Koliki je vijek podataka na USB-u?

poruka: 74
|
čitano: 28.939
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliki je vijek podataka na USB-u?".
9 godina
Re: Koliki je vijek podataka na USB-u?
Nekada davno, uz neke (dali bijase xp, ili mozda me) windowse, dobih stick od 2 gb. Lijepi, zarko crveni, pise microsoft na njemu.

Dan danas radi, svakodnevno divix-ic, dva, pa u tv.

Kupio neki sandisk 3.1 32gb. Radi, ali je spor, kopira cca 10-15mb, doduse jednom je nesto kopirao s 50mb, ali to samo jedan jedini put.

Kupio neki jeftikaner od 64gb, pny cini mi se...smece 80% vremena ni ne radi, win ga ne prepozna, a kad i radi, kopira brzinom od 0mb..... Znaci ,ne radi....

Hdd mark prikazuje za ovaj od 32gb normalne, deklarirane brzine, ali ni priblizno tome dobiti ne mogu....

Brze kopiram identicnu datoteku na ovaj prastari microsoft, nego na novi novcati 3.1 usb....
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Zaporožac kaže...

Imam jedan mali crni pny 512 MB iz nekadašnjeg Ve-mila 2004 godina, radi besprijekorno i danas.

Debeo, slaninat s odličnom izolacijom.

I, onda kažu mršavo je zdravo...

SANDISK Ultra Flair 64 GB, kupljen u Linsku koji ima 5 godina garancije se stalno pregrijavao, rikavao, nakon trećega zamijenjenoga, tražio sam povrat novaca..

Prije dvije godine sam ga platio 240 kn, nedavno su mi vratili šezdesetaak kn, prije N.G

Malo tanko smeće https://www.links.hr/hr/memorija-usb-3-0-flash-drive-64gb-sandisk-ultra-flair-sdcz73-064g-g46-051300332

Zato su mu i spustili cijenu.

Kupio PNY u Sparu (!) i požalio. Ultra spor i stalno zastajkuje. Nemoguće je s njime normalno raditi. Kada se sjetim svojih starih Corsaira u gumi koji su radili super, ovo je teška degradacija.

Jedan Toshibin kupljen također u Sparu je krepao odmah nakon što sam ga uključio u TV. :-)

Sandisk ali ultrafit, mali kao nokat. Jako se grije. Prvi krepao par sati nakon kupovine, zamijenili su mi ga novim koji zasad radi ali ga rijetko koristim.

Sveukupno, toliko razočaranja ovim novijih USB-ovima... Stari koje imam u ladici  ali su kapacitetom jako mali, naprosto su svemirski brod za ove nove. Napominjem da ne kupujem top modele.

2 godine
protjeran
Damir22 kaže...

Kupio neki sandisk 3.1 32gb. Radi, ali je spor, kopira cca 10-15mb, doduse jednom je nesto kopirao s 50mb, ali to samo jedan jedini put.

Kupio neki jeftikaner od 64gb, pny cini mi se...smece 80% vremena ni ne radi, win ga ne prepozna, a kad i radi, kopira brzinom od 0mb..... Znaci ,ne radi....

Čitao sam i ovdje o tim problemima. Ne razumijem zašto se to događa tj. zašto su tako neopisivo spori.

3 godine
NetkoNegdje kaže...
 Kupio PNY u Sparu (!) i požalio. Ultra spor i stalno zastajkuje. Nemoguće je s njime normalno raditi. Kada se sjetim svojih starih Corsaira u gumi koji su radili super, ovo je teška degradacija.

Sandisk ali ultrafit, mali kao nokat. Jako se grije. Prvi krepao par sati nakon kupovine, zamijenili su mi ga novim koji zasad radi ali ga rijetko koristim.

Sveukupno, toliko razočaranja ovim novijih USB-ovima... Stari koje imam u ladici  ali su kapacitetom jako mali, naprosto su svemirski brod za ove nove. Napominjem da ne kupujem top modele.

Točno je to za corsaire: imah dva, od 4 i 8 Gb koja sam oba izgubio, gumeni, mesnati, tamno crveno-crni, klizačem izlaze van, to je isto bilo nepoderivo.

Jesu bili spori, no bili su pouzdani...

Ovaj Sandisk je vjerojatno isti kojega sam imao i ja.

Uopće ne kužim da nakon toliko pregrijavanja s tom serijom i dalje daju 5 god garancije.

Danas ću si naručiti dva Corsair https://bazzar.hr/p/3E65XQ5-corsair-32gb-voyager-gt-usb3-0-flash-drive?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

合氣道 Paradoxically, the ability to be alone is the condition for the ability to love.
9 godina
NetkoNegdje kaže...
Zaporožac kaže...

I

Tocno to, i ja kupio u intersparu, isto pny 64gb...... Isti simptomi.

Kupio i ovaj

https://www.links.hr/hr/memorija-usb-3-1-flash-drive-32gb-sandisk-ultra-luxe-sdcz74-032g-g46-srebrna-051300587

radi, ali sporo do yayaca.... 10mb kopira......

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.5.2023 11:07 (Damir22).
6 godina
Gnjavator kaže...
U ovom članku nije priča o tome koliko dugo možeš koristiti stick nego koliko dugo mogu stajati podaci prije nego se "samoobrišu" :)

Mislim da nije presudno držati se striktno teme. Hito sam naglasiti da postoji i stariji stik koji je još u funkciji i to stvarno redovito i da radi. A i naglasio sam (jer sam se ipak držao teme) da naravno nemam podatak na njemu od prvog dana - što je ihush komentirao "da je to normalno" - istina.

Primjedba stoji, ali nemorate biti tako strogi. Zahvaljujući sličnim postovima ko mojim, shvatio sam da mnogi imaju stare stikove koji rade i dan danas (govorimo 10+ godina) i koji ispadaju da su kvalitetnije građe nego ovi danas. Ako danas želiš kvalitetan stik moraš dati više novaca i čitati više reviewa. Prije nisi morao!

16 godina
syncmaster245b kaže...

Ashurbanipal i biblioteka iz Nineve su dokaz da pecena glina je najdugtrajnij medij. Doduse, takodjer je potrebno da netko zapali grad nakon zapisivanja kako bi se prebacilo u  "long storage mode". ali necemo sad o detaljima.

It is always darkest just before the dawn.
2 godine
protjeran
Damir22 kaže...
NetkoNegdje kaže...
Zaporožac kaže...

I

Tocno to, i ja kupio u intersparu, isto pny 64gb...... Isti simptomi.

Kupio i ovaj

https://www.links.hr/hr/memorija-usb-3-1-flash-drive-32gb-sandisk-ultra-luxe-sdcz74-032g-g46-srebrna-051300587

radi, ali sporo do yayaca.... 10mb kopira......

Nije mi jasno zašto je tako. Zašto su tako spori tj. zašto barem nemaju konstantnu brzinu, pa neka bila i mala. Ovo je toliko jadno da je to teško "pregristi". Stari USB-ovi su bili svemirski brod prema ovim novima, a nalazimo se duboko u eri flash memorija.

2 godine
protjeran
Patrik Sonny kaže...

mnogi imaju stare stikove koji rade i dan danas (govorimo 10+ godina) i koji ispadaju da su kvalitetnije građe nego ovi danas. Ako danas želiš kvalitetan stik moraš dati više novaca i čitati više reviewa. Prije nisi morao!

Točno to.

12 godina
Spori su i nemaju konstantnu brzinu zato jer - tlc memorija
2 godine
protjeran

Već nekoliko godina su stickovi potrošna roba i prave se kao da su za jednokratnu upotrebu.

Ono što je najsmješnije je što se prešlo s USB 2.0 na USB 3.0, a stickovi su usporili.

Ja još imam neke stare stickove kupljene prije 10 i više godina, marke Mushkin i Transcend, linkovi dolje.

To su USB 2.0 stickovi ali ih više koristim nego ove novije, jer iako su 2.0, brzina im je konstantna, dok ovima oscilira, opada, griju se ko blesavi itd...

http://www.poweredbymushkin.com/Home/index.php/products2/item/22-mulholland-drive/701-mulholland-8gb-usb-flash-drive

https://www.transcend-info.com/product/usb-flash-drive/jetflash-600

Za ovaj Transcend piše da ima MLC chip pa valjda to pridonosi boljem radu i dugotrajnosti.

Danas te podatke više ni ne ističu jer valjda stavljaju škart komponente.

Tako da, glavni preduvijet za dugo čuvanje podataka na usb-u je kvalitetan stick.

1 0 hvala 0
16 godina

Stick nije za dugo čuvanje podataka. Nemojte se zavaravati jer može vas koštati. Bolji su i optički mediji od stickova, a HDD je još najpraktičniji - visok kapacitet i dobra pouzdanost.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Imam San Disk U3 od 512 mb kojeg sam dobio na poklon kao klinac davne 2006. godine. I dan danas radi bez problema te čuva podatke

I want to believe
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
HR55 kaže...

Već nekoliko godina su stickovi potrošna roba i prave se kao da su za jednokratnu upotrebu.

Ono što je najsmješnije je što se prešlo s USB 2.0 na USB 3.0, a stickovi su usporili.

Ja još imam neke stare stickove kupljene prije 10 i više godina, marke Mushkin i Transcend, linkovi dolje.

To su USB 2.0 stickovi ali ih više koristim nego ove novije, jer iako su 2.0, brzina im je konstantna, dok ovima oscilira, opada, griju se ko blesavi itd...

http://www.poweredbymushkin.com/Home/index.php/products2/item/22-mulholland-drive/701-mulholland-8gb-usb-flash-drive

https://www.transcend-info.com/product/usb-flash-drive/jetflash-600

Za ovaj Transcend piše da ima MLC chip pa valjda to pridonosi boljem radu i dugotrajnosti.

Danas te podatke više ni ne ističu jer valjda stavljaju škart komponente.

Tako da, glavni preduvijet za dugo čuvanje podataka na usb-u je kvalitetan stick.

Glavni preduvjet za čuvanje podataka jeste ne držati jedinu kopiju na sticku. 

Brki1994 kaže...

Imam San Disk U3 od 512 mb kojeg sam dobio na poklon kao klinac davne 2006. godine. I dan danas radi bez problema te čuva podatke

Stick je zadnja stvar na kojem treba držati podatke. Sve je bolje od sticka. Stick služi za prenošenje podataka, instalaciju OS-a i sl..... 

3 godine

Svaki će prebaciti jedan ISO file odgovorajućom brzinom ili deklariranom brzinom..

No čim naleti na džumbus od raznoraznih fajlova od 4, 20, 45 kb, 2 MB, 10 MB i sve to smiksano.... e tu nastaje problem i kod najboljih hard diskova i SSD.

Zato u testovima mjerenja brzina i imate opcije kojom brzinom se prebacuju podaci ako su u određenoj veličini..

Proizvođač logično napiše brzinu zapisivanja jednog ISO fajla od nekih pola GB.

Tu je još i količina cahe memory kontrolera itd, sve je već opće poznato...

合氣道 Paradoxically, the ability to be alone is the condition for the ability to love.
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.5.2023 7:34 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
HR55 kaže...

ne valjda nego sigurno

mlc memorija je ponajviše za usb stickove najvažnija komponenta jer, za razliku od ssd-ova, rijetko se ugrađuju kontroleri koji anuliraju minuse tlc memorije

stickovi uglavnom nemaju napredne kontrolere, nemaju slc keš ili je minimalan, nemaju ddr... - rezultat je tlc memorija u svojem najgorem obliku, sa svim mogućim nuspojavama

pretpostavljam da je i kvaliteta te tlc memorije značajno niža u usb stickovima od one koja se ugrađuje u moderne ssd-ove

a mlc stickova gotovo da više i nema u proizvodnji, oni koji je koriste su rijetki i skupi

recimo, pogledaj ovaj transcend mlc stick, naizgled ništa posebno, a 32gb košta skoro 50 eura - link

Zaporožac kaže...

Svaki će prebaciti jedan ISO file odgovorajućom brzinom ili deklariranom brzinom..

neće svaki, dapače, velika većina će krenut deklariranom brzinom, a nakon 1-2gb zapisivanja kreću padovi brzine

i to je još dobro ako su 1-2gb, najčešće im je keš nekoliko puta manji

imaš temu na kojoj je mbaksa testirao hrpu usb stickova i, u pravilu, rade tako - link

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.5.2023 8:47 (picajzla0707).
15 godina
Sorry... Nadam se da si bolje.
Brkoni
16 godina
neaktivan
ihush kaže... 

... odnosno barem dan-sat prije nego se podatak 'samoobriše-pogubi'.. ošteti.

"popijte tabletu pola sata prije glavobolje"? 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
2 godine
protjeran
picajzla0707 kaže...

Zaporožac kaže...

neće svaki, dapače, velika većina će krenut deklariranom brzinom, a nakon 1-2gb zapisivanja kreću padovi brzine

imaš temu na kojoj je mbaksa testirao hrpu usb stickova i, u pravilu, rade tako - link

Postoji li neki utility za kopiranje fileova koji je - pametan, pa zna dozirati podatke drugoj strani (USB sticku) u skladu s njegovim performansama? Jer ovo suludo guranje podataka Windows Explorera je beskorisno. Nakon par sekundi kopiranja, sve stane. Pa čekaj, čekaj...

6 godina
NetkoNegdje kaže...
picajzla0707 kaže...

Zaporožac kaže...

Postoji li neki utility za kopiranje fileova koji je - pametan, pa zna dozirati podatke drugoj strani (USB sticku) u skladu s njegovim performansama? Jer ovo suludo guranje podataka Windows Explorera je beskorisno. Nakon par sekundi kopiranja, sve stane. Pa čekaj, čekaj...

Promijeni file explorer. Total commander recimo....

16 godina
neaktivan

Brzina jeftinih USB štapića je vrlo niska zbog jeftinih komponenti. Zato ne navode mjerenu brzinu zapisivanja, nego eventualno čitanja ako i to.

Moraš čitati neovisne recenzije s mjerenjima, pogotovo "sustained write" mjerenje (brzina pri kontinuiranom zapisivanju).

Ako hoćeš brzi USB, onda kupiš USB 3.1 kućište u koje stane M2 SSD, pa imaš navodnih 300 MB/s, recimo ovo: https://www.ronis.hr/intenso-250gb-ssd-business-320mb-s-usb-c/483148/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Ili cijela lista ovdje: https://www.nabava.net/search.php?q=m2+usb+SSD+adapter

Opet vrijedi isto: čitaj neovisno MJERENJE, jer naljepnice trpe svakakve natpise o fantastičnim brzinama jer NEMA KAZNI za lažna oglašavanja, na žalost.

Idi i radi nešto korisno!

0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Keso kaže...

Brzina jeftinih USB štapića je vrlo niska zbog jeftinih komponenti. Zato ne navode mjerenu brzinu zapisivanja, nego eventualno čitanja ako i to.

Moraš čitati neovisne recenzije s mjerenjima, pogotovo "sustained write" mjerenje (brzina pri kontinuiranom zapisivanju).

Ako hoćeš brzi USB, onda kupiš USB 3.1 kućište u koje stane M2 SSD, pa imaš navodnih 300 MB/s, recimo ovo: https://www.ronis.hr/intenso-250gb-ssd-business-320mb-s-usb-c/483148/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Ili cijela lista ovdje: https://www.nabava.net/search.php?q=m2+usb+SSD+adapter

Opet vrijedi isto: čitaj neovisno MJERENJE, jer naljepnice trpe svakakve natpise o fantastičnim brzinama jer NEMA KAZNI za lažna oglašavanja, na žalost.

Mjesecima gledam razna kućišta za nvme m.2. I imam osjećaj da je to ogroman mačak u vreći. Kupiš bolji gen4 SSD s velikim brzinama i onda imaš drek od brzine u lošem kućištu u kojega ta montiraš.

14 godina
Bolje je kupiti gotovi komplet.
Složenac može, ali samo ako je thunderbolt u pitanju
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
NetkoNegdje kaže...

Mjesecima gledam razna kućišta za nvme m.2. I imam osjećaj da je to ogroman mačak u vreći. Kupiš bolji gen4 SSD s velikim brzinama i onda imaš drek od brzine u lošem kućištu u kojega ta montiraš.

Stvarno ne znam o čemu pričaš, imam 5 komada nvme kućišta, 3 orico i dva neka kineska.

Svi uredno postižu 10gbps brzine, znači blizu 1000 mb/s read i write.

Na aliexpresu je hrpa takvih kućišta već od 13-14 dolara pa nadalje.

Možeš se ti isprsiti pa kupiti i 20gbps ili 40gbps kućišta koja koštaju više nego ssd, pa ćeš imati onda i takve brzine, ali ako imaš adekvatan ulaz na pc-u.

Poanta je da u externo kućište ne stavljaš najbrži mogući nvme ssd, to nema nikakvog smisla jer takav ssd nije ni namjenjen za storage.

Znači u kućište se stavlja najjeftiniji nvme ssd i dobiješ extremno brzi prijenosni disk minijaturnih dimenzija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.5.2023 22:53 (HR55).
2 godine
protjeran
Keso kaže...

To je drlog u kojem je sata m.2, a ne nmve.

Kad kupuješ kućište gledaj da je deklarirano za nvme ssd, takva imaju minimalno 10gbps.

Znači ponekad treba znati i što ukucati u nabava.net:

https://www.nabava.net/search.php?q=nvme+ku%C4%87i%C5%A1te

U takvo kućište se ubaci npr. Kingston NV2, SN570 ili recimo Crucial P3 i sve leti.

14 godina
Leti leti, ali samo u sintetici.
Realno u svakodnevnim zadacima to bude šarenilo diznilenda pa ga jedan sandisk extreme pro usb stick popapa.
Imadem lcpower m.2 nvme ladicu sa sams nvme-om i mogu se slikati u sustained pored sticka.
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran
dax-lax kaže...
Bolje je kupiti gotovi komplet.
Složenac može, ali samo ako je thunderbolt u pitanju

Imam thunderbolt na laptopu, pa bi to moglo biti rješenje. I slažem se za komplet, ako nema boljeg rješenja.

HR55 kaže...
NetkoNegdje kaže...

Stvarno ne znam o čemu pričaš, imam 5 komada nvme kućišta, 3 orico i dva neka kineska.

Svi uredno postižu 10gbps brzine, znači blizu 1000 mb/s read i write.

Na aliexpresu je hrpa takvih kućišta već od 13-14 dolara pa nadalje.

Možeš se ti isprsiti pa kupiti i 20gbps ili 40gbps kućišta koja koštaju više nego ssd, pa ćeš imati onda i takve brzine, ali ako imaš adekvatan ulaz na pc-u.

Poanta je da u externo kućište ne stavljaš najbrži mogući nvme ssd, to nema nikakvog smisla jer takav ssd nije ni namjenjen za storage.

Znači u kućište se stavlja najjeftiniji nvme ssd i dobiješ extremno brzi prijenosni disk minijaturnih dimenzija.

E bogme neću kupovati govno od SSD-a, zato jer je i kućište govno kao i brzina periferije u 2023. Zar smo došli do te točke da pored super SSD-ova kupujemo treću klasu jer "je to za storage". Za auto kupujem najbolje gume, a ne treću klasu, zato je jer jeftina i zato jer vozim pretežno po gradu, pa me netko može pitati - a zašto ulažeš u gume? Ulažem u gume i u kočnice jer mi to čuva glavu, a posrana kožna sjedala i dvozonska klima ne. Tako i SSD-ovi. Postoji kvaliteta. Koju treba iskoristiti, a ne se mučiti s otpadom jer su kućišta i periferija za ništa. Onda ću radije otvarati laptop često, pa mijenjati SSD-ove u veće samo imam komfor i sigurnost uz jamstvo SSD-a od 5 godina. Stvarno je tužno u 2023. čitati ovakve poruke. To je moj stav, s kojim se baš nitko ne mora složiti.

dax-lax kaže...
Realno u svakodnevnim zadacima to bude šarenilo diznilenda pa ga jedan sandisk extreme pro usb stick popapa.
Imadem lcpower m.2 nvme ladicu sa sams nvme-om i mogu se slikati u sustained pored sticka.

To je tužno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 8:49 (NetkoNegdje).
6 godina
dax-lax kaže...

kako to testirati jer imam i ja ssd u ladici i lap ima thunderbolt

2 godine
protjeran
NetkoNegdje kaže...

E bogme neću kupovati govno od SSD-a, zato jer je i kućište govno kao i brzina periferije u 2023. Zar smo došli do te točke da pored super SSD-ova kupujemo treću klasu jer "je to za storage". Za auto kupujem najbolje gume, a ne treću klasu, zato je jer jeftina i zato jer vozim pretežno po gradu, pa me netko može pitati - a zašto ulažeš u gume? Ulažem u gume i u kočnice jer mi to čuva glavu, a posrana kožna sjedala i dvozonska klima ne. Tako i SSD-ovi. Postoji kvaliteta. Koju treba iskoristiti, a ne se mučiti s otpadom jer su kućišta i periferija za ništa. Onda ću radije otvarati laptop često, pa mijenjati SSD-ove u veće samo imam komfor i sigurnost uz jamstvo SSD-a od 5 godina. Stvarno je tužno u 2023. čitati ovakve poruke. To je moj stav, s kojim se baš nitko ne mora složiti.

Ništa tu nije govno osim tvog trkeljanja.

Realno, ne postoji loš nvme, osim možda nekih noname kineskih.

Isto tako razliku u brzinu između najsporijeg i najbržeg nvme ćeš vidjeti samo u benchmarku.

Isto tako danas i najjeftiniji nvme dolaze sa 5 godina jamstva kao i oni najskuplji.

Pa tako imaš wd sn570 koji spada u nižu klasu, ali ima tlc i ima 5 godina jamstva i postiže 3500 r/w i 99% ljudi nece vidjeti razliku između njega i npr kc3000 koji je malo skuplji i postize 7000.

Drugim riječima ti bi nešto skupo i najbolje, a nemaš pojma u čemu je to skupo zapravo bolje.

Naravno da ovi skuplji imaju neke dobre stvari kao što je dram, ali nećeš stavljati ssd s dramom u eksterno kućište.

U eksterno može slobodno ići qlc ssd.

Ajd sad idi malo u proucavanje što je tlc, qlc, dram, tbw, prednosti tog svega i koji ssd je govno i zašto.

Vidi se da ne znaš osnove, a za storage bi valjda stavljao nvme koji je namjenjen za OS.

Bravo legendo.

16 godina
dax-lax kaže...

-tad imaš neki problem... jer nvme je naprosto najbrži storage-memorija nakon ram-a.... sve ostalo su karike u lancu, kvaliteta računala, kontrolera, cpu, ram.. svašta + škart ili usko grlo iz desetog razloga, npr antivirus koji ubije task sekniranjem..

-nvme tako popapa taj sd-extremca bez kruha, konstantno iznad 1GBps (do 1,5) a pad može biti na 300MBps ovisno o ostatku računala.. ili neki kvar-problem, npr usb kontroler ili tvoj primjerak kućišta-kontrolera u njemu i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice