Nvidia Fermi info zaključana tema

poruka: 3.061
|
čitano: 427.750
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Nvidia Fermi info

Kad izadje Fermi, ja budem ovdje

postal ! Cool Premda to ne slusam.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

fulao sam temu, sry mod

everybody lies
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2010 20:29 (Core2Duo2).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Nvidia Fermi info
Core2Duo2 kaže...

Eo i jedna moja slička, nije mi se dalo kablove slagat :)

Sjajno , sjajno, ali kakve to veze ima sa ovom temom?

15 godina
protjeran

dobar

ali ja cim cujem fermi pomislim na

Belji se

za one koji ne razumiju engleski brzinski prijevodNamigiva

16 godina
Nvidia Fermi info

Decki, ste citali jucerasnji tekst iz semiaccurate?

EVO VAM GA

Samo jedan kratki citat, ali preporucam citanje cijelog teksta:

"

The GTX480 with 512 shaders running at full speed, 600Mhz or 625MHz depending on which source, ran on average 5 percent faster than a Cypress HD5870, plus or minus a little bit. The sources were not allowed to test the GTX470, which is likely an admission that it will be slower than the Cypress HD5870.

There is one bright spot, and it is a very bright spot indeed. No, not the thermal cap of the chip, but the tessellation performance in Heaven. On that synthetic benchmark, the numbers were more than twice as fast as the Cypress HD5870, and will likely beat a dual chip Hemlock HD5970. The sources said that this lead was most definitely not reflected in any game or test they ran, it was only in tessellation limited situations where the shaders don't need to be used for 'real work'.

"

Eto, mislim da boldano i podvuceno sve govori

opet ponavljam, nadam se da nije tako, ali ovo lici na katastrofu za nVidiju (ok, osim djela sa teselacijom, al ak nema snage....)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Zašto bi to bila katastrofa? Pa uspjeli su biti 5% brži od 5870, što je odličan rezultat. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi to trebala biti katastrofa.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
protjeran
naxeem kaže...

Zašto bi to bila katastrofa? Pa uspjeli su biti 5% brži od 5870, što je odličan rezultat. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi to trebala biti katastrofa.

ovisi o cjeni ako ce bit velika cjena a tako mala razlika onda je katastrofa jer ati moze spustit cjenu po volji a nvidia bas i ne

BUCKETHEAD /// http://companyofheroesonline.tumblr.com/
17 godina
Rhodin kaže...

Decki, ste citali jucerasnji tekst iz semiaccurate?

EVO VAM GA

Samo jedan kratki citat, ali preporucam citanje cijelog teksta:

"

The GTX480 with 512 shaders running at full speed, 600Mhz or 625MHz depending on which source, ran on average 5 percent faster than a Cypress HD5870, plus or minus a little bit. The sources were not allowed to test the GTX470, which is likely an admission that it will be slower than the Cypress HD5870.

There is one bright spot, and it is a very bright spot indeed. No, not the thermal cap of the chip, but the tessellation performance in Heaven. On that synthetic benchmark, the numbers were more than twice as fast as the Cypress HD5870, and will likely beat a dual chip Hemlock HD5970. The sources said that this lead was most definitely not reflected in any game or test they ran, it was only in tessellation limited situations where the shaders don't need to be used for 'real work'.

"

Eto, mislim da boldano i podvuceno sve govori

opet ponavljam, nadam se da nije tako, ali ovo lici na katastrofu za nVidiju (ok, osim djela sa teselacijom, al ak nema snage....)

Od tud se vidi da je kartica 5% brza od 5870. Kako onda mozes reci da nema snage...

Osim toga u teselaciji je bolji cak i od ATIeve dvoglave zvijeri.

Sad, ako ce kartica kostat 300-400 kuna manje od ATI-eve, to ce biti apsolutni hit.

Ako nece, 5870 ce biti best buy kad ovo izade.

U svakom slucaju, nitko ne gubi. (iz zaracenih tabora)

- Psiho246
17 godina
hrvatskafarkasevec kaže...
naxeem kaže...

ovisi o cjeni ako ce bit velika cjena a tako mala razlika onda je katastrofa jer ati moze spustit cjenu po volji a nvidia bas i ne

Zasto Nvidia ne bi mogla spustiti cijenu po volji?

Imaju magicnu barijeru koja im neda spustanje cijena????

- Psiho246
17 godina
protjeran
Nvidia Fermi info

Možda misli da je Geforce novi trebao biti jači više nego pretkazano tako? Jer su HD5xxx serija iz lanjske jeseni još, tako reći pola godine iza nas pa da smo očekivali više nego 5% score u sintetičkom benchmarkanju! Primjetno je da su taktovi kod nvidia GPU-ova osjetno niži nego kod ATI. Ovdje piše nekih 625MHz, a tamo stoje Radeoni sa oko 870MHz što čini razliku od 40-tak posto.Iznenađen

Sticky boredom with a book, I can make it do things you wouldn't think it ever could!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Psiho246 kaže...
naxeem kaže...

da a to je profit....

17 godina
Psiho246 kaže...
naxeem kaže...

da a to je profit....

Pa zasto bi Nvidia stalno stvarala profit??

Kako li se samo Sony uspio odrzati u igri kad su prije 4 godine konzolu prodavali duplo jeftinije od njene prave vrijednosti? (PS3)

Ti stvarno mislis da bi Nvidia umrla da im je spustit cijene za 200-300 kuna po kartici?

Profit bi bio manji al bi ostali konkurentni.

Oni da ovu cijelu seriju daju besplatno, oni nebi propali.

Pitanje je samo, kako ce oni odluciti?

Mozda nece spustat cijene. Mozda ce misliti da mogu biti dovoljno konkurentni i ako budu skuplji od ATI-a.

- Psiho246
17 godina
protjeran
stoncin3 kaže...

Možda misli da je Geforce novi trebao biti jači više nego pretkazano tako? Jer su HD5xxx serija iz lanjske jeseni još, tako reći pola godine iza nas pa da smo očekivali više nego 5% score u sintetičkom benchmarkanju! Primjetno je da su taktovi kod nvidia GPU-ova osjetno niži nego kod ATI. Ovdje piše nekih 625MHz, a tamo stoje Radeoni sa oko 870MHz što čini razliku od 40-tak posto.Iznenađen

Taktovi su najamnje bitni, arhitektura je punoooo bitnija, zašto onda nisu u nvidi podigli taktove pa da bude još brža.

Nvidia nemože spustit cijene više od Ati-a jer ima veči čip i više ih košta proizvodnja jedne kartice, tako je već od serije 3xxx.

I don't need sex, T-com fucks me every day
16 godina
protjeran
Psiho246 kaže...
Psiho246 kaže...
naxeem kaže...

da a to je profit....

Kako li se samo Sony uspio odrzati u igri kad su prije 4 godine konzolu prodavali duplo jeftinije od njene prave vrijednosti? (PS3)

Ti stvarno mislis da bi Nvidia umrla da im je spustit cijene za 200-300 kuna po kartici?

Mozda nece spustat cijene. Mozda ce misliti da mogu biti dovoljno konkurentni i ako budu skuplji od ATI-a.

da to je al od toga nema bas kruha sony je trebao ic na jeftinu konzolu ko xbox il wii i ps3 im nije bas najbolji potez isto tako i taj fermi 

sony si konzole financira igrama a igre nemogu bez konzole ,a nvidia si fermi financira ajmo rec tegrom al tegra moze bez fermija i znaci da im je fermi samo teret 

17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Fermije 60% veci od evergreena a po tom testu 5% brzi(a teselacija je samo u benchmarku dala bolje rezultate).Ajd evo za koji sat da vidimo sto je to Nvidia pripremila.

dasHHa
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

Važna stvar je da kod teselacije nema pad performansi.To znači da će se sa dx11 posebnostima dobro nosit za razliku od ati-ja.

Ovce moje mirujte u toru eto mene stižem na motoru
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

Ali nitko ovdje ne spominje fermi kao gpgu i nove serije tesla grafa koje se prodaju i do koju tisuću dolara, tu če odlično dignut lovu od Fermija pa onda bi si mogli uzet lukszuz da spuste cijenu gaming grafama. Al čujte, dovoljno je da je i 5% brža. Sjetite se kad je izašao gtx295. Nije bio super super brži 4870x2 ali je bio brži i bila je najbrža grafa na svijetu tada. Dovoljan razlog da ga ljudi iz amerike/europe kupe koji imaju para i di je puno jeftinije nego kod nas. Sad ako bude brži 5870, taj gtx480 će biti najbrža SINGLE-GPU grafa. Dok ne izbaci ATI možda 5890 model ili nešto slično. A i govorilo se da bi mogao izać i dvoglavi fermi, taj bi onda trebao bit najbrži, ako bi mogli riješit problem potrošnje/zagrijavanja(baš i nisam siguran da će uspjet). Al eto što je tu je, čekajmo da vidimo to čudo i volio bi da bude jači od 5870 što više, jer sam siguran da će ATI onda spusti cijenu da ga učini best buyomBogataš

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

Interesantno.

ATi izbaci DX11 kartice i to se na sva zvona proglasava ogromnom prednoscu i dokazom kako je ATi bolji jer eto ima DX11 kartice koje nVidia nema. I naravno, DX11 se proglasava kao buducnost gaminga i must have.

Nakon toga nVidia (skoro) izbaci Fermi koji po nekim navodnim testovima daje svega 5% bolje performanse, ali kada koristi feature DX11 koji je prethodno glorificiran kao ogromna prednost ATi-a nad nVidiom daje izuzetno bolje performanse - e sad je to failure i nebitno jer eto ima samo 5% bolje performanse u nekim drugim testovima.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
dasHHa kaže...

Ajd evo za koji sat da vidimo sto je to Nvidia pripremila.

Cek, cek nisam bas nesto u toku.

Da li ovo znaci da ce danas/sutra Fermi biti i sluzbeno predstavljan i da ce biti nekih sluzbenih testova ili sta?

16 godina
protjeran
Mauro kaže...

Interesantno.

ATi izbaci DX11 kartice i to se na sva zvona proglasava ogromnom prednoscu i dokazom kako je ATi bolji jer eto ima DX11 kartice koje nVidia nema. I naravno, DX11 se proglasava kao buducnost gaminga i must have.

Nakon toga nVidia (skoro) izbaci Fermi koji po nekim navodnim testovima daje svega 5% bolje performanse, ali kada koristi feature DX11 koji je prethodno glorificiran kao ogromna prednost ATi-a nad nVidiom daje izuzetno bolje performanse - e sad je to failure i nebitno jer eto ima samo 5% bolje performanse u nekim drugim testovima.

TOCNO TAKO.. al eto... neki nevide dalje od svog nosa... teselacija koja je najavljivana na sva zvona sada vise neigra ulogu..lol

16 godina
Nvidia Fermi info

Pa normalno da ne igra ulogu ako 5870 ima 5% bolje performanse u cod2 od gtx480 na dx7Belji se . Mene samo zanima koja će grafa biti bolja u novijim dx11 naslova, jer to je jedini razlog zašto i uzet ove grafe, jer sad nemam baš efekta od grafe za koje postoji par dx11 naslova koji ga više imaju radi fore, bez nekih razlika. Vidjet ćemo što će biti tamo na jesen kad izađe crysis 2 i slične igre koje bi trebale( a i morale već xD) pokazat snagu dx11 i koje će iskoristit svu snagu dx11 grafa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Ipak se stranica zove "semiaccurate" ali ono napisano je zanimvljivo ,a po meni i debelo kontradiktorno. Npr. 5% bolji GTX480 u igrama od HD5870, a u Heaven benchmarku kod upotrebe teselacije više od 2put.?

Ovo je po meni najčudnija stvar jer teselacija nije nešto što če dati sliku bez da su tu teksture i sve ostalo što je uključeno u prikaz slike (igara) te ni u tom benchmarku nema teselacije kao zasebnog  testa (nije ni moguče bez rendera textura itd.) već teselacija on ili off i to je to.

Ukoliko sam ja stvari postavio točno onda mi izgleda da če Fermi u DX11 igrama bit puno bolji od ATI 5xxx serije koja je ograničena sa svojom fix-nom teselacijskom jedinicom i iako HD5xxx može u nekoj DX11/teseliranoj igri dati 60fps-a upravo ga taj zasebni i u odnosu na ostatak čipa nejaki dio ograničava na npr.: 30 fps-a.

E ovo me živo interesira i ostaje za vidjet.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mauro kaže...
dasHHa kaže...

Ajd evo za koji sat da vidimo sto je to Nvidia pripremila.

Cek, cek nisam bas nesto u toku.

Da li ovo znaci da ce danas/sutra Fermi biti i sluzbeno predstavljan i da ce biti nekih sluzbenih testova ili sta?

Nvidia je najavila za ponedjeljak na Twitteru:"Are you ready?"

Sto tocno priprema ostaje da sacekamo 22.feb.00:00h(Pretpostavljam US time zone).

dasHHa
15 godina
neaktivan
dokly kaže...
Mauro kaže...

Interesantno.

TOCNO TAKO.. al eto... neki nevide dalje od svog nosa... teselacija koja je najavljivana na sva zvona sada vise neigra ulogu..lol

Netocno. Fermi nije bolji u DX11 ili teselaciji. Da bi poznavao arhitekturu znao bi u cemu je rijec. ATI kartice imaju speciajnu jedinici za teselaciju, znaci određen broj resursa koji radi samo to. Kod Fermia teselaciju rade shaderi, znaci kada ti imaš situaciju kao onih 60sec u Heaven benchu di na ekranu uglavnom imaš cistu teselaciju, onda Fermi ima više resursa za teselaciju pošto shaderi nemaju pametnijeg posla, dok kod ATIa uvijek ima jednak broj resursa za teselaciju. Znaci kada ti imaš pravu igru, di nema idealnih situacija kao što je tih 60sec Heaven bencha, onda shaderi ima puno posla, znaci ima puno manje resursa za teselaciju, i onda teselacija ne readi ništa bolje nego kod ATIa. Znaci duplo bolje performanse u teselaciji samo radi u idealnom slucaju di uglavnom nema ništa drugo na ekranu nego teselacije.

Da znamo prave DX11 performanse trebamo testirati pravu DX11 igru koja iskorištava više od ciste teselacije.

17 godina
Noctifer kaže...
dokly kaže...
Mauro kaže...

Interesantno.

Netocno. Fermi nije bolji u DX11 ili teselaciji. Da bi poznavao arhitekturu znao bi u cemu je rijec. ATI kartice imaju speciajnu jedinici za teselaciju, znaci određen broj resursa koji radi samo to. Kod Fermia teselaciju rade shaderi, znaci kada ti imaš situaciju kao onih 60sec u Heaven benchu di na ekranu uglavnom imaš cistu teselaciju, onda Fermi ima više resursa za teselaciju pošto shaderi nemaju pametnijeg posla, dok kod ATIa uvijek ima jednak broj resursa za teselaciju. Znaci kada ti imaš pravu igru, di nema idealnih situacija kao što je tih 60sec Heaven bencha, onda shaderi ima puno posla, znaci ima puno manje resursa za teselaciju, i onda teselacija ne readi ništa bolje nego kod ATIa. Znaci duplo bolje performanse u teselaciji samo radi u idealnom slucaju di uglavnom nema ništa drugo na ekranu nego teselacije.

Da znamo prave DX11 performanse trebamo testirati pravu DX11 igru koja iskorištava više od ciste teselacije.

Istina. Takva igra na zalost jos ne postoji.

Ali opet to se odnosi i na ATI jer neznas kako ce se ATI ponasati u toj situaciji isto kao sto neznas kako ce se Nvidia ponasati.

Uvijek gledate samo jednu stranu...

- Psiho246
16 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Stvar je da u tih 60s benchmarka imas drasticno veci broj poligona nego u ostatku istog. Dakle, bit ce 5% u igrama ove generacije. Cim gustoca modela skoci, Fermi ce pokazat prednost. Jedno je sigurno, da im ujednacis frekvencije, Fermi bi bija puno brzi. Znaci za sljedecu generaciju, Fermi ce samo u finiji proces, ATI-u triba drugi cip. Prava bitka ce bit shrink die Fermi i ATI 6xxx.

I never learned from a man who agreed with me. - Robert A. Heinlein
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

ja ovaj ne razumijem vecinu vas o cemu prica i sta je to toliko dobro kod cinjenice da je nVidia gtx 480 5% jaca od ATI hd 5870

chip je nterostruko skuplji od ATIevog, po ovome ispada da ce ih svaki chip kostat oko 500$

chip sam po sebi nije kartica, dakle treba jos oko njega sastavit karticu, spakirat u kutiju, dodat uputstva i ostatak bundlea

kad se sve to fino upakira i plate sve dodatne dadbine, transporti i slicno onda imate proizvodnu cijenu kartice...

dakle ako je kartica ciji chip kosta (oko) 500$ 5% jaca od kartice koja se prodaje po 499$, tada, blago receno, imate problem tj. da bi ostali konkurentni karticu mozete prodati nesto skuplje od 500$, ali koja god to cijena bila na gubitku ste

kako je Charlie doso do brojke od 500$:

"Rumors abound that Nvidia will only have 5,000 to 8,000 Fermi GF100s, branded GTX480 in the first run of cards. The number SemiAccurate has heard directly is a less specific 'under 10,000'. There will have been about two months of production by the time those launch in late March, and Nvidia bought 9,000 risk wafers late last year. Presumably those will be used for the first run. With 104 die candidates per wafer, 9,000 wafers means 936K chips.

Even if Nvidia beats the initial production targets by ten times, its yields are still in the single digit range. At $5,000 per wafer, 10 good dies per wafer, with good being a very relative term, that puts cost at around $500 per chip, over ten times ATI's cost. The BoM cost for a GTX480 is more than the retail price of an ATI HD5970, a card that will slap it silly in the benchmarks. At these prices, even the workstation and compute cards start to have their margins squeezed. "

ok, ajmo dalje - kartica trosi puno, i grije se jako, u zadnjem citiranom tekstu spominje se 70°C u idleu

radi na granicama svojih mogucnosti i nece biti pretjerano OCabilna, a sa malim OCom na 5870 imamo kartice iste snage

jedina prednost (velika) koju ima je cinjenica da dosta bolje odraduje teselaciju u konktroliranim uvjetima - Noctifer je objasnio zasto to i nije tolika prednost dok se kartica ne istestira u konkretnoj igri

naime, ati kartice kad vrte dx11 igru i daju 50fps-a, davat ce jednako sa i bez teselacije, jer ima zaseban dio chipa koji se za to brine

gtx480 ima samo softverski rjesenu podrsku za dx11 i teselaciju obavljaju isti shadderi koji su zaduzeni za sve ostalo i opako downclockani u trenutnom izdanju - da, oni mogu odlicno odradjivat teselaciju kad ne moraju radit nista drugo, no kad vrte neku igru na 50fps-a bez teselacije (ili 5% vise naspram ATI 50fps) i nakon toga odlucite ukljucit teselaciju onda imate problem, dio shaddera ce pocet teselirat, samim time broj fps-a pada

kartici fali snage, 60% veci chip ima 5% vise snage, vise kosta bla bla bla koliko nedostataka po svemu sudeci ima

neko je spomenuo TESLE - trziste za njih je relativno malo, a kupci uglavnom nisu zadovoljni cinjenicom da se pregrijavaju, neke vece narudzbe su vec odkazane

situaciju ce nesto popraviti Quadro koji se, koliko je meni poznato, vise prodaje, ali opet... ni on nije svemoguc i tesko da ce nadoknadit sve gubitke iz gtx serije

povrh svega imate gtx470 ciji chip kosta identicno ko od gtx 480 (jer je to isti chip sa 2 shadder clustera zalockana) koji je po svemu sudeci slabiji od 5870 (moguce u rangu 5850)

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Psiho246 kaže...

Dijete usporedjujes kruske i jabuke.

Sony je mogao prodavati ispod cijene jer je kod konzola takav poslovni model.

U principu prvih par godina konzole se uredno prodaju ispod cijene a kasnije kad stvore bazu igraca i spuste troskove proizvodnje racunaju na prodajnu zaradu.

Sam sony vjerojatno sa prodajom konzole na kraju ima racunicu bit na nuli ili s "malim" gubitkom(nekoliko stotina milijuna$) jer su dobar dio cijene zrtvovali na bluray od kojeg ce kako su pobijedili u ratu formata toshibu tijekom godina na tantijeme ubrat miljarde.

Ionako glavna zarada kod njih lezi na tantijemima i na postotku (oko 20%) od svake prodane igre za njihovu platformu.

Znaci ako activision ubere 50$ na svakom prodanom modern warfare-u 2 njihovih je  minimalno cistih 10$. Pa sad ti uzmi u racunicu ukupni broj prodanih igri pa dolazis do sume od koje boli glava.

Nije sony samo tako u vrijeme ps2 imao vise profita na playstationu nego sto su svi ostali dijelovi sony mega korporacije imali zajedno ukupnih prihoda

Sinko miljarde (moze i brojevima) x0000000

Dok nvidia s druga strane proda grafu i tu zaradi kolko moze a na samim igrama ima samo gubitke zbog placanja odredjenim izdavacima/devloperima optimizaciju za njihove chipove i software-physix.

Nadam se da ti je jasno zasto sony moze a nvidia ne moze ni pomisljat na tako nesto.

Jedino sta bi eventualno mogli ako je situacija gadna, a ja mislim da je, da svojim ekskluzivnim partnerima (ako takvih uopce jos ima) koji vec dugo krvare i koji su sad zasigurno na umoru, chipove prodavaju po tvornickoj cijeni tsmc ne bi li ih tako uspjeli spasit.

...da to je al od toga nema bas kruha sony je trebao ic na jeftinu konzolu ko xbox il wii i ps3 im nije bas najbolji potez isto tako i taj fermi 

sony si konzole financira igrama a igre nemogu bez konzole ,a nvidia si fermi financira ajmo rec tegrom al tegra moze bez fermija i znaci da im je fermi samo teret 

fermi ima veze s tegrom ko cudnovati kljunas s majkom terezijom

dery kaže...

Važna stvar je da kod teselacije nema pad performansi.To znači da će se sa dx11 posebnostima dobro nosit za razliku od ati-ja.

citaj i uci

Stoja kaže...

Sad ako bude brži 5870, taj gtx480 će biti najbrža SINGLE-GPU grafa. Dok ne izbaci ATI možda 5890 model ili nešto slično. A i govorilo se da bi mogao izać i dvoglavi fermi, taj bi onda trebao bit najbrži, ako bi mogli riješit problem potrošnje/zagrijavanja(baš i nisam siguran da će uspjet). Al eto što je tu je, čekajmo da vidimo to čudo i volio bi da bude jači od 5870 što više, jer sam siguran da će ATI onda spusti cijenu da ga učini best buyomBogataš

na toj stranici prezadnji post Namigiva

dokly kaže...

imas u jednu ruku pravo a u drugu nemas, zato i ti citaj i uciBelji se

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.2.2010 20:12 (dado8).
17 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

ja ovaj ne razumijem vecinu vas o cemu prica i sta je to toliko dobro kod cinjenice da je nVidia gtx 480 5% jaca od ATI hd 5870

chip je nterostruko skuplji od ATIevog, po ovome ispada da ce ih svaki chip kostat oko 500$

chip sam po sebi nije kartica, dakle treba jos oko njega sastavit karticu, spakirat u kutiju, dodat uputstva i ostatak bundlea

kad se sve to fino upakira i plate sve dodatne dadbine, transporti i slicno onda imate proizvodnu cijenu kartice...

dakle ako je kartica ciji chip kosta (oko) 500$ 5% jaca od kartice koja se prodaje po 499$, tada, blago receno, imate problem tj. da bi ostali konkurentni karticu mozete prodati nesto skuplje od 500$, ali koja god to cijena bila na gubitku ste

kako je Charlie doso do brojke od 500$:

"Rumors abound that Nvidia will only have 5,000 to 8,000 Fermi GF100s, branded GTX480 in the first run of cards. The number SemiAccurate has heard directly is a less specific 'under 10,000'. There will have been about two months of production by the time those launch in late March, and Nvidia bought 9,000 risk wafers late last year. Presumably those will be used for the first run. With 104 die candidates per wafer, 9,000 wafers means 936K chips.

Even if Nvidia beats the initial production targets by ten times, its yields are still in the single digit range. At $5,000 per wafer, 10 good dies per wafer, with good being a very relative term, that puts cost at around $500 per chip, over ten times ATI's cost. The BoM cost for a GTX480 is more than the retail price of an ATI HD5970, a card that will slap it silly in the benchmarks. At these prices, even the workstation and compute cards start to have their margins squeezed. "

ok, ajmo dalje - kartica trosi puno, i grije se jako, u zadnjem citiranom tekstu spominje se 70°C u idleu

radi na granicama svojih mogucnosti i nece biti pretjerano OCabilna, a sa malim OCom na 5870 imamo kartice iste snage

jedina prednost (velika) koju ima je cinjenica da dosta bolje odraduje teselaciju u konktroliranim uvjetima - Noctifer je objasnio zasto to i nije tolika prednost dok se kartica ne istestira u konkretnoj igri

naime, ati kartice kad vrte dx11 igru i daju 50fps-a, davat ce jednako sa i bez teselacije, jer ima zaseban dio chipa koji se za to brine

gtx480 ima samo softverski rjesenu podrsku za dx11 i teselaciju obavljaju isti shadderi koji su zaduzeni za sve ostalo i opako downclockani u trenutnom izdanju - da, oni mogu odlicno odradjivat teselaciju kad ne moraju radit nista drugo, no kad vrte neku igru na 50fps-a bez teselacije (ili 5% vise naspram ATI 50fps) i nakon toga odlucite ukljucit teselaciju onda imate problem, dio shaddera ce pocet teselirat, samim time broj fps-a pada

kartici fali snage, 60% veci chip ima 5% vise snage, vise kosta bla bla bla koliko nedostataka po svemu sudeci ima

neko je spomenuo TESLE - trziste za njih je relativno malo, a kupci uglavnom nisu zadovoljni cinjenicom da se pregrijavaju, neke vece narudzbe su vec odkazane

situaciju ce nesto popraviti Quadro koji se, koliko je meni poznato, vise prodaje, ali opet... ni on nije svemoguc i tesko da ce nadoknadit sve gubitke iz gtx serije

povrh svega imate gtx470 ciji chip kosta identicno ko od gtx 480 (jer je to isti chip sa 2 shadder clustera zalockana) koji je po svemu sudeci slabiji od 5870 (moguce u rangu 5850)

Puno toga ovdje mi ne djeluje točno.

1. boldano: Ovo je test koji bi mogao biti i dio bilo koje igre i to vrlo zahtjevne DX11 igre sa puno teselacije za koju izgleda mnogi misle da se samo od nje dobiva konačna slika. Isti taj test uključuje renderiranje kompletne i to kompleksne scene, shading, ambient occlusion, volumetric clouds itd. ili i dalje mislite da shaderi rade samo teselaciju. Newsflash: na ekranu nebi bilo ničega da shaderi rade samo teselaciju.

2. boldano: Netočno, nisam gledao tvoj pc rubriku ali ako imaš 5xxx pokreni test i uključi teselaciju. Fps razlika? Očito da je teselacijska jedinica "premala" za stvari sa puno teselacije kakvi bi valjda trebali bit DX11 naslovi ili sve završi kao i DX10/10.1

Ostalo je samo izvedenica gornja dva primjera, i po "teselacija" testu baš i ne izgleda da 480 "nema snage".

Kako sam naveo u postu malo iznad ovdje mi je puno toga kontradiktorno jer 5% bolje u igrama (neznamo koje) ,a 2 puta u "teselaciji" koja je dio ili bi trebala biti dio DX11 igara mi je nekako nelogično i čini mi se da bi i onih 5% trebalo biti više. Naravno ovo "teselacija" je heaven test koji kao što sam već rekao komotno može biti dio bilo koje DX11 igre jer teselacija bez tekstura i ostalih stvari NE POSTOJI.

Opet da ponovim: jedva čekam da vidim stvarno stanje jer mi ovo nema smisla (semiaccurate text).

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.2.2010 19:53 (jamar).
16 godina
Nvidia Fermi info

gle jamar

kod ATI-a se kod ukljucene teselacije desava eventualni pad FPS-a iskljucivo radi sirine sabirnice i dodatne upotrebe memorije koji eventualno nesto uspore stvari, sam chip nije dodatno opterecen jer se za teselaciju brine njegov zaseban dio

kod nVidie imas situaciju da imaju odredjeni broj shaddera (512 u gtx 480) koji se brinu za grafiku (oni su general purpose shadderi-dakle svi zaduzeni za sve) i kad ukljucis teselaciju na gtx 480 desava se isto ko i kod ATI-a da dolazi do vece zauzeca memorije i sabirnice (jer teselacija zauzima dosta memorije), medjutim, uz to ti se dio od tih 512 shaddera pocinje baviti teselacijom i dodatno usporava sve skupa jer vise nije svih 512 shaddera iskoristeno za izracunavanje slijedeceg framea

kartica je u testovima 5% jaca od 5870 - dakle na igrama na kojima su ju testirali, vjerojatno vecinom dx9 i 10 naslovi, uz vjerojatno ditr2 i ne znam, battleforge ili sta vec... a sto ima kakvu tavku dx11 podrsku, semiaccurate nije naveo konkretne testove, ali hoce kad se kartice pocnu prodavati

u Heavenu mozes imati 100% bolji rezultat tijekom teselacije, zasto? pa zato sto u tom trenu kartica nema puno posla, vecina shaddera je slobodno i mogu se posvetiti teselaciji.... puno shaddera koji se bave teselacijom = jako dobar rezultat

dakle ATI uvijek ima isti dio chipa koji se hardverski brine za teselaciju - takozvni teselator - dok nvidia koristi odredjeni varijabilni broj general purpose shaddera koji obavljaju taj isti posao, ali na ustpr drugih stvati

zato kartica moze biti 5% jaca i ujedno u odredjenim testovima imat dvostruko bolji rezultat kod teselacije od ATI-a

Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice