Vidiš koja sreća, kod mene u selu i ovako i onako još neko dulje vrijeme ništa od optike (tako mi je bar rekao načelnik), pa mi ova vijest ne pada teško.
Hrvatskoj propada gotovo 100 milijuna eura za uvođ
- poruka: 22
- |
- čitano: 11.639
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mislim da je i moja pripizdina trebala biti dio toga. Izgleda da ću ipak morati na Starlink.
Hm, da Evropska Unija nije dala pare, mnoge te općine ne bi ni imale javnu rasvjetu. Veliki broj općina ne služi lokalnoj zajednici, nego se vode politčkim razlozima.
Drzava debila
Eto zato je plaća bolja u državama koje su uređene i poslovi se osiguravaju, stručni (a ne podobni) ljudi rade za državu pa im se ne dešavaju ovakve katastrofe. Katastrofa je jer su to ogromni novci (doduše prosječni hdzovac na poziciji to ukrade ili uništi tijekom svog radnog vijeka), a tim više što će ta naselja gdje je optika trebala doći i dalje biti neprivlačna tvrtkama i mladim ljudima, pa će još više ljudi iz njih odlaziti.
Pravo pitanje je što je točno bilo, zašto je raskinuto? Zna li tko?
Nitko ne odgovara, to je zapravo sve "poklonjeno", nazalost ovakvih i sl projekata je propalo more jer nije imao tko to izrealizirati, drzava debila jesam mozda rekao?
Na Krku su kroz veliki dio otoka provukli optiku, mislim da su sva veca mjesta pokrivena. I to kroz EU fondove investitor je bila neka lokalna firma u vlasnistvu lokalne samouprave ili tako nesto.
I onda postojeci telekom operateri sklapaju ugovore sa krajnjim korisnicima, ne znam koji je poslovni model izmedju telekom operatera i lokalne samouprave koja je vlasnik infrastrukture.
Na zalost, niti jedan telko nema neki "sezonski" paket, a ne placa mi se cijelu godinu za tih 2 mjeseca sto bi se koristilo, pa nista od toga.
Zna onaj koji je određenim individuama "jebo mater". Točno tim riječima.
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Mislim da se vraćaju u proračun EU i vjerojatno će ih dobiti netko sposoban tko će ih znati iskoristiti.
Nitko neće odgovarati. Tvrtka koja je trebala izvoditi radove će biti stavljena na "crnu listu" HAKOM-a (ili tko god je bio naručitelj radova) i neće moći proći natječaj HAKOM-a slijedećih mislim 2 (možda 5) godina (ali će se moći javiti na bilo koji drugi javni natječaj drugog javnog naručitelja radova). To je to, nitko ne gubi radno mjesto, pojeo vuk magare, kmetija može dić bunu i pisat žalbu upravi vodovoda na kupusovom listu.
Bespovratna su ako ih iskoristiš. Dakle ne trebaš vratiti novac. Nisu bespovratna u smislu "evo ti lova, a što ćeš s njom boli nas k". A to ne. EU institucije traže da se pokaže troškovnik u zadnji cent. Ovdje morate znati da ti novci nikad nisu ni došli u hrvatsku, ne vraćaju se, nego ostaju u fondovima, jer ništa nije ni pokrenuto od toga.
AUDIOFIL
Firma je Optix Infrastructure doo https://optix-infrastructure.hr/o-nama/ a stvarni vlasnik je MERIDIAM EASTERN EUROPE IV A, Francuska koja je otvorena 2022 a naša 2023 na čelu sa Ankicom Renić.
Ovo je izgleda bilo pripremljeno za neku veliku prevaru.
Hmmm bez ijednog prijašnjeg projekta.
https://www.reddit.com/r/croatia/comments/1m81cpn/optix_infrastructure_otkazani_ugovori/
vidite komentare:
"Zna se, radim u tom sektoru i upućen sam što se dešava.
Ugl. firma ide u stečaj, država je urigirala i htjela prebaciti dio poslova na jednu drugu dosta poznatu našu firmu ali Optix nije želio prepustiti "dio kolača" i tražio je previše para da prepusti projekt.
Ugl. ništa od toga, uspjeli su sjebati nesjebivo"
Ne baš. Mi dobivamo mnogo puta više iz Europskih fondova nego što uplatimo u njih. Samo u 2023 je hrvatska uplatila nešto malo više od 706 milijuna eura, a povukla 4,26 miljarde eura. To je 6x više u našu korist.
Eto zato je plaća bolja u državama koje su uređene i poslovi se osiguravaju, stručni (a ne podobni) ljudi rade za državu pa im se ne dešavaju ovakve katastrofe. Katastrofa je jer su to ogromni novci (doduše prosječni hdzovac na poziciji to ukrade ili uništi tijekom svog radnog vijeka), a tim više što će ta naselja gdje je optika trebala doći i dalje biti neprivlačna tvrtkama i mladim ljudima, pa će još više ljudi iz njih odlaziti.
-naivan si..
-država je regulator, ne izvođač, tržište-pravila itd..
.. na sasvim pogrešan grm, zec je negdje drugdje..
-nagađamo.. tebi ne pada ništa na pamet? :)
-jedno je imati alokaciju, drugo je stvarno povući sredstva.. treće je da to daje eu, a to su opet neki ljudi, činovnici-birokrate.. postavljeni od nekog, naši, francuzi, talijani, .. svačiji, koi rade za .. ovisi.
-pravila igre.. sufinancira, bespovratno, no ako se utvrde malverzacije, tad lokalni vraćaju.. tad su povratna sredstva, .. pa biz mora biti čist ili se ne smije otkriti malverzacija.. a problem je što u prošlom redu o tome odlučuju svi, neki.. tj jedan eu-kolač se dijeli na dijelove, pa koliko više daš jednom, toliko manje ostane drugima.. tj drugi npr neki francuz tad ima direktan interes da ti-ja-poljak-mađar-slovenac.. ne dobije taj novac, dio kolača.. jer kolač je kolač, fizički ograničen, ako ja uzmem mrvicu, tu mrvicu ne može uzeti netko drugi, pri čemu svatko gleda svoj interes..
-palermo vraća bespovratna sredstva koja je mafija pokrala.. siromašna regija koja je zato i dobila sredstva postaje još siromašnija tim dugom..
-približavamo se.. :) .. onom grmu-zecu, tj idući post je ono važno za ovaj.. tko, kad, zašto, .. razna pitanja i mogući odgovori.
-npr kako to da se na takav natječaj može prijaviti tek osnovana firma.. i dobiti. .. neki bonitet, pedigre-jamstva? ništa? provjera? kad se što provjerava? prije ili naknadno? .. a vrijeme ide..
-što sad npr za tursko-kineske tvrtke imamo? .. za ostale ne?
-svi altruistički naivno idu u biz i dijele velik novac? .. i to je umijeće politike, smjestiti drugom, jer opet, isti kolač se dijeli.. teoretski je svejedno tko dobije koji dio.. u stvarnosti je svakome važno da on dobije i to što više, a o svemu odlučuju neki čovci u nekom uredu, lupe pečat.. biz ide i u tome smo mi male girice, veliki su veće-važnije..
Firma je Optix Infrastructure doo https://optix-infrastructure.hr/o-nama/ a stvarni vlasnik je MERIDIAM EASTERN EUROPE IV A, Francuska koja je otvorena 2022 a naša 2023 na čelu sa Ankicom Renić.
Ovo je izgleda bilo pripremljeno za neku veliku prevaru.
Hmmm bez ijednog prijašnjeg projekta.
-napokon.. onak, sve manje se čudim regulatorima-državi-hakomu.. :) zašto ne provjere, .. no koliko postova pa tek jedan. .. u današnje vrijeme interneta, ..
-otvorena firma koja nikad ni nije imala misao nešto napraviti.. biz je u tome da ne napravi.. lako je tad pobijediti na natječaju, dok je za fondove važno imati lijepe papire, projekt, .. neki render i netko u eu lupi pečat..
-u ovakvoj priči to ne mora biti 'naš' igrač, može biti francuz, može biti švabo.. jer .. čuli kad za tripleiriš? ako iza tog sveg stoji francuz, to je prejednostavno, no ako francuz radi uslugu švabi, tad ? ili bilo koji scenarij, ja tebi ti meni, .. na stolu je kolač, koliko će tko zgrabiti ovisi o tome, vještini-spretnosti pa uigran tandem kao u nogometu-tenisu ima bolje šanse nego početnik kojeg zrendaju..
-rade to svi, dok uhodani već imaju .. ok, teorije zavjere, mašta, .. a što s npr banalnim usporedbama s npr izborom pjesme eurosonga? glasanje, .. tko-kako pobjeđuje? npr ukraina s londonom ili učestvovanje izraela ili australije.. tko će dobiti koliko glasova, politika, promocija... a to je samo pjesmica, nešto nevažno.. no kako se osjećamo kad dođe babylasagna i zasluži pobjedu ili kad ne prođu ni u finale.. a to je samo pjesmica.. ovo je novac, veći.. stotine milijuna, dovoljno da se stotinjak srednje velikih šarana okupi, ne samo girice ili kitovi..
-npr što spriječava neku osobu nazovimo peroperić-domaći rvatina, da otvori ured-firmu npr u amsterdamu, beču, gdanjsku.. mi smo eu. .. jednako tako može švabo, digić, frogi, .. bilo tko iz eu. To se i radi.
-operacija remorker kad je pao nadan, dan nakon ulaska u eu, jer su se tad spojili podatci-države.. u igri koja je do tad mogla ići..
-odlaganje smeća po lici, šleperi-kamioni, desetljećima.. ne jedan, ne nešto sitno kao droga u džepu ili shupku.. tone.. prolazilo kroz eu i istresalo se u lici, nitko ništa nije vidio.. do incidenta-otkrića.
-nogometni klubovi.. opet kao eurosong, .. no i najvažnija sporedna stvar, ogroman novac samo za prava prijenosa.. i nije bilo kojem timu svejedno koliko će on zgrabiti kao ni to koliko će zgrabiti direktan konkurent jer upravo taj konkurent tim novcem iduće godine opet pobjedi jer može kupti desetak lukimodrića.. dok onaj bez novca ne može.
-otvori se firma, dobije posao, alociraju sredstva.. i 'samo' treba posao izvesti.. kad bi cilj bio posao, tad bi se posao i izveo, odnosno ona firma koja ima ljude, znanje, radi u brnši to može, ona koja to nema, koja je jučer upisana u registar, to ni ne može.. tj može na način da uzme 100 i s 50 plati izvođača ako je moguće, ili dovoljno da se kolač-mrvice ne mogu iskoristiti.. jer kolač je jedan a svi su konkurencija. eurosong, nogomet.. ako diskvalificiraš jednog, za jedno mjesto si više na ljestvici.. nije neki kompliciran scenarij, naprotiv, kissovski, upravo kao što se uhodano i radi.
-npr kad su već telekomi i optika u pitanju.. konkretan glavni tcom, provede optiku, no za tekuću godinu je već povukao limit sredstava.. i čeka iduću fiskalnu godinu za povući dalje, novac.. optika stoji 'nedostupna'.. i kad iduće godine povuče novac, čarobnim štapićem će se materijalizirati.. tj neće tad biti radova i djetetu to izgleda kao čarolija.. zec u šeširu, jer djete ne zna da je mađioničar pripremio scenu za svoje potrebe-trik... djete ima opravdanje time što je dijete.. odrasli? pa i oni, jer dogovor kuću gradi :) ja tebi ti meni.. glasovi za eurosong ili bilo što drugo, princip je isti sve su ostalo nijanse :) .. novac, velik novac.. čim postoji mamac dođu i ribe, a one velike znaju kako se to diskretno radi pa i to kako se ostale eliminira, diskretno i po pravilima dok ponekad maradonina zlatna ruka da gol a sad to postojanje vara oteža, varanje i trikovi sa zecom u kojem je grmu itd .. :))
edit:
Broj zaposlenih prema satima rada u 2024. godini je 5, što je povećanje od 400,00% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihodi u 2024. godini iznosili su € 8.
-broj zaposlenih se odnosi na direktore.. drugih zaposlenika nema, ako nema ni jednog djelatnika-radnika.. može li izvesti bilo koji posao? ... može, upravo to i rade :) ..
-ostaje samo nejasan prihod od 8€.. to je netko donirao za sladoled ili parking?
-takva firma dobije natječaj-sredstva?
.. a kad nešto propadne ili se otkrije, vraćaj pare.. jer eu fondovi ne služe za malverzacije.. tj i sami ovi fondovi su često mamac, minskopolje, kora banane.. ili distrakcija konkurenta, jer ako moj konkurent uzme novac..