Autonomna vozila gazit će životinje i starce ako ć

poruka: 99
|
čitano: 22.325
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Autonomna vozila gazit će životinje i starce ako ć".
10 godina
Re: Autonomna vozila gazit će životinje i starce a
@maxim, ne razumijem zasto mene citiraš, ja sam i reagovao na pisanje da je najbolje da prva reakcija bude kočenje, tvrdeći da to nije tačno nego da zavisi od situacije. Sada ti pišeš isto to? Drugo, rekao sam da kočenje nije refleksna radnja jer sam citao nekoliko radova neurologa koji su se bavili reakcijama u voznji i oni za najbrze reakcije koriste termin automatske radnje i kazu da mogu biti brze skoro kao da su refleksne. Dakle, rijec refleks je otprilike kao i rijec teorija, jedno znaci u nauci a drugo u "narodu".

1 0 hvala 0
16 godina

"ne razumijem zasto mene citiraš"

Citiram te jer komentiram tvoje odgovore.

Zar te ne smijem citirati?

"ja sam i reagovao na pisanje da je najbolje da prva reakcija bude kočenje, tvrdeći da to nije tačno nego da zavisi od situacije. Sada ti pišeš isto to?"

Tu se slažemo. Možda te nisam najbolje shvatio.

"Drugo, rekao sam da kočenje nije refleksna radnja jer sam citao nekoliko radova neurologa koji su se bavili reakcijama u voznji i oni za najbrze reakcije koriste termin automatske radnje i kazu da mogu biti brze skoro kao da su refleksne. Dakle, rijec refleks je otprilike kao i rijec teorija, jedno znaci u nauci a drugo u "narodu"."

Razlika između 'refleksne' (ili podsvjesne, ili kako je već želimo zvati) i 'svjesne' reakcije je u tome da ovu prvu radimo po automatizmu, bez razmišljanja, dok prije one druge prvo razmislimo.

A to što će uvježbani vozač izvesti svjesnu reakcija gotovo istom brzinom kojom bi projsečan vozač izveo refleksnu reakciju, je skroz durga stvar.

Ovdje ne pričamo o izvježbanim ljudima, nego o prosječnom vozaču, i još prosječnijim pješacima.

Znanstvena teorija i teorija nemaju isto značenje ni znanstvenicima ni narodu (barem ne onome koji ima nešto škole).

9 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
cut cut cut

Ovo je postao osobni flejm što mi nije namjera, ne želim gaziti ničiji ego niti koga poniziti. Gle, ostaje činjenica da sam se ja nadovezao na tvoje lamentiranje o refleksu, a ti ga, što smo dalje u raspravi sve više pokušavaš prikazati kao nevoljnu, prisilnu i posve nekontroliranu radnju. Čak i moj citat s početka ove trakavice: "najbolji relijaši... nauče refleksno upravljati umjesto..." i dalje tumačiš kao bezvoljno nekontrolirano trzanje volana koje vodi u ne znam što. Sam si, protiv svoje teze, računanjem dokazao da kočenje nije rješenje u svim situacijama. Tada si sam pokušao naći podatke o brzini reakcije kod izbjegavanja pa si uzeo podatak za žuto što smo se složili da nije dobro jer je tu u pitanju svjesna odluka, ali svakako stoji da pri 80 km/h i pješaku koji je 20 metara ispred ne možeš ništa stići napraviti u bilo kojem slučaju, hoću reći time si dokazao da se pri 80 km/h pješak ne može spasiti ni na koji način pa se tu nema što dodati. Međutim, pri 50 km/h ga gaziš popriličnom brzinom, a za izbjegavanje ostaje dobrih pola sekunde kao što sam argumentirao u jednoj poruci.

Ja bih na kraju rekao, da zaključimo poluko ovu raspravu, da je brzina ta koja ubija i skraćuje vrijeme koje vozač ima za nešto poduzeti, što god to bilo, a o posljedicama da ne govorimo. Negdje se može, ne uvijek, izbjegavati, kočiti se može skoro svugdje, ali ne i recimo u onom primjeru sa šleperom na autoputu, planski ili refleksno, kako god hoćeš. Rekao bih još da nitko nikad ne zna sve, meni je rasprava bila poučna, a i nakon 30+ godina vozačkog staža još uvijek se ima što naučiti, nikad opustiti.

Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.11.2018 1:24 (Feudalac).
16 godina
odjavljen
@Feudalac, refleks jest naučena ili urođena automatizirana radnja. Upravo zato i jest brza, ali iz istog razloga i ne može uzeti u obzir sve faktore, te je često neprecizna. Svjesna radnja koja uzima sve faktore traži daleko više "procesorskog vremena" i nikad ne može postići istu brzinu kao refleks u kritičnoj situaciji. Uzeo sam u obzir da kod žutog svjetla ne postoji toliki pritisak na odlučivanje, te da odluka može biti brža, ali koliko brža može biti? Brzinu refleksa sigurno ne može postići, a to onda znači sporiju reakciju.

Međutim, ti si govorio o refleksnom trzanju volanom. To nije isto što i svjesno izbjegavanje.

Pretpostavio sam da te muči terminologija i dao sam ti šansu da to razriješimo, ali ne, ti i dalje govoriš o refleksnom trzanju volanom. Iskreno se nadam da neću biti u blizini dok ti refleksno trzaš.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
@Feudalac, refleks jest naučena ili urođena automatizirana radnja. Upravo zato i jest brza, ali iz istog razloga i ne može uzeti u obzir sve faktore, te je često neprecizna. Svjesna radnja koja uzima sve faktore traži daleko više "procesorskog vremena" i nikad ne može postići istu brzinu kao refleks u kritičnoj situaciji. Uzeo sam u obzir da kod žutog svjetla ne postoji toliki pritisak na odlučivanje, te da odluka može biti brža, ali koliko brža može biti? Brzinu refleksa sigurno ne može postići, a to onda znači sporiju reakciju.

Međutim, ti si govorio o refleksnom trzanju volanom. To nije isto što i svjesno izbjegavanje.

Pretpostavio sam da te muči terminologija i dao sam ti šansu da to razriješimo, ali ne, ti i dalje govoriš o refleksnom trzanju volanom. Iskreno se nadam da neću biti u blizini dok ti refleksno trzaš.

Ako ćeš ikada doći u situaciju da me pretječeš, moje "trzanje" će ti biti najmanji problem :-)

Ja rekoh
16 godina
odjavljen
Je li to ona "ja vozim malo brže, ali to je ok jer sam iskusan i vješt, ali ovi koji voze brže od mene su manijaci"? Upravo takvi i pune crnu kroniku.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
Je li to ona "ja vozim malo brže, ali to je ok jer sam iskusan i vješt, ali ovi koji voze brže od mene su manijaci"? Upravo takvi i pune crnu kroniku.

Pa kad već pitaš, ja imam nos za nevježe za volanom, odmah se mičem u stranu i puštam ih da odu što dalje od mene.

Ja rekoh
16 godina
odjavljen
Samo pazi, ako ti je nos u oblacima i dok voziš, a ne samo u raspravi, prilagodi vožnju uvjetima smanjene vidljivosti ;-)
9 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
Samo pazi, ako ti je nos u oblacima i dok voziš, a ne samo u raspravi, prilagodi vožnju uvjetima smanjene vidljivosti ;-)

Smeta mi krov, trenutno, tako da si bez brige

Ja rekoh
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice