Zato i pitam- jel zna tko iz prve ruke tko ih ima i npr. 7850/70 u raznim igrama...
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
- poruka: 5.886
- |
- čitano: 976.778
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imaš temu HD7850 club i Vodič za odabir grafičke kartice, pa se raspitaj.
Doduše, nisam kupac samo sam znatiželjan
Vidim OK proc za ispod 600kn, i po konfiguracijama po netu često puknu 7850 na njega, a ponekad i gtx660, 7870- pa se pitam za zadnju nije li to malo preoptimistično. Normalno da je bolje ujednačenija konfiguracija, al opet nekim ljudima su igre razlog no.1- i često idu na maksimum grafičke- s obzirom na cpu i budget
Još me nešto zanima. Da li je 99% gpu usage (il 100- kolki je već max prema playclaw)- jednak na svim procevima. Da se bolje izrazim- dali je moguće da npr. istu grafu neki Ph 965 BE i neki i5 (bubam sad, nemoraju biti oni) nabiju na 100% - a da ne davaju jednak broj frejmova.
Još me nešto zanima. Da li je 99% gpu usage (il 100- kolki je već max prema playclaw)- jednak na svim procevima. Da se bolje izrazim- dali je moguće da npr. istu grafu neki Ph 965 BE i neki i5 (bubam sad, nemoraju biti oni) nabiju na 100% - a da ne davaju jednak broj frejmova.
Nije gpu usage jednak sa svim procesorima, ako je procesor bottleneck gpu usage je niži (ili ako igra/aplikacija ne tereti toliko grafu).
Moguće je da neku grafu taj 965BE za kojeg pitaš kao i neki i5 za kojeg pitaš oba guraju na skoro 100% a da ne davaju jednak broj frejmova - s jačim procesorom bude više jer je jači procesor sam po sebi jači.
Probao HD7750 na starom Intel E5700 procesoru, u igri nfs the run procesor na 100% grafa max na 60% iskoristenosti fps dropa na 25 osjeti se trzanje znaci procesor usko grlo, isto se desava u igri cs go MP- procesor zakucan na 100% grafa ni na 50%, jos gore stanje u bf3, far cry3, f1 2012 procesor uvjek na 100% grafa ni na pola iskoristena radi ono sve ali nije to to, procesor usko grlo tako da znaju drugi koji nadogradjuju starije konfiguracije ne isplati se dual core za gaming samo nekakv quad pa taman i najlosiji za imalo udobno igranje.
Jedino sam u dirt3 vidio gpu usage na 99% mozda jos postoji neka manje zahtjevna procesorska igra gdje cu gpu usage biti 99% ali vise je igri gdje E5700 ne moze isprtiti HD7750.
Čitajući ovo mislim se ostaviti Ati 4670 512Mb DDR3 do daljnjeg. (sada sam na E5200 klokan na 3,66 GHz)
Dok ne promjenim cijelu platformu (i5)
Probao HD7750 na starom Intel E5700 procesoru, u igri nfs the run procesor na 100% grafa max na 60% iskoristenosti fps dropa na 25 osjeti se trzanje znaci procesor usko grlo, isto se desava u igri cs go MP- procesor zakucan na 100% grafa ni na 50%, jos gore stanje u bf3, far cry3, f1 2012 procesor uvjek na 100% grafa ni na pola iskoristena radi ono sve ali nije to to, procesor usko grlo tako da znaju drugi koji nadogradjuju starije konfiguracije ne isplati se dual core za gaming samo nekakv quad pa taman i najlosiji za imalo udobno igranje.
Jedino sam u dirt3 vidio gpu usage na 99% mozda jos postoji neka manje zahtjevna procesorska igra gdje cu gpu usage biti 99% ali vise je igri gdje E5700 ne moze isprtiti HD7750.
teski bootlneck - jedini dual core koji jos drzi vodu je i3 jer simulira jos dvije jezgre...
Sorry Promatrač, ali nisi li mi baš ti savjetovao da za svoj E5200 uz određeni klok uzmem čak 7770?
Neće svi procesori izvlačit isti usage iz grafe. To da jedan i drugi tjeraju 100% usage, a jedan ima više frejmova znači da je taj procesor jednostavno jači u toj igri ili općenito.
Aha, znači tih 100% ne znači točno određen broj frejmova što se može izvuć iz neke gpu, tj nije nužno jednak za sve procove- nego to onda ovisi od modela do modela i od igre do igre
hvala
Dkomar čak i ja znam da je za te dualce 6670 plafon. Tu je mislim par str. iza bio lik koji tvrdi (uz par sličica) da mu je amd 5300+ bottleneck za 6670 ddr5. Procevi su vam tu negdje.
Evo skrolaj dolje do igara (mada nema 5300,al ima 5200-5400) http://www.anandtech.com/bench/Product/32?vs=66
čisto simbolično da otprilike vidiš
100% grafe znači da grafa daje 100% svojih mogućnosti. Pa nemože dati drugi CPU više od tih 100% valjda.
100% grafe znači da grafa daje 100% svojih mogućnosti. Pa nemože dati drugi CPU više od tih 100% valjda.
Ne može, ali možeš imati glađi gameplay i višlji framerate. Ne drastično, ali je itekako moguće.
Ja ipak mislim da može donekle, ali dolazi više do izražaja u CPU zahtjevnim igrama (BF3 npr.), jer, iako je Phenom II x4 965 naprimjer, dovoljan za 7870, mislim da će se dobit više frejmova sa recimo FX-8350.
Dkomar čak i ja znam da je za te dualce 6670 plafon. Tu je mislim par str. iza bio lik koji tvrdi (uz par sličica) da mu je amd 5300+ bottleneck za 6670 ddr5. Procevi su vam tu negdje.
Evo skrolaj dolje do igara (mada nema 5300,al ima 5200-5400) http://www.anandtech.com/bench/Product/32?vs=66
čisto simbolično da otprilike vidiš
Pa ovaj E5200 ne može napunit ni 4670!
Sad sam pokrenuo Dishonored + MSI Afterburner i GPU usage je 80%
Kad se proc downkloka na 2,2 GHz GPU usage je 70-80%
A neznam, mislim da bi morao. Kolki ti je cpu usage? (njega pokazuje playclaw 2, 3)
To mi jedino ima smisla ako si preopteretio proc (niža rezolucija)- oderi rezu max, i čak možeš nakrakat detaljima kako bi opteretio grafu što više (na stranu sad dal je igrivo)...
Jedino mi playClaw 4 pokazuje i CPU i GPU.
Međutim, svaka igra mi se sruši kad uključim taj program.
Svaka osim BF:BC2
P.S. reza je 1680x1050, a settingsi su skoro max
Taj playclaw4 ne valja (siguran sam da smo isti imali) To je neki zbugirani trial. Meni se igre nisu htjele ni pokrenit. Pokazuje ti to i pc2 i 3 100%. pc3 se namješta unutar igre- vidjet ćeš
PlayClaw 3 mi prikazuje FPS i CPU 0 i CPU 1 usage
GPU usage mi NE prikazuje, iako je namješteno da prikaže!
A neznam zašto- provjeri: gore- overlays- pa na GPU info- pa s desna obje kvačice stavi...
Inače možda može biti i do igre, probaj provjerit i na nekoj drugoj zahtjevnoj igri
A neznam zašto- provjeri: gore- overlays- pa na GPU info- pa s desna obje kvačice stavi...
Inače možda može biti i do igre, probaj provjerit i na nekoj drugoj zahtjevnoj igri
Možda je i to što koristim neregistriranu verziju.
Ipak, može se pokrenuti MSI AB i ovaj PlayClaw 3 skupa.
Tada MSI AB pokazuje GPU usage, dok PC3 pokazuje fps i cpu usage.
Sad mi je GPU usage 97-98%
Mislim da je trebalo restartat komp. (nisam danima)
teski bootlneck - jedini dual core koji jos drzi vodu je i3 jer simulira jos dvije jezgre...
Sorry Promatrač, ali nisi li mi baš ti savjetovao da za svoj E5200 uz određeni klok uzmem čak 7770?
jesam -
ako njima radi battlefield 3 neznam zasto tebi nebi barem na low, a samim time i druge igre, hd 7770 sam preporucio iz razloga jer je tman za tvoje napajanje, uz to sam rekao da taj proc iz nje nece izvuci maksimum ali ce klokan radit dovoljno da igras - a i3 sam navo iz razloga jer je on jedini ''dual core'' koji je dovoljan da iz grafa kao sto su hd 7770 hd 6850 (dakle pristojne kartice) izvuce skoro pa maksimum
(ovo sto si ti probao i neradi neznam zasto je tako, dosta si toga napisao ali nisi napisao na kojoj rezoluciji si pokusao to igrati i na kojim postavima ?)
edit: sad sam ti pod PC pogledao monitor, ako ti ovo sto si napisao da neradi vrijedi za tu mrcinu od monitora (22'') onda tebi treba puno jaca kombinacija od hd 7750 i E5200 - performanse jako ovise o velicini monitora, ne samo o rezoluciji nego i o diagonali, tebi treba barem hd 7850 2 gb i i5 2400 ili fx6.... da bi ti na tom monitoru igrao ugodno igre koje si naveo...
Možda je i to što koristim neregistriranu verziju.
Ipak, može se pokrenuti MSI AB i ovaj PlayClaw 3 skupa.
Tada MSI AB pokazuje GPU usage, dok PC3 pokazuje fps i cpu usage.
Sad mi je GPU usage 97-98%
Mislim da je trebalo restartat komp. (nisam danima)
Moj ti je savjet da na taj E5200 ne stavljas nista jace od HD6670 ili Gt640 on ne moze ispratiti jace grafike od navedeni.
U to sam se uvjerio ja sam bio misljenja da ce E5700 i HD7750 da NFS the run zakucaju na 30fps i da nece padati medjutim kad uletim u onaj grad upalim afb i HW 64 i pratim zauzece gpu i cpu... grafa na 60% cpu na 100% fps pada i ispod 25. Na pojedinim mjestima bude 30fps i igrivo je sve ali nervira kad padne ispod 25 fps. Ja pogledam u tom momentu recimo kad padne fps grafa ide ispod 50% gpu usage a procesor uvjek na 100% usage znaci razocarenje procesor je slab, tako je u svim novim igrama koje traze jaci procesor.
Graficka jednostavno ima snage ali ta snaga nije iskoristena zato sto je procesor E5700 usko grlo za nju, Primjer opet uzimam NFS the run stavim sve na low detalje zauzece gpu oko 40% fps pada do 25, dignem sve na ultra samo se promjeni gpu usage tada ide do60% ali opet fps pada i ispod 25, a bili detalji na low ili utra procesor je uvjek na 100% zauzeca.
Za normalno ugodno igranje samo quad procesor.
jesam -
ako njima radi battlefield 3 neznam zasto tebi nebi barem na low, a samim time i druge igre, hd 7770 sam preporucio iz razloga jer je tman za tvoje napajanje, uz to sam rekao da taj proc iz nje nece izvuci maksimum ali ce klokan radit dovoljno da igras - a i3 sam navo iz razloga jer je on jedini ''dual core'' koji je dovoljan da iz grafa kao sto su hd 7770 hd 6850 (dakle pristojne kartice) izvuce skoro pa maksimum
(ovo sto si ti probao i neradi neznam zasto je tako, dosta si toga napisao ali nisi napisao na kojoj rezoluciji si pokusao to igrati i na kojim postavima ?)
edit: sad sam ti pod PC pogledao monitor, ako ti ovo sto si napisao da neradi vrijedi za tu mrcinu od monitora (22'') onda tebi treba puno jaca kombinacija od hd 7750 i E5200 - performanse jako ovise o velicini monitora, ne samo o rezoluciji nego i o diagonali, tebi treba barem hd 7850 2 gb i i5 2400 ili fx6.... da bi ti na tom monitoru igrao ugodno igre koje si naveo...
Ma ta 2gb bi se osjetilo samo na rezolucijama većim od full hd, i na više monitora. Ovako su te verzije kartica bacanje novaca, jer su skuplje od 1gb verzija, a razlika se ne osjeti na jednom full hd monitoru
Moj ti je savjet da na taj E5200 ne stavljas nista jace od HD6670 ili Gt640 on ne moze ispratiti jace grafike od navedeni.
U to sam se uvjerio ja sam bio misljenja da ce E5700 i HD7750 da NFS the run zakucaju na 30fps i da nece padati medjutim kad uletim u onaj grad upalim afb i HW 64 i pratim zauzece gpu i cpu... grafa na 60% cpu na 100% fps pada i ispod 25. Na pojedinim mjestima bude 30fps i igrivo je sve ali nervira kad padne ispod 25 fps. Ja pogledam u tom momentu recimo kad padne fps grafa ide ispod 50% gpu usage a procesor uvjek na 100% usage znaci razocarenje procesor je slab, tako je u svim novim igrama koje traze jaci procesor.
Graficka jednostavno ima snage ali ta snaga nije iskoristena zato sto je procesor E5700 usko grlo za nju, Primjer opet uzimam NFS the run stavim sve na low detalje zauzece gpu oko 40% fps pada do 25, dignem sve na ultra samo se promjeni gpu usage tada ide do60% ali opet fps pada i ispod 25, a bili detalji na low ili utra procesor je uvjek na 100% zauzeca.
Ma dobar pentium tipa g645 - g860 šamara ati 7770 sigurno. Možda bi ju čak i celeron g550 od 300kn fino iskoristio (7750 sigurno bi). Nije fora samo u broju jezgri, ipak je to novija tehnologija, arhitektura...A i3 3*** od nekih 900kn da ne spominjem, 7850 sigurno rješava, a vjerojatno i jače gura (ove sadašnje igre)
Ma dobar pentium tipa g645 - g860 šamara ati 7770 sigurno. Možda bi ju čak i celeron g550 od 300kn fino iskoristio (7750 sigurno bi). Nije fora samo u broju jezgri, ipak je to novija tehnologija, arhitektura...A i3 3*** od nekih 900kn da ne spominjem, 7850 sigurno rješava, a vjerojatno i jače gura (ove sadašnje igre)
halo ljudi ja vam govorim cak ni i3 2100 ne šamara 7750ku a kamoli 7770ku ;)
a imao sam i pentium g620 to je jos veca tuga
i3 2100 i 7750ku ima moj sestric sad i nema tu konstantnog 99% GPU usagea,opadne i na 70 na nekim mjestima u far cry 3 i u BF3 MP
dualac je dualac,dzaba mu i HT
a vi se cudite zasto popisljivi e5200 i 5700 ima problema sa tim grafama hehe
od sad i ubuduce,kupuje se i5 minimalno ili ako se nema para AMD athlon II X4 ili phenom II x4 :)
Ja se ne cudim samo kazem kakvo je stanje dualac za gaming proslost samo neki quad.
Takodje sam misljenja da ni celeron g550 i pentium g620 nisu dovoljni za HD7750 takodje ni za jace karte od nje :)
Ja ipak mislim da može donekle, ali dolazi više do izražaja u CPU zahtjevnim igrama (BF3 npr.), jer, iako je Phenom II x4 965 naprimjer, dovoljan za 7870, mislim da će se dobit više frejmova sa recimo FX-8350.
A tko kaže da je Phenom dovoljan za HD 7870 ??? i5 Ivy na 3.0Ghz nije dovoljan za HD 7870 a kamoli Phenom II X4.
Kažem radi primjera, a ne kao činjenicu.
halo ljudi ja vam govorim cak ni i3 2100 ne šamara 7750ku a kamoli 7770ku ;)
a imao sam i pentium g620 to je jos veca tuga
i3 2100 i 7750ku ima moj sestric sad i nema tu konstantnog 99% GPU usagea,opadne i na 70 na nekim mjestima u far cry 3 i u BF3 MP
dualac je dualac,dzaba mu i HT
a vi se cudite zasto popisljivi e5200 i 5700 ima problema sa tim grafama hehe
od sad i ubuduce,kupuje se i5 minimalno ili ako se nema para AMD athlon II X4 ili phenom II x4 :)
nebi se složio s tobom , moja 6870 (koja je jaca od tih 7-ici) sasvim pristojno radi uz i3 2100 (zakuca je na 99%)
nebi se složio s tobom , moja 6870 (koja je jaca od tih 7-ici) sasvim pristojno radi uz i3 2100 (zakuca je na 99%)
ja imao taj i3 2100 i ovu moju 6870ku i nije zakucana bila u BF3 MP
mozes pricat nekom drugom to ;)
e prijatelju ja nisam neki koji pljuje tudje postove al ti bas pricas uzasne gluposti
pentium ili clereon da gura7770 u bf 3mp recimo??
imam i5 3570k sa turbom na 80+ posto je u bf3 mpu(64 igraca) a kartica je 7850
zatim opet razlika izmedju 1 i 2gb kartica nije bacanje novaca vec na full hd kad stavis jednog hitmena na max ode 1,5gb..
zamolio bih te da u buduce ne siris dezinformacije jel ja pricam o onome sto imam i sve to mogu testom potvrditi a ti bacas gluposti i ljudi koji dodju trazit informacije(kao ja) ce te poslusat i bacit novce nizasto