evo imam odličan prijedlog za tebe.. Iznajmi taj prostor nekom drugom, reka si da imaš love oko 46000kn.. E uzmi pekać za palačinke i zaradit ćeš dosta.. To je šta se tiče ljeta.. A za zimu eh.. nikome zima nije baš dobro doba za zaradu
Otvaranje trgovine informatičke opreme
- poruka: 148
- |
- čitano: 53.549
- |
- moderatori:
vincimus, Lazarus Long
Evo ovako za početak...ja sam za koji mjesec magistar ekonomije pa se usuđujem reći da se relativno razumijem u osnovu toga što ti pokušavaš.
U startu si zapravo već pokazao da si još relativno "mlad" za tržište u kojem vlada tolika konkurentnost. Imati ciljeve je uredu i ciljati visoko, al ti si se toliko nagnuo kroz prozor da si već odavno pao na travu/beton.
U mjestu od 5000 stanovnika...koji je oko 80 km udaljen od Splita/Rijeke/Zadra/Pule ( naveo si da si 80km od Linksa, a Links ima u jednom od ovih 4 mjesta ).
No vratimo se na temu, u mjestu od 5000 ljudi udaljenom oko 80km od povećeg grada očekivati zaradu od cca. 15000kn nakon odbitka svih troškova i poreza mi se više čini kao znanstvena fantastika nego poslovni plan.
A pogotovo kretati u posao bez temeljnog kapitala. Ok, prostor je tvoj, no tebi da otvoriš taj dućan treba barem 20000kn za registraciju i papirologiju. Zatim će ti trebati xy kn za uređenje, izradu web stranice, i kakav takav marketing ( ostavio sam xy u slučaju da nešto od toga npr. web stranicu znaš sam itd. itd. ili imaš adekvatan namještaj )
Ja jednostavno, nažalost, ne vidim rentabilnost u tom tvom konceptu, pogotovo ne sa tim ciljem...Rekoh ne želim biti pesimističan ili uništiti tvoje snove no bolje da ti to netko kaže na "ekranu" prije nego počinju stizati crvene brojke sa predznakom minus u obliku mjesečnog izvještaja od tvoje banke..
Ako već želiš nešto sa informatikom iskoristi te turiste i napravi Skype caffe ili štagod...
Ovdje te moram sad citirati:
"ako imate kakvu drugu ideju, nevezano uz in. opremu slobodno recite otvoren sam za sve, al nesto novo. nesto neviđeno na našim prostorima al da je isplativo te da nije sad neki prevelik trosak maks do 50000 kuna."
Da netko ima takvu ideju "novu" i "neviđenu" sigurno ju neće dati tebi, pogotovo ne besplatno...
No naveo si tamo do 50000kn? Sa tim novcem raspolažeš ili je to maksimalna količina koju bi dizao na kredit?
nemam sanitarni čvor a preko zime nema posla, tj. mislim da nece bit posla. lokalci imaju internet torrente i to tako da preko zime ako uspjem zaradit dnevno za sendvič sretan cu bit, a vece trgovine su najblize mi links, kojih 80ak km
Sanitarni čvor ti treba i za trgovinu. Inače ti prostor ne može ispuniti minimalne tehničke uvjete.
Inače, iznajmljivanjem prostora ćeš vjerojatno zaraditi mnogo više, ako je prostor na dobroj lokaciji, a sve to uz manje ulaganja.
Mislim da je najsigurnije iznajmljivanje, a kasnije kad izvidiš situaciju pokreneš nešto. I nije važno što već to nešto postoji, važnije da budeš bolji od ostalih. Možda je situacija kod tebe drugačija, al sudeć prema mojim lokalnim objektima mislim da bi tako bilo najbolje. Bilo je dosta stvari koje su propale, al su zato iznajmljivači konstantno dobivali neku lovu.
web stranicu izradim il ja il frend koji se bavi profesionalno time, namjestaj nije problem, marketing sam na početku mislio na radio otok krk neke reklamice i ovo ono to mi je oko 6000 kuna mjesecno za prvi mjesec a ostale mjesece malo smanjit, tu i reklama nije toliko bitna jer je manja sredina pa bi se vise sirio od usta do usta nego nekakvim marketingom.
da s 46000 kuna trenutno raspolažem, a kredit bas ne bih dizao jer ga poslije vracat moram radio ja sta il ne(ok taj kredit bi se vracao iz iznajmljivanja) al bas na pocetku ipak ne bih, mozda tek kasnije.
evo i iskreno govoreci tih 15000 kuna mjesecno cistih sto sam naveo je samo neki CILJ, al bio bih relativno sretan i sa minimalno 4000 kuna mjesecno.
jer govoreci o danasnjoj situaciji u rh, moram se izborit za svoju buducnost, i to je najbolje sam, a ne bit ROB todorica i njemu slicnih.
Najsigurnije je iznajmljivanje, ali ja bih se prvo okušao sa suvenirima i to ne samo s područja mora (pretpostavljam da štandovi imaju samo tu ponudu), nego praktički iz cijele Hrvatske. Znači da bio morao malo putovati i istraživati, te pronaći ljude koji su rade suvenire i s njima se dogovriti. MIslim da u Hrvatskoj imaš pregeršt starih "majstora" odnosno povijesti. Recimo, pošto sam iz Krapine, kada je bilo otvorenje Muzeja Krapinskog Pračovjeka, znam da su suveniri planuli za 2 sata (dobro bilo je otvorenje, ali ama baš sve što se imalo se prodalo), nekoliko ljudi se je snašlo pa je imalo "viška" suvenira koje su dobro pradali i zalužili prilično dobre novce. Moraš znati što točno želiš, ako je to dućan s suvenirima, trebao bi barem znati malo o povijesti pa u dućanu imaš dio sa suvenirima iz kontinentale Hr,a u drugom dijelu iz Primorske Hr.
web stranicu izradim il ja il frend koji se bavi profesionalno time, namjestaj nije problem, marketing sam na početku mislio na radio otok krk neke reklamice i ovo ono to mi je oko 6000 kuna mjesecno za prvi mjesec a ostale mjesece malo smanjit, tu i reklama nije toliko bitna jer je manja sredina pa bi se vise sirio od usta do usta nego nekakvim marketingom.
da s 46000 kuna trenutno raspolažem, a kredit bas ne bih dizao jer ga poslije vracat moram radio ja sta il ne(ok taj kredit bi se vracao iz iznajmljivanja) al bas na pocetku ipak ne bih, mozda tek kasnije.
evo i iskreno govoreci tih 15000 kuna mjesecno cistih sto sam naveo je samo neki CILJ, al bio bih relativno sretan i sa minimalno 4000 kuna mjesecno.
jer govoreci o danasnjoj situaciji u rh, moram se izborit za svoju buducnost, i to je najbolje sam, a ne bit ROB todorica i njemu slicnih.
Uglavnom, sto se tice informaticke trgovin, zaboravi.
Bolje imati i mrtvi kapital nego nikakav kapital
a ljudi moji, i iznajmiti je teško, virujte mi...
Ok kad već raspolažeš kapitalom od 46000 kn to je ok za početak, samo bih ja na tvom mjestu razmišljao o nekoj uslužnoj djelatnosti i da se onda specijaliziraš u njoj...Što mislim pod tim? Radi/bavi se nečime u čemu ćeš biti najbolji tj steći reputaciju kao najbolji pekar/sladoledar/cvjećar, šta već...
Moje mišljenje je da ćeš tako najbolje proći pogotovo ako igraš na kartu "word of mouth". Tako bi trebao uspjeti!
Mislim još nam nisi rekao gdje je to točno tvoje mjesto, no informatički dućani ( privatni, malog kapaciteta ) su kao što ti je već nekolicina prije mene rekla stvar prošlosti, pogotovo u današnje vrijeme kad većina velikih webshopova i dućana nudi besplatne dostave čini mi se već i od 1000kn kupljene robe, a i da je manje tih 35 kn HP ti neće predstavljati toliki izdatak...
Ne znam šta da ti kažem, u krivo vrijeme na krivom mjestu možda bi najbolje opisalo tvoju situaciju.
No na kraju krajeva to jest tvoj novac, tvoj život, a i znaš svoje snove i ciljeve...samo nemoj zaboraviti da Hrvatska nije Amerika i da je Hrvatska mrtvo tlo za "dečke iz garaža" koji su 20-30 godina kasnije među najbogatijim ljudima na svijetu.
ima li u tom gradu igraona?ps3 komp xbox slicno?
Mislim još nam nisi rekao gdje je to točno tvoje mjesto
krk
i sta ces na kraju napraviti?
i sta ces na kraju napraviti?
Ma nek otvori javnu kuću xD
jesi li razmisljao o bordelu!? hahahha ma salim se najpametnije bi ti bilo igraonicu vjeruj mi jer to ce ti ic ko ludo jer bi bio jedan od rijetkih/jedini koji to imas i okupljala bi se djecurlija da vise tamo cijeli dan ili bi ovisnici dolazili na dozu wow-a i tako :D
jesi li razmisljao o bordelu!? hahahha ma salim se najpametnije bi ti bilo igraonicu vjeruj mi jer to ce ti ic ko ludo jer bi bio jedan od rijetkih/jedini koji to imas i okupljala bi se djecurlija da vise tamo cijeli dan ili bi ovisnici dolazili na dozu wow-a i tako :D
vec san mu ja navea iznad al me on ne dozivljava xD
ovako, novci idu u banku, prostor u najam. jednostavno zakljucio sam da je mozda u ovom trenutku to najbolje, hvala svima!
ovako, novci idu u banku, prostor u najam. jednostavno zakljucio sam da je mozda u ovom trenutku to najbolje, hvala svima!
A jesi razmišljao o nekoj specijalizaciji?
Meni se ovih dana najviše petlja po glavi ideja o webshop-u specijaliziranom za prodaju modding opreme.
Ne da ga nema u Hrvatskoj, nema ga u europi da valja (izuzev par njih u UK, ali oni su preskupi za europske standarde,a ne naše), dok s druge strane u americi im posao cvate na tome.
Javi se na mail u par tih američkih web dučana, traži neku svoju maržu, i počni sa webshop-om.
evo ja sam naletio na ovaj shop nedavno, i već sam izmjenio par mail-ova s njima, i čine mi se dosta ok, samo i dalje mi ne žele poslati u Hrvatsku ništa
Ako imaš već početni kapital, javi im se, reci da otvaraš shop, malo se pozabavi sa načinom uvoza, probaj nekako smanjiti poštarinu, i trebalo bi raditi.
nemoraš utrošiti svu lovu, već samo trećinu (u najgorem slučaju pola), i možeš probati.
Ovo ti je samo ideja, jer ako dns misliš prodavati "normalno robu" (mislim na ono što već prodaju protis, links, adm) onda ćeš teško uspijeti, jer oni su svoj biznis već uhodali, tako da se jako teško probiti...
A jesi razmišljao o nekoj specijalizaciji?
Meni se ovih dana najviše petlja po glavi ideja o webshop-u specijaliziranom za prodaju modding opreme.
Ne da ga nema u Hrvatskoj, nema ga u europi da valja (izuzev par njih u UK, ali oni su preskupi za europske standarde,a ne naše), dok s druge strane u americi im posao cvate na tome.
Javi se na mail u par tih američkih web dučana, traži neku svoju maržu, i počni sa webshop-om.
evo ja sam naletio na ovaj shop nedavno, i već sam izmjenio par mail-ova s njima, i čine mi se dosta ok, samo i dalje mi ne žele poslati u Hrvatsku ništa
Ako imaš već početni kapital, javi im se, reci da otvaraš shop, malo se pozabavi sa načinom uvoza, probaj nekako smanjiti poštarinu, i trebalo bi raditi.
nemoraš utrošiti svu lovu, već samo trećinu (u najgorem slučaju pola), i možeš probati.
Ovo ti je samo ideja, jer ako dns misliš prodavati "normalno robu" (mislim na ono što već prodaju protis, links, adm) onda ćeš teško uspijeti, jer oni su svoj biznis već uhodali, tako da se jako teško probiti...
znaci nemogu do hrvatske poslati? ah steta a bas je bilo super kuciste..uglavnom kolega ti je dao izvrsnu ideju i da ja imam novaca i prostor kao ti odmah bi otvorio jedan takav obrt kompjuter moddinga...recimo prva musterija bi bio ja i roosevelt
E da, ponovo sam ih zahaebavo, i opet sam dobio neki solidan mail od njih :
"I’ll have our admins look into this.
Please let us know if we can be of further assistance, we look forward to serving you again soon!
Regards,
Cory"
Pa možda i bude nešto od togaza
E da, ponovo sam ih zahaebavo, i opet sam dobio neki solidan mail od njih :
"I’ll have our admins look into this.
Please let us know if we can be of further assistance, we look forward to serving you again soon!
Regards,
Cory"
Pa možda i bude nešto od togaza
ajd pustimo nase offtopic, eto ti ideje...pogledaj link sto ti je roosevelt dao i mislim da bi tu mogao okrenuti neke pare dobre jer takvo sto nema na balkanu(eto ti mozes postati alpha na podrucju tome) i super su mi ideje izrade kucista od cistog pleksiglasa sa plavim ventovima..to je dobra stvar koju bih ja kupio
Sretno ti s poslom. Danas sam s likom iz bivšeg razreda pričao, vidimo turista i počnemo priču o suvenirima. Ugl. njemu teta radi suvenire, ali ne obične. Na Hvaru gdje ima xyz suvenirnica ona je jedinstvena jer koristi materijale srebro i zlato koje je dofurala iz Indije, Azije. Izrađuje ih pred turistima, njih se skupi 20-ak i onda udru aukciju. Kaže samo lete pare po stolu, skoro da se ne potuču za suvenir. Znaju iskeširat do 5,6 k kn za jedan suvenir. Na kraju ljeta izašla je s bruto dobiti od 300 000kn.
Cilj posla je bit unikatan bez obzira na konkurenciju.
Znaju iskeširat do 5,6 k kn za jedan suvenir.
Pa to mu i ja kažem - nije svaki suvenir suvenir. Kada su na godišnjem, ljudi lako izdvoje koju pinku više, samo da mogu nakon par godina reći 'to mi je s Krka 2012, na godinu kada je trebao biti smak svijeta'. Ali čovjek valjda misli da ga se zayebava...
Sretno ti s poslom. Danas sam s likom iz bivšeg razreda pričao, vidimo turista i počnemo priču o suvenirima. Ugl. njemu teta radi suvenire, ali ne obične. Na Hvaru gdje ima xyz suvenirnica ona je jedinstvena jer koristi materijale srebro i zlato koje je dofurala iz Indije, Azije. Izrađuje ih pred turistima, njih se skupi 20-ak i onda udru aukciju. Kaže samo lete pare po stolu, skoro da se ne potuču za suvenir. Znaju iskeširat do 5,6 k kn za jedan suvenir. Na kraju ljeta izašla je s bruto dobiti od 300 000kn.
Cilj posla je bit unikatan bez obzira na konkurenciju.
Ja sam na ebayu iz za*ebancije kupio drago kamenje iz Indije koje je prilično jeftino.
ajde bas me nesto zanima..evo jedno glasanje a u vezi je sa modding kucistima i sl.
Bi ste li voljeli jedan modding shop u Hrvatskoj? Jer kao sto ste vidjeli kolega ima problema sa transportom tako da mislim da bi jedan takav ducan ovdje bio mozda cak i jedini pa mi mogao dobro zaradivati
25 | Da, volio bih |
---|---|
2 | Ne, ne bih volio |
Da neka se moglo u fenix-u kupiti dosta takve opreme, ali dns nemaš nigdje...
ajmo ljudi glasajte, ako bude dovoljno potvrdnih, možda ja krenem u neki biznis uskoro xĐ
Da neka se moglo u fenix-u kupiti dosta takve opreme, ali dns nemaš nigdje...
ajmo ljudi glasajte, ako bude dovoljno potvrdnih, možda ja krenem u neki biznis uskoro xĐ
roosevelt pa mislim da po glasanju bi mogli krenuti u posao
Vidis,vidis zanimljiva je to ideja ,otvaranje trgovine modding opremom bio bi pun pogodak kod nas .
Vidis,vidis zanimljiva je to ideja ,otvaranje trgovine modding opremom bio bi pun pogodak kod nas .
pa gle, ja sam odkad sam na forumu vidio mnogo ljudi koji su radili vlastorucno modding svog kucista i imali su problema oko nabavke, pa takoder i financijskih problema jer kad narucuju takve stvari(obicno iz amerike) treba platiti i transport koji ga na kraju dode ko da je kupio dvije takve stvari...roosevelt i ja bi krenuli u ideju za pocetak kao web shop samo nam trebaju trenutno sigurni kupci kako bi imali neki financijski plus da mozemo vise stvari nabavljati
Letimično sam pregledao postove, nisam vidio do kraja sve savjete i di ste došli u raspravi, ali web caffe je po meni promašaj. Zašto???
Zato što to izlazi iz mode sve više. Access point natrkeljit tu, složit sam radius server ili preko nekog od dostupnih servisa da ti turisti plaćaju pristup internetu i napravit takvih nekoliko lokacija po gradu. To je pravi pogodak. Koji web caffe koji radi full 2 mjeseca i sve ukupno do pola godine. Grrrrrrrrrrrrrrr. Razmišljajte malo izvan granica. Koliko turista danas dolazi sa laptopima, koliko ih ima Iphone, neki Android, Ipad itd itd... Misliš da im treba webCaffe. Ja mislim da ne i u budućnosti će im trebati sve manje i manje !!!
Druga stvar, ako nemaš informatičke usluge tipa izrada web stranice i programiranje na zahtjev (POS itd...) ili pak servis uređaja u malom gradu nemaš šanse da uspiješ samo sa dućanom. Dapače, ako misliš uspjeti trebaš raditi skoro sve ovo + dućan opreme u kojemu možeš imati na lageru kućišta, miševe, tastature, pokoji monitor, hdd i memorije. Komponente kao grafička, procesor, matične i sl treba izbjegavati jer je realna mogućnost da ćeš prodati samo dvi do tri grafičke godišnje, a one hiperprodukcijom izrazito gube cjenu. Laptopi su posebna kategorija, a ni njih nećeš u dućanu imati na bacanje jer i njima izlazu novi modeli.
U biti ti bi postao nekakav distributer između većih hrvatskih dućana i krajneg kupca, koji je u malom mistu, ne razumije uopće problematiku i nezna se služiti internetom. U takvoj situaciji jedina moguća zarada u trgovini je da dereš ljude nemilice, jer nema šanse da možeš biti konkurentan drugima. Ja sam iz malog mista i gledam na primjerima kod mene i svi što se bavu informatikom osim prodaje imaju i gore navedene usluge. A došao sam do par ponuda za komponente, specifikacije su bile copy-paste iz ADM-a + instalacija windowsa i to na nekih 6000,00 kn ide skoro 1000,00 kuna njima. Ilustracija koliko moraš derat ljude da bi zaradio na informatičkoj trgovini u malom mistu.