Lord of the Rings trilogy (2001-03)
LotR trilogija je Jacksonovo remek djelo, filmovi koji su, ako se to može za nešto reći, savršeni u svakom segmentu čak do te mjere da je gotovo bolje ispričana priča nego što ju je ispričao sam Tolkien u svojim čuvenim knjigama. Nezasit sam LotR filmova i svakih nekoliko godina ih iznova odgledam, uvijek sa istim užitkom. Ovaj put su u pitanju bile produžene verzije i 12h uživanja u epskom spektaklu
10
Dumb and Dumber To (2014)
Iako nisam pretjerani ljubitelj komedija, prvi Dumb and Dumberer mi je osjećao u pamćenju kao jedan od onih filmova u kojim sam se najviše ismijao, ali tada sam bio klinac i vjerujem da ga sada ponovo pogledam vjerovano mi ne bi bio ni upola tako smiješan niti dobar. Drugi dio pamtim kao loš nastavak i tako od ovog najnovijeg i nisam imao neka veća očekivanja jer između ostalog su i glavni protagonisti već ostarjeli i vjerovatno su izgubili dio svog prepoznatljivog šarma. Za Dumb and Dumber To se može reći samo da je u pitanju solidna komedija ali ništa više od toga. Bilo je sasvim dovoljno smiješnih scena i tih njihovih gluparija sa možda malo previše crnog (i neukusnog) humora za moj ukus. Po svemu sudeći kada su komedije u pitanju ova godina će ostati upamćena isključivo po The Grand Budapest Hotelu.
6
Covert Operation (2014)
Teška prevara od filma, ne znam šta me navede da ga uopće i odgledam. Valjda opis filma u kombinaciji sa posterom i nazivom. Međutim, em što naziv nema veze sa radnjom filma, poster je lažan, a i radnja je mnogo interesantnije izgledala na papiru nego na djelu, a još kada ti se ni glumci ne svide onda onda ti je definitivno bilo bolje da si to vrijeme proveo ležeći, buljeći u plafon i razmišljajući u smislu života. Niskobudžetan a htio je da bude nešto više pa je kopirao neke stvari iz uspješnijih filmova ali je nažalost debelo fejlao. Ali nije sve tako crno, srećom traje manje od 1,5h. Slijedeći put kada se zaželim malo akcijske razbibrige ću radije upaliti neku iz 80-ih nego riskirati da naletim na još jedan ovakav poluproizvod.
3
Dawn of the Planet of the Apes (2014)
Rise of the Planet of the Apes me blago rečeno oduševio i s nestrpljenjem sam iščekivao nastavak. Iako me nastavak iznenadio radnjom jer sam očekivao radnju lokalnog karaktera (gdje će ljudska stoka poslat jedan bataljon da se obračuna sa majmunima u šumi u koju su pribjegli ili će možda samo baciti neku veliku bombu i čitavu šumu pretvoriti u pustaru), međutim radnja je bila globalnog post-apocalyptic karaktera. I mogu reći da mi se takav slijed radnje veoma svidio, a kao šlag na tortu je i to što možemo očekivati još jedan nastavak. Hell yea. A što se tiče filma šta reći osim da je još epskiji nego prethodnik i sigurno je da će biti jedan od kandidata za za film godine.
9,5
Dracula Untold (2014)
Mora se priznati da je film, blago rečeno, sumnjive kvalitete. Međutim obzirom da dosta volim filmove ovog tipa pa sam i u ovom poprilično uživao. Sama priča nije nešto posebno interesantna ali je barem drugačija od svih koje smo do sada čuli od Drakuli, film vizuelno lijepo izgleda, akcija je sasvim OK a Luke Evans u ulozi Vlada/Drakule je još jednom dokazao svoje velike glumačke kvalitete. Sve u svemu neloše, pogotovo obzirom da je ovo bio rediteljski prvijenac Garyja Shorea pa možemo mu malo i progledat kroz prste :).
7