Ispravljanje pinova na MB

poruka: 7
|
čitano: 1.651
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Imam AM5 MB sa ponešto popiganih pinova, pa ako ima netko ko može poravnati uz naknadu naravno, neka mi se javi.

Thnx.

0 0 hvala 0
4 godine

Odneses mbo u najblizi servis, sumnjam da neki forumas ima vise iskustva s time osim ako i sam nije serviser!

Team Blue
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Re: Ispravljanje pinova na MB
mGT kaže...

Imam AM5 MB sa ponešto popiganih pinova, pa ako ima netko ko može poravnati uz naknadu naravno, neka mi se javi.

Thnx.

Popiganih kao 5-10 iskrivljenih koje treba vratit na mjesto ili više kao, greškom sam prošao rukavom preko socketa pa ih je sad hrpa kompletno presavinuta? 

Razlika je velika jer komplet presavinuti najčešće puknu kad se vraćaju na početnu poziciju. Ja ih znam s smd stanicom malo prije ugrijati ali i uz to često pucaju

13 godina
Re: Ispravljanje pinova na MB
Tako nešto 5-6 pinova, vjerojatno kada je CPU vađen van.Možda bi i radilo, al nebih novi CPU htel spržit.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 11:19 (mGT).
14 godina

Imaš mogućnosti poslikati makro da se vidi opseg štete? Ako ti je Jaska u dosegu, mogao bi ti to poravnati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Prije nekoliko godina napravio sam slicnu glupost - cistio sam plocu s dva CPU socketa i iz nekog razloga koristio veliki kuhinjski, papirnati ubrus. Ne znam tocno sto mi se dogadjalo u mozgu kad sam time isao cistiti plocu, ali uspio sam jednim potezom saviti desetak pinova na oba CPU socketa.

Ispravio sam pinove uspjesno uz ova dva alata:

- jeftini USB mikroskop (neprocjenivo)

dental pick (nisam siguran kako se to zove na hrvatskom, ali koristio sam najljeviji alat u setu)

Umjesto mikroskopa moze se koristiti stolna lupa (po mogucnosti sa povecalom). Zamjena za pick - nisam siguran; mozda set drvenih cackalica?

U svakom slucaju, oboruzaj se strpljenjem (lupa ili mikroskop je kljuc) i samo polako ispravljaj bez zurbe.

Vjerojatno neces uspjeti napraviti apsolutno savrseno, ali nije niti potrebno: dovoljno je imati pribliznu visinu i smjer ostalih pinova tako da nema kratkih spojeva na straznoj strani procesora i da kontakt izmedju grid arraya i socketa postoji. Estetika nije toliko bitna.

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina

Na ploči nisam još savinuo tak da ne znam ali na procu sam ravnao sa pincetom i rašpicom za nokte.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice