Hrvatski IT je u krizi. Što će biti s plaćama i tk

poruka: 39
|
čitano: 40.961
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatski IT je u krizi. Što će biti s plaćama i tk".
17 godina
Re: Hrvatski IT je u krizi. Što će biti s plaćama
Gajotres kaže...
Old Iggy kaže...

Nekima je baš ta neambicioznost bolja, samo da se ne radi, ne napreduje, ne dira...

Anegdota iz državne uprave, ista firma, isti ured, isti ljudi.

Dođeš ujutro - kukanje "blago vama, raditi za privatnika, bolja plaća, bolji uvjeti...".

Dođeš popodne, na kraj njihovog radnog vremena - "ne bi ja radio za privatnika, ja sad idem doma, vi još morate biti tu...".

Žene koje hoće obitelj i djecu biraju državni posao dosta ćesto. Kod privatnika su večinom degradirane, omalovažavane. Znam iz primeira vlastite žene, makar sad joj je top u SPAN-u. Ti ćeš se vjerojatno sjetiti Marine Mihić, nju je Jura zvao na porodiljnom da ona mora dati otkaz pošto ako se vrati s porodiljnog dvoje ljudi će ostati bez posla, pa mu je lijepo rekla Jura puši kitu nisam ja Isis Krist da spašavam ljude. Pričao sam s jednom vlasnicom pizzerije. Kaže ona ja ne volim zapostavljati žene, one zatrudne, pa porodiljni, pa djeca. Možete svi zatvarati oči i govoriti ma neeee, nema toga u mojoj firmi. To je samo zato što ljudi ignoriraju to. 

Jučer ćitam nekog debilčeka na linkedinu da ljudi trebaju izači iz zone komfora. Kao otišla mu zaposlenica za malko manje pare u MINT, kao poštovali smo njeno radno vrijeme od 8h (to znači da je radila 10h dnevno za nekih 6000 kn), imamo ugovorene poslove za iduče dvije godine. Loool moja prva firma je imala 2009 nenaplačenih potraživanja za 5 godina. Meni osobno to nije pohvalno niti vrijedno pisanja na linkedinu da ti je plaća zaposlenice jednaka plači čate u mint-u.

To su osobni odabiri ovisno o prioritetima. I ja sam se vratio U RH radi donekle sličnih stvari.

Isto kao što znam i par muškaraca na porodiljnom jer im je bitnije da žena ganja karijeru.

A da ćemo se u nekom trenutku trebati zapitati što sa zonom komfora i 8 satnim radnim vremenom, vjerojatno hoćemo. Drugi kontinenti će preteći Europu i po pitanju efikasnosti i konkurentnosti.

11 godina

Hm, da ovaj primjer gđa što se vraćala na posao, te dvoje zaposlenika ostaje bez posla je zoran primjer kako nema solidarnosti.

Ne ulazim u uzroke, odgovornosti, te što ona ima zakonski pravo za to, al ovo samo jedan u nizu od primjera, zakaj ljudi odlaze van, ne poštuju državu, ne plaćaju porez, na svaki način ITci to pokušavaju izbjeći ili bar da plati što manje....

Država je nekima maćeha, nekim majka. Mislim, ljudi ne žele biti Isus Krist, a imamo toliko dobrih kršćana u ovoj zemlji koja se diči 1k krščanskom uljudbom, bla, bla...

Spasi Hrvatsku, te sa državnih jasla od u noj sektor koji puni taj proračun.

Kako reče Kenndy, ne pitaj kaj ti možeš učiniti za državu, a ne ona za tebe.

Kada pitam ne čine ništa.

BTW, skupljam boce.

Sretno, Hrvatska!!

Nije da ti neće trebati.

dzg
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
protjeran

Ai će Vam svima uzeti posao.Neće biti iznimaka.A za koricu kruha budete pušili,lizali i bockali se sve u isto vrijeme.KRAj.

Moj PC  
0 8 hvala 1
17 godina

Nego nije mi nešto jasno. Gdje griješim. 100k je prosječna zarada po devu. Ako uzmemo onda recimo da je prosječna plaća deva 2k €, bruto 2 ZG je onda godišnje 42.880€ koji ojro za operativu. Kako je onda marža po devu 10-12%

Recimo znao sam otiči na cugu, zapit se dobrano i dogovoriti posao, isprogramiram sve, testiram, UAT odredim. Dobijem naravno ništa ali poslje vidim na projek te upiše KAM,BDM, voditelj, direktor, direktor direktor i još par ljudi njima bonus meni kur****

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.6.2023 12:03 (Gajotres).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Gajotres kaže...

Nego nije mi nešto jasno. Gdje griješim. 100k je prosječna zarada po devu. Ako uzmemo onda recimo da je prosječna plaća deva 2k €, bruto 2 ZG je onda godišnje 42.880€ koji ojro za operativu. Kako je onda marža po devu 10-12%

Recimo znao sam otiči na cugu, zapit se dobrano i dogovoriti posao, isprogramiram sve, testiram, UAT odredim. Dobijem naravno ništa ali poslje vidim na projek te upiše KAM,BDM, voditelj, direktor, direktor direktor i još par ljudi njima bonus meni kur****

Marža po devu je debelo iznad 10-12%.

Ako krkan-šef tebe naplati Johnu u USA €100k, a od toga na tvoju plaću godišnje ode €43k, krkanu ostaje €57k.

neka ima četvoricu, to je znači da mu ostane €228k. Umanji to za troškove poslovnog prostora, knjigovodstva itd.. recimo nek je to €40k godišnje. Marža je 40+%.

Iz toga razloga imaš situacije gdje se solo igrači na projektu tokom vremena povežu direktno s Johnom, John izlaje koliko ih plaća krkanu, solo igrač ponudi 20% discount, ali da radi direktno za Johna i onda servira otkaz krkanu. A krkan se čudi "pa kako, imo si jebenu plaću, što ti je faililo???".

So old story...

16 godina
neutrino kaže...
Gajotres kaže...

Marža po devu je debelo iznad 10-12%.

Ako krkan-šef tebe naplati Johnu u USA €100k, a od toga na tvoju plaću godišnje ode €43k, krkanu ostaje €57k.

neka ima četvoricu, to je znači da mu ostane €228k. Umanji to za troškove poslovnog prostora, knjigovodstva itd.. recimo nek je to €40k godišnje. Marža je 40+%.

Iz toga razloga imaš situacije gdje se solo igrači na projektu tokom vremena povežu direktno s Johnom, John izlaje koliko ih plaća krkanu, solo igrač ponudi 20% discount, ali da radi direktno za Johna i onda servira otkaz krkanu. A krkan se čudi "pa kako, imo si jebenu plaću, što ti je faililo???".

So old story...

Ne branim nikoga, ali nije baš tako crno bijelo, prvo krkan te plaća i kad si bolestan i kad si na godišnjem i kad su neradni dani i to je godišnje barem mjesec dana, tj i više, znači efektivno ne radiš manje  od 11 mjeseci. A plaća te i kad ima i kad nema projekata , i kad posao ide bolje i kad ide lošije, znači imaš donekle neku sigurnost.  Možeš raditi direktno zaveću lovu i naravno da je to za tebe povoljnija opcija , ali isto treba biti svjstan da ako nema posla, bolestan si i sl, da nema niti love. 
I jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke, svatko bira što mu više odgovara.

12 godina
Inovator kaže...

Industrija, proizvodnja općenito je destimulirana na svakoj razini i opterećena s toliko nameta da se rijetki odvaže u taj korak. Zato se i nalazimo na dnu EU po tom pitanju.

i opet ista mitologija, dajte barem provjerite što tvrdite

nevjerojatno koliko ljudi vjeruje u jedan te isti mit koji se vuče valjda već 30 godina

inače, za tvoju informaciju - iznad prosjeka smo eu po udjelu industrije u bdp-u, po broju zaposlenih u industriji u samom vrhu - link

doduše, podaci su koju godinu stariji, ali novi nam još više idu u prilog, a uvijek ih možeš provjeriti na eurostatu

16 godina
Pixel kaže...

Ne branim nikoga, ali nije baš tako crno bijelo, prvo krkan te plaća i kad si bolestan i kad si na godišnjem i kad su neradni dani i to je godišnje barem mjesec dana, tj i više, znači efektivno ne radiš manje  od 11 mjeseci. A plaća te i kad ima i kad nema projekata , i kad posao ide bolje i kad ide lošije, znači imaš donekle neku sigurnost.  Možeš raditi direktno zaveću lovu i naravno da je to za tebe povoljnija opcija , ali isto treba biti svjstan da ako nema posla, bolestan si i sl, da nema niti love. 
I jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke, svatko bira što mu više odgovara.

Nadodao bi na ovo razlog veće cijene kad tako firma naplaćuje development zato jer ona i garantira da će se posao odraditi, što znači da se dogodi da je glavni developer bolestan ili nije dostupan, mogu uskočiti drugi developeri u firmi i preuzeti rad. Plus projekt manager ako je uključen u projekt, komunikacija sa klijentom, QA, izvještavanja itd...svaka medalja ima dvije strane i nije sve crno-bijelo.

Stoja
17 godina
Gajotres kaže...

Računaj da ti je prosječni trošak trostruka neto plaća, što ti je 72k godišnje. Tu je plaća plus smještaj plus oprema plus edukacija itd. što je vezano uz pojedinu osobu.

Na to nadodaj sve nezavisno (PM-ove, sales itd.). ta marža je dosta realna. E sad, tu ima problema što  na nekim tržištima cariju male marže, a na nekima takve niske marže ne idu ni u ludilu. Tad se mogu dati ozbiljnije plaće.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice