AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 633.333
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
protjeran
Re: AMD Radeon R9 300/Fury Series
picajzla0707 kaže...
Lucidius kaže...

Tu tajnu dijele samo pristalice crvenog tabora 

pa obzirom da sam zabezecirao 480 za kupnju ovog ljeta, onda jesam pristalica i crvenog tabora

jbga, ja biram po nekim svojim afinitetima, na prvom mjestu je tišina (u određenoj klasi naravno), a obzirom da je polaris najavljen kao 2,5 puta efikasniji, znači da će ga biti lakše ohladiti, ventovi će se vrtjet na nižim okretajima i automatski će biti tiši od dosadašnjih amd grafa te snage (najavljuju da će biti tu negdje kao 390), manje će bacati vrućine u kućište, što opet znači i tiše ventove na kućištu, itd

a očito bolja situacija sa dx12 je također jedan od razloga za prelazak u tim crvenog barona

Meni grafa nejde preko 73 stupnja u nijednoj igri a ovo je moja krivulja 

Fan profil Fan profil
  vidis da ventovi rade na 50 posto na 70 stupnjeva, tako da oko grijanja nema problema, a grafa je i klokana uz to sta vidis po slici.

Ove gluposti oko Nvidie i drajvera za DX12 su mazanje ociju, najavili su drajvere jos prije 9 mjeseci pa nista,  ocito je da je to hardverski problem zato jer je asynce odnosno paralelizacija jako bitan dio u DX 12 i Nvidia nema nista drugo nego da mijenja arhitekturu a za to joj treba par godina.

12 godina
Lucidius kaže...
picajzla0707 kaže...
Lucidius kaže...

Tu tajnu dijele samo pristalice crvenog tabora 

pa obzirom da sam zabezecirao 480 za kupnju ovog ljeta, onda jesam pristalica i crvenog tabora

jbga, ja biram po nekim svojim afinitetima, na prvom mjestu je tišina (u određenoj klasi naravno), a obzirom da je polaris najavljen kao 2,5 puta efikasniji, znači da će ga biti lakše ohladiti, ventovi će se vrtjet na nižim okretajima i automatski će biti tiši od dosadašnjih amd grafa te snage (najavljuju da će biti tu negdje kao 390), manje će bacati vrućine u kućište, što opet znači i tiše ventove na kućištu, itd

a očito bolja situacija sa dx12 je također jedan od razloga za prelazak u tim crvenog barona

Meni grafa nejde preko 73 stupnja u nijednoj igri a ovo je moja krivulja   vidis da ventovi rade na 50 posto na 70 stupnjeva, tako da oko grijanja nema problema, a grafa je i klokana uz to sta vidis po slici.

Ove gluposti oko Nvidie i drajvera za DX12 su mazanje ociju, najavili su drajvere jos prije 9 mjeseci pa nista,  ocito je da je to hardverski problem zato jer je asynce odnosno paralelizacija jako bitan dio u DX 12 i Nvidia nema nista drugo nego da mijenja arhitekturu a za to joj treba par godina.

meni jest problem i najava 2,5 puta efikasnijeg polarisa mi puno znači

jer nvidia 970 koja je usporediva tvoja 390 (bar donekle) s tim msi hladnjakom ne bi prelazila ni 50 stupnjeva, jer iako izvana izgledaju isto 970 ima daleko slabiji hladnjak jer joj jači i ne treba (s druge strane zajebali su iz msi-a s ovim hlađernjem vrm-a i tu je tvoja 390 u prednosti)

drugo je pitanje također na koliko se vrte ventovi na tvojoj msi, a koliko na 970 msi pri tom opterećenju, jer što je tebi tiho ne mora bit i meni

a treće, to što tvoj pojačani hladnjak dobro radi, meni opet ne znači puno jer ta temperatura mora negdje izaći, a onda to znači da moraš pojačati i ventove na kućištu, što je opet veća buka

jbga, ja sam silent frik i meni to puno znači

za ovo zadnje, već je rečeno da async nije dio dx12 i radije ću pričekati da to tonči razjasni, jer kako sam već zaključio zbog ashesa se već neko vrijeme sx12 poistovjećuje s asyncom i ti i dalje to forsiraš, iako očito nije istina ako je točno što tonči tvrdi da async nije dio sx12

9 godina
protjeran

Ventovi od grafe na 50 posto okretaja su na 1500rpm, nisu glasni (tome doprinosi i moje kuciste), a ventovi su mi uvijek na minimum okretajima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Lucidius kaže...

Ventovi od grafe na 50 posto okretaja su na 1500rpm, nisu glasni (tome doprinosi i moje kuciste), a ventovi su mi uvijek na minimum okretajima.

na 1.500 okretaja nečujan nije ni moj be quiet vent, zato ti i govorim da tišina nije za svakog ista

također, itekako raste temperatura unutar kućišta s grafom koja ima visoki tdp, što znam po sadašnjoj gtx 570

390 nema sigurno manji tdp od moje grafe, što znači da ispušta još i veću temperaturu u kućište, a onda se bogme sve to skupa itekako grije

to što tvoj hladnjak bolje hladi od ovog na mojoj gtx 570 znači samo da bolje prebacuje istu količinu toplote u kućište

a obzirom da nije baš da fractal arc sa 4 venta ima loš airflow, malo mi je sumnjiva ta tvoja priča kako se ništa u kućištu ne grije kad ti se grafa zahukta dok su case fanovi na minimumu

prolazi to i kod mene da case fanove ostavim na minimum, ali onda grafa radi na 85 stupnjeva, a hladnjak na procu više ne radi na maks 700 okretaja kao inače, nego se diže na 1100-1200

9 godina
protjeran

Da ali ja imam posteno sređen airflow i aftermarket ventove od 140mm, stoji ti sve pod "moj pc" 

evo slika http://imgur.com/tLV07c6

Velim ti sve mi je ohlađeno kako treba, mogu ti i slike staviti sa monitoringom ako hoces dok je grafa u loadu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.5.2016 23:28 (Lucidius).
Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
...

Zaboravio si da Luciev arctic freezer ne hladi samo procesor, već i grafu koliko je moćan! 

... On topic, Arc midi je optimiziran upravo za airflow. Ne može nikako imati loš protok zraka, još uz aftermarket fanove?! 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
protjeran

Ja vidim da ima ARC MINI, imao je u tom kucistu jedan decko ASUS 390 pa se zalio na drugom forumu kako mu grafa ide preko 85 stupnjeva u gejmingu sa ventovima na svim strateskim pozicijama, jednostavno je kuciste premalo i nemoze tu kolicinu topline brzo izbacivati a zamjeniti ju sa svjezim hladnim zrakom. Isto tako i filetri za prasinu su gusti i oni utjecu dodatno na slabiji airflow.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Ja vidim da ima ARC MINI, imao je u tom kucistu jedan decko ASUS 390 pa se zalio na drugom forumu kako mu grafa ide preko 85 stupnjeva u gejmingu sa ventovima na svim strateskim pozicijama, jednostavno je kuciste premalo i nemoze tu kolicinu topline brzo izbacivati a zamjeniti ju sa svjezim hladnim zrakom. Isto tako i filetri za prasinu su gusti i oni utjecu dodatno na slabiji airflow.

Napravio si svoj domaći vidim. Istina, filteri su gore i sprijeda gusti, te sam ih nedavno sve maknuo na svojem xl-u. Temperature su se spustile za 2-4C. Malo češće čistiti od prašine, nema druge. No da Arc linija ima airflow, itekako ga ima. A asus 390, kao i prijašnja linija, ima mane. Bilo je riječi o tome ovdje na forumu. Stjepko zna bolje objasnit. Misim da je riječ o VRm temperaturama.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
Lucidius kaže...

arc mini je skoro kao midi kućište po veličini i airflow je u njemu skoro pa ništa slabiji nego u midi verziji, posloženo je baš za airflow

imam dva 120mm venta sprijeda, jedan 120mm straga i jedan 140mm odozgora

ovo za filtere je istina, kad ih maknem itekako se osjeti razlika u temperaturi, ali to je cijena dobre zaštite od prašine 

no bez obzira na veći broj ventova kod tebe, ako rade na minimumu kućište se mora zagrijati jer je airflow nikakav na parsto okretaja

zato sam kod sebe složio preko matične da mi se ventovi pojačavaju i smanjuju ovisno o temperaturi matične, ali s maksimumom na

900 okretaja i sad na idle rade na minimumu, a pod opterećenjem na 900 i zadovoljan sam učinkom i tišinom (sve dok se ne upali govno od grafe koje valjda oće poletit k susjedu )

EDIT:

a s druge strane ti nemaš donji kavez za hdd kao ja, nemaš ni gornji za dvd, pa je i protok bolji, makar je i meni sredina čista

no vidjet ćemo, jer u planu imam također maknuti donji kavez, hdd prebaciti u vanjsko kućište za storage (jer mi ide na živce kad drnda kad se upali) i maknuti taj kavez i staviti sadašnji ssd za winse i budući od 500gb ili 1tb oba iza matične, pa će ispred također biti sve čisto (ovaj treći najgornji vent kod tebe ionako nije toliko bitan kao dva donja)

još kad ubacim jedan vent od 140mm gore, mislim da ću dobiti maksimalni airflow koji se može dobiti, pa ću napraviti neke testove

ta asusova 390 nije mjerilo za ništa, jer ima tako loš hladnjak se ljudima pali na preko 85 stupnjeva na otvorenom

arc mini je izvrsno kućište za airflow, imaš hrpu testova na netu, imaš i usporedbe s midi kućištima i malo ih ima tako dobre temperature i to bez skidanja hdd kaveza

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 0:20 (picajzla0707).
9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
Lucidius kaže...

Napravio si svoj domaći vidim. Istina, filteri su gore i sprijeda gusti, te sam ih nedavno sve maknuo na svojem xl-u. Temperature su se spustile za 2-4C. Malo češće čistiti od prašine, nema druge. No da Arc linija ima airflow, itekako ga ima. A asus 390, kao i prijašnja linija, ima mane. Bilo je riječi o tome ovdje na forumu. Stjepko zna bolje objasnit. Misim da je riječ o VRm temperaturama.

Asus r9 390 ima problema jer samo jedna cijev prolazi kompletno preko chipa, druge dvije polovicno i samim time se toplina ne prenosi kako bi trebala, plus tome sta je fan profil na stocku podesen tako da se cilja na tisinu, a za temperature nisu marili.

E sad, decko je također stavljao ventove a ima ih tri an toj grafi na 80 posto i temperatura nije padala ispod 80, tako da ima doprinosa u svemu tome od slabije izvedbe grafe, ali nije ni kuciste milina.

Moja je klokana kao sta vidis na slici i nejde preko 73 stupnja, a ventovi dok su mi na low imaju performanse kao ovi bolji 120mm na max, kada ja stavim svoje na max(1200rpm) onda tek nastane pravi propuh, ai temperature padnu za 3 stupnja na grafi, ali puno vise padnu ta tmperaturi same unutrasnjosti kucista.

12 godina
Lucidius kaže...

Moja je klokana kao sta vidis na slici i nejde preko 73 stupnja, a ventovi dok su mi na low imaju performanse kao ovi bolji 120mm na max, kada ja stavim svoje na max(1200rpm) onda tek nastane pravi propuh, ai temperature padnu za 3 stupnja na grafi, ali puno vise padnu ta tmperaturi same unutrasnjosti kucista.

nešto tu ne štima, vjerojatno ne testiraš dovoljno dugo

ne može ti grafa pasti za samo tri stupnja, a kućište za puno više jer ako ti kućište ima temperaturu od 20 stupnjeva grafa će imati svoju temperaturu plus tih 20

ako kućište ima temperaturu od 30 stupnjeva grafa će imati svoju temperaturu plus tih 30 i kad spustiš za 10 stupnjeva kućište ide i grafa za toliko dolje

osim kod kraćih testova, gdje je onda i utjecaj kućišta manji

EDIT: možda ti se tada smanji i broj okretaja na grafi, pa je zato pad samo tri stupnja - stavi fiksno ventove na grafi i nakon dužeg testa koliko ti padne temp u kućištu moralo bi za toliko pasti i temp grafe

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 0:28 (picajzla0707).
13 godina
protjeran

Ma lucidus ne laze sigurno, u kucistu ima vodeno hladenje, sva toplina s procesora izlazi direkt van, razlika naspram zracnog coolera je poprilicna! znam iz iskustva!

k tome on ima r9 390 od Msi-a koja je fantasticno napravljena, ogroman pasivac s horizontalno polozenim heat-pipovima, tihe lopatice! vrm je na zadnjoj strani, ima odlican airflow u kucistu...

ljepa konfa nema sta, samo fali i7 da pojede tu 390-tku, taj i5 umire i s gtx 970!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
5 0 hvala 2
9 godina
protjeran

Taman sam imao u planu mjenjati platformu na i7 (prije Vege u 10.mjesecu) bilo Broadwell E ili Cabylake nekad na ljeto, a onda se sjetim da dolazi i ZEN a prica se dosta o njemu, pa onda iduce godine cannonlake na 10nm i sa novim featurima, tako da sam zbunjen skroz... Nekako mi se cini da cu cekati ljeto iduce godine za cannonlake ako ZEN ne odusevi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Stjepanj kaže...

