Ajmo ovako. U TNG je imao:
- Rikera koji je karijerist i par puta kroz seriju vidio bi posljedice tog odabira i kako u konačnici gubi Deannu
- Data koji se trudi postati čovjek i pokreće pitanja o androidima z vrijeme kad smo se mi igrali WoW
- Worf sa ulogom visokopozicioniranog Klingonca u Federaciji i još borba za čast oca "izdajnika"
- Beverly sa nekom toplo-hladnom vezom sa JLP i udovica najbolje JLP prijatelja
- Wesley kao JLP "sin kojeg nikad nije imao" i čudo od djeteta (nažalost nije se pojavio kasnije nakon odlaska s Putnikom ili se varam?!)
- Smrt Tashe
- Guinan i njena mističnost
- uber neprijatelj Borg i ludost Q
... hoću reći da su mi osobne priče likova legli daleko bolje nego u Discoveryu.
U samo 3 sezone Burnham je bila Isus, vezu s Ashom koja je kao ideja bila zanimljiva ali umjesto da je obilježi eto nje s kako u članku stoji "Han Solom". Bila je Philippina princeza... Zanimljivo 5s, jer paralelni svijet mi nije rekao ništa više o njoj. Rhys, Bryce, Owosekun... tko su ti ljudi?! Saru je JLP diplomatičan, no Burnham nije Riker nego je veća od "svega". Ako je Burnham Isusovka, onda je Stamets svemirski Einstein i dalje od gay veze ne vidim nikakvu dimenziju. Jedan frend je čak rekao da preko Adire/Graya pokreće temu gay posvajanja. Opet labavo.
Mislim da je bila greška i povezivanje s Spockom. Toliko važni događaji da obilježavaju sezone a nikako povezivi s prethodnicima.
Spore drive je monumentalni dio serije i toliko napredan da samo čekam glupi završetak kad će ga se pokopati, jer eto, nije poveziv ni s jednim detaljem sa ostatkom franšize. Fućkaš cloaking device kad s sporama su mogli uništiti armade.
Imam osjećaj da bilo važno da je Burnham specijalna (JLP je bio običan Francuz koji je postao kapetan) i eto poveznice sa drugim najepskijim likom. Kirk je imao očevo nasljeđe, ali ga nije učinilo posebnim. Onda je morala biti ljubavna priča. Onda se morala smisliti njena važna uloga s cijelim svemirom, i na kraju, ajmo pokrenuti diskusiju u svemiru o nama aktualnim temama, koje bi za tih 300-400 godina ipak trebale biti trivijalne.
Pogledat ću 4. sezonu sigurno, uz ponavljanje da to nije ST, nego skupi indie projekt.
Slazem se sa kritikom Discoverya, ali Picard nije bio obican francuz koji je postao kapetan. Jedini kapetan u povijesti koji je postao Borg i vratio se natrag, jedan od dva kapetana koji je imao priliku komunicirati sa Q-om, kapetan koji je spasio cijelu stvarnost od unistenja i sve to u TNGu. Bio je dobro napisan i zato nije bio problem sto je defakto nadcovjek. Slicna stvar se kritizirala Rey u Star Wars VII, i dok je njena prica do kraja bila bezveze, samo to sto je dobro napisana i ima konekciju sa Force-om moze opravdati odredenu "suspenziju nevjerice" dok Burnham nema ni jednu od te dvije olakotne okolnosti.
Edit - Picard je takoder prezivio noz u srce u tucnjavi i kasnije bio ozivljen od strane Q-a, nakon par dana u snovima i pouke kako su te dosadasnja djela dovela do tocke gdje jesi. Malo Isusovski, ozivjeti od neizljecive rane nakon par dana, ne?