Uglavnom radim video kad izlaze neke nove igre ili kad je neki sale na psnu, kad izade nova igra napravim Gameplay video i par guide videa kako napraviti nesto u igri. Ali uglavnom je to to. Sad pravim guideove za maneater, napravit cu i full game video i cinematic movie i to je to za maneater. Ovaj tjedan je novi sale pa i novi video
Ajd da ispričam svoju priču, ne znam dal sam do sad napisao na temu.
Jednom davno...
:)
Prije dosta godina sam napravio kanal na YouTubeu, samo radi fore, da se malo igram s tom platformom.
I tražim što da stavim gore, gledam svoje videje na disku, gledam što imaju drugi... i pronađem hrpu starih crtića s HTV-a na disku.
Za neke sam pronašao da ih ljudi stavljaju (na engleskom) na YouTube bez ikakvih posljedica. A moji su još k tome bili na HR.
Nisam se bavio Copyrightom. Reko, najgore što se može dogoditi da mi ukinu account.
I stavim jedan, drugi, cijelu kolekciju, pregledi počinju rasti... i nakon nekog vremena vidim svoj kanal na nekoj Facebook stranici vezanoj uz roditeljstvo!
Počne rasti broj pregleda, pretplatnika...
Za naše uvjete su brojke bile ogromne! Deseci tisuća pregleda po videju! Mislim da je nekoliko popularnijih imali i stotine tisuća pregleda.
I pronađem jednu stranicu koja prema broju pregleda i videja napravi procjenu o zaradi (ovo je bilo davno, zaboravio sam, zna netko o kojoj stranici govorim?)
A kad tamo, tjedna zarada procjenjena na 100 do 2000 dolara!!!
A sad pogodite koliko sam stvarno zaradio (btw, imao sam složene uplate preko Western Uniona, pa sam ih podizao na Pošti)
U godinu i pol sam dobio DVIJE uplate po 600-tinjak kuna
I onda me je algoritam pronašao ili netko prijavio i nestao cijeli account u roku od sat vremena.
Sad su poboljšali alogoritme, i nema više šanse da prođe nešto ovakvo.
Možda sad prijete i novčane kazne? Zna netko više o ovoj temi?
Poanta, samo ti nastavi raditi videje na engleskom jeziku!
Žao mi je čuti za neslavni završetak priče, no odmah si mogao pretpostaviti da će kad-tad doći vrijeme kada će netko uzeti copyright s obzirom da content nije baš tvoj. Meni se slična stvar dogodilo s nekoliko dobrih/dosta gledanih videa u kojima je samo muzika bila strana ali gameplay moj, i onda se nakači neka autorska kuća i možeš se slikat.
Ovo što kažeš za portal sa procjenom zarade možda misliš na socialblade, on ima jako velike intervale procjene (tipa 15$-714$). Tj. barem je tako prije imao, a na nekoliko novijih videa od drugih youtubera koji su uspoređival taj estimate, nekakvo je pravilo i izračun da sredina te procjene približno odgovara onom iznosu u youtube analyticsu.
Slažem se apsolutno za jezik contenta, samo engleski deri - američki, njemački, skandinavski i kanadski klikovi donosee najveću zaradu.