Ma lucidus ne laze sigurno, u kucistu ima vodeno hladenje, sva toplina s procesora izlazi direkt van, razlika naspram zracnog coolera je poprilicna! znam iz iskustva!

k tome on ima r9 390 od Msi-a koja je fantasticno napravljena, ogroman pasivac s horizontalno polozenim heat-pipovima, tihe lopatice! vrm je na zadnjoj strani, ima odlican airflow u kucistu...

ljepa konfa nema sta, samo fali i7 da pojede tu 390-tku, taj i5 umire i s gtx 970!lp

ma ne kažem da laže, nego možda nije testirao dovoljno dugo, jer s parsto okretaja na ventovima mi se ne čini da može dobiti dovoljan airflow da izbaci svu temperaturu od te 390 kad ona duže radi na full, a ona nema vodeno hlađenje i svu svoju toplinu baca u kućište

13 godina
protjeran
Ma ok, nevelim ja da itko laze, kuciste mu je prakticki prazno, ventovi ljepo slozeni, odlicna grafa koja se drzi na cca 70°c, pa gtx970 je takoder na 70° vidljive razlike nebi trebalo biti, jer on ima stvarno fino slozen airflow!lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
11 godina

picajzla0707

I zguglaj si Bitfenix Spectre Pro 140mm koje ima, ventovi koji vrlo dobro guraju zrak, pogotovo u praznom kucistu, a sigurno tihi do 1000rpm. U tom njegovom tihom kucistu (ThermalFake F51 aka Fractal R5 :) mislim da ih ne cuje na cca 1150rpm, kamoli manje. Sam imam Bitfenix, bez Pro, nego PWM i 120mm.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 13:30 (The_Fichek).
13 godina
Lucidius kaže...

Hm jel mi se to cini ili se ta mrcina od grafe malo savila?
Jel imas neku zastitu od prasine ispred ventova, sto stavljaju ove mreze i tanke spuzvice?

Super izgleda 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
The_Fichek kaže...

picajzla0707

I zguglaj si Bitfenix Spectre Pro 140mm koje ima, ventovi koji vrlo dobro guraju zrak, pogotovo u praznom kucistu, a sigurno tihi do 1000rpm. U tom njegovom tihom kucistu (ThermalFake F51 aka Fractal R5 :) mislim da ih ne cuje na cca 1150rpm, kamoli manje. Sam imam Bitfenix, bez Pro, nego PWM i 120mm.

ma ako su ovi moji defoltni fractali potpuno tihi do 900 okretaja na koliko ih blokam i ovaj silencio 120mm, vjerujem da su i ti njegovi na 1000 nečujni

samo on kaže da ih drži na minimumu, a tek sad sam vidio da im je minimum 700rpm, pa je to vjerujem sasvim dovoljno za relativno dobar airflow u takvom kućištu

ovom silenciu kod mene je minimum na 250rpm, fractalima na 500rpm i to ni bogznašto propuha, tek toliko da pirka

ali te spectre su dosta jači ventovi, još i na minimalnih 700rpm, da, to mora biti dobar propuh

16 godina
odjavljen
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 17:09 (Tonči).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

To si oco ili aj na stock pa cu ja kad doma dojdem s posla da vidim nes ok.😆

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

5% oc, s 1050 na 1100. :)

17 godina

Ok ali gledamo samo graph. Score ipak ti imas jaci proc 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
chaselol kaže...
Lucidius kaže...

Hm jel mi se to cini ili se ta mrcina od grafe malo savila?
Jel imas neku zastitu od prasine ispred ventova, sto stavljaju ove mreze i tanke spuzvice?

Super izgleda 

Je savila se, teska je grafa i u svkom kucistu malo naginje, osim tamo gdje ima onaj drzac za grafu

EDIT:

Evo ti slika od dust filtera naprijed http://i.imgur.com/84fV1HW.jpg kupio sma ih u linksu.

Ako te zanima jos slika od kompa mozes pogledati ovdje http://www.bug.hr/forum/post/modding-galerija/vas-desk/5013598.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 16:20 (Lucidius).
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

I?

17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

Hmm http://www.3dmark.com/3dm/12102855?  - 16% brže od tvog. Upalio si MSI AB da vidiš koliko throttla? RDP je zakucan na max clocku.

17 godina

nisam di se to pali

koristim sapphire trixx

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 17:29 (4mal).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

nisam di se to pali

http://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download.html

tako... cilj je da ti je za trajanja testa clock zakucan na vrh. Nano ti vjerojatno throttla jer je zračno hlađen...

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 17:32 (Tonči).
9 godina
protjeran
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

neda mi se to sad uglavnom trotla 

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice