Ma neka još samo ubrzaju pokretanje i javascript i sve 5.
Firefox - nightly builds
- poruka: 543
- |
- čitano: 128.988
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ima onih koji s manje tabova imaju i po 500 MB potrošnje, a po meni je to previše.
Ne mogu vjerovati da na jednom forumu kakav je bugov toliko malo ljudi shvaca odnos radne memorije i sadrzaja na internet stranicama koje posjecuju. Sto je tu "po tebi" previse? To je nekakva laicka procjena, ili? Vrsio si usporedbe? Analizirao si stranicu i dosao do zakljucka da ne postoji opravdani razlog za toliko zauzece memorije?
Otvori dva razlicita browsera usporedo jedan s drugim i otvaraj iste tabove istim redoslijedom pa onda pricaj o zauzecu memorije. Ako jednom od browsera ne curi memorija na sve strane, razlika po zauzecu memorije izmedu ta dva browsera bi trebala biti minimalna.
Svaku pricu o zauzecu memorije, gdje se slucajno/namjerno izostavlja tocan popis stranica koje su prouzrocile toliko zauzece, smatram neozbiljnom. Svi pricaju o nekakvom abnormalnom zauzecu memorije kojem ja nikada ne posvjedocim iz prve ruke, a kada zatrazim dodatne informacije (linkove za pocetak) onda obavezno svi usute.
U međuvremenu, par osvrta američkih "eksperta".
Iako je preuzeo drugu poziciju od Firefoxa, Chrome izgleda ipak treba još reklame.
Otvorio sam iste stranice u FF-u i IE-u te za cca. 160 MB IE troši manje RAM-a. Sve skupa to je po meni puno i za jednog i za drugog.
E to je vec nekakav normalniji argument. Tih 160 MB razlike lako moze biti prouzroceno java JIT kompajlerom koji FF koristi. U firefoxu imas about:memory stranicu koja ti pokazuje detaljne statistike gdje memorija odlazi (about:memory trebas ukucati u address bar).
Nisu ni sve stranice iste, otvori nekakvu stranicu cistog teksta bez puno javascripta (recimo nesto na wikipediji) i otvori net.hr pa pogledaj razliku u memoriji. Tako sam nedavno recimo otkrio da je AMD-ova stranica sa driverima neobicno memorijski teska (ne bih nikad rekao, jer izgleda relativno jednostavno).
Iako je preuzeo drugu poziciju od Firefoxa, Chrome izgleda ipak treba još reklame.
Kada sam na okupljanju Mozila zajednica sa Balkana u Sofiji pitao Kris Hofmana(Chris Hofmann)šta će biti sa Mozilom ukoliko Gugl ne obnovi ugovor, on je odgovorio: "Bez brige, Mozila ima dovoljno para za narednih 10 godina, još pre smo bili svesni da će u budućnosti možda doći to prekida ugovora, pa smo se pripremali."
Žao mi je što jedna neprofitna organizacija kojoj je cilj poboljšanje Interneta, te joj korisnik na prvom mestu "gubi" od korporacija koje su gladne profita.
Inače jedan lep video koji objašnjava Mozilinu priču:
jako lijep video!!
Kada sam na okupljanju Mozila zajednica sa Balkana u Sofiji pitao Kris Hofmana(Chris Hofmann)šta će biti sa Mozilom ukoliko Gugl ne obnovi ugovor, on je odgovorio: "Bez brige, Mozila ima dovoljno para za narednih 10 godina, još pre smo bili svesni da će u budućnosti možda doći to prekida ugovora, pa smo se pripremali."
Žao mi je što jedna neprofitna organizacija kojoj je cilj poboljšanje Interneta, te joj korisnik na prvom mestu "gubi" od korporacija koje su gladne profita.
Inače jedan lep video koji objašnjava Mozilinu priču:
A i Microsoft bi možda mogao zamijeniti Google sa Bing-om, šta misliš?
to je sigurno.. samo čekaju da istekne ugovor s google-om
de nek mi netko pomogne jer već pi*dim lagano
uglavnom
firefox mi forsira yahoo za default search engine
guglao sam kako to riješit i uspio sam stavit da kad pišem u adress bar da traži preko googla, u pretraživaču kraj adresne trake je postavljen google, u about:config je postavljen defaultni search google, pod keyword.url je također postavljen google, znači svuda što sam našao na googlu sam stavio i promijenio
ali mi na home page-u dok pišem u kučicu za tražit i puknem enter on umjesto da baca na google, baca na yahoo opet, a sve sam promjenio na google
dal netko zna kako to riješit jer me već lagano živcira
probaj provjeriti u add-ons manageru da nemas mozda nekakav nepoznati add-on.
provjeri i u control panel-u u "add or remove programs" da nemas nesto sto bi moglo biti povezano s yahoo
što je najbolje i te sam stvari provjerio, i to još prve
nemam nikakav addon strani, niti plugin, koristim nightly 64 bitni, i od addon imam samo silverlight i flash
od pluginova adblock, stylish i all in one sidebar
u add or remove programs nemam ništa da je vezano za yahoo, (više puta provjeravao)
lud sam više, do neki dan je bilo sve dobro, sad samo najednom taj hebeni yahoo

U about:config u filter upisi samo yahoo pa vidi spominje li se jos negdje u nekim postavkama...
li mi na home page-u dok pišem u kučicu za tražit i puknem enter on umjesto da baca na google, baca na yahoo opet, a sve sam promjenio na google
Jao pa ovo mi je promaklo. Dakle, kada otvoris googleovu stranicu (koja ti je homepage) i vrsis search kroz nju, preusmjerava te na yahoo?
Malo sam sada trazio po netu i dosta njih je imalo taj problem prouzrocen nekakvim malewareom koji im se nakacio na sustav. Na ovoj slici sto si ju stavio sve izgleda ok, manje vise i ja imam iste postavke, dakle mislim da mozemo zakljuciti da problem ne lezi u firefoxu.
Edit: probaj onemoguciti javascript privremeno (tools->options->content) pa provjeri da li te i dalje redirecta.
Cini se da je nekakav maleware. Kada googlam "google redirects to yahoo" dobijem puno rezultata, a s njima i ovaj:
http://www.spywareinfoforum.com/index.php?/topic/125390-google-redirects-to-yahoo/
Skenuraj s MBAM-om.
skenirao sa free verzijom i našao jedan malware
obrisao sam ga, pokušao opet na home pagu pretraživat i isto, opet baca na yahoo
vidit ću što će bit kad antivirusni skenira
U adresnu traku unesi about:config, pa Enter.
Pronađi ova tri stringa:
browser.startup.homepage_override.buildID browser.startup.homepage_override.mstone
browser.search.selectedEngine browser.search.defaultenginename
keyword.url
Na sva tri klikni desnom tipkom miša i odaberi Reset.
skenirao sa free verzijom i našao jedan malware
obrisao sam ga, pokušao opet na home pagu pretraživat i isto, opet baca na yahoo
vidit ću što će bit kad antivirusni skenira
Napravi log s HijackThisom i kopiraj ga ovdje da vidimo da li još što treba obrisat. Možeš skenirat i sa SUPERAntiSpyware Portable koji ne treba instalaciju nego ga skineš i pokreneš.
U adresnu traku unesi about:config, pa Enter.
Pronađi ova tri stringa:
browser.startup.homepage_override.buildID browser.startup.homepage_override.mstone
browser.search.selectedEngine browser.search.defaultenginename
keyword.url
Na sva tri klikni desnom tipkom miša i odaberi Reset.
ovo je pomoglo
od ta 4 stringa sam keyword, browser startup i browser.search prije resetirao dok sam guglao, ali nije pomoglo jer nisam i na browser.startup.homepage klikao reset, tj nije nigdje za to isto pisalo
hvala, problem riješen
Ugovor sa Google-om se nastavlja, što je bilo za očekivanje sa obzirom da bih se tu MS najverovatnije ubacio sa Bingom.
A pošto je Fx na drugom (ili trećem zavisi čije statistike gledamo) mestu, ima dobar procenat udela na tržištu i dobro odgovara za širenje Bing-a.
O "Snappy" projektu.
Inače, ukoliko vam se Nightly ruši, proverite vaše priključke (isključite ih pojedinačno) da bi videli da li je u njima problem.
*ebo te patak, 4 gige RAM-a ode na linkanje.
Ovo mi je inace malo iznenadujuca situacija, bio sam uvjeren da ld postoji i u 64 bitnoj inacici.
Može ukratko netko reć o čemu se radi?
Može ukratko netko reć o čemu se radi?
Kada se program kompajlira, kompajler stvori hrpu takozvanih objektnih datoteka, linker sve te datoteke povezuje i tako nastaje izvrsna (exe datoteka). Pri linkanju mogu se vrsiti odredene optimizacije koje mogu biti veoma intenzivne za racunalo koje vrsi postupak kompajliranja. Jedna od takvih optimizacija je i tzv. PGO (profile guided optimization), koja je poprilicno procesorski i memorijski intenzivna.
Problem je sto je firefox narastao na toliko kôda da pri linkanju linker potrosi sav dostupan 32 bitni adresni prostor (citaj: ostaje bez memorije) i zbog toga mozilla trenutno ne moze kompajlirati firefox sa PGO optimizacijama (ostale optimizacije i dalje koriste). Konkretno dio koji se ne uspjeva kompajlirati je XUL biblioteka (na windowsima xul.dll), to ti je u biti jezgra firefoxa u kojoj je natrpano sve i svasta. Obicno se biblioteke rascjepkaju na puno manjih cjelina, ali mozilla XUL voli drzati u jednoj biblioteci zbog odredenih optimizacija. Zbog toga je XUL mrcina od 15 MB i zbog toga su sada naletjeli na probleme sa kompajliranjem.
Ukratko, to nije nista sto se tice korisnika, nego problem developera sa razvojnim alatima.
Da li će biti što nadogradnje sigurnosti u skorije vrijeme i gdje mogu vidjet što je novog napravljeno u Nightlyu, Aurori itd.?
Jel' to pitas zbog toga sto je neka kompanija koja favorizuje sandboxing testirala i objavila da je Firefox treci, a Chrome prvi po pitanju sigurnosti?
Ko zna sta klikce i sta instalira, nece imati problema sa sigurnoscu. Sa druge strane, ko klice svasta dzaba mu bilo kakva zastita.
Sto se tice izmena (znacajnih) : https://wiki.mozilla.org/Features/Release_Tracking
Baj d vej, ko je kreativan, neka se baci na posao :) :
http://blog.mozilla.com/blog/2011/12/15/mozilla-announces-firefox-flicks/
Postoje Weekly, developer i platform meeting gde se mogu saznati par korisnih informacija:
Nisam ni vidio to. Može neki link do toga? Pitam da mogu pratit nešto vezano za razvoj FF-a.