Zar će sad opet početi naplaćivati tu naknadu?
Hrvatska pošta ne naplaćuje prekomjernu naknadu za
- poruka: 40
- |
- čitano: 36.044
- |
- moderatori:
vincimus
Meni ponekad niš ne naplate,ponekad da.
Uglavnom,neke stvari su još uvijek jeftinije naručit iz kine nego kupit kod nas.
Kupil sam spojnice lanca za bicikl,5 komada + alat za 3 eura.
Kod nas je 1 komad oko 5 eura.
Isplati se...još bolje ako šalje iz EU.
A jbg ljudi, to što ebay, aliexpress zaračunaju PDV ne znači i da je prodavač upisao broj te pošiljke i podatke u ITMATT sustav.
To što je plaćen porez AliExpresu ili eBayu ne znači da je od njih porez otišao državi EU gdje treba jer još uvijek ima trgovaca koji lijepo zadrže taj iznos za sebe i pošalju paket po sistemu APP. (ako prođe prođe - za one koji ne kuže ).
I onda ide porez i onih 18,5kn naknade koliko je to sad u € ne da mi se rečunat pa ti onda raspravljaj sa trgovinom oko tog preplaćenog poreza jer eto, trgovac te zaje...
U početku su dok se to uhodavalo vraćali porez, ali sada se te greške više ne opraštaju, rješavaj sa onim ko je poslo a da nije sve riješio kako je trebo.
Zato recimo sad većina pošiljki sa Alija ide na Mađarsku pa se tamo carini i šalje "iz EU" na odredišnu adresu da se izbjegnu takvi nesporazumi pa se opet nađe neko ko pokušava zavaljat.
narucim sa ali-a paket, vrijednost 30kn...realno velicine je obicnog pisma medutim ne ubace mi to u postanski nego dobijem onaj papiric da moram doci preuzeti u postanski ured u roku 5 radnih dana.
na ali-u je pisalo da je shipping free, i pogodite šta, na papiriću piše da pri podizanju pošiljke moram platiti 3,xx€....koji k?
pa skoro* je manja vrijednost pošiljke nego njihova naknada koja je trebala biti free
Bez veze...
Naručio sam hrpu "sitnih" stvari preko alibabe i nikada nikavih problema, doplata.
Ako te hrvatska carina skonta da naručuješ previše, pretpostavljaju da je za šverc.
Tko ti je kriv.
ma problem je što je trgovac od kojeg je on naručio odlučio zadržat i porez za sebe pa nije uneo pošiljku u ITMATT, ili možda ne zna proceduru i onda jbg, to je kao kad kupiš nešto u trgovini i ne dobiješ fiskalizirani račun pa se čudiš ako te porezna ganja da si napravio porezni prekršaj, jesi, jer ako nemaš fiskalizirani račun onda neće ni sjest porez od tvoje kupnje... tako je i taj ITMATT, ako nije upisano u njega da je plaćen porez na pošiljku tu i tu, nema ni poreza - znači treba ga naplatit primatelju.
al ovo je doslovno velicine racuna za struju....ne razumin zasto mi nije ostavlje jer niti ga ne moram potpisati
a i kakva je ovo naknada od 3,xx€....šta nije da su prije uzmiali onih 4,50kn(isto ilegalno)
ukoliko budu inzistirali da platim odbit ću paket, pa neka ga sami vraćaju pošiljatelju
S njima imam samo probleme.
ako je i taj ITMATT, ako nije upisano u njega da je plaćen porez na pošiljku tu i tu, nema ni poreza - znači treba ga naplatit primatelju.
IOSS, ne ITMATT.
A to se masovno fejka.
ako je i taj ITMATT, ako nije upisano u njega da je plaćen porez na pošiljku tu i tu, nema ni poreza - znači treba ga naplatit primatelju.
IOSS, ne ITMATT.
A to se masovno fejka.
IOSS je sustav prikupljanja poreza, a ITMATT je neki sustav preko kojeg svjetske pošte dobijaju podatke o pošiljkama i ako tim sustavom ne dođu podaci o pošiljci da je za pošiljku broja tog i tog plaćen porez zaludu ti što ti je kod plaćanja porez obračunat jer taj porez nije uplaćen "u zajedničku škrabicu".
itekako ima smisla... al dobro, vjeruj ti svoje al prodavači vole muljat... pogotovo na ebayu, ne napišu uopće IOSS pa ti se naplati porez pa onda preko ebaya traži da ti vrati pa pregovaraš sa prodavačem a ne sa ebayem za taj porez da ti vrati al ti onih 18,50kn neće niko uračunat i vratit...