- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koliko vidim RX480 radi na oko 1200MHz a GTX1060 na 1835Mhz. GTX1060 lako idu do 2-2.1GHz, znači nekakvih 10% gore, a RX480 očekujem prosjek na 1350-1400Mhz, znači nekih 15% gore.
Sve ovisi koliko tihe i hladne će biti nereferentne RX480 i hoće li buduće DX12/Vulkan igre bolje ležati AMDu kao sad recimo Doom..
Danas sam na fejsu vidio nekakvu Radeon objavu i vidim iza na monitorima Deus Ex :)
Vjerujem da ce bit ista prica poput Hitmana,Quantuma,DOOMa....
da ali deus ex ce biti full native dx12 igra kao i bf1
da ali deus ex ce biti full native dx12 igra kao i bf1
Pa upravo sam to i napisao :)
Razbijat ce na Radeonkama
Evo test ASUS Strixice.. https://www.computerbase.de/2016-07/asus-radeon-rx-480-strix-test/
Nije baš neki test al eto prvi je. Zanimljivo, hladnjak isti kao na GTX1080. Takt je stabilnih 1330MHz tek kad se podignu svi termalni i power limiti, tada su ventovi na 2100rpm a temp 75C.
Asus je brand koji kod gpua mogu kupit samo na nvidiji i to mozda a sto se tice radeona nikako,290 pa i 390 su im bezveze....za Fury modele neznam
Meni se ne svidja dizajn ventilatora, ostalo ok.
Evo Asusica i na techpowerupu, max do 1355MHz išla. Rezultati nisu baš mjerodavni jer je takt šarao nenormalno zbog power limita..
bogami mnogo dobra usporedba, 600mhz razlike u kloku, a još veči kad se obje budu normalno dale klokat, ak bu nvidia išla do 2.2 (600Mhz je ogromna razlika i kod cpu-a, a di ne kod gpu-a), jedino kaj je očito je to da je amd bolji za kupnju jer kolko kužim popravili su se sa drajverima i samo neka se popravljaju, a samim time budu dizali performanse, dok kod nvidie, aktualna serije i serija iza dobiva boost,, a kad prođu par serija nema nikakvog više boosta, stane na jednu točku poneki drajver zeru gore, zeru dole, znam po svojoj gtx660, to mi je još jedan minus kod nvidie da bar mal stare serije ne poduiže drajverima, ne očekujem sad top boost, al kad več pišu tolko dobre drajvere nebi im bio problem ni starije serije bar malo refrešat, jedino čega sam se bojao kad sam kupil 660 i vidio kakve su probleme imali iz serije 4 i 5 bilo mi zlo jer sam pretpostavljo da bude tak i sa serijom 6, al eto svaka im čast nikad nikaj bar to (a od kad su w10 cca 3mj sam bio van insider builda, ostalo stalno insider u fast ringu i uvijek nove prek starih).
baš sam se nabrundal na rx480, kaj mislite bi bil preslab i5 2500 non k na 4.1 za referentnu rx480? (konfa iz potpisa)
tnx
Taj tvoj proc nikad nece biti preslab! :)
Ovaj Asus je bas "pljuga". Pljuc. :p

Ok potvrdjeno da Vega koristi HBM i da Zen dolazi ove godine u limitiranim kolicinama
Bome je amd ponovo vratio uzbudljivost u uzeglo trziste pc hardvera gdje intel iz generacije u generaciju daje mrvice a nvidia vidi buducnost u dx11....
...jedino kaj je očito je to da je amd bolji za kupnju jer kolko kužim popravili su se sa drajverima i samo neka se popravljaju, a samim time budu dizali performanse, dok kod nvidie, aktualna serije i serija iza dobiva boost,, a kad prođu par serija nema nikakvog više boosta, stane na jednu točku poneki drajver zeru gore, zeru dole...
mogli bi se ljudi razočarati, jer ako i amd sad radi dobre drivere, mogla bi dobit novim driverima biti manja u budućnosti od očekivanog
hoću reći - pretpostavljam da postoji određena granica koliko se može driverima povećat perfomanse, a ako i amd sad u startu radi dobre drivere (kao što je nvidia dosad radila), onda bi budući boost mogao biti manji, baš kao i kod nvidie
Pa ako su npr. u trenutku aktualnosti GTX 770 i R9 280X bile podjednake po performansama a nakon 2-3 godine je R9 dosta brža, a GTX 770 ostala tamo gdje je i bila, onda nije riječ o lošim driverima u početku nego o ažuriranju drivera za nove naslove kontinuirano. Također tu su i developeri koji krpaju naslove pa dodatno optimiziraju za AMD hardver tokom vremena. Dosta je takvih naslova koji izađu u beti pa tek kroz 2-3 mjeseca postanu igrivi. Eto za GTX 7XX seriju nvidija službeno ne ažurira više ništa, neslužbeno to traje barem godinu dana. AMD još uvijek nije odbacio svoju R9 2XX seriju, dapače trude se kao da je jučer izašla.
Mislim da prelaskom na low-level API driveri imaju sve manju ulogu. A i stvar je u tome što AMD od HD7xxx serije takoreć ima istu arhitekturu dok je nvidia dosta toga promijenila s Maxwellom, recimo da se prilagodila zahtjevima u novijim igrama, pa je nekako i logično da puno veću pažnju za optimizacijama dobije novija arhitektura. No opet, ako se ne varam, prelaskom na neki od low-level APIja će uglavnom biti "šta je - tu je", ne treba očekivati neki extra boost u performansama na račun drivera..
Pratim obe teme vezane za grafičke i jedino što mogu sa sigurnošću reći je da: trljam ruke jer očito i jedni i drugi imaju/će imat super kartice za 1080p i 60FPSa i to sve, ako konkurencija bude zdrava, za relativno malu lovu kad se sve stabilizira. Fak jea!
Pa ako su npr. u trenutku aktualnosti GTX 770 i R9 280X bile podjednake po performansama a nakon 2-3 godine je R9 dosta brža, a GTX 770 ostala tamo gdje je i bila, onda nije riječ o lošim driverima u početku nego o ažuriranju drivera za nove naslove kontinuirano. Također tu su i developeri koji krpaju naslove pa dodatno optimiziraju za AMD hardver tokom vremena. Dosta je takvih naslova koji izađu u beti pa tek kroz 2-3 mjeseca postanu igrivi. Eto za GTX 7XX seriju nvidija službeno ne ažurira više ništa, neslužbeno to traje barem godinu dana. AMD još uvijek nije odbacio svoju R9 2XX seriju, dapače trude se kao da je jučer izašla.
samo sam razmišljao na glas, jer dosad se govorilo kako amd ima hardverski jače grafe, koje s vremenom dolaze do izražaja boljim driverima
to ih i jest prcalo ranije, jer bi nvidie bile u startu jače u perfomansama, a start se pita kod prodaje, ne situacija nakon dvije godine
tako da ako sad već imaju dobre drivere, manje je mjesta za poboljšanje kasnije
u svakom slučaju nadam se obrnutom, jer sam zapikirao rx 480 ili 470, a grafe uzimam na duže razdoblje, tako da bi mi dobro došlo da su što duže aktualne i da dobivaju boost i kasnije
Malo off topic, no planiram uzeti rx 480, no imam vga monitor, a do sada nisam vidio da ijedna nereferetna ima dvi-i nego samo dvi-d, pa postoji li ikakva mogućnost da tu grafu spojim na d-sub? ako ne idem na rx 470...
Čitam redovito reddit/AMD i tamo većina kaže da je bolja kupnja RX 480 8GB, jer ima svoje prednosti nad 4GB. Kome sad vjerovati?
Da, imas adaptera, ali bolje kupit adapter vga - digitalni signal, hdmi ili dvi ili dp, nego obrnuto.
Čitam redovito reddit/AMD i tamo većina kaže da je bolja kupnja RX 480 8GB, jer ima svoje prednosti nad 4GB. Kome sad vjerovati?
na 1080p, pa čak i na 1440p bi trebalo biti dovoljno 4bg, za 4k to ionako nije dovoljno jaka grafa
tako da 4gb je sasvim dovoljno za nju, no možda griješim, možda će izlaziti igre i koje trebaju više vrama
ali ne gledaj postove koji govore o tome da se ova ili ona igra vrti na više od 4bg na grafama koje imaju 8gb poput neke 390/390x, jer to što se igra "pruži" na više od 4 gige, ne znači da toliko nužno treba da bi radila normalno - pruži se samo zato jer može
problem je ako počne trzati zbog manjka vrama, to zasad nije slučaj niti s jednom igrom na 1080p i 1440p sa 4gb vrama, bar koliko sam vidio dosad
Samo da mu ne bude problem ko na mom starom LG monitoru... Išao sam sa VGA na DVI adapter u grafu i cijelo vrijeme su mi išle sive crte po ekranu (ugl. vidljive u sjenama i mracnijim mjestima), ukopcam na drugu grafu direkt VGA, sve ok... Malo googlao, vidio da još ljudi ima taj problem kod adaptera iz VGA u digitalni signal. Nabavio monitor sa DVI i sve ok.
280X TOP mi je bila bacala artefakte pa mi je odobrena reklamacija i nude mi R9 390 Strix 8GB u zamjenu.
Ja sam naginjao na 480,pa me zanima koja je bolja.
Hvala
390 bi bila jako malo jača, u nekim igrama 480... Ali u nekim igrama tipa Arma 390 je dosta bolja iz nekih čudnih razloga. Opet 480 je novija, manje troši... Koju god da uzmeš predobro si prošao naspram 280X
280X TOP mi je bila bacala artefakte pa mi je odobrena reklamacija i nude mi R9 390 Strix 8GB u zamjenu.
Hvala
480 je bolja, novija je i manje troši, samim tim se i manje zagrijava, a vjerojatno ima i bolju podršku za dx12 i budiće drivere
plus što je ta 390 strix najgora moguća valjda, jer se grije ko luda bez obzira na tri venta
asus je tu gadno sfušao i tu grafu treba zaobići u širokom luku
To je Asus 390ka? Nemoj nju ako možeš birat? S druge strane nude ti referentne 480ke?
Hvala
Samo gledaj drugog proizvodjaca ako mozes dobiti 480 ili 390 manje vise razlike skoro da i nema osim u potrosnji
p.s. budi spreman da clockas CPU i jedna i druga je prejaka za FX
I cekajte od cijelog hype-a sad ispada da je 390-ka jednako brza i malo jeftinija, jedino je potrosnja na strani 480-ke? Jako uzbudljiv release, nema sta...
Ja sam to rekao cim sam vidio karticu i namjenjena je da bude u tom rangu, ekipa po forumima i youtubeu je hajpala sa "980" performansama. Naravno da nije, nebi koštala 2000kn