ma meni se ne cini da su losiji, jedino sto mi ide na zivce je sto svi racunalni casopisi imaju jednake teme, pa kad kupis jedan ne moras kupiti drugi.... narocito me zivciraj testovi koji su u svim casopisima jednaki, ako ne isti mjesec, onda mjesec poslije....
Bez uvrede svima iz bug-a, ali časopis vam je svakim novim izdanjem sve lošiji. Ništa se nije mijenjalo već 100 godina, ali to nebi bio
bed da su teme dobro obrađivane kao prije. Dajte više pišite o hardwaru, izbacite one gluposti o novostima, to nitko nečita, ili obradite
manje zanimljivih novosti (pod time mislim da napišete više teksta i slično). Recimo u bug-u broj 183, pod novostima se nalazi tema "Budućnost u e-papiru", kog to zanima, pisati će te o tome kad to dođe kod nas u primjenu. Onda rubrika prezentacije, dajte malo
podataka o srži o čemu se raspravljalo, a ne " u sobi je bilo 21 stupanj i vlage 53%". Tema ekstremne komponente za pc, preloše napravljena, pa samo o gamepadu s ventilatorima možeš napisat stranicu zanimljivog sadržaja, pa onda o miševima s 4000 dpi-a, tko to koristi, ja imam 2000 pa radim na 800 i slično. Što se tiče ostalih članaka, prolaze, ali su lošiji za čitati nego recimo prije 2 godine. Rubrika pitanja i odgovori je dobra, može se nešto pojasniti, ali i pitanja znaju biti nepotpuna i slično. Recenzije igara su dobre, ali njih ne čitam pa ni nemogu komentirati u dubinu.
Nije stvar u tome jel je lošiji ili bolji. Sa sve većom popularizacijom interneta svako tiskano izdanje pa tako i BUG gubi tlo pod nogama. Tako se ja nesječam kad sam zadnji put kupio BUG ili večernji, ili pak jutarnji, otkad koristim internet. Nažalost, ali tako je, sve se kreče u tom smjeru. Za svaki proizvod koji me zanjima bio on softverski ili hardwerski, informacije i recenzije pronađem na Internetu. Dakle realna potreba za tiskanim izdanjem za mene je nestala, a vjerojatno i za mnoge druge. Osim toga, manjom potrošnjom papira na tiskana izdanja manje se troše i šume, pa je to sad postalo i ekološki prihvatljivije.
Naravno da većina ne misli na ekologiju, ali realna potreba za bilo kojim tiskanim izdanjem je pojavom interneta nestala. U to nema dvojbe.
Pa ja recimo bas volim lijepo lec i citat bug, a ne surfat po internetu, a i di ces na internetu nac takve kolumne?
Ili odeš fino prvu subotu u mjesecu sa ženom vani na kavu, ona uzme Jutarnji, Nacional, što li... A ti lijepo BUG i fino: prvo pregled sadržaja, zatim najinteresantnije teme (počesto neki zanimljiv komad hardvera), ondak neki novi ili zanimljiv softver, pa temu ili dvije, pa kolumne i na kraju, kada se više nema što čitati, igre.
Mislim u svakom slučaju da si nepismen. Ne pita se "jer mislite da je..." nego "jel mislite da je..."
Što se BUGa tiče... Vazda isti. Kupim kod uličnih prodavača broj od prošlog mjeseca redovno. 35 (!!) kuna za novi ne dam, pa da su mi iz oka ispali.
A ko što je neko već primjetio, neusporedivo više cijenim držat novinu u rukama i čitat iz nje, nego blejit u monitor...
Papirnato izdanje zato uvijek ima plus kod mene.
EDIT: da ne ispadne samo da kakim po bug-u ,kad kupim procitam ga za dan-dva(zavisi od obaveza) od a do z ....
Eto, ja sam čitatelj BUG-a od 3. broja i prestao sam ga kupovati ima već godinu dana. Slažem se, postao je nekako suhoparan. Čitao sam sve postove do mog na ovom forumu i došao do zaključka da je zapravo BUG izgubio "svježinu". Radim u marketingu i znam kako je utrkivati se sa trendovima i svaki dan izmišljati nešto novo i svježe što može zaintrigirati klijentelu i pogurati prodaju.
U slučaju časopisa, klijentela smo mi - kupci. Iako svi "šaramo" po ovome ili onome - ono - dodajte ove, one rubrike, sve se to svodi na gubitak "svježine". Odgovorno tvrdim da BUG-u treba makeover - izložit ću to u par točaka:
1. Treba učiniti da se BUG istakne među nizom istih časopisa u svijetu OPET. Kažem OPET, jer je BUG to već ranije uspio. Ne govorim o kozmetičkim zahvatima - govorim o novim stvarima kojih ranije nije bilo. Koje su to stvari:
- Tržište zna. Mi znamo. Statistika zna - treba provesti anketu u časopisu i na netu, popraćenu nekakvom simboličnom nagradom, radi boostanja odaziva.
Među ponuđenim opcijama mogu biti:
- nadgradnja pristupa (npr.
1. nove kategorije, npr - tema čitatelja - o čemu bi u slijedećem broju čitatelji voljeli čitati,
2. Open Office day, pri čemu mislim posjet čitatelja redakciji BUG-a i razgovor o dojmovima s istim,
3. PDF izdanje časopisa za one koji ne žele imati "papir", umanjen za cijenu DVD-a,
4. recenzije igara (i druge gdje je takav pristup primjenjiv) u vidu dijaloga - zna biti duhovito i ukida "plošnost" recenzije - zgodno je da se za "duet" recenzenata uzimaju oni s različitim mišljenjima o igri - npr. zgodno je kad je jedan recenzent neutralan ili pozitivan, a drugi izrazito strog ili negativan, s iznimkom za jako dobre proizvode ili igre.
5. nadalje, originalni koncept nagradnih igara - ova zadnja na netu je bila primjer kako se nešto takvo može izvesti - slijedeća može također uključivati angažman čitatelja, ali recimo u tiskanom mediju - npr. koncept sastavljanja matične ploče kartonskog predloška i elemenata koji se mogu lijepiti na nju (samoljepljivi elementi izlaze iz broja u broj) , gdje čitatelji koji sastave ploču kako treba mogu na poštu (ili e-mail sliku) uslikati svoje rješenje i sudjelovati u nagradi.
6. "Spotlight" kategorija, gdje se vrši interview sa hrvatskim autorima, dizajnerima ali i amaterima koji su se istakli na neki način ili trebaju podršku u vidu promocije hrvatskog IT potencijala na lokalnom tržištu.
7. U vezi s ovom zgodna je i ideja sponzoriranja "cool" ideja s područja informatike, bilo od časopisa ili preko časopisa.
Osnovna ideja je reintegracija BUG-a sa čitateljima - približavanje kupcima i prilagodba koju sve zahtjevnije tržište traži.
- nadgradnja dizajna
1. Redizajn. Sve osnovne trade-markove treba ostaviti kakvi jesu, s time da je potrebno uložiti dodatni napor na preglednosti i reorganizaciji reklamnog sadržaja. Ovdje je naglasak na integraciji reklame sa tekstovima i temama časopisa. Primjer je da su reklame graf. kartica u kategoriji igara, ili dodavanje komentara u kojima se spominje konfiguracija koju treba reklamirati unutar teksta (uz obveznu naznaku sponzorstva teme).
Zgodna je ideja da se reklamni sadržaj (ili njegov dio izda sa časopisom u obliku priloga (kao što je to bio slučaj u nekoliko navrata ranije)), kako bi sam časopis imao manje reklama.
2. Mada ne spada u sam dizajn, kvaliteta medija (mislim na papir) se ne smije srozavati, jer je tržište na to reagiralo naglije nego bi se moglo očekivati. Uštede se mogu učiniti na drugom području, a i maleni porast cijena (uz konkretne gore navedene korake) uvjerit će čitatelje da je to nužno i da časopis radi na razvoju a ne na stagnaciji kvalitete.
-nadgradnja kadrova
Potrebno je izvršiti daljnju specijalizaciju unutar kadrova, uvesti nove djelatnike specijalizirane za pojedina područja i dodjeliti im uži dijapazon poslova, kako bi iste obavljali kvalitetnije i uspješnije. To zahtjeva i restrukturiranje troškova unutar tvrtke, pa to spada u management.
Imam još mnogo ideja, ali to su samo neke i ni najmanje ne sumnjam da su barem neke od njih BUG-ovcima pale na pamet.
Toliko od mene.
Cro_ghost:
Jer mislite da je bug svakim izdanjem lošiji?
Ne mislim. Stvarno se nađe svako pametan s**t o svemu. Ako ti se ne sviđa nemoj kupovat.
ne nije nego obrnuto svaki broj je sve bolji!!!!!
a uvijek će bit onih kojima nešto smeta...
Mislim u svakom slučaju da si nepismen. Ne pita se "jer mislite da je..." nego "jel mislite da je..."
Što se BUGa tiče... Vazda isti. Kupim kod uličnih prodavača broj od prošlog mjeseca redovno. 35 (!!) kuna za novi ne dam, pa da su mi iz oka ispali.
A ko što je neko već primjetio, neusporedivo više cijenim držat novinu u rukama i čitat iz nje, nego blejit u monitor...
Papirnato izdanje zato uvijek ima plus kod mene.
Ne, nije tako! Ispravno je reci: "Jel vi mislite...?", ali je zapravo i to neispravno i treba se reci: "Mislite li da...?".
Nije lošiji nego monotoniji. Dva su razloga:
1. ljudi u redakciji su ostarjeli
2. Internet
A da se kvaliteta tekstova srozala, je. Teško je pročitati neki članak a da nije u stilu spajanja natuknica iz promidžbenog materijala u koliko-toliko čitljiv tekst. Puno se filozofira o grafikonima i ocjenama a u tekstu se nemože naći kvalitetnog komentara koji će zaokružiti cijeli tekst, ujedno nasmijati čitatelja a istovremeno dati onaj štih koji se mogao nekada osjetiti u tekstovima.
Testovi i recenzije svode se na periodičko ponavljanje a recenzije softvera vrlo se često nalaze na dvije kartice teksta. Koliko je teksta objavljeno o recimo Borland Delphiu 2007? O FireBirdu? O ikojem Ajax frameworku? (nemojte uzeti navode aplikacija kao da baš mora biti o njima, nego kao aplikacije koje nisu "standardne") O ikakvom trenutno aktualnom softveru?
U masi tekstova prisutna je doza "bahatosti", pogotovo u odgovorima na pisma čitatelja. Ako je redakciji neko pitanje toliko "bezvezno" čemu objavljivanje tog pisma i još gore čemu toliko bahat, bezobrazan i arogantan odgovor? Ne zaboravite, niste uvijek bili na vrhu a sa vrha samo je jedan put... Mnogo ljudi, tvrtki, časopisa, itd. je nestalo u potpunosti jer su bili "na vrhu"!
Znate zašto volim pogledati Top Gear? Jer vidim aute za kojima slinim i koje sanjam a svjestan sam da vrlo vjerojatno ih nikada neću voziti. Koliko je članaka u Bugu objavljeno a da se bavilo tematikom "nedostižno smrtnicima". Pokušajte taj broj podijeliti sa brojem članaka o pisaćima/fotoaparatima/USB diskovima pa se zapitajte nad postotkom...
Bug ne postaje ništa lošiji. Uvijek je bio jednako loš. HAHAHA.. just kidding..
Šalu na stranu, jedina zamjerka mi je što su recenzije svega i svačega malo previše objektivne a "minusi" za opisane stvari nekad presmiješni. Npr: "Ovo je vrhunski i najbolji monitor ikad na svijetu ali cijena je prevelika.", i to sa prevelikom cijenom se uvijek provlači ako nemaju ništa pametnije reći.
BUG je odličan izvor informacija pa makar bile objektivne i ponekad nepotrebne i nitko ne bi trebao suditi po tome jel koristi svih 2000 DPI-a svog miša ili samo 800.. Netko drugi možda koristi i treba mu..
4. recenzije igara (i druge gdje je takav pristup primjenjiv) u vidu dijaloga - zna biti duhovito i ukida "plošnost" recenzije - zgodno je da se za "duet" recenzenata uzimaju oni s različitim mišljenjima o igri - npr. zgodno je kad je jedan recenzent neutralan ili pozitivan, a drugi izrazito strog ili negativan, s iznimkom za jako dobre proizvode ili igre.
Ja neću pisati romane jer nisam plaćeni analitičar ili menadžer (pa zašto onda raditi free :D), ali činjenica je da je vrijeme papiranih časopisa prošlo i da BUG papir životari samo zahvaljujući zaostalom tržištu. BUG Online je put naprijed, ali je isto tako (očito) produkt zastarjelog koncepta tj. produkt osobe (menadžera) koja je nedovoljno agilna za ići u korak s tržištem. BUG je outdated onog trenutka kada se počme slagati prijelom, a BUG Online je (po standardima konkurencije u svijetu) apsolutno prespor, neprecizan i suh s često netočnim i promašenim 'vijestima' koje su opet poprilično stare.
Edit: lektura
Pozdrav, stojim iza svega ovdje napisanog, totalno su se srozali i ponavljaju se do besvjesti. Tekstovi i recenzije su postale toliko lose da izgleda koda u stare tekstove dodaju novi tip utedaja. POBOGU, kakav je to informaticki casopis koji u 2008.g. hvali program nLite koda su otkrili nuklearnu fuziju, a ja sam sa tim istim programom integrirao XP SP2 u XP instalaciju, a svi znamo kad je izisao SP2 za XP. Stoga se ja pitam, zasto ja informaticar, koji zaradujem kruh od toga, kupujem BUG kad u njemu vise ne mogu nista saznati sto bi mi koristilo. Ista stvar sa recenzijom Antecovog kucista, kad je izisao P182???? Koda u BUGU sijede ljudi koji vise nisu zainteresirani za inf. rad, pa popunjavaju izdanja sa starim glupostima, zaposlite nove decke!!! I jos nesto, po bezobrastini u ponekim odgovorima sve vise slicite seljacinama iz casopisa KLIK, mislim da vam nedostaje postivanja citatelja, ali zato imate arogancije napretek.
Ja neću pisati romane jer nisam plaćeni analitičar ili menadžer (pa zašto onda raditi free :D), ali činjenica je da je vrijeme papiranih časopisa prošlo i da BUG papir životari samo zahvaljujući zaostalom tržištu.
@naxeem, Ne bih se slozio da je vrijeme papirnatih casopisa proslo, i nema nikakve veze s zaostalim trzistem. Cinjenica je da unatoc svekolikome online izvjestavnju broj prodanih papirnatih izdanja u svijetu, pa tako i kod nas jos ne opada. Kako kazes cinjenica je da se industrija mijenja i da su informacije svedostupne na mocnom netu, no papirnata izdanja postala su okosnica IT industrije po pitanju postavljanja granica, pronalazenje rijesenja, guranje industrije u zeljenom pravcu, razne recenzije koje su ukazatelj slabosti, propusta iskoristivosti te tehnologije te konkretna primjena, a time i putokazi i instrukcije kako nesto koristiti i u kojem okruzenju.
BUG Online je put naprijed, ali je isto tako (očito) produkt zastarjelog koncepta tj. produkt osobe (menadžera) koja je nedovoljno agilna za ići u korak s tržištem. BUG je outdated onog trenutka kada se počme slagati prijelom, a BUG Online je (po standardima konkurencije u svijetu) apsolutno prespor, neprecizan i suh s često netočnim i promašenim 'vijestima' koje su opet poprilično stare.
Slazem se da je Bug Online spor i neprecizan. Informacije su podosta nasumicne, a cijeli koncept Bug Online je podosta zastario (po nedavnim obecanjima na ovom forumu, naredu je osvjezenje), ne postoji nikakva suvisla kategorizacija. Bolex je nedovoljno puta mjesecno osvjezavan i vrlo cesto nezanimljiv, no gledajuci online izdanja drugih casopisa, moram priznat da ih Bug jos tuce do nogu. Pozdravljam Komentare osobnog stava te Program tjedna. Po mom misljenju, Bug bi se trebao vise fokusirati na stanje u domacem IT trzistu te, recenziranje domacih kompanija i pruzatelja usluga. Razne usporedbe, istrazivanja, osobna iskustva, pojednostavljanje i objasnjavanje tehnologija, izraza, itd, te se malo vise odmaknuti od pukog prenosenja ili prevodenja vijesti .
Bilo bi pozeljno da se Bug magazin distribuira u PDF-u za preplatnike, naravno ukoliko je to zatrazeno...
Edit: lektura
Moram reći da se ipak ne slažem. Ne vidim kakvu svrhu ima papir kada je broadband dostupan za dvije kune mjesečno (B.net)?
Papir je zastario u trenutku kada urednik odluči što ide u tisak.
Mjesta za papir eventualno ima u nekakvom kolumnističkom izdanju s detaljnim tekstovima o stvarima koje nisu time-critical. BUG kao časopis je još uvijek dizajniran po zastarjelom konceptu katice za sve i 75% toga jednostavno preskočiš jer si te stvari pročitao odavno.
BUG Online je opet užasno zastario koncept, a promjene se uvode nemoguće sporo. Informacije su upotrebljive tek u 25% slučajeva, a i tada su stare.
I ne mislim da je u tom segmentu makar i blizu svjetskom standardu; pogledaj Ars Technicu npr. i hrpu ostalih portala koji su postali standard za informacije online sa svojim ekskluzivama, vrhunskim profesionalnim recenzijama i sl.
Djelomicno je naxeem u pravu.
Ali samo djelomicno.
Pogledaj malo stranice informatickih casopisa u svijetu.
Tu se više nitko živ nemože snac.
Stranica od casopisa kojeg sam ja kupovao u Njemackoj je katastrofalna po mom mišljenju.
Prenatrpana,puna reklama,nemože se covjek snac.
I zbog te prenatrpanosti jako spora.
Jest da su informacije aktualne i rade jako puno testova
ali jednako tako trpaju reklame.
Evo vam link pa pogledajte:
Casopis je više orijentiran na entuzijaste i ljude koji imaju love.
I stvarno je super ali stranica im je užasna.
I probajte pogledat forum.
Tamo se više nezna ko pije i ko placa.
Puno,prenatrpano, nemožeš više ništa pratit....
Po meni je BOL stranica super pregledna i najbolje da tako i ostane.
Ako ju prenatrpaju nece koristit nikome.
Jest da bi si u casopisu mogli dat više truda i puno ga uljepšat
ali moramo pogledat naše prilike ovdje.
Nemožemo mi napravit casopis kao što mogu nijemci sa toliko love
Naravno da se može. Lova je samo izgovor. I prenatrpano != dobro. Samo natrpati nije rješenje problema ni dizanje kvalitete.
Vidjet cemo šta Bug-ovci kažu na sve ovo.
Evo kak izgleda casopis od one stranice.
http://www.hardwareluxx.de/printed/aktuell.html
Jedan od najboljih je u njemackoj.
Pa možda bi se po ugledu na njih nešto moglo sa designom napravit
Nadam se da neće jer je dizajn užas... :D
Uuu, pazi se izbrisat ce ti temu, post i tebe...
Uuu, pazi se izbrisat ce ti temu, post i tebe...
Vidjet cemo šta Bug-ovci kažu na sve ovo.
Evo kak izgleda casopis od one stranice.
http://www.hardwareluxx.de/printed/aktuell.html
Jedan od najboljih je u njemackoj.
Pa možda bi se po ugledu na njih nešto moglo sa designom napravit
kratko i jasno da!