Mladene brate, daj malo pročitaj svoje članke prije objave. Kreni od ovog i predzadnjeg. Popij kavicu, pročitaj, pa ćeš naići na besmislene rečenice bez početka i kraja. Ajde, možeš ti to!
Najmoćnija plimna turbina na svijetu strujom će na
- poruka: 33
- |
- čitano: 7.478
- |
- moderatori:
vincimus
Fora inovacija, ali ako ćemo ih usporediti s drugim obnovljivim izvorima koji nemaju konstantan output snage, vjetar i sunce proizvode više po instaliranoj snazi, te su jeftinije tehnologije. Da ne govorim koliko je tehnologija ograničena izborom lokacije gdje su povoljni uvjeti za iskorištavanje energije plime i oseke.
Vjerojatno propali projekt, vjetar u UK i Škotskoj je očiti pobjednik kaj se tiče obnovljivosti, a ak se nekaj na plimnim generatorima i pokvari cijela stvar često ide u otpad jer se ne isplati popravljat.
https://news.ycombinator.com/item?id=26912347

To su većinom "test projekti" iako služe u komercijalne svrhe. Instaliraju se i koriste da bi se iz njih izvukla nova saznanja i eventualno poboljšao dizajn. Trenutno je vjetar bolji izbor, ali ko zna...
"Orbital 02 trenutno putuje do svog konačnog odredišta pored škotskog otočja Orkney. Kad proradi, proizvodit će 2 megavata električne energije zahvaljujući morskim mijenama."
Energija se mjeri u đžulima (J) ili u kilovatsatima (kWh) a ne u kilovatima (kW). U kW se mjeri snaga.
Ako je već u podnaslovu takva katastrofalna greška, što da očekujem u nastavku. Ili da jednostavno ne čitam dalje.
nema energije do nuklearne energije, sve ostalo je prevara naivnog naroda.
Pa ne znam - norveška i još par zemalja se nikako ne bi složile s tobom...
Sva sreca pa vecina zemalja ima geografiju kao Norveska pa mogu graditi hydro elektrane on-demand.
Sa razlogom je par zemalja, a ne vecina.
Jel to uopće crpi energiju plime ili morskih struja?
Sva sreca pa vecina zemalja ima geografiju kao Norveska pa mogu graditi hydro elektrane on-demand.
Sa razlogom je par zemalja, a ne vecina.
i hrvatska...
Fora inovacija, ali ako ćemo ih usporediti s drugim obnovljivim izvorima koji nemaju konstantan output snage, vjetar i sunce proizvode više po instaliranoj snazi, te su jeftinije tehnologije. Da ne govorim koliko je tehnologija ograničena izborom lokacije gdje su povoljni uvjeti za iskorištavanje energije plime i oseke.
Jesi li baš siguran? Sunce i vjetar poprilično ovise o vremenskim uvjetima, a koliko ja znam plima i oseka se konstantno izmjenjuju, svako 6 sati, svaki dan, 365 dana u godini. Nema oblačnih dana ili mirmih dana bez vjetra, plima i oseka uvijek rade, dan-noć... Malo po malo, nakupi se i ne treba termoelektranu da popuni rupu kad nema sunca ili vjetra.
Lokacija da, to neće svugdje bit pogodno, u nas bi bilo apsolutno besmisleno, ali po sjeveru EU je jako korisno, kad imaju po oko 2 metra razlika u plimi i oseci.
Ne bi ni Njemačka, ali zato Francuska bi. Nije za ludu Njemcima točno duplo skuplja struja od Francuza. A nisu ni ti Francuzi baš toliko ludi i neuki.
Ne bi ni Njemačka, ali zato Francuska bi. Nije za ludu Njemcima točno duplo skuplja struja od Francuza. A nisu ni ti Francuzi baš toliko ludi i neuki.
Njemačka ima 1,6 puta skuplju struju od Francuske, ali zato Norveška ima upola jeftiniju struju od Francuske. Pa eto... Nije ni s nuklearkama sve bajno. E da - i Hrvatska ima jeftiniju struju od Francuske. Što misliš, zbog čega je to?
E da - i Hrvatska ima jeftiniju struju od Francuske. Što misliš, zbog čega je to?
Jer je ugljen daleko najjeftiniji, jasno... A imamo i dio nuklearke.
Njemačka ima 1,6 puta skuplju struju od Francuske, ali zato Norveška ima upola jeftiniju struju od Francuske. Pa eto... Nije ni s nuklearkama sve bajno. E da - i Hrvatska ima jeftiniju struju od Francuske. Što misliš, zbog čega je to?
a ti eco trudbenici iz Norveške su napumpali svoj fond zaradom od prodaje nafte, jel'...
E da - i Hrvatska ima jeftiniju struju od Francuske. Što misliš, zbog čega je to?
:)
Ne nego imamo 66% udjela iz obnovljivih izvora. Tj 55% iz hidrocentrala.
:)
Ne nego imamo 66% udjela iz obnovljivih izvora. Tj 55% iz hidrocentrala.
Nemoj zanemarit ugljen. Ugljen je najjeftiniji, a naše termoelektrane su na ugljen. Imamo i hidrocentrala i dio Krškog. Osim hidro, ostali obnovljivi izvori nisu tako jeftini, upravo zbog toga Njemačka i ima skupu struju.
P.S.
Baš sad gledam, imamo mi dosta tih hidroelektrana, nisam ni znao da ih je ovoliko, super.
Naša jedna termoelektrana je na ugljen, ostale su na plin, a ove koje su na ložu su van pogona.
Jesi li baš siguran? Sunce i vjetar poprilično ovise o vremenskim uvjetima, a koliko ja znam plima i oseka se konstantno izmjenjuju, svako 6 sati, svaki dan, 365 dana u godini. Nema oblačnih dana ili mirmih dana bez vjetra, plima i oseka uvijek rade, dan-noć... Malo po malo, nakupi se i ne treba termoelektranu da popuni rupu kad nema sunca ili vjetra.
Lokacija da, to neće svugdje bit pogodno, u nas bi bilo apsolutno besmisleno, ali po sjeveru EU je jako korisno, kad imaju po oko 2 metra razlika u plimi i oseci.
Siguran sam, broj koji to pokazuje faktor kapaciteta (capacity factor), a ukratko ti govori postotak koliko struje proizvedeš u odnosu na ono što bi proizveo da ti elektrana radi cijelu godinu na toj snazi. Sunce ima oko 25%, vjetar oko 40%, ovisno o lokaciji, a sumnjam da ove plimne idu preko 25.
Čovječe koliko inžinjera strojarstva i elektroenergetike na bug forumu
kad bismo osmislili proizvodnju električne energije od komentara po forumu i društvenim mrežama, čitava zemlja bi imala obilje struje stoljećima. obnovljive.
Ne znam za ostale, al taj sam
Ako pogledaš neke relevantne studije, ugljen nije više najjeftiniji. Barem ne za zemlje koje ovise o uvozu (kao mi).
Preporučio bih svima da si pogledaju površinske ugljenokope u Njemačkoj - kopaju ko' da ne postoji sutra....
To su većinom "test projekti" iako služe u komercijalne svrhe. Instaliraju se i koriste da bi se iz njih izvukla nova saznanja i eventualno poboljšao dizajn. Trenutno je vjetar bolji izbor, ali ko zna...
Baš me zanima kaj bi "naš domači gospon Ferdo rekel za taj njihov dizajn".
https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=195262432410324
Sad sam pogledao. Taj čovjek je legenda, nikad čuo za njega, baš steta.
Niti jedna energija nije zelena. Ali nije niti nuklearna. Jedna od boljih je (nije najbolja) ako ćemo gledati da je sve 100% sigurno i da grešaka nema. Ali šta ako se greške pojave? Tad nuklearna bježi daleko na začelje po utjecaju na okoliš...
Niti jedna energija nije zelena. Ali nije niti nuklearna. Jedna od boljih je (nije najbolja) ako ćemo gledati da je sve 100% sigurno i da grešaka nema. Ali šta ako se greške pojave? Tad nuklearna bježi daleko na začelje po utjecaju na okoliš...
Pa baš i nije. Upitno je koliko još imamo lokacija gdje možemo nešto značajno hidropotencijala izvući. Teoretski da, možeš na svaku rijeku ugrađivati hidroelektrane, od mikro i mini do malo većih, ali to je uništavanje prirode na svoj način. Postoji razlog zašto rijeke nisu krcate hidroelektranama.