Komarci dr. Frankensteina: genetički zamah krilima

poruka: 10
|
čitano: 714
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Komarci dr. Frankensteina: genetički zamah krilima".
16 godina

Kad se netko jednom cijepi protiv žute groznice, je li to dosta za cijeli život. Kaže tekst da preboljenje daje trajni imunitet pa logika kaže da to vrijedi i za cjepivo, ali eto ipak pitam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Komarci dr. Frankensteina: genetički zamah kri
BMT kaže...

Kad se netko jednom cijepi protiv žute groznice, je li to dosta za cijeli život. Kaže tekst da preboljenje daje trajni imunitet pa logika kaže da to vrijedi i za cjepivo, ali eto ipak pitam.

Cjepivo protiv žute groznice pruža doživotnu zaštitu većini ljudi.[1]

1. "The yellow fever vaccine provides lifelong protection for most people." [ https://www.nhs.uk/conditions/yellow-fever/vaccination/ ]

Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:53 (Yuda).
17 godina

Ja bih bih potamanio sve vrste komaraca GMO metodom (to bi smanjilo korištenje pesticida), bez obzira na posljedice na ekosustav. Ekosustav bi se s vremenom izbanlansirao. Ptice koje jedu komarce bi našle neke druge kukce koji bi se više namnožili.

To je nairitantniji insekt na zamlji.

I`m silicon-based life-form
Moj PC  
1 1 hvala 0
5 godina

Slažem se s ljudima koji ne podnose komarce - i sâm sam taj!

No... Iskorijeniti cijelu (pod)vrstu?! I nadati se da će se ekosustav uravnotežiti?

Hajdemo malo biti ozbiljni...

Komarce ne tamane samo ptice, nego i šišmiši a najviše vilin-konjici, također se s njihovim larvama hrane mnoge ribe i vodozemci...

Treba pronaći toplu vodu, pardon - uzrok povećanog broja komaraca, a to nije nikakvo globalno zatopljenje, nego povećani broj umjetno stvorenih voda stajačica u kojima nema predatora (gore nabrojanih) koji bi držali pod kontrolom populaciju komaraca.

Ljudi se oduvijek vole "igrati bogova", a činjenica je da večina ljudi ne zna ni kako biti - ljudi!

P.S.
Doc-ove članke ni inače ne smatram ozbiljnima. Svatko može na Internetu pronaći članke koje podupiru njegovo mišljenje pa ih citirati. To nije znanost - to je politika.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:29 (MladenBan).

2 1 hvala 0
5 godina
Yuda kaže...
BMT kaže...

Cjepivo protiv žute groznice pruža doživotnu zaštitu većini ljudi.[1]

1. "The yellow fever vaccine provides lifelong protection for most people." [https://www.nhs.uk/conditions/yellow-fever/vaccination/]

"for most people"

13 godina
MladenBan kaže...

Slažem se s ljudima koji ne podnose komarce - i sâm sam taj!

No... Iskorijeniti cijelu (pod)vrstu?! I nadati se da će se ekosustav uravnotežiti?

Hajdemo malo biti ozbiljni...

Hajdemo prvo pročitati članak i pripadajuće okvire.

Iz okvira članka: 

Svaka intervencija u prirodi nosi rizik. No Aedes aegypti je invazivna vrsta, uvezen iz Afrike, koja nije nužna za lokalne prehrambene lance Sjeverne i Južne Amerike.

Dovoljno ozbiljno?

13 godina
MladenBan kaže...

1. "The yellow fever vaccine provides lifelong protection for most people." [https://www.nhs.uk/conditions/yellow-fever/vaccination/]

"for most people"

Ukupna smrtnost žute groznice je oko 3%, a to ti je otprilike mogućnost osvajanja najmanjeg dobitka na u lotu 6/45 pa sad ako želiš igrati igru svog života ... sretno ti bilo.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:03 (Yuda).
9 godina

Zanimljiva je priča s komarcima u Osijeku. Uspjeli su ih istrijebiti, ali su zato žabe ostale gladne, a s njima rode itd. Žabe se hrane sa svakom vrstom komaraca jer jedu njihove ličinke. A ako hoćete istinski upoznati komarce, otiđite na Kopački rit - jer tamo živi ravno 21 vrsta komaraca. Hvatajte ih na koži i stavljajte u alkohol, pa poslije pokušajte odrediti kojoj vrsti, ili barem kojem rodu, pripadaju. Sretno vam bilo!

0 1 hvala 0
7 godina
Živim u Osijeku, doslovce na rubu Kopačkog rita, već 50 godina. Ne znam otkuda podatak o istrijebljenosti komaraca u gradu, žabama i rodama... ali i dalje su ovdje, skupa s nama koji ih i dalje trpimo i volimo.
Povremeno ljetno tretiranje (iz zraka i s tla) privremeno smanji broj dosadnih krvopija na razinu koja je nama lokalnim žiteljima podnošljiva, ali turistima i dalje neshvatljiva za normalan svakodnevni život.
Dakle, da zaključimo: to što je Osječana sve manje nije stoga što kao nema više roda da donose bebe, jer kao nema žaba jer kao nema komaraca jer smo ih kao istrijebili. Komaraca itekako ima.
A mi se nedovoljno razmnožavamo jer smo lijeni.
Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:54 (Doc Berecki).
9 godina

Ja se zezam, a vi ozbiljno... 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice