DivX i mp3 na HD-u - Legalno? Ilegalno?

poruka: 60
|
čitano: 18.038
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

Koliko sam ja shvatio, jedina je razlika što si prije za svaki backup morao imati dokaz da si kupio orginal (orginal, uništeni orginal i/ili račun), a sad ne možeš i nitko te ne pita odakle ti, osim ako se radi o količinama za prodaju.

Što se prava tiće, pravo teži tome da bude crno bijelo, a koliko je blizu ovisi o tome koliko su jasno i jednoznačno napisani zakoni. Prema mom osobnom mišljenju, svaki zastupnik u Saboru koji nakon prvog čitanja zakona nije shvatio taj zakon, bi trebao glasati protiv tog zakona jer zastupnici predstavljaju nas - obične građane, a mi smo dužni znati i poštovati zakon, a da bismo to bili u stanju moramo ga razumjeti.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: DivX i mp3 na HD-u - Legalno? Ilegalno?
MrBlc kaže...

Koliko sam ja shvatio, jedina je razlika što si prije za svaki backup morao imati dokaz da si kupio orginal (orginal, uništeni orginal i/ili račun), a sad ne možeš i nitko te ne pita odakle ti, osim ako se radi o količinama za prodaju.

Po starom Zakonu nisi smio kopirati Nikako, po Novom Zakonu imaš pravo na Backup legalno kupljenog CD, sve ostalo je piratija.

Kako god okreneš Papilova, uzimaju lova za nizašto.

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 18:18 (Verbatim).
16 godina
neaktivan

OK. To znači da ako mi policija nađe 500 CD-a sa filmovima i glazbom i zaplijeni ih, neću za ništa odgovarati i vratiti će mi medije?

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Verbatim kaže...
Pitanje: Mogu li tužiti ZAMP jer mi nije omogućeno kopiranje ovog CD-a!!???

To ti mogu i ja odgovoriti (i odgovoreno je u BUGu, koliko se sjećam) - trebaš tužiti izdavača CD-a i onda je on dužan skinuti zaštitu.

Krajnje idiotsko rješenje i stvarno mi nije jasno kako itko u ovoj državi misli napredovati ako ne žele dovesti zakon u skladu... pa barem s normama civilizacijskog društva, ako već ne zdravog razuma. Ako je izdavač CD-a već nešto prekršio postavljanjem zaštite koju nije smio postaviti (jer je time prekršio tvoje pravo legalnog kopiranja), onda bi mu nakon tužbe trebalo uredno naplatiti sva tvoja davanja za potrebe sudskog postupka, naknadu za igubljeno vrijeme, živce, dokazivanje očitog, što li već, plus neku drakonsku kaznu koja bi išla u državni proračun, pa da im to više ne padne na pamet raditi. Dok se tako nešto ne dogodi, ovo društvo neće napredovati, ne samo na ovom polju, nego i drugima. Jednostavno ljudi imaju opciju - ili igraj fer i legalno i popušit ćeš ili probaj prevariti i smuljati, pa ako i ne prođe, nikom ništa...

Pa dobro, ako smo već uveli kapitalizam, zašto je tako nemoguće uvesti i nužno potrebne zaštitne mehanizme?!

O tome sam pisao u Mreži kolovoz-rujan 2007.

Da, imaš pravo tužiti distributera građanskom tužbom i on bi nakon što izgubi parnicu trebao ti dostaviti CD ili DVD bez zaštite kako bi ga smio iskopirati (naravno on bi platio sudske i odvjetničke troškove - plaća ih generalno stranka koja izgubi). S tim da ne smiješ sam imati softver za skidanje zaštite, to je zabranjeno. Malo nespretno, ali je tako. Uostalom, da je sve savršeno, što bi mi pravnici radili... :) Mislim da bi bilo vrlo zanimljivo u sklopu kakve npr. studentske grupe na pravu, kupiti zaštićeni CD i onda tužiti i tražiti da se skine zaštita!

Izvan ovog pravnog okvira, ne mogu se oteti dojmu sve te zaštite najviše pogode one koje legalno kupuju glazbu i softver. Evo konkretno, skidam sada s police, imam Civilization Cronicles (koja uključuje sve verzije) te dodatno Civilization IV complete (jer ima i oba dodatka), sve plaćeno oko 800 kuna, ako ne i više, ali ako odem na put i ne ponesem original CD, ne mogu igrat, jer traži provjeru na startu da li je origigi CD unutra. Dakle, narodski rečeno zajebava mene koji sam preko 100 ojra utukao u tu igru, u biti i više jer negdje imam i original trojku i dvojku (ne žalim se radi love, nego radi zajebavanja), a da sam htio piratsku - ne bi me omela niti jedna zaštita, već bi je netko skinuo prije mene. Slično i s glazbom, ne želim u autu koji je na -15 ili +35 imati npr. raritetni CD kojeg sam platio 140 kuna.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 21:08 (Vojkovic).
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Hvala na odgovoru, mislim da sad kužim razliku.

Iako, moram priznati da ne razumijem jednu drugu stvar (malo se gubim ovdje).

Ovo o 'vraćanju na staro' - bez plaćanja naknade, kopiranje je kazneno djelo. Ovaj dio mi nije baš jasan, jer sam smatrao da se uvijek radi o kaznenom djelu, dokle god nisi vlasnik originala. Misli li se pod tim 'vraćanjem na staro' da bi izrada backupa postala nelegalna (bez naknade) ili je u trenutnoj situaciji (s naknadom) dozvoljeno biti u posjedu 'sprženih' CD-a i DVD-a za osobne potrebe čak i ako nemaš original? Jer, čini mi se da se ne radi o takvoj vrsti ili/ili situacije.

Inače, ovaj zadnji dio... Naravno da imamo puno problema, ali da se stvari rješavaju na taj način, onda autorska prava uopće ne bi niti bila zaštićena (niti bi bilo naknade, bar dok se sve važnije stvari ne srede), zar ne? ;)

Pokušat ću pojednostavnit do maksimuma. Prije 2003. godine, Mate učenik 4 razreda srednje (taj razred jer ima šanse da je punoljetan da sada još ne ubacimo i maloljetničku odgovorost) je kupio novi CD recimo Severine. Dođe mu ekipa i presnime taj CD.On je pravno švercer koji dijeli zaštićeni sadržaj, a ovi što imaju presnimljeni CD su počinili kazneno djelo. Teorijski (mada to nije bilo u praksi nikad za krajnje korisnike) mogu i u zatvor. U praksi, to bi sve bilo prilično besmisleno (čak i kada bi usput nekome našli glazbu i filmove, dobio bi uvjetno). A zamisli tek sada uz MP3 svirače, prijenos Plavim zubom i što će tek izmislit, na što bi sve to ličilo...

Onda su se u EU (a mi preuzeli) sjetili ovoga:

1. legalizirati ćemo korištenje za kućnu uporabu

2. na sve prazne medije će se plaćati naknada

3. tu naknadu će ZAMP (i njegovi ekvivalenti po drugim državama) dijeliti autorima, najčešće po ključu po kojem su ti autori inače slušani na radijskim postajama koncertima i slično.

Zanimljivo da u praksi najviše love zato dobivaju autori koji imaju glazbu koja se vrti na postajama nacionalne pokrivenosti (HR, narodni i sl.). Dakle, ono što se nekada zvalo "šlageri". :)

15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Prvo zahvaljujem gosp. Vojkovicu, Verbatimu i Velikom Bratu na (nadam se!) provjerenim informacijama.

Ono sto meni nikako, ama bas NIKAKO ne sjeda u glavu je cinjenica da je Hrvatska sebi legalizirala piratstvo!!! Pa sta bi na to rekao Warner Bros, Nuclear Blast, Electronic Arts??? BILO KOJA DRUGA IZDAVACKA KUCA KOJA ZARADJUJE OD TOGA A NIJE U HR?????

Zar ZAMP placa tim stranim izdavackim kucama njihove gubitke????????????

To je EU praksa. Ne naš izum.

Na žalost, hrvatski pravni fakulteti se ne bave ovime, i nema projekata koji bi dodatno rasvjetlili ovo područje (barem koliko ja znam). Šteta, ali to ti je posljedica potpuno državno financirane znanosti, koja na kraju kumulativno dobije sve negativne karakteristike i socijalizma i kapitalizma. No, to bi već bilo veeliki off-topic.

15 godina
neaktivan
Random. kaže...

OK. To znači da ako mi policija nađe 500 CD-a sa filmovima i glazbom i zaplijeni ih, neću za ništa odgovarati i vratiti će mi medije?

Da, ukoliko ti ne dokažu da si se s njima prošetavao po sajmu polovnih automobila svake nedjelje ili nešto slično, kao što je pronađena baza "prijatelja" kojima si nešto po narudžbi kopirao i još se možda oglašavao...

17 godina
neaktivan

Hvala na konciznim i preciznim odgovorima.
Sad mogu javno reći : I LOVE ZAMP

Ok..sa zadovoljstvom plaćati ću taj porez!

I LOVE ZAMP !!! I LOVE ZAMP PoljubacSmijeh

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!

3 0 hvala 0
17 godina

Meni ovo tek sad nema smisla i tek sad mi se ne sviđa... Osim što se raspodjela radi na način koji nema veze s oštećenim stranama (nije bitno što se piratizira, tj. koga se oštećuje, nego tko je najeksponiraniji), također ostaje i činjenica kako ova naknada pokriva samo i isključivo glazbenike. Drugim riječima, ili se neće jednako gledati na filmove, knjige, softver i sl., ili je otovren prostor svakoj od ovih grupacija da se udruže u vlastite udruge i traže jednaka prava, odn. nove namete. Ne vidim apsolutno nikakavog realnog razloga da cijela priča završi samo na glazbi. Također, nakon što se proture svi ti nameti, još uvijek će se pravne osobe tužiti, jer sigurno nitko neće moći reći da u firmi ima filmove, knjiga, glazbe ili softvera koji koriste isključivo za osobne, a ne za potrebe tvrtke, tj. da ne zarađuju novac. Pri čemu tvrtke vjerojatno daleko više od privatnih korisnika troše na medije za pohranu podataka.

Naravno, hvala još jednom na odgovoru, mislim da ću sada početi tražiti dobrovoljce za osnivanje lokalne podružnice piratske stranke. Ako postoje barem još troje istomišljenika iz Zagreba na ovom forumu, neka mi se jave na PP, da se možemo organizirati, te na redovnoj bazi nalaziti u pivnici i raspravljati o važnim stvarima koje muče Svijet :D

P.S. I samo još jedna sitnica - nakon što tužiš izdavača i dobiješ tužbu, izdavač samo tužitelju dostavlja nezaštićeni CD ili ga mora plasirati takvog na tržište? Također, ima li nekakvih saznanja o tome koliko dugo bi otprilike mogao trajati takav postupak? Nešto mi se mota po glavi skupiti sve CD-e koje imam i provjeriti im zaštite... Tek onako, da iskoristim svoje pravo maltretiranja i stvaranja troškova ljudima koji  imaju naviku maltretiranja i stvaranja troškova svima oko sebe :DDD

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 21:43 (Veliki Brat).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@ Veliki Brat
Evo ja se javljam za člana.
Btw. imam račun od CD-a SongKillersa od 22.12.2009.g., CD je kupljen u Algoritmu.
Sasvim dovoljno za početak..
 Gosp. Vojkovića bi mogli angažirati kao vanjskog suradnika.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 21:44 (Verbatim).

0 0 hvala 0
17 godina

@Verbatim - ne vidim ništa na PP, tako da ništa od toga zasad... Ako ciljamo na Sabor i povlaštene mirovine, treba od početka poštivati proceduru Smijeh

Gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

@Verbatim - ne vidim ništa na PP, tako da ništa od toga zasad... Ako ciljamo na Sabor i povlaštene mirovine, treba od početka poštivati proceduru Smijeh

Ovo su početne proceduralne pogreške, tj. sitne konstituirajuće zavrzlame.

Ne možemo se tajno dogovarati.Rad udruge mora biti transparentan.

Važno je da imamo podlogu za građansku parnicu, a samim tim dobiti ćemo medijsku pažnju.

Ipak...cijela ova situacija sliči na  prešutno odobravanje piratije.

17 godina

Pravo zboriš! Onda neka bude transparentno i neka svi vide da smo ljudi, da se možemo dogovoriti... Eto, trenutno smo dvojica. Sljedeći!

Gledam te!

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Tako kod nas koči servise za on-line distribuciju glazbe? Meni ne treba CD u kutiji, ne trebaju mi cover-i, ne treba mi nikakav popratni sadržaj. Muziku ne slušam sa CD-a, a kolekcionarska vrijednost mi ne predstavlja ništa. Da mogu glazbu kupiti preko neta jeftinije (puno manji troškovi) definitvno bih kupovao, a vjerujem i barem 75% ljudi koji danas imaju piratsku kolekciju glazbe. Da ne govorim tek o tome da možeš kupiti jednu pjesmu i odlučit se da li ti neka grupa paše ili ne. Mislim da bi prihod od takve distribucije i povečanog tržišta bio veći nego od naknade.

Međutim, postoji i druga, mračna strana ove naknade koju sad imamo (gledano sa stajališta autora):

Najveći utjecaj na raspodjelu naknade ima zastupljenost na televiziji i radiu. To otvara mogučnost za lobije i manipulacije, te se na taj način stvaraju umjetne zvijezde, a guše stvarne.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tko će kupiti oriđiđi Audio(Video) CD/DVD ako je ekonomski isplativije kupiti acc na Rapidshareu i skinuti muziku u Lossless formatu, a pri tome imati posljedice poput Mate i ekipe.Smijeh

Cijene praznih medija teško da će dostići ekonomski nepravdanu razinu, jer će se
pobuniti proizvodači i distributeri istih. Čini mi se da je cijeli teret pao na ugostitelje,
gospodarstvenike i sl.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 22:45 (Verbatim).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Meni ovo tek sad nema smisla i tek sad mi se ne sviđa... Osim što se raspodjela radi na način koji nema veze s oštećenim stranama (nije bitno što se piratizira, tj. koga se oštećuje, nego tko je najeksponiraniji), također ostaje i činjenica kako ova naknada pokriva samo i isključivo glazbenike. Drugim riječima, ili se neće jednako gledati na filmove, knjige, softver i sl., ili je otovren prostor svakoj od ovih grupacija da se udruže u vlastite udruge i traže jednaka prava, odn. nove namete. Ne vidim apsolutno nikakavog realnog razloga da cijela priča završi samo na glazbi. Također, nakon što se proture svi ti nameti, još uvijek će se pravne osobe tužiti, jer sigurno nitko neće moći reći da u firmi ima filmove, knjiga, glazbe ili softvera koji koriste isključivo za osobne, a ne za potrebe tvrtke, tj. da ne zarađuju novac. Pri čemu tvrtke vjerojatno daleko više od privatnih korisnika troše na medije za pohranu podataka.

Naravno, hvala još jednom na odgovoru, mislim da ću sada početi tražiti dobrovoljce za osnivanje lokalne podružnice piratske stranke. Ako postoje barem još troje istomišljenika iz Zagreba na ovom forumu, neka mi se jave na PP, da se možemo organizirati, te na redovnoj bazi nalaziti u pivnici i raspravljati o važnim stvarima koje muče Svijet :D

P.S. I samo još jedna sitnica - nakon što tužiš izdavača i dobiješ tužbu, izdavač samo tužitelju dostavlja nezaštićeni CD ili ga mora plasirati takvog na tržište? Također, ima li nekakvih saznanja o tome koliko dugo bi otprilike mogao trajati takav postupak? Nešto mi se mota po glavi skupiti sve CD-e koje imam i provjeriti im zaštite... Tek onako, da iskoristim svoje pravo maltretiranja i stvaranja troškova ljudima koji  imaju naviku maltretiranja i stvaranja troškova svima oko sebe :DDD

Da, i za knjige postoji pravo na naknadu, to je izričito u Zakonu navedeno, samo izdavači knjiga nemaju jedinstvenu udrugu preko koje bi to operacionalizirali. Napisao sam članak i o tome, za pravni časopis, nije bilo neke reakcije kasnije. Naknadu bi trebale plaćati fotokopirnice, zatim bi se plaćala po kopirnom uređaju i sl. Za filmove ne znam kako je uređeno, iskreno u detalje mi nije poznata ta distribucija unutar skupljenih novaca. Za glazbu sam čuo jer sam pričao s jednim našim autorom, pa znam recimo tako "iz prve ruke". Dobro idu stvari koje ti traju dugo godina i vrte se na puno postaja.

Ovo pod PS - dobio bi samo ti. Postupak? Dva stupnja građanskog suda, s tim da bi se dosta njih zbunilo, materija im je nepoznata, pa vještačenja i sl., negdje tri do pet godina.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2010 22:50 (Vojkovic).
15 godina
neaktivan
Verbatim kaže...

Tko će kupiti oriđiđi Audio(Video) CD/DVD ako je ekonomski isplativije kupiti acc na Rapidshareu i skinuti muziku u Lossless formatu, a pri tome imati posljedice poput Mate i ekipe.Smijeh

Pa evo, ja kupio film prije 10 dana, 114 kuna (novi Star Trek) i pridružio se kolekciji ostalih 10, isto originala. Uvijek imaš tržište onih koji žele originale, posebno ako su u pitanju kvalitetna izdanja, ako imaju dodatne priloge i sl.

No, generalno, nikada državni represivni aparat i nije bio okrenut malim korisnicima, i dok je bila zabrana, već piratima. Ovi mali bi dobili prijavu više "usputno" ako bi naletjeli. Mada bi i distributeri trebali biti pametniji, evo gledam FSX je 30 dolara na Amazonu, kod nas 399 kuna. No, to je već izvan pravne tematike. Npr. onaj Office Student and Teacher za 444 kn za kućne korisnike je bio pravi pogodak. To je onda vrlo lako prodat uz novi PC, ljudi dobiju legalni Office, MS zaradi, svi zadovoljni.

17 godina
neaktivan

Kupim i ja, tu i tamo koji CD/DVD, evo baš naletim na CD s zaštitom od kopiranja.
Ali generalno gledajući, ako već plaćam porez htio /ne htio onda moram
imati neku korist od njega, zar ne?
U suprotno se taj Zamp porez svodi na donaciju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Čitamo ovo o ZAMP-u i pravima i čudom se čudim. Nisam pravnik, ali koliko kužim generalno priču stvar ide ovako - ako kopiraš za svoje potrebe nikom ništa. Maravno, moraš nekako dokazati da imaš original. Ali što ako su mi maznuli original? No, ono što sam htio reći da ako idemo tom logikom i primijenimo tu "zampariju" u slučaju lopova koji je pokrao trgovinu onda priča ide ovako - tip pokrade trgovinu, murija ga ćopi i on kaže da mu je to "za osobne potrebe" i nikom ništa. Dokaz da njemu to baš treba su četvora gladna usta kod kuće i samo jedna plaća.

Ako to tako ide recite pa da noćas idem "u akciju". Smijeh

Ja kupujem samo domaće. Stranu robu kradem.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima, imam jedno pitanje sa jaako srodnom tematikom. Stvarno se ispričavam jer je ipak lagani offtopic.

U kakvoj je poziciji sa zakonom osoba koja na svojoj web stranici ima video (i text) savjete o korištenju određenog softwarea (adobe photoshop).

Ako ne posjeduje originalan software na svom računalu te ako je taj video u svom principu besplatan (youtube video) ali stranica zarađuje google adsenseom?

Također, ako je taj isti video napravljen piratskom kopijom video editing softwarea.

Treba li se bojati? :D Ako, da, čega?

Hvala,

~Azure

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.1.2010 23:16 (Azure).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Može li se onemoguciti upload na utorrent-u? Znam da to radi na principu dijeljenja i slanja, ali svejedno pitam.

Ja nemam potpis!?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
kingmedo kaže...

Može li se onemoguciti upload na utorrent-u? Znam da to radi na principu dijeljenja i slanja, ali svejedno pitam.

neznam kak se onemogucuje ali se moze smanjiti na 1kb/s - desni klik na iconicu i pod upload limit stavit 1kb/s

http://www.hr-invites.com (chiteri, trejderi i bezobraznici nisu dobrodošli) ; last.fm: BORG_CRO
16 godina
odjavljen
BORG kaže...
kingmedo kaže...

neznam kak se onemogucuje ali se moze smanjiti na 1kb/s - desni klik na iconicu i pod upload limit stavit 1kb/s

Nema veze kolika je brzina, upload postoji, IP adresa je zabilježena. Druga stvar je to što se može pobiti pravovaljanost loga s IP adresama (radio je neki profesor istraživanje, rezultat - suluda optžba da je njegov laserski printer skidao, odnosno uploadao mp3-ce), ali opet ako se kod dinamiče IP adrese isti file nastavi uploadat i nakon refresha adrese, onda je to već čvršći dokaz.

15 godina
protjeran

Osobno imam veliku kolekciju originalnih audio CD-a, osobito bandova koje služam i volim.

Recimo Pink Floyd. Ne vjerujem da ikoji RiP može biti bolji od mojeg osobnog,

kad stavim na 4x čitanje, 320kbs const. bitrate...

Ako već moram imati MP3 za auto/mobitel, onda kvalitetan.

A kad mi stave sony zaštitu na audio CD, dođe mi da ih sve objesim.

Moram skidati s neta i nikad zadovoljan kvalitetom, uvjek je slabije nego moj RiP.

Toliko o legalnosti. Po meni, zaštite su ilegalne jer štete ljudima koji kupuju originalan software.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
16 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Toliko o legalnosti. Po meni, zaštite su ilegalne jer štete ljudima koji kupuju originalan software.

U biti, razmisljao sam jedno punih 3 minute o ovoj recenici.
Zakljucak, apsolutno se slazem. Zastite bi trebale biti zabranjene, i u nikojem slucaju ne bi smjele ostecivati kupca.

No, onda smo samo separirali problem - na koji nacin osigurati da se materijal zapravo kupi, a ne ukrade?

I mean, zasto ne proizvode motore koji se samo pale na dugme, nego postoji set kodiranih kljuceva? Cisto hipoteze radi, zaboravimo na cinjenicu da je piratstvo duplikacija materijala i kradja prava, a ne otudjivanje materije.

Don't try to undertand if you weren't there... you felt different then - Marching off to War...
15 godina

a jedno pitanje,nema veze s torenttima,ako ja kupim kino kartu i kupim original film,zašto ja moram gledati puste reklame ako sam film platio,to mi nije nimalo jasno

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Verbatim kaže...

Cijene praznih medija teško da će dostići ekonomski nepravdanu razinu, jer će se
pobuniti proizvodači i distributeri istih. Čini mi se da je cijeli teret pao na ugostitelje,
gospodarstvenike i sl.

kupuju ljudi kao ja koji vole imati doma original cd ili glazbeni dvd,koji je akustično superion svim kompjuterskim formatima koji je čovjek do sada izmislio,ja kupujem cd radi kvalitete zvuka, jer želim imati doma,nešto što je oppipljivo ,a nije na hardu,moje je mišljenje da ako netko skine 100 albuma s interneta trebao bi kupiti njih bar deset,zato i propadaju cd-shopovo jer nitko ne kupuje,ljudi se izvlače kako su cd-i skupi,pa tko vam brani kupiti preko amazone,tamo su osjetno jeftiniji,meni se jedan dobar prijatelj stalno rugao zašto kupujem cd-e,to ti je bacanje novaca,ali i on sada preko amazona kupuje cd-e,jer doma ima nešto što će mu trajati preko 20 godina,ako nemate novaca za kupovanje glazbe tada je nemojte slušati,tj skinite pokoju pjesmu a ne čitavi internet

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
neaktivan
blackalbum kaže...
Verbatim kaže...

gospodarstvenike i sl.

kupuju ljudi kao ja koji vole imati doma original cd ili glazbeni dvd,koji je akustično superion svim kompjuterskim formatima koji je čovjek do sada izmislio,ja kupujem cd radi kvalitete zvuka, jer želim imati doma,nešto što je oppipljivo ,a nije na hardu,moje je mišljenje da ako netko skine 100 albuma s interneta trebao bi kupiti njih bar deset,zato i propadaju cd-shopovo jer nitko ne kupuje,ljudi se izvlače kako su cd-i skupi,pa tko vam brani kupiti preko amazone,tamo su osjetno jeftiniji,meni se jedan dobar prijatelj stalno rugao zašto kupujem cd-e,to ti je bacanje novaca,ali i on sada preko amazona kupuje cd-e,jer doma ima nešto što će mu trajati preko 20 godina,ako nemate novaca za kupovanje glazbe tada je nemojte slušati,tj skinite pokoju pjesmu a ne čitavi internet

Vidiš, kupovina glazbe zbog kvalitete zvuka i opipljivosti nama smisla. Moguće je skinuti album u loseless formatu gdje je zvuk identičan. Moguće je taj isti album snimiti na CD, DVD, USB stick ili nešto deseto - i eto ti "nešto opipljivo".

Možda jedino zbog omota ili slike isprinatane na CD-u od kojeg ioanako nemaš velike koristi ako si želiš složiti kompilaciju jer CD u tom slučaju više ne koristiš.

Jedini razlog je poštivanje zakona i eventualno cijenjenje autora.

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
16 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

I mean, zasto ne proizvode motore koji se samo pale na dugme, nego postoji set kodiranih kljuceva? Cisto hipoteze radi, zaboravimo na cinjenicu da je piratstvo duplikacija materijala i kradja prava, a ne otudjivanje materije.

Kod vozila, kupac puno manje pati zbog zaštite, a zaštita štiti imovinu KUPCA, dok kod audio CD-a kupcu se onemogučuje ono na što ima pravo, a štiti se zarada PROIZVOĐAČA. Analogija bi bila da vozač mora voziti s kartonskom kutijom oko auta kako nitko ne bi ukrao dizajn automobila.

Random. kaže...

Jedini razlog je poštivanje zakona i eventualno cijenjenje autora.

Kod nas je u biti glavni razlog ovo drugo. Meni glazba dosta znaći u životu, ali uzimajući u obzir financijski položaj, ne mogu sebi priuštiti orginale (bolje reći prije nisam mogao) i slušao sam piratske. Kad sam skupio para i kupio prvi (ako nećemo računati CD-ove kupljene nekomu za poklon) orginal CD - Metallica - St. Anger, na pravu sam bio ljut i razočaran, ali poslje mi je bilo drago što sam ga kupio jer sam time podržao Metallica i za sve one prijašnje albume koji su bili dobri.

17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Vidiš, kupovina glazbe zbog kvalitete zvuka i opipljivosti nama smisla. Moguće je skinuti album u loseless formatu gdje je zvuk identičan. Moguće je taj isti album snimiti na CD, DVD, USB stick ili nešto deseto - i eto ti "nešto opipljivo".

Stvar je u tome što se često događa da osoba A kupi original CD i izripa u 128kbps za svoj mp3 player. Osoba B presnimi te mp3-ice od osobe A. Osoba C presnimi od osobe B i sprži sebi audio CD. Potom osoba D posudi CD od osobe C i izripa u 320kbps ili u loseless formatu i stavi na Internet, tako da na kraju dobiješ loseless format s kvalitetom zvuka od 128 ili 192kbps.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice