- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa za ove grafičke jedino 3 posla odjednom da prosječan Hrvat radi bi si mogao kupiti od jedne plaće.
Gastrabajtere ne uzimam kao primjer, jer ne dijele našu muku
Eto sAm si sebi dao odgovor. Znaci kupiti nesto prikladno prosjecnoj Hr placi ili raditi 3 posla.
Nismo ni mi djelili muku gastarbeitera kad su stisli zube i odlucili ne biti Hr prosjek
Neka si ti našao najbolje riješenje, zbog takvog razmišljanja nam i je kako je.
Ne daj Bože da netko kaže javno kako nije u redu raditi za plaće koje radimo ili recimo da su grafičke jednostavno preskupe za naš standard (da ne uspoređujem još cijene vani i kod nas, te razlike istih)...po tvom mišlljenju je adekvatno riješenje da radiš tri posla ili si jednostavno ništa ne priuštiš, svaka čast na stavu, nek si mi objasnio život
Uostalom ja nisam ni kupio grafu od 10 000 kn, nego imam ono što imam, a isto tako smijem komentirati kako je skupo, a ako ti misliš da trebaju cijene takve biti samo kupuj i to je to.
Nisam ništa loše mislio po pitanju gastrabajtera, jer mi je prije svega pola ekipe vani, ali ima pojedinaca koji primaju Njemačke plaće i kenjaju kako nisu grafe skupe, pa čisto da njih isključimo kao relevantan faktor kada pričamo o cijenama istih, jer pričam o domaćem tržištu.
A uostalom što si htio postići s tim komentarom? Dokazati da smo svi mi neradnici kojima je puno dati 1000-2000 eura za grafičku jer radimo za neki prosjek RH ili što? Nisi mi baš jasan.
Neka si ti našao najbolje riješenje, zbog takvog razmišljanja nam i je kako je.
Ne daj Bože da netko kaže javno kako nije u redu raditi za plaće koje radimo ili recimo da su grafičke jednostavno preskupe za naš standard (da ne uspoređujem još cijene vani i kod nas, te razlike istih)...po tvom mišlljenju je adekvatno riješenje da radiš tri posla ili si jednostavno ništa ne priuštiš, svaka čast na stavu, nek si mi objasnio život
Uostalom ja nisam ni kupio grafu od 10 000 kn, nego imam ono što imam, a isto tako smijem komentirati kako je skupo, a ako ti misliš da trebaju cijene takve biti samo kupuj i to je to.
Nisam ništa loše mislio po pitanju gastrabajtera, jer mi je prije svega pola ekipe vani, ali ima pojedinaca koji primaju Njemačke plaće i kenjaju kako nisu grafe skupe, pa čisto da njih isključimo kao relevantan faktor kada pričamo o cijenama istih, jer pričam o domaćem tržištu.
A uostalom što si htio postići s tim komentarom? Dokazati da smo svi mi neradnici kojima je puno dati 1000-2000 eura za grafičku jer radimo za neki prosjek RH ili što? Nisi mi baš jasan.
Pa opet si sam sebi dao odgovor, place su male i nove graficke u preskupe za Hr standard, ne samo za Hr. Procitaj raspravu od pocetka i prestani prerazmišljati, nisam mislio ništa loše.
Pa ti si se referirao na moj post po pitanju trgovaca i kme, kme...stranica, dvije ispred, pa škicni što si napisao da se podsjetiš
Haha zanimljiv si ti lik, prckaš malo pomalo, ali sigurno, no neka ti tvoje veselje,živio.
Radim i ja, i što manje radim više se igram. Ne znam kak ti uspiješ puni raditi i puno se igrati, svaka čast.
sam si sebi odgovorio, manje radi, više igraj
Popit pivo i mir 👌

Sirotinjo i bogu si teška.
Sirotinjo i bogu si teška.
Još da ima veze sa stvarnom sirotinjom na niskom nivou egzitencije i premise da su samo sposobni "žicati" čime postaju "dosadni" bi se još i nasmijao, s obzirom da oni ne bi imali nikakvog smisla u temi o preskupoj tehnologiji za većinom hobiste...
Tu je više situacija kao ona mema sa Meatloafom gdje ne želi da ga prče odpozadi. Nije da ekipa pizdi zbog 200-300€ k'o neka sirotinja, čak ni duplo, već trostruko i više... Fenomenalno da to treba toliko objašnjavati kao da smo u vrtiću.
^Drito to.
Nije uopće stvar u novcu, nego u principu. Ja sam se prvi spreman odreći nekih stvari za hobi koji me turbo opušta, ali ovo je prešlo sve granice. Doslovno reketarenje da vide dokle ide.
Kod eNDivije nikad nije bilo dobro kupovati flagove (Titane, xx90 osim ako ti je dida Dane iz Ine), jerbo ubrzo dođe nova generacija i prepolovi cijenu prijašnjoj. Što manje uložiš, manje ćeš spušit. Ajte skontajte sad vlasnike 3090ti koja je prije 6mj koštala ko 4090 .
Doslovni fuck you consumerima. I tako svake godine. Vjerujem u 4080ti ili neko skoro korigiranje cijena uskoro, a isto tako bude 4090ti koji će biti još jedan fuck you za vlasnike 4090.
Opet u drugu ruku svatko ima pravo raditi sa svojim novcem što želi. 4090 je stvarno brutalna kartica i tko god ju je uzeo malo mu zavidim, ali glas razuma je još preglasan da bi ju piknuo.
Čini se da pojedinci nikako da shvate poantu rasprave...ali bitno da nas prezentiraju kao "klošare" koji nemaju za kiflu jer njima nije puno izvaliti 2000 ojra za grafičku.
Ponavljam, umjesto što čitaju naše kritike oni koji su kupili novu seriju bolje da kače ovdje mini recenzije i testove, da vidimo u praksi kako to radi, pa se možda netko i odluči odriješiti kesu ako napredak u performansama opravdava toliku cijenu
Ima li netko iskustva sa kupovanjem grafične u USA (fizično i ne po internetu) pa "šverc" do nas. Jer sredinom godine idem tamo i sa povratom poreza da se dosta uštedit, ali neznam kako ide kad dođeš kod nas. Jer ako prijavim na granici onda nisam ništa dobio, a sada neznam koliko kopaju po kuferima kad se vračaš od tamo? Da je laptop ili tablet, slušalice ili išta slično uvjek možeš reć da je to tvoje od prije, ali kako smuljat grafičnu na granici?
Ikakva iskustva?
Ima li netko iskustva sa kupovanjem grafične u USA (fizično i ne po internetu) pa "šverc" do nas. Jer sredinom godine idem tamo i sa povratom poreza da se dosta uštedit, ali neznam kako ide kad dođeš kod nas. Jer ako prijavim na granici onda nisam ništa dobio, a sada neznam koliko kopaju po kuferima kad se vračaš od tamo? Da je laptop ili tablet, slušalice ili išta slično uvjek možeš reć da je to tvoje od prije, ali kako smuljat grafičnu na granici?
Ikakva iskustva?
Sa grafom teže da će proći.
Ako gore tražiš povrat poreza, tu bi isti i carinu trebao platiti.
Laptop je OK, kažeš "moj je, nosio sam ga sa sobom" , iako bi i to na izlazu iz zemlje formalno trebao prijaviti da ti se na ulazu može priznat (al se nitko ne zeza sa naplatom, pa je ugl svejedno) , ali za grafičku ćeš šta reći? Nosio sam sa sobom, koristio vani, i sada vraćam?
Ako ti ju nađu, računaj PDV, carinu i sve troškove carinjenja da ćeš platiti.
To uglavnom donose ljudi koji imaju green card ili nešto, pa kao nose doma i vratiti će tamo kad budu išli, a nikada ne vrate. Tebi može proći, dakako, ali vjerojatno neće.
Ikakva iskustva?
Sa grafom teže da će proći.
Ako gore tražiš povrat poreza, tu bi isti i carinu trebao platiti.
Laptop je OK, kažeš "moj je, nosio sam ga sa sobom" , iako bi i to na izlazu iz zemlje formalno trebao prijaviti da ti se na ulazu može priznat (al se nitko ne zeza sa naplatom, pa je ugl svejedno) , ali za grafičku ćeš šta reći? Nosio sam sa sobom, koristio vani, i sada vraćam?
Ako ti ju nađu, računaj PDV, carinu i sve troškove carinjenja da ćeš platiti.
To uglavnom donose ljudi koji imaju green card ili nešto, pa kao nose doma i vratiti će tamo kad budu išli, a nikada ne vrate. Tebi može proći, dakako, ali vjerojatno neće.
ma točno toga me strah, da je jeftino gore kupim pa me oderu sa svim našim davanjima i onda mi dođe skuplje i plus to da nema garancije...
Zaboravi r1 i povrat poreza, ti bi platio u USA porez a carinu nebi platio, takav artikl u eu ne postoji i kao takav bez placenog poreza nemas sta trazit od nasih. Čista logika.

Uzeo sam 4070ti iako cijeli svijet sipa drvlje i kamenje po njoj.
Upgrade je sa 1080, tako da sam vagao hoću li 3080 ili 4070ti, i eto....poželite sreću da bude sve ok, bit će uparena sa ryzen 5 3600 pa ćemo vidjet jel bottleneck prevelik
RTX 4070 and 4060Ti Leaks!
daj malo detalja i koju slikicu
koji model, koliko para...
ja sam bio u istoj dilemi prije mjesec dana, čekat 4070ti ili uzet 3080
na kraju mi uletila tri mjeseca stara rtx 3080 12gb za 6k kuna i to msi gaming z model, jedan od boljih, tako da se nisam puno mislio jer je 4070ti možda mrvu jača, rama ima isto, a cijene sam vidio da će biti previsoke u startu, tako da nisam puno razmišljao
Uh kako će to padat, tek izašla i odmah popusti ehehehe:
jebeš takve popuste, a moglo bi se dogoditi da na tome i ostane, bar neko vrijeme
naime, nevidija najviše love zaradi od grafa serije x060, a ako ove 4070ti, 4080 i 4090 ostanu na višim cijenama, onda mogu pravdati i višu cijenu 4060
što hoću reći, nevidija može financijski izdržat slabu prodaju te gornje serije, da bi dočekala prodaju nižih serija po skupljim cijenama
masa ljudi će čekati 4060 i običnu 4070, a ako ih zeleni pozicioniraju na cca 200-300 usd ispod ovih, većina će reći - ok, ove su povoljne
ako odmah krenu u drastično spuštanje 4070ti, kako će onda ponuditi 4060 za 500-600usd - a to im je vrlo vjerojatno ciljana cijena za grafe koje će prodavati u daleko većem broju od ovih high end
tako da mislim da za 4070ti nećemo bar do izlaska 4060 i još nešto kasnije vidjeti značajnija sniženja
eventualno ako i 4060 odmah u startu bude fail u prodaji, tek onda možemo očekivati značajnija sniženja cijele 4000 serije
Upgrade je sa 1080, tako da sam vagao hoću li 3080 ili 4070ti, i eto....poželite sreću da bude sve ok, bit će uparena sa ryzen 5 3600 pa ćemo vidjet jel bottleneck prevelik
Koji model i koliko para?
Ja gledam da kroz mjesec-dva uzmem Asus Tuf model.
Nadam se da necu morati mijenjati PSU.
Gigabyte Gaming OC.
8700kn.
I uzimam 5800x3d kao upgrade za ryzen 5 3600
Gigabyte Gaming OC.
8700kn.
I uzimam 5800x3d kao upgrade za ryzen 5 3600
Neces se pokajati.
Sasvim solidna nadogradnja , jos taj proc i miran si par godina u 2k gameingu
Neces se pokajati.
daj mi reci, jel se vidi razlika u odnosu na stariji proc (i koji si imao ranije)
baš me zanima ima li koristi od tako jakog proca na tu grafu, ako se nejde na nekakve bijesne fps-ove u nekim mp igrama
zasad nisam puno isprobavao, zapeo sam danima na dying light 2, ali ono što jesam, čini se kao da ovaj moj 11400 bez problema gura sve igre na 1440p 144hz
svugdje gdje sam provjeravao proc nije na 100%, a grafa uredno ide na max, u dying light je grafa koja nemere izgurat puno više od 100fps sa sve ma max i dlss quality
Neces se pokajati.
daj mi reci, jel se vidi razlika u odnosu na stariji proc (i koji si imao ranije)
baš me zanima ima li koristi od tako jakog proca na tu grafu, ako se nejde na nekakve bijesne fps-ove u nekim mp igrama
zasad nisam puno isprobavao, zapeo sam danima na dying light 2, ali ono što jesam, čini se kao da ovaj moj 11400 bez problema gura sve igre na 1440p 144hz
svugdje gdje sam provjeravao proc nije na 100%, a grafa uredno ide na max, u dying light je grafa koja nemere izgurat puno više od 100fps sa sve ma max i dlss quality
Vjerujem da je dobio ogroman boost. Znaš i sam kako jači gpu traži šta jači proc.
Vjerujem da je dobio ogroman boost. Znaš i sam kako jači gpu traži šta jači proc.
ali s kojeg procesora je taj ogromni boost
i jači gpu traži jači proc, to jest, ali do koje mjere jači
njegov 5800x3d je daleko jači od mojeg 11400, samo što u igrama koje ja igram ne bi dobio ništa, jer moj proc ionako na 2k tjera tu grafu na maksimum i nije nikakav bn
primjerice, prastari i5 4590 je bio bn za gtx 1070 u rijetkim situacijama, najviše u ac oddyssey kad bi došao u grad gdje ima puno npc-a, u ostalim dijelovima igre nije bilo bn
sa upgrejdom na 11400 i taj bn je nestao, a upgrejdom na 3080 još nisam naišao na situaciju da je 11400 bn kao što je 4590 bio za 1070
doduše isprobao sam samo ac valhallu na kratko, rdr2, witchera i horizon zero down, te dying lights koji sad gejmam - u tim igrama je grafa na 100%, proc na najviše 70-75% zauzeća
njegov 5800x3d je daleko jači od mojeg 11400, samo što u igrama koje ja igram ne bi dobio ništa, jer moj proc ionako na 2k tjera tu grafu na maksimum i nije nikakav bn
on nije na 2k rezoluciji nego 1440p
Nope, to je 2K, ali 2K QHD ako ćemo biti sitničavi, ali to nitko ne zove tako.
2K displays are those whose width falls in the 2,000-pixel range. More often than not, you'll find 2K monitors with a display resolution of 2560x1440, that's why it's often shortened to 1440p. However, this resolution is officially considered Quad HD (QHD). As such, many monitors claim their resolution as 2K QHD.
Nope, to je 2K, ali 2K QHD ako ćemo biti sitničavi, ali to nitko ne zove tako.
2K displays are those whose width falls in the 2,000-pixel range. More often than not, you'll find 2K monitors with a display resolution of 2560x1440, that's why it's often shortened to 1440p. However, this resolution is officially considered Quad HD (QHD). As such, many monitors claim their resolution as 2K QHD.
Moja greška da. Ne vidim zašto ne bi dobio boost na 2K.