AMD Serija 400 (Polaris)

poruka: 9.707
|
čitano: 808.526
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Svim forumašima jedno upozorenje. Naime, kako sam napisao ranije kupio sam Asusov Strix RX 480. Nakon cca 2 tjedna počeli su problemi s ventilatorima gdje su se oni u jednom trenu palili na 100 %, a kad sam ih ručno pokušao smanjiti u GPU Tweaku, ugasili su se i više se nisu mogli upaliti sve dok ne restartiram PC.

Danas sam dobio novu, zapakiranu karticu iz MR servisa u koji ju je poslao Links. Nakon instalacije drivera i Strix pratećeg softvera grafa je krepala i više se nije dala oživjeti (da prikazuje sliku) na bilo koji način. Karticu sam opet odnio u servis i čekam rasplet situacije, rekli su me zvati poslijepodne...

Velika sramota za Asus jer koliko ja šansa da dvaput zaredom dobijete dvije neispravne kartice (jedna poluispravna, druga skroz u banani). To je kartica koja košta cca 3000 kn, a ne neko smeće koje je izraubano u svim mogućim uvjetima. Nažalost, tako radi, nikako.

EDIT: Dobio treću Strixicu u Linksu, treća - sreća. Bar se nadam!

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2016 16:53 (intelduo1).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

asus nije vise sto je bio.. trebao si na msi ili xfx.. 

xfact
Moj PC  
2 0 hvala 0
8 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

3000 soma je preveč za tu grafu. Xfx gtr je puno bolji izbor i ima samo 2 venta. Nekada je manje više.🌞

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Re: AMD Serija 400 (Polaris)
BOOMboy kaže...

3000 soma je preveč za tu grafu. Xfx gtr je puno bolji izbor i ima samo 2 venta. Nekada je manje više.🌞

Dvoumio sam se između GTR-a i Strixa i uzeo njega jer sam htio veći cooler. Izgleda da sam popušio.

17 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Opala

http://wccftech.com/amd-polaris-revisions-performance-per-watt/

Jel moguće da ćemo dobit 2 refresha tako brzo i od zelenih i crvenih...

Doduše ovo je wccthech, tako da ovo uzmite sa 20t soli

Pa tu drugu reveiziju su najavali još prije izlaska polarisa. Strpljen spašen 

9 godina
neaktivan
war3_tft kaže...

Jucer sam po prvi put pokusao klokati svojui rx 470 nitro 4gb sa asic quality 81.7, posto sam totalni nub pokusao sam kopirati postavke koji su drugi stavljali i vidjet kak ce se stvari odvijati. Stavio sam core clock na 1350 i memoriju na 1850, pri tome power limit na 50% i voltazu +100. Posto nisam uspio instalirati unigine valey i heaven zbog onih poznatih errora, a novije igre mi se neda igrati dok ne dode novi monitor skinuo sam i pokrenuo 3dmrak time spy i sve je bilo stabilno klik (barem ja mislim da je). Kao sto vidite postavio sam malo agresivniji fan curve i pri tome je temp isla do max 68 stupnjeva, a fan speed je rastao 50, 53 i 55 % kako su scene isle. 

Zanima me sto je slijedeci korak, da li da probam smanjit power limit ili da jednostavno smanjujem voltazu po 10 dok ne postane nestabilno? Pretpostavljam da bi se clock i memorija mogla jos malo dici, al za sad bih samo volio optimizirati postavke za ove frekvencije.

ako mislis na one errore sa microsoft runtime dll, tako nesto

jednostavno si instaliras Origin https://www.origin.com/irl/en-us/store/download

pri instalaciji ce ti instalirat sva ta sranja i neces imat vise problema, poslje samo uninstall origin i to je to

13 godina
neaktivan
XXX kaže...
DarthMarkus kaže...

Opala

Kod mene i dalje se vrti VTX HD 4890 1GB DDR5 i svako 5-6 dana neka vijest o Polarisu, padu cijena i sta sve vec.
Kako je krenulo do kraja godine ocekujem Nitro Fury 250eur pa cu to i uzeti 

p.s. u linksu rx 470 nitro bile po 1700, odjednom na 1950+ vidjeli da je narod hvali pa se prodaje ko blesava pa digli cijene, ajmo krenuti pljuvati jer izgleda sto je vise hvalimo cijene samo gore idu kod ovih nasih hajvana od trgovaca 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
15 godina
chaselol kaže...
XXX kaže...
DarthMarkus kaže...

Opala

Kod mene i dalje se vrti VTX HD 4890 1GB DDR5 i svako 5-6 dana neka vijest o Polarisu, padu cijena i sta sve vec.
Kako je krenulo do kraja godine ocekujem Nitro Fury 250eur pa cu to i uzeti 

p.s. u linksu rx 470 nitro bile po 1700, odjednom na 1950+ vidjeli da je narod hvali pa se prodaje ko blesava pa digli cijene, ajmo krenuti pljuvati jer izgleda sto je vise hvalimo cijene samo gore idu kod ovih nasih hajvana od trgovaca 

8gb u linksu .. a protis 4gb je 1750 :)

... a ovo za refresh... čini mi se da nikada neću grafičku kupit XD

13 godina
protjeran

Hvala puno sad radi 

Da stavim preset extreme i deri il?

12 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Evo da napišem dojam o GTR black edition. Prva stvar koju sam provjerio nakon ugradnje je bio ASIC. Pomalo sam se iznenadio pa čak i zabrinuo kad sam vidio da je "samo" 74.3% jer black edition bi trebao bit binan.

No dobro, upalio sam heaven i ostavio ga da se vrti na stock postavkama (1338/2000mhz, auto napon i  fan, target i max temp 70/90°C, power limit 0%) nekih pola sata. Out of the box grafa radi zakucano na zadanim frekvencijama, ventovi se ne čuju u zatvorenom kućištu - max temp je bila 73°C i to tek na trenutke dodirne 73, inače se vrti oko 69-72 (u sobi 24°C) a ventovi su se vrtili na ~1600rpm što je otprilike 44%. Mislio sam da će možda bit problema (vibracija) zbog načina kako su montirani ventovi ali moram priznati da je xfx odradio odličan posao. I da stvar bude bolja, najveća zabilježena potrošnja grafe je bila 105.1w.

Viđeni stock rezultati su me ohrabrili, pogotovo u usporedbi sa red devilom i ako uzmemo u obzir veličine hladnjaka, xfx je bila "neodgovorno" (kašlj kašlj) bolja/hladnija na više-manje istim postavkama i zapravo ima direktno hlađenje VRMa, god bless!

Dakle, zanimljiviji dio: overclocking. Odmah sam htio vidjeti može li GTR proći fire strike bench na istim frekvencijama na kojima sam benčao red devil (1410/2235) ali sam odlučio ostavit vent i voltaže na automatskim postavkama da vidim koliko će grafa sama povući uz power limit +15%, čisto da se nađe. I.... ispostavilo se da ne može. Problem je u memoriji koja odbija raditi na bilo kojoj frekvi preko 2165: na 2165 je mega stabilna, već na 2166 se samo zacrni ekran. Sa tim saznanjem sam se bacio na još malo testiranja i nakon što je grafa od prve prošla firestrike na 1425/2165 na stock (auto) naponu i ventu (max temp opet 73°C, vent 58% - tu se već blago čuje šum zraka, ne sam vent), samo sam razvukao osmijeh jer sam znao da sam dobio odličnu grafu.

U glavi mi se već vrte brojevi koje sam postizao sa red devilom, rekoh sam sebi: vrijeme je za big guns. Stavim je na 1440mhz (memorija će odsad uvijek biti 2165 ako nije naglašeno drugačije) uz 1221mv i prođe firestrike bez beda. Pa 1450, 1455, 1460, sve prolazi. Za 1465 je trebalo dizat napon, a na kraju sam se odlučio vidjet koja je najveća stabilna frekvencija na naponu od 1250mv (1252.25 zapravo) jer kažu da je to neka gornja granica za 24/7 na zraku. Ladies and gentlemen... 1470mhz, na zraku, sa auto fanom - otišao je do 71%, max  temp 78°C, VRM 80°C. Evo i link na bench: klik.

Kasnije sam se malo zabavljao sa heavenom, znao sam da će morat ići na nešto niže klokove al mi se nije dalo tražit max stabilan oc za taj jedan test pa sam otprilike povukao slidere i ispalo da prolazi sa 1453/2160. Nakon nekog vremena sam vidio komentare pa rekoh ajmo probat da ne razočaramo masu ali to je zahtjevalo posebne uvjete (više o tome već piše na linku, kog zanima).

Anyway, da skratim: GTR se pokazala kao najbolja 480 sa kojom sam imao kontakta, jedina zamjerka mom primjerku je što se memorija relativno loše kloka, sve ostalo je super - tiha, hladna, čip se ludo kloka, stabilan napon, vrm hlađenje, troši manje od red devila (gtr@1470 ~190w vs devil@1410 ~215w) i svakako bih je preporučio po mom osobnom iskustvu. Da, MSI je također bila hladna i tiha al loše se klokala i to je već dosta velik minus kod mene. O devilici sam već sve napisao - pakleno (he he) vruća. Ako kupujete rx 480, u svakom slučaju uzmite u obzir i GTR, XFX je odradio odličan posao i iako nemogu garantirat da ćete postić jednake rezultate, mogu garantirat da će biti tiha i hladna.

Peace out

Moj PC  
16 0 hvala 7
15 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Lijepi rezultati i šteta za memoriju, ja na svojoj samo bubnem slider do kraja.

[img]http://www.pohrani.com/f/3P/LZ/2VcjQeoa/katana.jpg[/img]
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Nema brige sa tim vibracijama Marko. To su ball ili kvalitetniji double ball bearing/ležajevi. Svi takvi ležajevi se tako vrte i to je super. Mana naspram FDB (fluid dynamic bearing) je kaj sa vremenom degradiraju performanse, no zato je tu čak 5g jamstva za XFX, a i 3g je dosta.

Usput, novi video PCB stručnjaka, napokon MSI PCB:

Spoiler: sasvim prosječan, ništ poseban PCB

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 1:58 (The_Fichek).
14 godina
Evo, krepala mi je i treća Strixica. Nakon instalacije zadnjeg drivera i Asusovog pratećeg softvera, više ne prikazuje sliku. Dotad je radila normalno. Što da radim? Ovo više ne može biti slučajno. Druga kartica koju sam ubo, isto Radeon radi najnormalnije nakon instalacije Crimsona i Asusovog softvera.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Nosi cijelu konfiguraciju u links pa nek tamo vide sta je s tim

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Mislio sam na kompletan vent, odnosno način na koji se montira na hladnjak pomoću kopči pa u slučaju da ima malo "lufta", bojao sam se da bi kućište venta vibriralo dok bi ventovi radili, no to se ne događa i svaka čast xfx-u sa ovim, zaista vrhunski posao.

13 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Sto se tice PCB quality ispada

asus>xfx>nitro>msi>powercolor>=gigabyte

s tim da kod XFX biras BE

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Zasto onda Asus toliko rikavaju?

mojpismonosa
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ne. Gledaš li uopće video od početka do kraja ili? Ja to uopće ne bih uspoređivao jer neke komponente MSI ima lošije od referentne i Nitro, ali sve skupa je čisto solidna. Kod XFX 480 biraš prvo i osnovno GTR, zatim BE. Ovako navodimo ljude da kupe bilokaj kad velimo XFX, treba napomenut koja točno verzija. RS ne prolazi na 480 kao ni npr. Gigabyte, ali prolazi na 470. Za kraj, lik koji to radi analizira samo i jedino kvalitetu PCB komponenti, a cooling perf. ne gleda dok hardver ne dođe u njegove ruke. Tako da se ne valja previše zanositi s tim videom, ali je fora znati koje komponente stavljaju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 11:25 (The_Fichek).
13 godina
neaktivan

99% da ih ili napajanje ili ploca nekako "spali" jer da ti riknu tri kartice (ako mislis na ovog forumasa iznad) je premala sansa realno nije ni 1%...........

A moze biti i nesto trece.

The_Fichek kaže...

Ne. Gledaš li uopće video od početka do kraja ili? Ja to uopće ne bih uspoređivao jer neke komponente MSI ima lošije od referentne i Nitro, ali sve skupa je čisto solidna. Kod XFX 480 biraš prvo i osnovno GTR, zatim BE. Ovako navodimo ljude da kupe bilokaj kad velimo XFX, treba napomenut koja točno verzija. RS ne prolazi na 480 kao ni npr. Gigabyte, ali prolazi na 470.

GTR je i jedna i druga, obicna GTR radi na 1288mhz, dok BE radi na vecoj brzini 1338, bolji cipovi su kod BE.

GTR BE 480

GTR 480

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 11:25 (chaselol).
11 godina

Da, ima 2 modela GTR i 2 verzije XFX 480, GTR i RS pa sad odi na nabavu i vidi koliko je RS 480 jeftina, a razlog nije best buy, nego ref. PCB i kurenje do 80 out of the box.

15 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

To što ti VRM omogućava da pogura 500A u karticu nema veze s ničim osim upravo s tim :) Bolji VRM ti treba kod ekstremnog overkloka, krkanja visokog napona. Tko zna di je asus fulao. Može biti da je problem negdje drugdje kod vlasnika crknutih kartica.

[img]http://www.pohrani.com/f/3P/LZ/2VcjQeoa/katana.jpg[/img]
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Referentni PCB je odlican i overkill, a RS je sam po sebi serija za zaobici isto kao Giga. Kartica throttla cak i kod 470 serije i nikad ne radi na brzini koja pise 

Trebao sam napisati GTR BE a ne samo BE, podrazumijeva se GTR ofkors 

11 godina

To ti velim, puno ljudi uopće ne zna da postoji RS verzija kad pišemo XFX ovo ono. Treba samo napisati dva-tri slova nakon toga da se zna o čemu pričamo :)

Da, prilično je dobar ref. PCB, ali za iste novce Nitro je napravio vrlo solidan custom PCB, tako da npr. XFX RS 480 nema kaj tražiti pored Nitro.

Baš i ja sad gledam video od Tektick-a za XFX 470. Neki vele da throttla, neki ne, ne znam ni sam, no mene osobno ne interesira ništ osim MSI.. Hajd da je itko drugi napravio 100mm ventove bi gledao. Nitro je bio blizu sa 95mm, ali su izgleda fulali dizajn ventova.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 11:43 (The_Fichek).
14 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Meni je prečudno i sumnjivo kako su mi kartice vrisnule. Naime konfa je stara niti mjesec dana, jedino je napajanje Antec Vp700P staro oko godinu dana, ali dosad niti jednom komponentom do ovih strixica nije bilo problema. Znači, što se dogodi: ubacim karticu u komp i boota se normalno, skinem WHQL Crimson, mislim 16.10.1, zatim skinem GPU Tweak II i Asus Aura softver, instaliram sve skupa, uključim da sve updatea automatski u GPU Tweaku, kao i u Crimson softveru.

Nakon toga resetiram komp i nakon toga grafa pokojna, ne daje sliku što god pokušao. Znači mora da ju ubije ili Crimson ili GPU Tweak. Sumnjiv mi je GPU Tweak, ali to je službeni Asusov softver namijenjen baš za tu grafu i ne znam što bi ju kod nje smrdalo.

Te dvije kartice koje su vrisnule nisu niti stigle biti OC-ane niti bilo što. 

A šansa da sam stvarno dobio dvije neispravne grafe s dva različita mjesta su astronomske.

Ljudi u Linksu su se ponijeli apsolutno korektno i svaka im čast na tome, nisu se čak ni pokušali izvući iz situacije da mi daju novu karticu. Još jedno sve pohvale. Danas sam odnio karticu u Links i rekli su mi da će mi riješiti odmah u ponedjeljak. Molio sam da mi ne daju opet Strixicu, nego neku drugu, čak i Nvidiju  Meni je Strixica predobra, vizualno mrak, hlađenje overkill do bola, cijena boli glava, hahaha. Ne mogu vjerovati da je u samoj kartici problem.

Ta situacija s karticama već počinje biti tragikomična, vjerojatno ekipa misli da ih j...m i da valjda kurim kartice umjesto kestenja...

Razmišljam da kontaktiram Asus direktno radi toga i da se proba vidjeti s njihove strane o čemu se radi, da provjere prije svega GPU Tweak i Asus Aura softver, kao i verzije BIOS-a na tim karticama jer su obje kartice bile serijskog broja G9C0YZXXXXXX, a prva kojoj su poblesavili ventilatori nakon tri tjedna je bila G8C0YZXXXXXX.

Ponavljam da komp s drugom AMD, čak Asusovom karticom radi sasvim normalno, probao sam s R5 230 i sve je u redu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
AMD Serija 400 (Polaris)

Jucer sam primjetio neko cudno "zujanje" iz kucista kad je bila potpuna tisina, nista strasno ali ipak se culo. Prvo sam posumnjao na fanove kucista pa sam ih sve bio poiskljucivao, nisu bili oni, provjerio da nisu fanovi graficke pa sam ih upalio dok je grafa bila u idle i opet nista, na kraju sam shvatio da zvuk dolazi iz graficke cim joj se load poveca... Izvadio sam graficku (reko mozda nes nije sjelo kak spada), isprobao na default i svim zivim postavkama i opet isto. Igre i benchmarkovi prolaze bez problema, da li netko zna sto je to i da li je pokriveno garancijom?

EDIT: Pretpostavljam da je coil whine u pitanju...

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 13:23 (war3_tft).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Nitro je bio blizu sa 95mm, ali su izgleda fulali dizajn ventova.

Ventovi mi izgledaju dobro, meni se cini da je sam hladnjak malo zakinut i smanjen, jer evo ti 380X nitro hladnjak i 480/470 hladnjak vidi se razlika da je smanjen i zakinut.

Plus nisam 100% siguran ali mislim da su jeftinije toplovodne cijevi (heatpipes) kod RX serije, tj nije bakar nego alu

380X 380X
480 480
16 godina
odjavljen
_mark0_69 kaže...

Anyway, da skratim: GTR se pokazala kao najbolja 480 sa kojom sam imao kontakta, jedina zamjerka mom primjerku je što se memorija relativno loše kloka, sve ostalo je super - tiha, hladna, čip se ludo kloka, stabilan napon, vrm hlađenje, troši manje od red devila (gtr@1470 ~190w vs devil@1410 ~215w) i svakako bih je preporučio po mom osobnom iskustvu. Da, MSI je također bila hladna i tiha al loše se klokala i to je već dosta velik minus kod mene. O devilici sam već sve napisao - pakleno (he he) vruća. Ako kupujete rx 480, u svakom slučaju uzmite u obzir i GTR, XFX je odradio odličan posao i iako nemogu garantirat da ćete postić jednake rezultate, mogu garantirat da će biti tiha i hladna.

Baš mi je drago da se moje iskustvo s XFX-om ponavlja. Zadnji put sam XFX koristio s RadeonomProDuo (ref. pa je nebitno), ali prije toga 7970GHz Ed i sada RX480 - odlične: tihe, dobar clock postižu... Super!

17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...

Jucer sam primjetio neko cudno "zujanje" iz kucista kad je bila potpuna tisina, nista strasno ali ipak se culo. Prvo sam posumnjao na fanove kucista pa sam ih sve bio poiskljucivao, nisu bili oni, provjerio da nisu fanovi graficke pa sam ih upalio dok je grafa bila u idle i opet nista, na kraju sam shvatio da zvuk dolazi iz graficke cim joj se load poveca... Izvadio sam graficku (reko mozda nes nije sjelo kak spada), isprobao na default i svim zivim postavkama i opet isto. Igre i benchmarkovi prolaze bez problema, da li netko zna sto je to i da li je pokriveno garancijom?

EDIT: Pretpostavljam da je coil whine u pitanju...

Ako podupereš grafu sa onim držačem u kućištu probaj ga maknuti pa vidi onda, možda ti struže po ventu.

13 godina
protjeran

Dok sam stavljao taj drzac primjetio sam da bi zapinjao vent pa ga nisam ni stavljao, bio sam isprobao dok je grafa u idle upaliti ventove tako da nisu oni. Gledao sam malo yt i po zvuku mi se cini da je taj prokleti coil whine 

11 godina

chaselol

Izgledaju super da, ali nisu ni blizu učinkoviti ko oni od MSIa. MSI ima famozni Scythe Gentle Typhoon dizajn koji se dokazao kao najbolji dizajn ventilatora za statički pritisak sa dobrim airflowom pri ugodnoj razini buke. EKWB ih već dulje kopira sa svojim EK Vardar, a uskoro će i Noctua proizvesti slične ventilatore. Znam da su to sve veći ventovi, ali opet nešto znači.

Ono što me čudi je zašto Sapphire nije proizveo još jedan model sa 3 venta, kako im je to običaj ili čekaju neko blagdansko raspoloženje za to.

Kaj se topl. cijevi tiče mislim da je to sloj nikla preko bakra, a i da je alu vjerujem da je bitnije kako su raspodijeljene te cijevi i dizajn radijatora da toplina čim prije ode van. Tu je MSI opet odličan jer im heatpipeovi fino pokrivaju cijeli radijator bez prevelikog razmaka između njih.

Da, radijator je bome prepolovljen u odnosu na 380X. To je valjda tako kada prodaju skoro za MSRP cijenu. Doduše 380X osjetno više troši?

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 13:43 (The_Fichek).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice