/jednostavni šećeri na minimum, izbjegavam PROCESUIRANU hranu- minimum). Kolesterola NITI u tragovima, a jučer sam dao deveti put krv .

Naime osvrnuo bih se na sol iz teksta , iako autor nije naveo razlog zašto izbjegavati sol pretpostavka spominjanja u tekstu je visok tlak .
Pazite sad ovo!
Prije darivanja krvi se treba dobro i kalorično najesti doktorica baš zahtijeva da se jede meso prije darivanja da joj ne padaju u nesvijest darivatelji pri darivanju, ipak ti vade pola litre krvi . Tako da napucao sam se dan prije pečene junetine ručak , večera kobasica i slanina . Doručak tri kuhana jaja , prije darivanja krvi naždero se šunke i slanine, ne moram pisati da je bilo izrazito posoljeno i slano , (da ne shvatite doslovno nisam mesojed , jeo sam i povrća , voća, riže i malo kruha).
Prije darivanja krvi doktorica uvijek mjeri tlak , a ono 120/70 💪

Dakle kako to? Ako sol diže tlak a tlakaši ne smiju ni liznuti sol, dali je uzrok tlaka možda njihova pretilost?

2 0 hvala 0
10 godina

ja bi rekao da je pola zdravlja prehrana, a pola fizička aktivnost.

nisu potrebni nikakvi maratoni ni teretane, od kad kod kuće malo treniram sklekove, trbušnjake, čunjeve i sl. jednostavne vježbe, osjećam se neopisivo bolje, ujutro se ustajem kao od šale, imam energije za sve, sve mi je lakše, i psihički i fizički, spavam kao beba, plus to što metabolizam radi kao singerica, sve živo jedem i uživam u hrani, na sistematskom sve pretrage kažu top stanje, što nije bio slučaj kada sam samo sjedio po cijele dane

Moj PC  
2 0 hvala 3
16 godina
Sirotanovic kaže...

Dakle kako to? Ako sol diže tlak a tlakaši ne smiju ni liznuti sol, dali je uzrok tlaka možda njihova pretilost?

Sol diže tlak zato što povlači vodu u krv a ti ju i onako iznojoš s kardiom. Meni kad završim trčanje nakon tuširanja i hlađenja je tlak malo iznad 100. Naravno ovisi o intenzitetu. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 12:31 (Gajotres).
2 mjeseca
@Gajotres evo dolazimo do nekog zaključka. Znači ljudi koji imaju problema sa visokim tlakom bi trebali samo iznojiti višak soli. Znači samo kardio i nestati će tegobe 💪
Ali zašto bi se oni zamarali svojim zdravljem , vježbanjem i kardiom jel! Kako ono kažu jednom se živi, popiju terapiju tableta da smanje tlak i pametnom dosta.
Umjesto da se late sporta , maaalo pripaze na prehranu i tako lako smršaju, te im vjv. tablete za tlak i šećer neće više niti trebati ... ako nije već prekrasno .
3 mjeseca

Upravo to kolega digitall  Nema tu previše filozofije. I ja uz trčanje odradim par bazičnih vježbi snage svakodnevno (zgibovi, sklekovi, čučnjevi). Još ubaci par puta tjedno kardio poput obične šetnje, laganog bicikliranja ili što ti već odgovara i da vidiš preporod.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 14:00 (herc_vtc).
15 godina
Mičić kaže...
..

Gledam neki dan u državnoj instituciji veliki zastarjeli plakat.. eu sponzorstvo od prije 10g. Kaže
"Jeste li danas popili 8 čaša vode".

Ta mantra je također oborena zadnje 4g.
..

- odličan prmjer .. trendovskih gluposti i biznisa (čistih interesa-novca, npr kad je aktualno vlasništvo nad vodama.. koje je sad utihnulo..).

- no kako se znsnstveno-razumom-znanjem boriti protiv tog? kad institucije, zrdavstvo, liječnici guraju takve pamflete i na tome zarađuju .. i dođemo do problema kome vjerovati uz još veći da ne možemo u sve sumnjati, provjeriti, znati.. nekome moramo vjerovati, pogotovo struci-institucijama ili babivangi ..

- važno iz ove crtice.. šbb-kbb.. što ako na ovom primjeru reklame i količine dnvevnog unosa vode jednako nakon nešto godina otkrijemo da su i neke možda danas aktualne metode-preporuke jednako gluopst-fejk ili najgore, poticane interesima-novca-grupacija, farmaceutike ili neke druge grane biza.. npr aktualno mjerenje kvalitete zraka koje sponzoriraju proizvođači pročiščaća..

- kao i problem argumenta lomače, većine-mase tj ili si tad ravnozemljaš, teoretičar zavjera ili te inkvizicija spali na lomači.. a ponekad je moguće da je stvarno neka reklama činjenično točna i da će izdržati test vremena ili atest.. :)

Mičić kaže...
Za 40 dana se rješava bilo koji slučaj tipa 2.
Čaroban je broj 40. Od pamtivjeka.
..

-40 .. karantena. manje čaroban, više dovoljan-zalihan broj, 'siguran' što se tiče npr zaraze-inkubacije-preboljevanja.. broj dovoljno velik za tadašnje ljude (pa i moguće tumačenje mjerenja mjesec=godina).

-postoji još jedan sličan broj-primjer.. npr lijek za gripu :) .. jabuku razrezati na osmine, svaki dan pojesti krišku.. do posljednje je pacijent ozdravio :) .. pri čemu jabuka-kriške nemaju nikakve važnosti ili utjecaj, nego naprosto 7 dana je normalna granica trajanja-prolaza većine upalnih procesa pri čemu organizam-pacijent preživi-ozdravi ili izgubi.. i upravo se takav tjedan koristi kao osnova mjere + još malo.. ne samo u zaraznim bolsetima ili karanteni nego i npr trudnoća, tj kako žena može približno znati kad je plodna-neplodna za sex bez trudnoće i sl. ovisino što se želi.. pa se tako zalihno na tjedan dodaju još dani naprijed iza, mada je već i sam tjedan tako zalihan jer je plodnost ekšli u mjesecu par dana .. no problem potrebne zalihnosti-nepreciznosti je što za ciklus ovulacije znamo tek kad završi računanjem unazad, a može biti poremećen bilo kojim uzrokom, npr stres-glad-bolest.. produljen-skraćen, pa do tog da osobe mogu imati različite kraće-duže cikluse od prosjeka-većine kao i to da starenjem dolazi do menopauze.. i da ono što se kao zna, nije dovoljno precizno, mutno-promjenjivo pa jednostavno mora postojati zalihnost-višak-izolacija.. kao i karantena.

opetzajebancija kaže...

Vidim zasprava se ponegdje krenula i prema dijabetesu...

Je može netko reči, zašto su se smanjile mjerne granice za glukozu u krvi...

Novo pakovanje ima niže granice...

Lp

-može biti stvar medicine-znanja, kao štetan sastojak, no ne mora.. može biti čisto stvar biznisa-interesa, eliminacije konkurencije možda nebitnim podatkom tj tehnologijom-rafiniranja-čistoće.. pa ako proizvođač nekog sredstva pri čemu ne mora to biti lijek, može bilo što, npr vinski ocat, alkohol, vino, gorivo.. ima napredniju tehnologiju tad često ugura u formalne kriterije i takav svoj u tom trenutku favoriziran podatak kao uvijet, kao možda važan kriterij pri čemu ne moramo znati ima li to uopće veze, .. no po logici da je vjerojatno bolje .. i to prihvaća čitav sustav npr zdravstvo koje će tad u nabavi koristiti takav kriterij kao što za nabavu auta može uvjet biti npr kožna sjedala i klimauređaj s kožnom navlakom na mjenjačkoj ručici .. i tad jedan model-brand zadovolji taj kriterij pa osigura pobjedu-eliminaciju konkurencije na natječaju pri čemu je sve legalno ako prođe bez medijske buke ili posljedica .. može biti važno, možda još ne znamo .. a može biti čisto biz interes kao kvaliteta koja zapravo nema veze s tim no ako je tehnološka prednost tad konkurencija dok to ne dostigne otpada a tad je kriterij novac, ne činjenice-znanost ili zdravlje..

-banaliziran primjer 'čistoće', npr čista voda.. bez dodataka, minerala-soli.. voda nam je potrebna, bez vode nema života, no nema ni s čistom vodom, nema npr elektrolita.. pijući čistu vodu i dalje bi 'umrli od žeđi' jer tad npr krv ne može funkcionirati.. treba li nam čista voda, kolokvijalno, ne prljava.. ili medicinski ispravna, ili 'zdrava' voda? .. prljava ima mogućnost da nas otruje, čista tu mogućnost recimo nema, no uz taj rizik i znanje, prljava voda nam je tad jedina šansa za preživjeti dok bi s čistom vodom ubrzo bili mrtvi.. pa kako znanstveno-logički odgovoriti na neko drugo slično pitanje što je bolje, da-ne, čisto-čišće ili prljavije? .. no recimo da je u većini čišće bolje od prljavijeg, ali da kao voda možda ne smije biti 100% čisto :)

Mičić kaže...
..
Jeli španjolska liga utemeljena na prehrani po krvnoj grupi?
Jest

..

-jesu li zvijezde na nebu konstelacija.. i čine malog-velikog medvjeda? .. miješaš statistiku, neko trenutno stanje kao nogometna toplista bez da si prvo utvrdio korelaciju ili kauzalnost onog što time bez povezivanja povezuješ.. kao krvna grupa.

-najgore.. to ne može raditi neznalica, tj potrebno je dosta toga znati.. no tad imamo kvaku22.. tj pošto znaš vrlo mnogo, tad je nelogično pretpostaviti da ne znaš i osnove postavki uvjeta-relacije.. koju moraš prvo utvrditi-dokazati.. pa za krvnu grupu ako želiš koristiti kao argument, moraš prvo to dokazati i tek kad postane općeprihvaćena činjenica tad to više ne moraš.. no po dosad natipkanom to znaš.. što može sugerirati daleko goru situaciju. tj tad kao npr odvjetnik nije važan zakon-pravda nego stranka.. interes, želja.. čak i zabluda tj tad ćeš vrlo argumentirano tvrditi i često uspješno dokazivati da je nešto točno kako navodiš .. npr da je to osnivanje vjerske sljedbe postao bi novi isus, politička stranka-vođa.. dok cilj može opravdati sredstva pa i to da možda osobno znaš točno no kao odvjetnik ćeš gurati ono što želiš iz bilo kojeg drugog razloga.

-no ovo postaje preosobno, kao adhomine.. pa isprika, većinom se slažem čak i s većinom argumentacije ili mišljenja, osim s nogometnom ligom dok bi takvim retrogradnim analizama mogli doći do zaključka da i frizura utječe na rezulta ili tetovaža na listu noge igrača uz boju čarapa.. statistika je svemoguća, pogotovo u rukama znalca sa nekom željom-ciljem.. a najgore što tad sve može zvučati točno :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
herc_vtc kaže...

Upravo to kolega digitall  Nema tu previše filozofije. I ja uz trčanje odradim par bazičnih vježbi snage svakodnevno (zgibovi, sklekovi, čučnjevi). Još ubaci par puta tjedno kardio poput obične šetnje, laganog bicikliranja ili što ti već odgovara i da vidiš preporod.

hodam, vozim bic, trčkaram povremeno kada je vani ok vrijeme, ništa strogo i redovito, al eto kad imam vremena ili potrebu da odem negdje bliže gdje ne moram autom onda to iskoristim, ali najviše su me preporodile kućne vježbe za koje ti ne treba ništa opreme... kupit ću si samo šipku za zgibove

16 godina
moderator
Gajotres kaže...
Previše je ovdje pseudo znanosti.

Što konkretno? Pseudoznanost znači nešto što se predstavlja kao znanost, a to nije (tipa ne slijedi znanstvenu metodu ili izvlači zaključke koji se iz istraživanja ne mogu izvući). Nešto nije pseudoznanost samo zato jer se tebi ne sviđa. To što ti nisi dovoljno upućen u znanost i znanstvena istraživanja, to što nisi dovoljno upućen u njihovu kvalitetu, u kvalitete dokaza, u pristranost, u utjecaj politike, u način financiranja studija, u korupciju, u metode propagande ti "omogućava" da znanost pogrešno okarakteriziraš pseudoznanšću i da pseudoznanost i progapandu ne prepoznaš kao takve nego ih vidiš kao znanost. 

Gajotres kaže...
Jedno je ultraprocesirana hrana koja je problem gdje je nutritivna vrijednost 0 a drugo su ugljikohidrati.

S tim nisi baš ništa rekao. Apsolutno najveći utjecaj danas na zdravlje imaju poremećaji metabolizma (čak i bolesti srca i krvnih žila - koji je najvažniji faktor koji dovodi do njih? inzulinska rezistencija! ne LDL kolestorol, nego inzulinska rezistancija), koji su uzrokovani raznim faktorima, a među njima prednjači hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima i rafiniranim (oksidiranim) sjemenovim uljima. Što je zajedničko većini "ultraprocesirane hrane"? Tipično je bogata jednostavnim ugljikohidratima i rafiniranim sjemenovim uljima. Što tijelu radi "ultraprocesirana hrana"? Potiče inzulinsku rezistenciju, između ostalog.

Gajotres kaže...
Dijabetičari ne smiju na keto plus keto se smije samo u intervalima od tri mjeseca koristiti.

Keto dijeta se prilično uspješno koristi za remisiju dijabetesa tipa 2. To što govoriš nije nit pseudoznanost - to je čista izmišljotina s tvoje strane.

Gajotres kaže...

Keto je jeda od gorih sekti.

Besmislica. Ljudi koji zagovaraju keto dijetu zagovaraju je jer je vrlo uspješna u onome čemu je namijenjena. Nije da su ljudi "ketaši" i da zbog toga zagovaraju keto dijetu, nego su otkrili nešto što funkcionira i zagovaraju to nešto što funkcionira zatošto funkcionira, a ne obratno. Okrećeš pilu naopako.

Gajotres kaže...

Tijeli mi nikad nije bilo u gorem stanju nakon keta. Najgori rezultati na sistematskom a VSO2 Max mi je suludo pao. Žučni prijesak je bio bonus i problemi s jetrom a na hitnoj zbog bubrega. 

Nemoj keto dijetu kriviti (koliko dugo si uopće bio na njoj? i jesi li doista bio na njoj, jesi izmjerio ketone?) za ono što su ti napravila desetljeća "normalne" prehrane.

Gajotres kaže...
Ne napadam nikoga. Ti kažes 2000 stopala ne bi bilo odstranjeno. Slažem se zato što bi 2000 ljudi umrlo na ketu.

Doslovce izmišljaš.

Gajotres kaže...
Prjatelj je jedva živu glavu izvukao, u zadnji tren su ga spasili.

Što konkretno mu je bilo?

Gajotres kaže...
Složili mu dijetu normalnu, uredno održava šečer. Kažu opasna je keto za šečeraše. Ja više vjerujem pravoj znanosti a ne pseudoznanosti infliensera.

Što je to "šećeraš"? Keto dijeta se pokazala odličnom za dijabetičare tipa 2, kojima u velikom postotku, a ako se dovoljno rano počne i većini, gurne dijabetes u remisiju, znači nemaju više simptoma dijabetesa. Pozitivna iskustva imaju i neki dijabetičari tipa 1, jer im omogućava puno jednostavniju regulaciju šećera (moraju uzimati puno manje inzulina).

Ako je njegovo tijelo tako loše reagiralo na ketozu, onda jasno da keto dijeta nije za njega. To ne mijenja činjenicu da je to jako rijedak slučaj i da keto dijeta većini poboljšava kvalitetu života, smanjuje kronične bolesti ili ih šalje u remisiju. Postoje inače danas i kontinuirani mjerači glukoze i kontinuirani mjerači ketona i netko tko ima ozbiljnih zdravstvenih problema može se uz njih pobrinuti da si prehranu uštima onako da mu donosi benefine i ne uzrokuje probleme.

Ti zbog jednog negativnog iskustva (do kojeg možda ni ne bi došlo da je tvoj prijatelj malo drugačije pristupio svemu) znanost i klinička iskustva prozivaš pseudoznanosti.

Ako je nekome keto dijeta "prejaka", čovjek se može hraniti uz vrlo malo ugljikohidrata, a da pritom ne ulazi u ketozu, i već i tada može ostvariti mnoge zdravstvene benefite, jer mu glukoza neće previše oscilirati u krvi. Postavljaš se kao da smo mi zagovornici ketoze sektaši ili ekstromno isključivi, što nema veze s vezom. Moj stav je da, ako netko ima problem s metabolizmom (a to je zapravo većina ljudi danas), ako se želi riješiti toga i bolesti uzrokovanih zeznutim metabolizmom/inzulinskom rezistencijom, što više smanji unos ugljikohidrata (pogotovo visokoglikemijske hrane), to će mu biti bolji efekt na zdravlje. Velika većina ljudi može podnijeti ketogenu dijetu. Oni rijetki koji ne mogu, mogu smanjiti ugljikohidrate na najmanju moguću mjeru, toliko da taman ne ulaze u ketozu i napravit će nešto dobro za sebe.

Ugljikohidrati, ako ti negativno djeluju na metabolizam, izazivaju inzulinsku rezistanciju - loša su stvar.

Gajotres kaže...
Sirotanovic kaže...

Sol diže tlak zato što povlači vodu u krv a ti ju i onako iznojoš s kardiom. Meni kad završim trčanje nakon tuširanja i hlađenja je tlak malo iznad 100. Naravno ovisi o intenzitetu. 

Kod većine ljudi koji imaju visok tlak nije problem sol kao sol, odnosno unos iste, nego ugljikohidrati i posljedice njihova učestalog konzumiranja (što uzrokuje zadržavanje previše i soli i vode u tijelu). Sol je žrtveno janje. Kolikom postotku ljudi s visokim krvnim tlakom izbacivanje soli iz prehrane normalizira krvni tlak, znači da imaju normalni krvni tlak i da ne moraju piti lijekove za snižavanje krvnog tlaka? A na keto/karnivor dijeti, normalizacija krvnog tlaka (bez lijekova) gotovo je očekivana normalna pojava.

Doista ne razumijem zbog čega pod svaku cijenu ugljikohidrate želiš osloboditi ikakve odgovornosti za bolesti, a oni su u središtu većine današnjih "modernih" kroničnih bolesti.

10 godina

pa dobro, mislim da se ne mogu svi ugljikohidrati strpati u isti koš, ipak je to glavni izvor energije. rafinirane smanjiti/izbaciti i to je to 

9 godina

A i to mi je nekak kao da krivis pušku za ubojstvo, a ne onog koji ju koristi.

Popularno je krivit kruh i slatko kao da nam se sami trpaju u usta. Kao da ne postoji umjereno konzumiranje nego ono ak uopce to konzumiras gotov si.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
moderator
digitall kaže...

pa dobro, mislim da se ne mogu svi ugljikohidrati strpati u isti koš, ipak je to glavni izvor energije. rafinirane smanjiti/izbaciti i to je to 

Kontekst. Ono što jedna osoba može tolerirati, druga ne može. Zdrava osoba može tolerirati i rafinirane ugljikohidrate, dijabetičaru tipa dva probleme mogu uzrokovati i nerafinirani ugljikohidrati, ako mu dignu glukozu u krvi iznad određene razine. Moje poruke tiču se ljudi s disfunkcionalnim metabolizmom, a to kojih i koliko kontkrotnih ugljikohidrata konkretna osoba može konzumirati bez posljedica može znati samo ta osoba ako si mjeri razinu glukoze više puta nakon obroka.

Santana kaže...

Taj argument bi mogao koristiti kad konzumiranje ugljikohidrata za sebom ne bi povlačilo neke posljedice koje guraju osobu prema većem konzumiranju ugljikohidrata. Znači, taj argument ne možeš koristiti, jer ugljikohidrati mogu izazvati osjećaj zadovoljstva, glad i ponovno potrebu za konzumiranjem.

Citirat ću samog sebe, što sam jednoj osobi napisao na faceu:

I na kraju - ako se izgugla insulin hunger, odmah prvo što izbaci je članak s američkog ministarstva zdravstva, prva napisana rečenica je "These experiments show that elevations in insulin produce increased hunger, heightened perceived pleasantness of sweet taste, and increased food intake." Kaže znanost. To se prevodi u - izokalorična prehrana koja izaziva veće lučenje inzulina izaziva veću glad što u konačnici može dovesti do povećanja unosa hrane (i time onda ona prestaje biti izokalorična - ali u tome i jest cijela poanta! jer uz prehranu bogatu jednostavnim ugljihkohidratima čovjek će biti gladniji i prije ili poslije glad prevlada i čovjek onda poveća unos kalorija). Zato dijete koje se baziraju samo na restrikciji kalorija masovno failaju, jer se s gladi vrlo teško boriti. I zato šećer nisu samo prazne kalorije.

Santana kaže...

Popularno je krivit kruh i slatko kao da nam se sami trpaju u usta. Kao da ne postoji umjereno konzumiranje nego ono ak uopce to konzumiras gotov si.

Znači, to bi ti vrijedilo kad kruh i drugi ugljikohidrati ne bi imali nikakav utjecaj na ugodu, glad i želju za ponovnom konzumacijom. S obzirom da to nije slučaj, tvoj komentar bi se mogao protumačiti i kao okrivljavanje žrtve. Ignoriraš ključno pitanje - Zašto ljudi ne konzumiraju "umjereno"? Kao što vidiš, neki od razloga su sama priroda ugljikohidrata, odnosno njihovog utjecaja na nas, kao psihološkog, tako i fiziološkog. Naravno, ima tu i drugih faktora. No ne možeš ignorirati ovaj faktor.

14 godina

Ja isto nisam za keto, sorry.

Keto je jako učinkovit. Znači ako ste profesionalni sportaš koji brzo mora smršavit prije natjecanja da upadne u kategoriju - keto is the way to go bro. Ako je potrebno brzo rješenje. Ali ako je keto način lifestyle, treba se dobro razmislit. Tu se radi o gotovo pa eliminiaciji jednog makronutrijenta, od njih ukupno 3, znači nema ih 300 pa možemo jedan odbacit, tko ga šiša... koliko je to pametno na dugoročne staze?

Vezano za dijabetes - interesantno je npr. kako su vegani okrenili priču pa krive masti i životinjskim proizvodima dok drugi krive procesiranu hranu tj. jednostavne UH (a vegani cipaju po UH na veliko, to je njihova spika). Ali još su najgori oni koji eliminiraju prehranu i kažu da je to samo do genetike. Davao si dici slatkiše jist, neka jidu slatkog, nisi sirotinja da ćeš branit, jel, neka ne budu željna kao što bude sirotinja, a za rucak jedite 4 puta tjedno liganja/ribe u velikim količinama koje si uvatia na parangal i koje imaš punu škrinju - i ništa ti to nije krivo za to što su ti oba diteta dobila dijabetes nego je kriva gentika. A oboje imate fakultet. A ja da im dam koji link ja bi bia hippi/čudak, neki debos. Klimni glavnom. Na forumu raspravljaj a u stvarnosti klimaj i potvrđuj šta govore. Svoje mišljenje zadrži za sebe. Reć svoje mišljenje danas je kao da si se skinia gol u javnosti.

4 1 hvala 0
2 mjeseca
Složio bih se.

Jednu stvar nijesmo komentirali. Kojim ljudima je potrebno jesti dosta ugljikohidrata . To su nekad bili naši stari koji su radili kao konji od jutra do mraka , čak su jadni radili i po noći kad je bila jaka mjesečina i vidjeli su kopati. Danas je to potrebno samo sportašima i rekreativcima, biciklistima , maratoncima , zaista nema jakog kardia bez šećera. Mnogi su probali sa keto na bicikl i radili test za VO2max, dobili su eksplozivnost za šprint ali jako brzo izgube snagu, tako da su se brzo vratili na ugljikohidrate jer trčanje ili biciklizam su sport izdržljivosti (koja je trebala i našim starima koji su kopali njive cijele dane).
Tako da je neki opći zaključak za homosapiense i prehranu unositi dovoljno bjelančevina, masti , vitamina i minerala ali ugljikohidrata samo po potrebi (znači ako trčiš maraton vekna kruha i šećer gel po potrebi, ako imaš posao na nogama tri šnite kruha, ako ležiš ili meditiraš cijeli dan onda kao Gandhi skoro ne moraš ni jesti).
16 godina

Fizička aktivnost je bitna, ali ne koliko se priča, ni blizu. Najbitnija je prehrana, puno bitnija od fizičke aktivnosti. Sve više ima bolesti crijeva, povećanje od preko 600% u zadnjih 20g. U čemu je problem? U mikrobiomu, nemamo ni približno dovoljno dobrih bakterija u crijevima kao ljudi prije dva i više desetljeća.

Primjer, u Aziji je bila jako malo bolesti crijeva, zanemarivo malo dok su se hranili svojom hranom. Kad je došla hrana sa zapada, bolesti crijeva su se značajno povećale i ljudi su postali sve deblje i veći. Jasno ko dan koliko hrana ima veliku ulogu.

A i svi oni koji treniraju znaju koliko je hrana važna. Možeš se kretati po cijele dane uz lošu hranu bit ćeš masan i nezdrav.

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
mbaksa kaže...
digitall kaže...

Kontekst. Ono što jedna osoba može tolerirati, druga ne može. Zdrava osoba može tolerirati i rafinirane ugljikohidrate, dijabetičaru tipa dva probleme mogu uzrokovati i nerafinirani ugljikohidrati, ako mu dignu glukozu u krvi iznad određene razine. Moje poruke tiču se ljudi s disfunkcionalnim metabolizmom, a to kojih i koliko kontkrotnih ugljikohidrata konkretna osoba može konzumirati bez posljedica može znati samo ta osoba ako si mjeri razinu glukoze više puta nakon obroka.

Santana kaže...

Taj argument bi mogao koristiti kad konzumiranje ugljikohidrata za sebom ne bi povlačilo neke posljedice koje guraju osobu prema većem konzumiranju ugljikohidrata. Znači, taj argument ne možeš koristiti, jer ugljikohidrati mogu izazvati osjećaj zadovoljstva, glad i ponovno potrebu za konzumiranjem.

Citirat ću samog sebe, što sam jednoj osobi napisao na faceu:

I na kraju - ako se izgugla insulin hunger, odmah prvo što izbaci je članak s američkog ministarstva zdravstva, prva napisana rečenica je "These experiments show that elevations in insulin produce increased hunger, heightened perceived pleasantness of sweet taste, and increased food intake." Kaže znanost. To se prevodi u - izokalorična prehrana koja izaziva veće lučenje inzulina izaziva veću glad što u konačnici može dovesti do povećanja unosa hrane (i time onda ona prestaje biti izokalorična - ali u tome i jest cijela poanta! jer uz prehranu bogatu jednostavnim ugljihkohidratima čovjek će biti gladniji i prije ili poslije glad prevlada i čovjek onda poveća unos kalorija). Zato dijete koje se baziraju samo na restrikciji kalorija masovno failaju, jer se s gladi vrlo teško boriti. I zato šećer nisu samo prazne kalorije.

Santana kaže...

Znači, to bi ti vrijedilo kad kruh i drugi ugljikohidrati ne bi imali nikakav utjecaj na ugodu, glad i želju za ponovnom konzumacijom. S obzirom da to nije slučaj, tvoj komentar bi se mogao protumačiti i kao okrivljavanje žrtve. Ignoriraš ključno pitanje - Zašto ljudi ne konzumiraju "umjereno"? Kao što vidiš, neki od razloga su sama priroda ugljikohidrata, odnosno njihovog utjecaja na nas, kao psihološkog, tako i fiziološkog. Naravno, ima tu i drugih faktora. No ne možeš ignorirati ovaj faktor.

jasno da ne postoje dvije iste osobe i da na svakog drugačije nešto utječe.

al je zanimljivo ovo za željom za ponovnu konzumaciju, jer meni se želja za slatkišima i bijelom kruhom s godinama drastično smanjila  bez da sam bio na nekom odvikavanju, bolesti, ili bilo kakvom životnom promjenom. jednostavno mi se ne jede to više, ponekad pojedem malo i to je to, nemam želju sutra da to opet pojedem. prije sam tamanio slatkiše kao da nema sutra, svaki dan u velikim količinama, a kruh sam jeo uz apsolutno sve, čak i uz tijesto 

16 godina
moderator
KIKI3ooo kaže...

Ja isto nisam za keto, sorry.

Nisi za keto za sebe ili za nikoga? Ako si metabolički zdrav, nije ti sila ići na keto dijetu. No zašto bi bio protiv keto dijete za dijabetičare tipa 2, pogotovo kad im ista može dijabetes poslati u remisiju? 

KIKI3ooo kaže...

Ali ako je keto način lifestyle, treba se dobro razmislit. Tu se radi o gotovo pa eliminiaciji jednog makronutrijenta, od njih ukupno 3, znači nema ih 300 pa možemo jedan odbacit, tko ga šiša... koliko je to pametno na dugoročne staze?

Odi na kanal No Carb Life (https://www.youtube.com/@zerocarb), poslušaj iskustva ljudi koji su prešli na keto/karnivor dijetu i onda ćeš razumjeti zašto su prešli na taj "lifestyle". Zato jer njima keto ili karnivor dijeta znači zdravlje i vitalnost, a vraćanje na staro znači im povratak raznih zdravstvenih problema. Jedan dio njih čak veli da više nisi htjeli živjeti koliko su im bolesti zagorčavale život, a to im se promijenilo s prelaskom na keto/karnivor dijetu. Znači, ne možeš tuđu situaciju procjenjivati iz svoje perspektive - nisi na njihovom mjestu, nisi u njihovoj koži, u njihovome tijelu, nemaš njihove bolesti.

KIKI3ooo kaže...

Vezano za dijabetes - interesantno je npr. kako su vegani okrenili priču pa krive masti i životinjskim proizvodima dok drugi krive procesiranu hranu tj. jednostavne UH (a vegani cipaju po UH na veliko, to je njihova spika).

Informiraj se o Randleovom ciklusu. Temeljni problem su ugljikohidrati, no to ne garantira da će čovjek postati rezistentan na inzulin i dobiti dijabetes. Ono što jako povećava rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa je istodobno konzumiranje šećera i masnoća (to je nešto što u osnovi ne postoji u prirodi i naša vrsta nije evoluirala da može dobro handleati tu situaciju), jer se u tom slučaju blokira ulazak i masnoća i glukoze u stanice. Tako da ima tu neke istine vezane uz masnoće (u tome je trik!  reći nešto istinito da uvaljaš u to neku laž) - ona pogoršava situaciju s inzulinom. Znači, poanta je - ako već jedeš slatko/ugljikohidratno, nemoj ga jesti s masnim. A što kažeš na krafnu s pekmezom? Ili hamburger s pomfriom i koka kolom?  Ako ćeš jesti samo masno, a ne i ugljikohidratno, neće doći do inzulinske rezistencije, jer masnoće vrlo slabo dižu inzulin. Ključni su jednostavni ugljikohidrati.

Ne znam točno kako se vegani tipično hrane, no stekao sam dojam da više paze na prehranu od prosječne osobe i vjerojatno rjeđe konzumiraju slatko i masno istodobno, tako da me ne bi nimalo iznenadilo da u pogledu dijabetesa ne stoje bolje od prosječnog svejeda, pogotovo svejeda koji konzumira visokoprerađenu hranu.

I ako to pogledaš iz te perspektive, jasno da je da može činiti da se vegani hrane zdravije od opće populacije, barem ispočetka - čest je slučaj da se ljudi zaista nekoliko godina nakon početka veganske prehrane bolje osjećaju nego prije, da su zdraviji. No, to nije zato jer ne jedu meso, nego jer ne jedu visokoprocesirano smeće. No, s godinama takve prehrane mogu se pojaviti drugi problemi, hormonalni poremećaji... I onda, kao što to možeš saznati na No Carb Life kanalu na YouTubeu iz njihovih vlastitih ustiju, donedavno zakleti vegani kojima je stradalo zdravlje zbog takve prehrane odbacuju veganstvo i kao prehranu i kao filozofiju i bacaju se na karnivor prehranu i riješe se brojnih zdrastvenih problema koji su im se razvili na veganskoj.

Ali ono - ako netko može na veganskoj prehrani proživjeti čitav život bez za njih ozbiljnih zdravstvenih posljedica - more power to them. Ja bih rado da to mogu, jer me muči to što životinje stradavaju za našu hranu i nadam se da će prehrambena tehnologija čim prije napredovati toliko da se može proizvoditi zaista nutritivno bogata i za zdravlje neštetna hrana posve biljnog porijekla.

KIKI3ooo kaže...

Ali još su najgori oni koji eliminiraju prehranu i kažu da je to samo do genetike.

Jep. To je najlakšni način rješavanja odgovornosti za svoje postupke. No uzmi u obzir da mnogi ljudi zapravo ne znaju što je dobro. U zadnje vrijeme je čak moderno razbijati "mitove" o štetnosti ultraprocesirane hrane. Marketing radi svoje. Od zdravlja čovjeka bitnije je zaraditi na njemu.

16 godina
mbaksa kaže...
Gajotres kaže...
Previše je ovdje pseudo znanosti.

Što konkretno? Pseudoznanost znači nešto što se predstavlja kao znanost, a to nije (tipa ne slijedi znanstvenu metodu ili izvlači zaključke koji se iz istraživanja ne mogu izvući). Nešto nije pseudoznanost samo zato jer se tebi ne sviđa. To što ti nisi dovoljno upućen u znanost i znanstvena istraživanja, to što nisi dovoljno upućen u njihovu kvalitetu, u kvalitete dokaza, u pristranost, u utjecaj politike, u način financiranja studija, u korupciju, u metode propagande ti "omogućava" da znanost pogrešno okarakteriziraš pseudoznanšću i da pseudoznanost i progapandu ne prepoznaš kao takve nego ih vidiš kao znanost. 

Gajotres kaže...
Jedno je ultraprocesirana hrana koja je problem gdje je nutritivna vrijednost 0 a drugo su ugljikohidrati.

S tim nisi baš ništa rekao. Apsolutno najveći utjecaj danas na zdravlje imaju poremećaji metabolizma (čak i bolesti srca i krvnih žila - koji je najvažniji faktor koji dovodi do njih? inzulinska rezistencija! ne LDL kolestorol, nego inzulinska rezistancija), koji su uzrokovani raznim faktorima, a među njima prednjači hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima i rafiniranim (oksidiranim) sjemenovim uljima. Što je zajedničko većini "ultraprocesirane hrane"? Tipično je bogata jednostavnim ugljikohidratima i rafiniranim sjemenovim uljima. Što tijelu radi "ultraprocesirana hrana"? Potiče inzulinsku rezistenciju, između ostalog.

Gajotres kaže...
Dijabetičari ne smiju na keto plus keto se smije samo u intervalima od tri mjeseca koristiti.

Keto dijeta se prilično uspješno koristi za remisiju dijabetesa tipa 2. To što govoriš nije nit pseudoznanost - to je čista izmišljotina s tvoje strane.

Gajotres kaže...

Keto je jeda od gorih sekti.

Besmislica. Ljudi koji zagovaraju keto dijetu zagovaraju je jer je vrlo uspješna u onome čemu je namijenjena. Nije da su ljudi "ketaši" i da zbog toga zagovaraju keto dijetu, nego su otkrili nešto što funkcionira i zagovaraju to nešto što funkcionira zatošto funkcionira, a ne obratno. Okrećeš pilu naopako.

Gajotres kaže...

Tijeli mi nikad nije bilo u gorem stanju nakon keta. Najgori rezultati na sistematskom a VSO2 Max mi je suludo pao. Žučni prijesak je bio bonus i problemi s jetrom a na hitnoj zbog bubrega. 

Nemoj keto dijetu kriviti (koliko dugo si uopće bio na njoj? i jesi li doista bio na njoj, jesi izmjerio ketone?) za ono što su ti napravila desetljeća "normalne" prehrane.

Gajotres kaže...
Ne napadam nikoga. Ti kažes 2000 stopala ne bi bilo odstranjeno. Slažem se zato što bi 2000 ljudi umrlo na ketu.

Doslovce izmišljaš.

Gajotres kaže...
Prjatelj je jedva živu glavu izvukao, u zadnji tren su ga spasili.

Što konkretno mu je bilo?

Gajotres kaže...
Složili mu dijetu normalnu, uredno održava šečer. Kažu opasna je keto za šečeraše. Ja više vjerujem pravoj znanosti a ne pseudoznanosti infliensera.

Što je to "šećeraš"? Keto dijeta se pokazala odličnom za dijabetičare tipa 2, kojima u velikom postotku, a ako se dovoljno rano počne i većini, gurne dijabetes u remisiju, znači nemaju više simptoma dijabetesa. Pozitivna iskustva imaju i neki dijabetičari tipa 1, jer im omogućava puno jednostavniju regulaciju šećera (moraju uzimati puno manje inzulina).

Ako je njegovo tijelo tako loše reagiralo na ketozu, onda jasno da keto dijeta nije za njega. To ne mijenja činjenicu da je to jako rijedak slučaj i da keto dijeta većini poboljšava kvalitetu života, smanjuje kronične bolesti ili ih šalje u remisiju. Postoje inače danas i kontinuirani mjerači glukoze i kontinuirani mjerači ketona i netko tko ima ozbiljnih zdravstvenih problema može se uz njih pobrinuti da si prehranu uštima onako da mu donosi benefine i ne uzrokuje probleme.

Ti zbog jednog negativnog iskustva (do kojeg možda ni ne bi došlo da je tvoj prijatelj malo drugačije pristupio svemu) znanost i klinička iskustva prozivaš pseudoznanosti.

Ako je nekome keto dijeta "prejaka", čovjek se može hraniti uz vrlo malo ugljikohidrata, a da pritom ne ulazi u ketozu, i već i tada može ostvariti mnoge zdravstvene benefite, jer mu glukoza neće previše oscilirati u krvi. Postavljaš se kao da smo mi zagovornici ketoze sektaši ili ekstromno isključivi, što nema veze s vezom. Moj stav je da, ako netko ima problem s metabolizmom (a to je zapravo većina ljudi danas), ako se želi riješiti toga i bolesti uzrokovanih zeznutim metabolizmom/inzulinskom rezistencijom, što više smanji unos ugljikohidrata (pogotovo visokoglikemijske hrane), to će mu biti bolji efekt na zdravlje. Velika većina ljudi može podnijeti ketogenu dijetu. Oni rijetki koji ne mogu, mogu smanjiti ugljikohidrate na najmanju moguću mjeru, toliko da taman ne ulaze u ketozu i napravit će nešto dobro za sebe.

Ugljikohidrati, ako ti negativno djeluju na metabolizam, izazivaju inzulinsku rezistanciju - loša su stvar.

Gajotres kaže...
Sirotanovic kaže...

Kod većine ljudi koji imaju visok tlak nije problem sol kao sol, odnosno unos iste, nego ugljikohidrati i posljedice njihova učestalog konzumiranja (što uzrokuje zadržavanje previše i soli i vode u tijelu). Sol je žrtveno janje. Kolikom postotku ljudi s visokim krvnim tlakom izbacivanje soli iz prehrane normalizira krvni tlak, znači da imaju normalni krvni tlak i da ne moraju piti lijekove za snižavanje krvnog tlaka? A na keto/karnivor dijeti, normalizacija krvnog tlaka (bez lijekova) gotovo je očekivana normalna pojava.

Doista ne razumijem zbog čega pod svaku cijenu ugljikohidrate želiš osloboditi ikakve odgovornosti za bolesti, a oni su u središtu većine današnjih "modernih" kroničnih bolesti.

Ovo ti se zove Confirmation Bias jedna od mind trapova, ako ništa bar mi je drago da si izgubio sat vremena života za ovo natipkati :D :D :D :D :D :D :D i sebe uvjeriš u nešto valjda ili sam sebi se opravdaš. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 19:56 (Gajotres).
16 godina
moderator
digitall kaže...

al je zanimljivo ovo za željom za ponovnu konzumaciju, jer meni se želja za slatkišima i bijelom kruhom s godinama drastično smanjila  bez da sam bio na nekom odvikavanju, bolesti, ili bilo kakvom životnom promjenom. jednostavno mi se ne jede to više, ponekad pojedem malo i to je to, nemam želju sutra da to opet pojedem. prije sam tamanio slatkiše kao da nema sutra, svaki dan u velikim količinama, a kruh sam jeo uz apsolutno sve, čak i uz tijesto 

Dvije trećine odraslih ljudi ima prekomjernu težinu, jedna trećina je pretila. Iznimka si. Kako god promatrao opću populaciju, prosječnog čovjeka, ne možeš tome pristupati kao da se radi o tebi, jer evidentno prosječni čovjek se ne može suzdržati od prekomjernog uživanja jednostavnih ugljikohidrata.

Gajotres kaže...
Ovo ti se zove Confirmation Bias jedna od mind trapova, ako ništa bar mi je drago da si izgubio sat vremena života za ovo natipkati :D :D :D :D :D :D :D i sebe uvjeriš u nešto valjda ili sam sebi se opravdaš. 

Nisi s valjanim argumentom reagirao na ništa. Samo trolaš.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 20:00 (mbaksa).
16 godina
mbaksa kaže...
digitall kaže...

Dvije trećine odraslih ljudi ima prekomjernu težinu, jedna trećina je pretila. Iznimka si. Kako god promatrao opću populaciju, prosječnog čovjeka, ne možeš tome pristupati kao da se radi o tebi, jer evidentno prosječni čovjek se ne može suzdržati od prekomjernog uživanja jednostavnih ugljikohidrata.

Gajotres kaže...

Nisi s valjanim argumentom reagirao na ništa. Samo trolaš.

Ne trolam, čekam od prve stranice znanstvenih istraživanje na +1000 muškaraca i žena. Ovo tvoje je samo Confirmation Bias.

16 godina
moderator
Gajotres kaže...
Ne trolam, čekam od prve stranice znanstvenih istraživanje na +1000 muškaraca i žena. Ovo tvoje je samo Confirmation Bias.

Ne sudjeluješ u raspravi, ne odgovaraš na pitanja, samo se razbacuješ ničim potkrijepljenim tvrdnjama. To je ravno bacanju blata na zid i gledanju što će se primiti. To je trolanje.

16 godina
mbaksa kaže...
Gajotres kaže...

Ne sudjeluješ u raspravi, ne odgovaraš na pitanja, samo se razbacuješ ničim potkrijepljenim tvrdnjama. To je ravno bacanju blata na zid i gledanju što će se primiti. To je trolanje.

Koje pitanje nisam odgovorio osim tebi a na tebe ne želim potrošiti sat vremena pošto i onako neče poslušati. Zato te pitam daj mi studiju, znanstveno istraživanje bilo što.  

Valjda kao mod možeš vidjeti da sam se odgovarao Mičiću (u vrtu pod zvjezdama)

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 20:16 (Gajotres).
10 godina

Zar nije predivno iz prve ruke pratiti nečiju zlu pokvarenost do srži.

Čovjek je 7 puta decidirano naveo kako ima autoimuni problem i pojasnio koliko mu je zdravstveno pripomoglo prelaskom na keto.

Nitko mu nije  odgovorio "drago mi je da si bolje i da je poduzeta radnja ulodila plodom" + onda neka doda svoja razmišljanja oko neslaganja.

Ne, nego nekome tko se uvjerio u dobar rezultat.. maliciozno se cerekaš uz traženje belosvetskih dokaza nekakvih novozelandskih Raosa.

Težak je teret pokvarenosti koji duša dobije utjelovljenjem.. poteže je do konačnog izdaha.

Btw za gutače krušine.

Po eurostatu smo najdeblji i najveća je inflacija.  Dapače, krmad smo.

Po raku debelog crijeva smo u borbi sa Srbima i Bosancima za srebro. No nećemo uspjeti.

Zlato nedodirljivo drže Turci.

Veliki eksperti za rafinirana brašna od kojih prave bureke, pite, savijače, zeljanice itd itd...

Bogu hvala..putem mača, utjelovili su tu tradiciju davljenja u pitama na braću Srbe i Bosance...a mi smo točno iza njih.

Rekodna potrošnja bijelog brašna na zemaljskoj kugli.

Ružni, debeli, uz maligno debelo crijevo.

No to se nas sa teme ne tiče jer smo ustanovili da su ovdje svi trijatlonci.

Gle čuda...prođeš Breganu..na grafikonu rupa. Talijani ništa.. austrijanci ne postoje. 

Boli nas ona stvar... daj turu bureka svima..neš ti debelog crijeva. Na abdomenalnom odjelu će mi ugradit gumu sa trijatlonskog bicikla.

3 5 hvala 0
16 godina
Mičić kaže...

Zar nije predivno iz prve ruke pratiti nečiju zlu pokvarenost do srži.

Čovjek je 7 puta decidirano naveo kako ima autoimuni problem i pojasnio koliko mu je zdravstveno pripomoglo prelaskom na keto.

Nitko mu nije  odgovorio "drago mi je da si bolje i da je poduzeta radnja ulodila plodom" + onda neka doda svoja razmišljanja oko neslaganja.

Ne, nego nekome tko se uvjerio u dobar rezultat.. maliciozno se cerekaš uz traženje belosvetskih dokaza nekakvih novozelandskih Raosa.

Težak je teret pokvarenosti koji duša dobije utjelovljenjem.. poteže je do konačnog izdaha.

Btw za gutače krušine.

Po eurostatu smo najdeblji i najveća je inflacija.  Dapače, krmad smo.

Po raku debelog crijeva smo u borbi sa Srbima i Bosancima za srebro. No nećemo uspjeti.

Zlato nedodirljivo drže Turci.

Veliki eksperti za rafinirana brašna od kojih prave bureke, pite, savijače, zeljanice itd itd...

Bogu hvala..putem mača, utjelovili su tu tradiciju davljenja u pitama na braću Srbe i Bosance...a mi smo točno iza njih.

Rekodna potrošnja bijelog brašna na zemaljskoj kugli.

Ružni, debeli, uz maligno debelo crijevo.

No to se nas sa teme ne tiče jer smo ustanovili da su ovdje svi trijatlonci.

Gle čuda...prođeš Breganu..na grafikonu rupa. Talijani ništa.. austrijanci ne postoje. 

Boli nas ona stvar... daj turu bureka svima..neš ti debelog crijeva. Na abdomenalnom odjelu će mi ugradit gumu sa trijatlonskog bicikla.

Tebe ne bi ubilo da si jednom u ovom thredu upotrijebio odgovori ili citiraj ovko nitko ne zna kome odgovaraš.  

10 godina
mbaksa kaže...
digitall kaže...

pa evo iznimka sam vjerojatno, mršav cijeli život uz žderanje slatkiša i ostalih sranja (čak i uz samo ležanje, ali se u tom slučaju osjećam kao govno, ali mršavo govno), isto kao i moja mama, njen tata, njegova mama... što dovodi do jedinog zaključka koji nitko ovdje ne želi čuti - genetika.

znam samo kako su ljudi bili uvijek ljubomorni na mene što žderem kolače, slatkiše i sl. smeće, a ne dobijem ni 2 dkg, čak smršavim ako ne treniram.

16 godina
moderator
digitall kaže...
pa evo iznimka sam vjerojatno, mršav cijeli život uz žderanje slatkiša i ostalih sranja (čak i uz samo ležanje, ali se u tom slučaju osjećam kao govno, ali mršavo govno), isto kao i moja mama, njen tata, njegova mama... što dovodi do jedinog zaključka koji nitko ovdje ne želi čuti - genetika.

znam samo kako su ljudi bili uvijek ljubomorni na mene što žderem kolače, slatkiše i sl. smeće, a ne dobijem ni 2 dkg, čak smršavim ako ne treniram.

Imaš sreću. Ima nekih ljudi koji naginju slatkome, ima nekih koji naginju slanome. Evo recimo ja mjesecima nisam okusio čokoladu. Onda sam jednom kupio ovu s 52% kakaa i rekao si - neću više od jednog reda dnevno pojesti. Toga sam se držao prvi tjedan. Nekoliko tjedana nakon toga, bilo je red i pol-dva reda. I još bih malo, da je nisam pojeo do kraja.  Primijećujem kako mi se počela nakupljati voda u tijelu, što ne želim, i eto - moram opet postrožiti stvar - nema kupovanja čokolade do daljnjeg. Kad je ne jedem, nemam želju za njom. Kad je počnem jesti, jedem je s vremenom sve više i više i sve jače me vuče da pojedem još malo.

10 godina

a moja mama je valjda veći fenomen od mene, ima 65 god. i dalje jede slatkiše kao luda, i to na način da se probudi u 3 ujutro i pojede komad čokolade, uz to što jede i po danu, i što je najjače i dalje je mršava.. kakvo je stanje krvi i ostalog ne znam... nema nekih tegoba generalno 

16 godina

Ugljikohidrati nisu neprijatelj – bijeli šećer i brašno nisu sinonimi za ugljikohidrate

Primijetio sam da mnogi ljudi kada govore o ugljikohidratima, automatski misle na bijeli šećer i bijelo brašno. Važno je naglasiti da su ovo visokorafinirani proizvodi koji često čine dio ultraprocesirane hrane, ali nikako ne predstavljaju sve ugljikohidrate.

Osobno, moj doručak već godinama izgleda ovako: zobene pahuljice, chia sjemenke, paleo mix iz DM-a, whey ili biljni protein i borovnice. Zobene pahuljice čine većinu ovog obroka, i mogu vam reći da me ovaj mix drži sitim otprilike četiri sata. To nije ni blizu onome što ljudi zamisle kada čuju riječ „ugljikohidrati“.

Kontinuirano istraživanje o prehrani

Svake godine pročitam dosta literature o prehrani, a ovaj mjesec sam već odradio dvije knjige na tu temu. Još 2015. godine prvi put sam naišao na informaciju da bodybuilderi imaju skraćen životni vijek. Naknadna istraživanja pokazala su da je glavni uzrok prekomjerna konzumacija proteina životinjskog podrijetla. Međutim, zanimljivo je da jaja i mlijeko, prema nekim studijama, nemaju isti negativan utjecaj. Najčešći problemi povezani s unosom takvih proteina su kardiovaskularne bolesti i rak debelog crijeva.

Keto iskustvo

Keto dijetu sam isprobao dva puta po dva mjeseca, i to zbog supruge. Keto se, koliko znate, ne preporučuje duže od tri mjeseca. Mojoj supruzi su kile brzo nestale, ali oboje smo doživjeli velike zdravstvene probleme. Jedan od njih bio je osjetno produljenje vremena potrebnog da pretrčim 5, 10 ili 20 kilometara. Za nekoga tko voli trčati, to je bilo razorno iskustvo.

Ključna razlika

Ono što bih volio da se jasno razlikuje na ovoj temi jest pojam „ugljikohidrati“ i pojam „bijeli šećer i brašno“. Zobene pahuljice, quinoa, grahorice, integralna riža – sve su to kvalitetni izvori ugljikohidrata koji hrane tijelo i mozak. S druge strane, bijeli šećer i brašno daju samo prazan, brz energetski šok bez stvarne nutritivne koristi.

Pozivam vas da razmislite o toj razlici prije nego što „demoniziramo“ cijelu grupu makronutrijenata. Prehrana je uvijek šira slika od samo jednog sastojka!

Crijevni biom 

Ovdje bih se nadovezao i na često spominjanu crijevnu floru. Eto ako meni ne vjerujete imate netflix, samo treba jesti raznoliko povrće i to je dovoljno. Ok opcija je i presađivanje. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 20:51 (Gajotres).

4 1 hvala 1
10 godina

Paradoksalno je da ljudi urednog izgleda tj nepretili imaju masnu jetru.

Klasični pregled kkk kompletna krvna slika je djelić pregleda. Rađe napravite ultrazvuk jetre.

Bude obložena najžućim lojem.

Jetra može dnevno u 24 sata obraditi 14 grama šećera..to su dvije kesice iz kafića.  Stolni šećer se sastoji od 50% fruktoze i 50% glukoze.

A slatkiši vam još sadrže bojni otrov zvan kukuruzni sirup.

Sve što jetra preko 14g ne obradi..šalje u salo i u krv kao kolesterol.  Ne šalje se panceta i maslinovo ulje u kolesterol.

Fruktozu jedino može preraditi jetra. JEDINO ONA.

Pa se zapitajte što sebi radite sa smutijima i cijeđenim sokovima.

Vežemo čovjeka kao hamasovci u podrum. U njemu 60kg.

Hranimo ga jabukama 40 dana. Izlazi na slobodu sa 74kg.

Sve preko 14g jetra je zbubala u salo. Svu fruktozu.

Ajde makar nešto pametno da pročitate... dva tri puta pročitajte i zapamtite.

2 2 hvala 2
3 mjeseca
Sirotanovic kaže...
Jednu stvar nijesmo komentirali. Kojim ljudima je potrebno jesti dosta ugljikohidrata . To su nekad bili naši stari koji su radili kao konji od jutra do mraka , čak su jadni radili i po noći kad je bila jaka mjesečina i vidjeli su kopati. Danas je to potrebno samo sportašima i rekreativcima, biciklistima , maratoncima , zaista nema jakog kardia bez šećera. Mnogi su probali sa keto na bicikl i radili test za VO2max, dobili su eksplozivnost za šprint ali jako brzo izgube snagu, tako da su se brzo vratili na ugljikohidrate jer trčanje ili biciklizam su sport izdržljivosti (koja je trebala i našim starima koji su kopali njive cijele dane).

Mala nadogradnja na komentar kolege da je u našim mišićima i jetri pohranjena zaliha glikogena (pohranjena forma glukoze koja se razgrađuje u našem tijelu) od otprilike 2000 kalorija. Za treninge izdržljivosti koje troše više od te zalihe potrebno je prije i tijekom aktivnosti unositi ugljikohidrate kako bi se te zalihe dopunile, a nakon aktivnosti kako bi se te zalihe nadoknadile.

Međutim tu je i još jedna zanimljiva stvar, a to je da treniranje dovoljno niskim intenzitetom (zona 2 otkucaja srca što je oko 65% maksimalnog broja otkucaja srca) naše tijelo sagorijeva primarno masti (1g ljudske masti = 9 kalorija), tako da ispada da u tijelu muškarca od npr. 80 kg sa 15% masnog tkiva ima 108 000 kalorija. I sad ako je sportaš u dovoljno dobroj formi da mu je aktivnost niskog intenziteta (u zoni 2), može tu aktivnost završiti bez ikakvog dodatnog unosa ugljikohidrata, samo na zalihama masti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice