Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.953.542
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Dovoljno velika da se ipak ide na GTX560 !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina

Planirao sam u 12. mj. uzeti novu konfu, no silom prilka to više nije opcija. Planiram zamijeniti GPU za HD6850/6870. Bi li moj CPU bio jako usko grlo? Na stranim forumima piše da E8400 (još ako se lagano clocka) bez beda tjera tu grafičku. Da li mi se više isplati ići na novo ili rabljeno? Gledam po oglasima i ovdje čovjek za 6850 (toxic, ali i dalje puno) traži 900kn, na njuškalu 1000 za referentnu, a nova se kupi već za tu lovu.

Mašta je puno važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Lovac kaže...

Planirao sam u 12. mj. uzeti novu konfu, no silom prilka to više nije opcija. Planiram zamijeniti GPU za HD6850/6870. Bi li moj CPU bio jako usko grlo? Na stranim forumima piše da E8400 (još ako se lagano clocka) bez beda tjera tu grafičku. Da li mi se više isplati ići na novo ili rabljeno? Gledam po oglasima i ovdje čovjek za 6850 (toxic, ali i dalje puno) traži 900kn, na njuškalu 1000 za referentnu, a nova se kupi već za tu lovu.

Clockni taj C2D na kakvih 4-4.5GHZ i fino ces se naigrati, da se razumijemo, biti ce i dalje usko grlo samo ne mnogo izrazeno.Za HD6850 kakva god bila ne daj vise od 800HRK ako ima garanciju.

clock2much
15 godina

Evo ti jedna HD6870 za 750 KN !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Vegeta kaže...
Lovac kaže...

Clockni taj C2D na kakvih 4-4.5GHZ i fino ces se naigrati, da se razumijemo, biti ce i dalje usko grlo samo ne mnogo izrazeno.Za HD6850 kakva god bila ne daj vise od 800HRK ako ima garanciju.

Nije to malo puno za stock cooler? Da ga dignem na 3.6?

Haf932 kaže...

Evo ti jedna HD6870 za 750 KN !

Hvala, vidio sam to, ali nema garancije.

13 godina
protjeran

Na stocku ide bez problema na 4GHZ.Kupi si neki cooler za njega pa se igraj, jos ima zivota u tom procesor ako ga clocknes.

clock2much

1 0 hvala 0
15 godina

Od rabljenih si jos pogledaj Gigabyte GTX460 768MB WindForce 2X , full bundle , racun i garancija !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Probat ću ga sad malo roknut da vidim temperature. A za grafičku ću čekati još 2-3 tjedna ako netko na forumu stavi da prodaje, ako ne onda ću novu uzeti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Haf932 kaže...

Od rabljenih si jos pogledaj Gigabyte GTX460 768MB WindForce 2X , full bundle , racun i garancija !

Evo kontaktirao sam čovjeka koliko još gare ima. Bi li to bila dosta brza grafa za primjerice nadolazeći Cyberpunk (Witcher 2 engine)? Igram na 1920x1080.
Dva za redom, {#}

EDIT:  Prodana je :(

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.8.2012 14:52 (Lovac).
13 godina
protjeran

Da, ta kartica je sitno slabija od HD68507GTX460 1GB a za te novce odlicna, jos tiha i super clockabilna :)

clock2much

0 0 hvala 0
17 godina

Što mislite o GTX 560 SE? Kako stoji prema Gtx 460/HD6850? Cijena joj je kao i za HD6850.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Lovac kaže...

Što mislite o GTX 560 SE? Kako stoji prema Gtx 460/HD6850? Cijena joj je kao i za HD6850.

Snagom je tu negdje s HD 6850. Više je kao HD 7770.

Ako bi za GTX 560 vrijedila tvrdnja da je to ekstremno klokana GTX 460 1GB onda bi za GTX 560 SE vrijedila tvrdnaj da je to ekstremno klokana GTX 460 768MB s malo više grafičke memorije.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
17 godina
191x7 kaže...
Lovac kaže...

Ako bi za GTX 560 vrijedila tvrdnja da je to ekstremno klokana GTX 460 1GB onda bi za GTX 560 SE vrijedila tvrdnaj da je to ekstremno klokana GTX 460 768MB s malo više grafičke memorije.

...drugim riječima neisplativa pored 6850 koja isto košta. Ovaj budžet 800-1100 max mi je najgori za nači adekvatnog nasljednika HD4870.

15 godina

U tom cijenovnom rangu je jos najbolje ici na HD6850 !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina

Hvala svima, onda definitivno idem na HD6850, samo kad bi ju netko tu prodavao po razumnoj cijeni {#} Ako ne, idem po novu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Lovac kaže...

...drugim riječima neisplativa pored 6850 koja isto košta. Ovaj budžet 800-1100 max mi je najgori za nači adekvatnog nasljednika HD4870.

Gle, što se snage HD 4870 tiče - HD 5770 odnosno HD 6770 i HD 7750 su tu negdje s njom pri čemu HD 7750 troši i manje struje i malo je jača nego HD 5770/6770. I 5770/6770 manje troše i manje se griju i podržavaju DX11 za razliku od HD 4870, tak oda su u osnovi bolje. A ti ne trebaš puno razmišljati. Uzmeš HD 7770 pošto si već naviknuo na AMD/ATI. Kartica je skoro snagom kao HD 6850, no hladnija je, manje struje troši, podržava WDDM 1.2 (a time i DirectX 11.1) što HD 6850 ne podržava, koristi novi UVD koji je u stanju akcelerirati puno više video formata (uključujući i DivX) nego onaj na HD 6850, puno bolje skalira u Crossfireu (serija 7xxx naspram 6xxx) ako bi išao na CF jednog dana...

I još nešto, profitira od novih drivera puno više nego kartica iz serije 6xxx.

Edit: Ne slažem se da je bolje uzeti novu HD 6850 nego novu HD 7770.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.8.2012 16:11 (191x7).
14 godina
Lovac kaže...
191x7 kaže...
Lovac kaže...

Pa i nije. Imaš uvijek HD 6870 sa garom za takve novce. HD 6870 kad se clockne recimo 10-ak % je bukavalno duplo jača od HD 4870 ( ista je recimo kao HD 5870 ili bolja ).

15 godina

@Lovac

Evo kolega prodaje VTX 3D 6950 2GB DDR5 1000 kn !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Hmm, lijepo objašnjeno. Samo sad sam još više zbunjen. Navodno 7770 nije nešto pri full HD igranju. Vidim da i sam imaš takvu grafu, imaš li možda neke benchove. Kako ti radi Witcher 2? Meni šteka na low. Unaprijed hvala. Još ću onda malo razmisliti dok se sve ne slegne, ali ako je dovoljno brza an 1920x1080 mogao bih je ubosti tim više što ju ima portio, pa mogu pouzećem na ruke platiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
191x7 kaže...

Gle, što se snage HD 4870 tiče - HD 5770 odnosno HD 6770 i HD 7750 su tu negdje s njom pri čemu HD 7750 troši i manje struje i malo je jača nego HD 5770/6770. I 5770/6770 manje troše i manje se griju i podržavaju DX11 za razliku od HD 4870, tak oda su u osnovi bolje. A ti ne trebaš puno razmišljati. Uzmeš HD 7770 pošto si već naviknuo na AMD/ATI. Kartica je skoro snagom kao HD 6850, no hladnija je, manje struje troši, podržava WDDM 1.2 (a time i DirectX 11.1) što HD 6850 ne podržava, koristi novi UVD koji je u stanju akcelerirati puno više video formata (uključujući i DivX) nego onaj na HD 6850, puno bolje skalira u Crossfireu (serija 7xxx naspram 6xxx) ako bi išao na CF jednog dana...

I još nešto, profitira od novih drivera puno više nego kartica iz serije 6xxx.

Edit: Ne slažem se da je bolje uzeti novu HD 6850 nego novu HD 7770.

Razliku izmedu DX11 i DX11.1 neces vidjeti, WDDM 1.2 podrzava i HD6850.7XXX ne skalira nista bolje od 6XXX u CF-u jer je 6XXX vec skalirala 190%+, ostao je i dalje problem microsttuteringa, jedine prednosti su 20W manja potrosnja, nesto bolji OC potencijal i noviji UVD encoder, sve ostalo su netocni navodi.

clock2much
14 godina
Lovac kaže...

Hmm, lijepo objašnjeno. Samo sad sam još više zbunjen. Navodno 7770 nije nešto pri full HD igranju. Vidim da i sam imaš takvu grafu, imaš li možda neke benchove. Kako ti radi Witcher 2? Meni šteka na low. Unaprijed hvala. Još ću onda malo razmisliti dok se sve ne slegne, ali ako je dovoljno brza an 1920x1080 mogao bih je ubosti tim više što ju ima portio, pa mogu pouzećem na ruke platiti.

A i CPU ti nije baš za igre, bez obzira koliko ga clockaš.

14 godina

Ja imam staru grafu nvidia geforce2 mx/mx400 koja je na izdisaju molio bih ime stranice na kojoj bi mogao naći takvu grau za50-200kn

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pogledaj po oglasnicima ! Evo par komada !

Music As A Weapon !!
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.8.2012 16:54 (Haf932).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Vegeta kaže...

Razliku izmedu DX11 i DX11.1 neces vidjeti,

WDDM 1.2 podrzava i HD6850.

7XXX ne skalira nista bolje od 6XXX u CF-u jer je 6XXX vec skalirala 190%+,

...

? Odakle ti samo izvlačiš takve informacije koje tvrdiš? Misliš da npr "Target Independent Rasterization" neće biti primjetan (za npr Antialiasing)?

A Stereo 3D podrška unutar Direct3D API-ja za osobe koje koriste 3D prikaz/monitore i razvojne studije koji će lakše/bolje implementirati 3D prikaz u igre?

Puni WDDM1.2 uključuje i DirectX 11.1 mogućnosti. HD 6xxx serija nije DX11.1 tako da će nešto ipak faliti.

Prouči malo tematiku, počmi s npr linkovm http://www.anandtech.com/show/5630/indepth-with-the-windows-8-consumer-preview/14 pa tek onda pričaj.

Odakle ti da 6xxx serija skalira 190%+? Koliko je meni poznato ne skalira ni blizu toga. Puno bolje nego starije serije, no HD 7xxx serija skalira još bolje.

Još uvijek ima puno aplikacija u kojima ni nema porasta performansi...

13 godina
neaktivan

Gdje mi se najviše isplati kupiti MSI GTX 560 TI????

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Trenutno je najjeftinija ovdje , ovdje !

Music As A Weapon !!
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.8.2012 17:38 (Haf932).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
protjeran
191x7 kaže...

? Odakle ti samo izvlačiš takve informacije koje tvrdiš? Misliš da npr "Target Independent Rasterization" neće biti primjetan (za npr Antialiasing)?

A Stereo 3D podrška unutar Direct3D API-ja za osobe koje koriste 3D prikaz/monitore i razvojne studije koji će lakše/bolje implementirati 3D prikaz u igre?

Puni WDDM1.2 uključuje i DirectX 11.1 mogućnosti. HD 6xxx serija nije DX11.1 tako da će nešto ipak faliti.

Prouči malo tematiku, počmi s npr linkovm http://www.anandtech.com/show/5630/indepth-with-the-windows-8-consumer-preview/14 pa tek onda pričaj.

Odakle ti da 6xxx serija skalira 190%+? Koliko je meni poznato ne skalira ni blizu toga. Puno bolje nego starije serije, no HD 7xxx serija skalira još bolje.

Još uvijek ima puno aplikacija u kojima ni nema porasta performansi...

HD68XX i opcenito skaliranje 6XXX serije, procitaj prvi ulomak u tekstu do kraja i pogledaj review, ne pricati napamet i pricati gluposti.

HD6XXX serija takoder podrzava 3D kao i 7XXX, sa odgovarajucim equipmentom naravno, rekao sam ti da je 7770 ima nesto veci OC potencijal te manje trosi, nista drugo.DX11.1 feature neces opaziti.

clock2much
17 godina
Vegeta kaže...

HD68XX i opcenito skaliranje 6XXX serije, procitaj prvi ulomak u tekstu do kraja i pogledaj review, ne pricati napamet i pricati gluposti.

HD6XXX serija takoder podrzava 3D kao i 7XXX, sa odgovarajucim equipmentom naravno, rekao sam ti da je 7770 ima nesto veci OC potencijal te manje trosi, nista drugo.DX11.1 feature neces opaziti.

Opet se nisi informirao a ideš pričati. Nisi se ni potrudio pročitati sa linka koji sam ti dao, a kamo li nešto više.

Podržava 3D da, no ne podržava 3D putem D3D-a implementiran u igru već moraš koristiti bilo koji 3D monitor ili TV + dodatni softver i na AMD-u je to muka podesit.

Implementacijom Stereo 3D-a unutar D3D API-ja dobija se to da će 3D prikaz biti implementiran u samu igru neovisno o nestandardnom i ostalom dodatnom softveru.

Teoretski za osnovni stereoskopski 3D u igrama koje ga imaju implementirano putem D3D-a nećeš trebati nikakav dodatni softver za 3D kao midleware, trebat ćeš samo tu igru što podržava 3D i 3D monitor.

To je ona razlika koju navodim kao "Stereo 3D podrška u samom D3D API-ju".

I ne slažem se da DX11.1 fičere nećeš opaziti. Zato sam ti i spomenuo Stereo 3D u Direct3D-u i "Rasterizaciju neovisnu o cilju". Jesi li uopće potražio što to jeste i na što ima učinak?

A što je s ostalim "dodatcima" koje DX11.1 a dx11 nema?

Temeljiš li svoje raspravljanje o skaliranju HD 6xxx serije na temelju čitanja na jednoj stranici, na temelju više izvora ili na temelju vlastitog iskustva?

Ja sam imao priliku benchmati i zabavljati se na PC-u s i5 2500k + 8GB DDR3 + 2x HD 6790. Korištenje druge grafe nikad nije išlo ni blizu 80% a kamo li više i niti u jednom slučaju nije bilo 190% performansi jedne kartice.

Samo mi nemoj reći da je i5 2500k na 4,1 GHz bottleneck...

No dobro ajd, skaliranje HD 7xxx serije u CF-u nisam probao pa ne mogu tvrditi iz iskustva. No svi tvrde da je najbolje do sada.

13 godina
protjeran
Lovac kaže...

Evo ja cu ti reci nesto iz iskustva!!!

ja sam imao E7500 na 3.8ghz jedno vrijeme u paru sa GTX550ti, ulgavnom katastrofa, na bf3 mp mos zaboravit, kao i na nfs the run, sa dual core procesorom starije generacije (i3 ce tjerat bez broblema), ali ako nemislis promijenit procesor nemoj kupovat takvu karticu, idealno bi bilo 6670 ako nemislis mijenjat proc, ako si siguran da neces.

ugl grafa mi se koristila 50% u bf3, u bc2 isto tako, max ili low detalji uvijek isti fps. ugl mozes se pozdravit sa novim igrama, jedino ako ti se svida 30fps prosjek suz low detalje sa karticom koja maxa na 50+

eto to ti iz ISKUSTVA govorim

LooooooL
13 godina
protjeran
191x7 kaže...

Opet se nisi informirao a ideš pričati. Nisi se ni potrudio pročitati sa linka koji sam ti dao, a kamo li nešto više.

Podržava 3D da, no ne podržava 3D putem D3D-a implementiran u igru već moraš koristiti bilo koji 3D monitor ili TV + dodatni softver i na AMD-u je to muka podesit.

Implementacijom Stereo 3D-a unutar D3D API-ja dobija se to da će 3D prikaz biti implementiran u samu igru neovisno o nestandardnom i ostalom dodatnom softveru.

Teoretski za osnovni stereoskopski 3D u igrama koje ga imaju implementirano putem D3D-a nećeš trebati nikakav dodatni softver za 3D kao midleware, trebat ćeš samo tu igru što podržava 3D i 3D monitor.

To je ona razlika koju navodim kao "Stereo 3D podrška u samom D3D API-ju".

I ne slažem se da DX11.1 fičere nećeš opaziti. Zato sam ti i spomenuo Stereo 3D u Direct3D-u i "Rasterizaciju neovisnu o cilju". Jesi li uopće potražio što to jeste i na što ima učinak?

A što je s ostalim "dodatcima" koje DX11.1 a dx11 nema?

Temeljiš li svoje raspravljanje o skaliranju HD 6xxx serije na temelju čitanja na jednoj stranici, na temelju više izvora ili na temelju vlastitog iskustva?

Ja sam imao priliku benchmati i zabavljati se na PC-u s i5 2500k + 8GB DDR3 + 2x HD 6790. Korištenje druge grafe nikad nije išlo ni blizu 80% a kamo li više i niti u jednom slučaju nije bilo 190% performansi jedne kartice.

Samo mi nemoj reći da je i5 2500k na 4,1 GHz bottleneck...

No dobro ajd, skaliranje HD 7xxx serije u CF-u nisam probao pa ne mogu tvrditi iz iskustva. No svi tvrde da je najbolje do sada.

I ova serija ce morati koristiti AMD-ov dodatni softwer za 3D.

Procitaj komentare na ovo.

Imao sam priliku namjestiti CF6850 putem Micromanova vodica i usage druge kartice je u vecini igara bio 90% i vise sa Phenomom II X6, kamoli nebi bio sa 2500K, ocito nisi podesio sve kako bog zapovijeda.Uostalom pogledaj CF rezultate na forumu, sa CF6870 i CF6850 u benchmarcima pa vidi koliko je skaliranje.

clock2much
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice