Zadnjih par dana sam s vremena na vrijeme radio na jednom kratkom projektu utvrđivanja kakav i koliki utjecaj na performanse računala ima korištenje Game Booster Game Mode (u daljnejm tekstu GB, GM) i TuneUP utilities 2011 Turbo Mode (u daljnejm tekstu TU2011, TU, TM). Navedene programe mnogi koriste u nadi da će im s njima programi raditi brže, igre raditi bolje i slično. Nadam se da će vam rezultati biti zanimljivi.
TuneUP Utilities 2011 možete nabaviti ovdje.
Game Booster skinite odavdje.
Računalo koje sam koristio navedeno je pod "Moj PC". Radi se o danas "mainstream" gaming računalu.
Validacije: CPU-Z GPU-Z SPECCY
Testove sam vrtio svaki po dva puta, zadržavao bolji rezultat.
Prvo krenimo s zauzećem memorije i procesora u IDLE radu računala:
Kao što vidimo bez pokrenutog Game Mode i bez Turbo mode računalo u idle "troši" 1,33 GB memorije i 2% procesora, s Game Mode troši 1,20 GB i 0% procesora, s samim Turbo mode 1,27GB i 1% procesora dok u kombinaciji 1,19GB i 0% procesora. Dakle što se optimizacije memorije i zauzeća procesora tiče, tu kombinacija Game Mode i Turbo Mode odnosi pobjedu za dlaku, Game Mode je zericu lošije od toga dok sam Turbo Mode oslobađa tek malo memorije i procesora.No što nam to znači u praksi (ako uopće znaći) vidjet ćemo kroz daljnje testove.
Prvi pravi test; 3D Mark Vantage dostupan ovdje.
Bez GM i TM računalo ostvaruje P7961, GPU 8090, CPU 7598. S GB P8070, GPU 8114, CPU 7943. S samim TM P7987, GPU 8106, CPU 7649. Kombinacija GB i TM ostvaruje P8025, GPU 8103, CPU 7799. Dakle korištenjem Turbo Mode, Game mode ili kombinacijom dobiju se bolji rezultati. Sam TU TM ne podiže rezultat mnogo. Game Booster "osjetno" podiže rezultat dok kombinacija TM i GB nije znatno više nego sam GB.
Nastavljam u idućem postu...