Preciznije bi bilo reći 2.5K za QHD. FHD je 2K. Tj. bliže je nego QHD rezoluciji. 1920 Vs. 2560. Slično kako svi kažu za 3840*2160 da je 4K tj. UHD. A u biti postoji i 4096*2160.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
on nije na 2k rezoluciji nego 1440p
ajmo ne picajzlat, koliko god te moj nick mamio na to
poanta je da do određene granice i za određene potrebe ima smisla uzimat jači proc, ispod toga nema
ja osobno, sa 11400 i 3080 na 1440p ili 2k (kako god hoćeš) ne bi dobio ama baš ništa, jer cpu bn u mojoj kombinaciji ne postoji
da gejmam mp igre gdje su zahtjevi za cpu snagom veći i gledaju se možda i viši fps-ovi od 144 koliko hz ima moj monitor, možda bi i imao neki bn
ovako, za sp igre na 1440p, još nisam vidio da mi je cpu ograničenje, pa makoliko bio slabiji od 5800x3d
zato i pitam s kojeg je proca nadogradio i kakve su razlike, čisto da kolega kaže iz vlastitog iskustva, ne da se prepucavam
Ne trebaš ga pitat gledaj
što da gledam? kolega nije niti rekao s kojeg je proca upgrejdao na 5800x3d što sam ga pitao
a koliko vidim i taj graf potvrđuje ono što govorim - razlika je nebitna na 1440p, ionako razina mojeg proca ili 5600 drže preko 100fps
još kad uzmeš u obzir da stevo mjeri na med/high postavkama, a ja igram sve na max, razlika je još i manja
Bitan je min fps tj. stabilnost i tu je razlika do 20% između 5600/5800. Ako je tebi 20% zanemarivo onda mi prodaj tu svoju grafu za 20% manje nego si je kupio.
Uzeo sam 4070ti iako cijeli svijet sipa drvlje i kamenje po njoj.
Upgrade je sa 1080, tako da sam vagao hoću li 3080 ili 4070ti, i eto....poželite sreću da bude sve ok, bit će uparena sa ryzen 5 3600 pa ćemo vidjet jel bottleneck prevelik
Koji model i koliko para?
Ja gledam da kroz mjesec-dva uzmem Asus Tuf model.
Nadam se da necu morati mijenjati PSU.
Gigabyte Gaming OC.
8700kn.
I uzimam 5800x3d kao upgrade za ryzen 5 3600
Velik upgrade IMO za graficku u rangu 3090 je to realno potreba.

Bitan je min fps tj. stabilnost i tu je razlika do 20% između 5600/5800. Ako je tebi 20% zanemarivo onda mi prodaj tu svoju grafu za 20% manje nego si je kupio.
do koje razine je bitan u sp igrama?
pogledaj i sam taj graf - minimalni fps je preko 100 i sa 3600 na 1440p, moj proc je dosta jači od 3600 baš u tom minimalnom fps-u
upravo se to i događa kod mene, dying light radi na preko 100fps, grafa nemere više od toga, a minimalni fps ionako nejde ispod toga - dakle proc nije problem
jel bi sa 5800x3d imao najmanje 105fps u toj situaciji sasvim je nebitno, jer i ovih 100 je sasvim dovoljno
ono što ti hoću reći - procesor je postao nebitan za sp igre na 1440p i 4k čim se makneš sa nekih starijih procesora
svi noviji i5 i r5 su sasvim dovoljni za casual gejmanje, jedino ako netko ganja bf sa 128 igrača, tu ne znam kakva je situacija jer to i neigram
do koje razine je bitan u sp igrama?
pogledaj i sam taj graf - minimalni fps je preko 100 i sa 3600 na 1440p, moj proc je dosta jači od 3600 baš u tom minimalnom fps-u
upravo se to i događa kod mene, dying light radi na preko 100fps, grafa nemere više od toga, a minimalni fps ionako nejde ispod toga - dakle proc nije problem
jel bi sa 5800x3d imao najmanje 105fps u toj situaciji sasvim je nebitno, jer i ovih 100 je sasvim dovoljno
ono što ti hoću reći - procesor je postao nebitan za sp igre na 1440p i 4k čim se makneš sa nekih starijih procesora
svi noviji i5 i r5 su sasvim dovoljni za casual gejmanje, jedino ako netko ganja bf sa 128 igrača, tu ne znam kakva je situacija jer to i neigram
Ultimate gameru je svaki fps bitan. Bitan je ako je padalo na 120 fps-a i sad ne ide ispod 144 tj RR-a. Moje super oko vidi svaki fps dok ti si oduzet ništa ne vidiš
Ultimate gameru je svaki fps bitan. Bitan je ako je padalo na 120 fps-a i sad ne ide ispod 144 tj RR-a. Moje super oko vidi svaki fps dok ti si oduzet ništa ne vidiš
a što čekaš onda s tim 5600, sa 5800x3d za siću te čeka pokoji fps više i olakšanje za tvoje super oko
a što čekaš onda s tim 5600, sa 5800x3d za siću te čeka pokoji fps više i olakšanje za tvoje super oko
Kaj nije reko da radi upgrade sa r5 3600 ?
Pogledaj Spiderman igru. Sp igra koja zna iskoristit procesor kak spada i to je primjer kak bi igre trebale radit
https://www.techspot.com/article/2520-spiderman-cpu-benchmark/
Hrpa scenarija je ovdje i u svakom scenariju dobiva osjetno veci fps sa 5800x3D naprama vec starog r5 3600
Ne kuzim kaj te to muci. Kupio si taj i5 i sad tu maltretiras druge s tim jer ocito su svi drugi glupi koji nisu napravili isto kao i ti
Več razmišljam o tome jer mi oko trza izgleda da je do toga, zna se dogodit u največim gužvama bf2042 imam pad na 110fps-a.
Kaj nije reko da radi upgrade sa r5 3600 ?
Pogledaj Spiderman igru. Sp igra koja zna iskoristit procesor kak spada i to je primjer kak bi igre trebale radit
https://www.techspot.com/article/2520-spiderman-cpu-benchmark/
Hrpa scenarija je ovdje i u svakom scenariju dobiva osjetno veci fps sa 5800x3D naprama vec starog r5 3600
Ne kuzim kaj te to muci. Kupio si taj i5 i sad tu maltretiras druge s tim jer ocito su svi drugi glupi koji nisu napravili isto kao i ti
gdje je to rekao? negdje ranije?
ja sam pitao kolegu infeqt0r koji je rekao kolegi thomasu da se neće pokajati za 5800x3d
thomas je rekao da ide na 580x3d sa 3600, infeqt0r nije rekao ništa, zato sam ga i pitao da mi netko iz vlastitog iskustva kaže
jbga, spidermana nisam igrao, ali i tu ja ne vidim neki problem, minimum sa mojim procom je oko 100fps, za moj 144hz monitor u sp igri sasvim nebitno jel 30fps viši
a i pitanje je kako su testirali taj 11400, stevica voli isključiti stvarčice koje daju prednost intelu poput power limita koji dosta znače u cpu zahtjevnim igrama, a i igre testira u postavkama koje mu kako kad pašu, neke u medium, neke u high i tako
zato njemu često budu 'pomalo' drukčiji rezultati od gamers nexusa i drugih recenzenata
čak i da je to potpuno točno, opet ne vidim problem, za sp igre minimalni 100fps je više nego dovoljan
ma dovoljan je i 60, samo što je očito nekima nedovoljno i 100fps sad kad izlaze monitori od 500hz
Ma oba ste vi u pravu. Istina je da se jedna RTX 3080 ne može full iskoristiti s i5 11400. Ali je isto tako istina da se može igrati odlično i uživati u gejmanju ako nemaš full fps, teoretski moguć za tu grafu. Ako imaš fps u skladu s monitorom i ako nema "trzanja", onda je sve 5. Tako da, rasprava je suvišna jer je sve jasno
. Samo se onda postavlja pitanje što si dao toliko novaca za grafu ako nemaš CPU koji može pratiti taj nivo performansi, ali sad smo rekli da to realno nije nužno za uživanje u igranju.
ma dovoljan je i 60, samo što je očito nekima nedovoljno i 100fps sad kad izlaze monitori od 500hz
Rugaj se rugaj ali kolega je samo sa tim upgradeom dobio do 35% tj koliko je prije imao average sad mu je to min fps. Da vidimo tebe koliko možeš izvuči sa tom najgorom intel gen.
Fak to si napisa kao kad ljepe popuste na izlog u trgovinama "DO 70%" a ono 6 pari čarapa sa 70% ostalo 10%.
Da, neke će igre profitirat ali kako je i sam napisao sve preko 100 fps je rijetkima bitno (meni je sve preko 60 amen) tako da je totalno svejedno jel imaš 250fps ili 120 ako monitor ne podržava preko 120 ili čak 60, a takvih je još uvijek velika većina.
Ja osobno bi radije promjenio cjelu platofrmu na nešto aktualnije pa onda dodao bolju grafičnu, ali to sam ja...
Nije još stigla ni grafa ni proc.
Kažu da prvi batch 4070ti ide prema Rvackoj, bit će tu početkom sljedećeg tjedna. Budem napravio kratki benchmark sa 3600 i onda ću staviti unutra 5800x3d pa ćemo vidjet razliku.
Ja tražim samo stabilnih 144 na 1440p, ne treba mi više, primarno u MS Flight Simu i Assetto Corsa Competizione
Ma oba ste vi u pravu. Istina je da se jedna RTX 3080 ne može full iskoristiti s i5 11400. Ali je isto tako istina da se može igrati odlično i uživati u gejmanju ako nemaš full fps, teoretski moguć za tu grafu. Ako imaš fps u skladu s monitorom i ako nema "trzanja", onda je sve 5. Tako da, rasprava je suvišna jer je sve jasno
. Samo se onda postavlja pitanje što si dao toliko novaca za grafu ako nemaš CPU koji može pratiti taj nivo performansi, ali sad smo rekli da to realno nije nužno za uživanje u igranju.
sorry, ali kako si to zaključio iz mojeg upisa?
dakle nešto potpuno suprotno od onoga što pišem?
ja napišem da u niti jednoj igri ta 3080 nije bn za max postavke 1440p, ti me pitaš što sam uzimao grafu ako je procesor nemere iskoristiti
tko je tu lud kolega?
evo, išao sam pogledati kakve rezultate ostvaruje moja grafa sa 5950x, koji je kudikamo jači od mojeg proca
dying light koji trenutno najviše igram na 1440p ide na 106fps average, minimum 92 na v.high postavkama
kod mene na ultra postavkama sa dlss quality igra ide na 100+ fps, otprilike isto kao kod waltona - link, ako uračunaš moj dlss quality i ray tracing, dođeš skoro na isto
nema nikakvih padova ispod 90fps, trzanja i slično, proc je na 70-75% iskorištenosti, grafa zakucana na 100%
gdje točno tu moj procesor nije dovoljan za tu grafu?
ja ne znam kako si ti toliko dugo na forumu, a da ne znaš kako izgleda kad je procesor bn? ili namjerno trolaš
@picajzla - upgrade sa R5 3600/rtx 2080, tako da ti ne mogu reci koliko tacno 3080 profitira od X3D, ali svakako da profitira u odnosu na 3600, upravo zbog stabilnosti min i avg fps-a koji su kljucni faktor za fluidan gameplay, pojede sve sto bacis pred njega.
@picajzla - upgrade sa R5 3600/rtx 2080, tako da ti ne mogu reci koliko tacno 3080 profitira od X3D, ali svakako da profitira u odnosu na 3600, upravo zbog stabilnosti min i avg fps-a koji su kljucni faktor za fluidan gameplay, pojede sve sto bacis pred njega.
pa gle, ja sa svojim 11400 nemam nikakvih problema sa stabilnosti igara, minimalni fps nikad ne pada drastično
a igre kakve ja igram na 1440p ionako ta 3080 12gb nemere izgurat na maksimalnom fps-u koji odgovara resfresh rateu mog monitora
dakle, cyberpunk ide na 90fps, rdr2 ide na 70fps, far cry 6 na 100fps, dying light na 100fps itd.
u svim tim igrama glavni bn je grafa, proc to gura bez problema
donedavno sam imao gtx 1070 i 1080p 60hz monitor, igre ograničavao na 58fps
sad igram na 1440p na cca 100fps sa 3080, na maks postavkama i situacija je gore opisana - grafa nemere više od 100fps u prosjeku, a više od toga meni ne treba
i ne, nema nikakvih nestabilnosti i drastično niskih 1% lows
dakle sa 5800x3d ja ne bi dobio apsolutno ništa, ne kažem da ti nisi dobio, ali ne zaboravi da je 3600 dosta slabiji od 11400, pogotovo s otpuštenim power limitima kako je kod mene
da ti pokažem primjer, dolje imaš slikice
1. s toms hardware pa vidi koliko je jači 11400 bez power limita i dobrim hladnjakom, kao što je od mene
2. s gamers nexusa da vidiš razliku koja može biti u minimalnom fps-u, a još stevo drži proc na stock jer ne voli isključivanje power limita
3. da vidiš koliko je jači 11400 kad ga otključaš
upravo zbog ovoga svega moj 11400 bez problema drži 3080 12gb na cca 100fps u igrama, kako ja igram, bez bn, bez velikih oscilacija i padova fps-a
sa tvojim 5800x3d ja bi dobio ništa ili vrlo malu razliku
Da developeri znaju/oce optimizirati svoje igre 3080 bi trebala jesti sve na 4k do 90 fpsa...Ali ovako valjda win win za obje strane sto izmuzu nas potrosace.
Morate shavatit koji je zapravo masterplan Nvidije.
Cilj je prebacit gamere na cloud gaming, gdje neće dobiti apsolutno nikakav hardver a plaćati će isto ili više nego prije kad su kupili vlastiti hardver.
Evo, vidimo Nvidia je danas najavila i 4080 tier u Geforce Now i koliko god prije godinu dana se činilo skupo platiti 200€ za ne dobiti fizički ništa,
danas se najednom čini "isplativo". Znači, postepenim i umjetnim pumpanjem cijena uspjeli su promjeniti imidž cloud gaminga iz skupo i nesiplativo u jeftino i povoljno bez da su promijenili ijednu znamenku u samoj pretplati.
Naravno sve to uz blagoslov AMD koji se čini lagano izgubljen i zapravo jedini to može spriječiti,
ali AMD je odlučio pratiti nvidijin pricing ne shavaćajući da oni sami nemaju cloud gaming i backup opciju osim prodaje fizičkog harvera,
te da zapravo upadaju u igru Nvidie koja služi potpunom iskorijenjivanju fizičkih grafičkih kartica (u gaming svrhe).
I koliko god trenutno povećane cijena hardvera može zvučati AMD-u win win igra, AMD zapravo igra protiv sebe bez da to uopće shvaćaju.
Intel je još mlad u toj priči i nezz koliko bi mogao imati utjecaja na sve to.
Znači za nekih, po mojoj pretpostavki 5-7 godina, na tržištu će biti samo high end tier i to isključivo za content creatore svi ostali će biti muženi na mjesečnoj bazi. Znači ovo je Nvidijin ideal scenarij.
Naravno ovo se može promijeniti ukoliko AMD počne shvaćati u kojoj igri se nalazi i adekvatno reagirati vraćanjem fizičkog harvera gamerima,
gdje AMD može ispasti svojevrsni heroj, "firme koja igra za malog čovjeka", ali za to treba imati proizvod i cijenu.
Gledajući ovu novu generaciju, proizvod ajmo reći imaju, cijenu baš i ne.
Kolega je totalno u pravu . Vec je pocelo naveliko promoviranje Geforce Now. Dokaz.
@picajzla0707 - ne trolam te, pa ja te branim! Kažem, da i5 11400 (pustio ne pustio sve power limite koje god hoćeš) ne može iskoristiti puni potencijal jedne RTX 3080 u svim igrama je svima jasno. No, to ne znači da ćeš ti imati ikakvih poteškoća ili dropova u igrama koje igraš, kao što i nemaš. Ha da, tako da, samo ti rokaj .
Samo high end cpu može potrošit 1000posto rtx 3080.
Komentirate kolegin prelazak sa 3600 na 5800x3d??
To je jedini realno inteligentan potez!!
Temelje ima od platforme, cpu stvoren koliko toliko for future.
Novi modeli će bit nešto sitno jači ali dosta skuplji.
Što se kartica tiče tu je samo nebo granica radi cijena.

Fak to si napisa kao kad ljepe popuste na izlog u trgovinama "DO 70%" a ono 6 pari čarapa sa 70% ostalo 10%.
Da, neke će igre profitirat ali kako je i sam napisao sve preko 100 fps je rijetkima bitno (meni je sve preko 60 amen) tako da je totalno svejedno jel imaš 250fps ili 120 ako monitor ne podržava preko 120 ili čak 60, a takvih je još uvijek velika većina.
Ja osobno bi radije promjenio cjelu platofrmu na nešto aktualnije pa onda dodao bolju grafičnu, ali to sam ja...
Ako češ točan opis onda je u nekim igrama na 1440p razlika 100% , neke kojima cashe memorija nije bitna razlika je dosta manja.Uglavnom razlika je velika, a negdje nevjerovatno dvostruka.
Pa ono mislim, nije ni dobra!! To je i dalje ogroman novac samo za jebenu grafičku karticu. Ako mu to nije alat za posao, onda nikako ne možeš reći da je dobra kupnja, hahah. To ne znači da ako on ima para i troši mu se na igranje, da je to loše. Ali ono, realno ne možeš reći da je to "neloša" kupnja.
Onda je ovo uvjerljivo dobra loša kupnja.
Bolje to nego one drloge od radeona.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/107p718/radeon_software_memory_leak_more_bugs_see_post/
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/1092er5/psa_aib_reference_cards_and_amd_reference_cards/
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/108icom/amd_radeon_rx_6000_gpus_mysteriously_start_dying/
Reddit im je shitshow veći od poluprozvoda kojeg prodaju.
Gradele jel to nešto na firmu ili čisti uvoz ?
Pa ono mislim, nije ni dobra!! To je i dalje ogroman novac samo za jebenu grafičku karticu. Ako mu to nije alat za posao, onda nikako ne možeš reći da je dobra kupnja, hahah. To ne znači da ako on ima para i troši mu se na igranje, da je to loše. Ali ono, realno ne možeš reći da je to "neloša" kupnja.
Da treba mu za posao..ma i ja sam mu odmah heba sve po spisku sto je kupio..ali kad se sjetim cijene 4070ti..4080...dolazimo do zakljucka da je najisplativija 4090ka kako god okreneš..pogotovo za 13K kn..
Onda je ovo uvjerljivo dobra loša kupnja.
Bolje to nego one drloge od radeona.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/107p718/radeon_software_memory_leak_more_bugs_see_post/
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/1092er5/psa_aib_reference_cards_and_amd_reference_cards/
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/108icom/amd_radeon_rx_6000_gpus_mysteriously_start_dying/
Reddit im je shitshow veći od poluprozvoda kojeg prodaju.
Gradele jel to nešto na firmu ili čisti uvoz ?
Živi tamo..
U ponedjeljak stiže 4070ti, danas sam prodao gtx1080 i sada sam zapeo preko vikenda sa 5800x3d i Sapphire HD7850.
Solidnih 4fpsa u MSFS2020