Utjecaj Game Mode i TU2011 Turbo na performanse

poruka: 15
|
čitano: 7.495
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Zadnjih par dana sam s vremena na vrijeme radio na jednom kratkom projektu utvrđivanja kakav i koliki utjecaj na performanse računala ima korištenje Game Booster Game Mode (u daljnejm tekstu GB, GM) i TuneUP utilities 2011 Turbo Mode (u daljnejm tekstu TU2011, TU, TM). Navedene programe mnogi koriste u nadi da će im s njima programi raditi brže, igre raditi bolje i slično. Nadam se da će vam rezultati biti zanimljivi.

TuneUP Utilities 2011 možete nabaviti ovdje.

Game Booster skinite odavdje.

Računalo koje sam koristio navedeno je pod "Moj PC". Radi se o danas "mainstream" gaming računalu.

CPU-Z CPU CPU-Z CPU
CPU-Z MBO CPU-Z MBO
CPU-Z RAM CPU-Z RAM
CPU-Z GPU CPU-Z GPU
GPU-Z GPU-Z
Validacije: CPU-Z  GPU-Z  SPECCY

Testove sam vrtio svaki po dva puta, zadržavao bolji rezultat.

Prvo krenimo s zauzećem memorije i procesora u IDLE radu računala:

Bez Bez
Game Mode Game Mode
Turbo mode Turbo mode
Game i Turbo mode Game i Turbo mode
Kao što vidimo bez pokrenutog Game Mode i bez Turbo mode računalo u idle "troši" 1,33 GB memorije i 2% procesora, s Game Mode troši 1,20 GB i 0% procesora, s samim Turbo mode 1,27GB i 1% procesora dok u kombinaciji 1,19GB i 0% procesora. Dakle što se optimizacije memorije i zauzeća procesora tiče, tu kombinacija Game Mode i Turbo Mode odnosi pobjedu za dlaku, Game Mode je zericu lošije od toga dok sam Turbo Mode oslobađa tek malo memorije i procesora.

No što nam to znači u praksi (ako uopće znaći) vidjet ćemo kroz daljnje testove.

Prvi pravi test; 3D Mark Vantage dostupan ovdje.

Vantage BEZ Vantage BEZ
Vantage GM Vantage GM
Vantage TM Vantage TM
Vantage GM i TM Vantage GM i TM
Bez GM i TM računalo ostvaruje P7961, GPU 8090, CPU 7598. S GB P8070, GPU 8114, CPU 7943. S samim TM P7987, GPU 8106, CPU 7649. Kombinacija GB i TM ostvaruje P8025, GPU 8103, CPU 7799. Dakle korištenjem Turbo Mode, Game mode ili kombinacijom dobiju se bolji rezultati. Sam TU TM ne podiže rezultat mnogo. Game Booster "osjetno" podiže rezultat dok kombinacija TM i GB nije znatno više nego sam GB.

Nastavljam u idućem postu...

KIA nagradna igra: http://www.kia.hr/fb/?p=1350933572
Moj PC  
13 0 hvala 14
17 godina

Nastavljam dalje s još jednim FutureMark banchmark alatom, PC Mark 7 dostupnim ovdje.

Bez icega - 2256 bodova.

Sam Game Mode - 2248 bodova.

Sam TU2011 TM - 2243 bodova.

Kombinacija GM i TM - 2275 bodova.

Prema testovima sami GM ili TM ne podižu rezultat već ga malo smanjuju. No zato kombinacija TU i GM podiže rezultat. Ali opet, ne značajno velika razlika.

Testiranje brzine čitanja i pisanja diskova slijedeći je test koji sam proveo.

Prvo testiranje alatom HD Tune pro 4,61 s ove stranice. Sprovodio Short stroke 40gB test brzine čitanja.

HDTune HDTune
Bez GB i TM:

min: 126.3 MB/s

max: 141.4 MB/s

avg: 138.2 MB/s

access time: 11.3 ms

burst rate: 179.8 MB/s

HDTune GB HDTune GB
Sam GB GM:

min: 131.8 MB/s

avg: 138.6 MB/s

access time: 11.2 ms

burst: 182.3 MB/s

HDTune TM HDTune TM
Sam TU2011 TM:

min: 96.5 MB/s

avg: 136.5 MB/s

acces time: 11.2 ms

burst: 186.5 MB/s

HDTune GM + TM HDTune GM + TM
GB GM + TU TM:

min: 108.0 MB/s

avg: 138.0 MB/s

access time: 11.2 ms

Burst rate: 190.3 MB/s

Rezultati su zanimljivi u ovom slučaju. Iako GM i TM gase nepotrebne procese, zatvaraju aplikacije i slično (što bi moglo ometati testove diska nenadanim čitanjem i zapisivanjem na disk) čini se da ipak ne donose značajno veće brzine diska. Burst Rate bude veći, vrijeme pristupa 0.1 ms manje no s TU TM niži su rezultati.

Pošto su rezultati HD Tune bili zanimljivi odradio sam i testove s Crystal Disk Mark preuzetim s ovog linka.

Koristio sam default vrijednosti programa, samo testove sekvencijalnog pisanja i čitanja.

Bez TM i GM [MB/s]:

CDM bez CDM bez
Read: 130.5

Write: 122.8

S samim GB:

CDM GB CDM GB
Read: 129.9

Write: 121.5

S samim TU2011 TM:

CDM TM CDM TM
Read: 130.1

Write: 121.8

U kombinaciji Game Booster GM i TU2011 TM:

CDM kombo CDM kombo
Read: 129.2

Write: 121.2

Dakle opet je najbrže čitanje i pisanje bez TM i GB. Iako napominjem, razlika je vrlo mala.

Moj PC  
8 0 hvala 9
17 godina

Da ne ostane sve na sintetičkim banchmark alatima odradio sam i testiranje u igri Crysis. Jest da je Crysis davno izašao no za današnje uvijete još uvijek ima dost dobru grafiku i spada među najzahtjevnije igre. Testove sam vrtio pomoću HardwareOC Crysis benchmark alata na rezoluciji 1680x1050 s svim detaljima na High i uključenim DirectX 10 na verziji igre 1.2.1. HOC Crysis benchmark tool možete preuzeti s ove lokacije.

U sva 3 slučaja (dakle odvrćenih 6 testova) dobio sam potpuno iste rezultate. Stoga samo jedna slika:

Crysis Crysis
Resolution: 1680 × 1050 (Custom) High settings
Bez Tu i GB: Minimum= 26 FPS     Average= 33 FPS     Max= 42 FPS
Samo TU: Minimum= 26 FPS     Average= 33 FPS     Max= 42 FPS
GB + TU: Minimum= 26 FPS     Average= 33 FPS     Max= 42 FPS
Sam GB: Minimum= 26 FPS     Average= 33 FPS     Max= 43 FPS

Dakle Game Booster Game Mode i TuneUP 2011 Turbo mode nisu utjecali na performanse igre na mom računalu. Jedan max FPS više s samim GB GM spada u sivu zonu "pogreške" očitanja.

ZAKLJUČAK:

Iako Turbo Mode i Game Mode gase "nepotrebne" servise i procese (oslobađaju memoriju i procesorsko vrijeme), pokreću "Game Mode powerplan" i slično, na računalu kao što je moje ne donose nekakvo vidljivo poboljšanje performansi.

Izgleda da je jedino za što su uistinu korisni - sprječavanje neželjenih pop-up prozora programa (kao što je npr Windows Update) tokom igranja igara i slično.

Kako bih provjerio odnosi li se "neznatan" porast performansi i na slabija računala eventualno ću proći ovakve testove na svom laptopu i sekundarnom kompu (Intel E6300, 1GB DDR2, GF 8500GT, WDC 40GB). Kad to odradim, staviti ću rezultate u temu. Ukoliko je netko zainteresiran da prođe ovakve testove na svom računalu i objavi u temi vlastite rezultate, donose li mu TU Turbo i Game Mode porast performansi ili pad, neka slobodno to učini.

Lijep pozdrav xD,

191x7

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2011 18:33 (191x7).
Moj PC  
13 0 hvala 14
17 godina

Nikakih komentara na temu, rezultate?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pa zaključak je očekivan, pošto imaš 4GB memorije nije potrebno da se oslobađa memorija a programi za to služe, na laptopu s 1GB rama će se zasigurno vidjeti veći boost.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Utjecaj Game Mode i TU2011 Turbo na performans
Intel&ATI kaže...

Pa zaključak je očekivan, pošto imaš 4GB memorije nije potrebno da se oslobađa memorija a programi za to služe, na laptopu s 1GB rama će se zasigurno vidjeti veći boost.

Imam u planu iste testove proći i na računalu s C2D E6300, 1GB DDR2 i GF 8500GT, samo čekam da smognem volje i vremena.

213.202.106.145:28960 TDM PROMOD 211 Tarrget Rush Team server
15 godina
neaktivan

Meni game booster oslobodi i do 200 mb rama, što je super s tim da imam samo 1 gb na win 7.

Evo tweakanog winsa, sa pokrenutim game boosterom

Komp mi brže radi uz game booster i bez njega nebi mogao igrati ove novije igre tipa gta 4, cod bo, bf3, itd itd.. Ali za nekog ko ima 4gb+ rama game booster i nije baš nešto

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ja sam radio manuelno gasenje svih nepotrebnih procesa i servisa prilikom samog bootanja tako da i nemam neke koristi od Game boostera konkretno, uostalom imam 8 GB DDR3 i s tog aspekta mi e takodjer beskoristan. Preporucio bih ga jedino lijencinama koji zele jednim klikom postici 'cudo' ili neki kakav-takav boost bez da su prethodno proucavali nacin na koji OS koristi resurse i hardware.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
191x7 kaže...

Nikakih komentara na temu, rezultate?

- (očekivano) odgovor.. (sadrži sve bitno).

infeqt0r kaže...

Ja sam radio manuelno gasenje svih nepotrebnih procesa i servisa prilikom samog bootanja tako da i nemam neke koristi od Game boostera konkretno, uostalom imam 8 GB DDR3 i s tog aspekta mi e takodjer beskoristan. Preporucio bih ga jedino lijencinama koji zele jednim klikom postici 'cudo' ili neki kakav-takav boost bez da su prethodno proucavali nacin na koji OS koristi resurse i hardware.

.. pa sad dodajem 'nebitno'.. :

- tema je dobra zbog početničkog 'vjerovanja' u takve (internetske) priče. Sama razlika ako je manja od 1% se može odbaciti (kao što je vidljivo ponekad i sporije).

- dodatno, zbog takvih 'čudotvornih' riješenja koja zapravo ne pomažu, još više korištenja smeća (piratizacije) i crackova, pa i problema, jer vlasnik softwarea želi novac...

- izuzetak u slučaju da je (kao primejr iznad) npr 1GB RAMa kao ozbiljnije ograničenje, ali tad razmislite (na trenutak pošteno) za kupnju tog softwarea ili kupnju dodatnog RAMa koji sad košta jako malo (jeftiniji od takvih programčića koji ništa ne riješavaju). Istovremeno, korisnik (pogotovo na ovakvom forumu) ako nešto zna ili ako želi naučiti, treba samo proučiti koji procesi se aktivni, koliko troše resursa i ako žele pogasiti ih (podrazumijeva se da nisu kritični-potrebni procesi). Većina korisnika se ni ne trudi nešto naučiti, žele jednim klikom riještiti stvar. Ovaj test pokazuje da to tako neide.

Više koristi će biti ako isključe automasko paljenje skypea, update googla (pa i svakodnevno update systema, dovoljno je ručno tjedno-mjesečno.., tu spada i defrag i ostala 'higijena' računala), vremensku prognozu i hrpu drugih fičera, nametnika (BHO), smeća (kao i spomenuti utilsi) koje natrpaju itd.

Za sve (svaki posao, igru..) važno je nešto znati, problemi nastaju kad bez imalo znanja ili razmišljanja korisnici klikaju next. Treba barem pitati... - ali je to često uzaludno, jer na netu postoji tisuće 'info' u vezi ovakvih ubrzanja, zato ponovo pohvala za trud, možda netko kome je tema namjenjena i pročita. (ili bar da MODovi imaju link na takve teme kad ih se otvara).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Upravo o tome se radi, samo sto si ti prosirio moju misao. Svaka cast autoru sto se potrudio izvesti sve ove testove, skidam kapu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Mislio sam iste testove ponoviti na dost slabijem računalu kad i ako mi se bude dalo, mislite li d aima potrebe?

Izbjegavajte Playomania forum; večina administratora, moderatora i forumaša su neotesani retardi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
191x7 kaže...

Mislio sam iste testove ponoviti na dost slabijem računalu kad i ako mi se bude dalo, mislite li d aima potrebe?

- slabije računalo je relativan (mutan) pojam, rezultati 3dmark (gaming) 90% ovise o VGA što nije povezano s optimizacijom i količinom RAMa. Zato bi bio 'bolji' (za usporedbu) test na sličnom/istom računalu, samo s npr manje RAMa, dok već CPU previše ovisi o generaciji, broju jezgara itd. a to u sintetici daje više razultate nego u smoj igri. Ipak, obično je na slabijem računalu s manje RAMa slabiji i CPU i VGA.. tako da su i takvi rezultati zgodni.

.. ako daju dovoljno FPSa za normalno igranje, ako ostane na par FPSa onda je svejdno npr 2-FPS i povećanje od 50% na 3-FPS su i dalje beskorisni, ista stvar s 20 na 30 bi bila cilj za igrivost. Statistički je ista stvar, realno nije.

-logočki dodatak je napraviti ručno podešavanje, bez korištenja komercijalnih utilsa (isključivo free-tweak ako postoje), zbog 'duha foruma' kao i samoj cijeni 1 ili 2GB DDR3 RAMa (koje riješava takve probleme konkretnije od tweaka).

Većina podešavanja se može obaviti u samim opcijama OSa, ako bi nešto zahtijevalo npr edit registryja može se naprativi skripta koja to radi..

Svi tweakovi ili optimizacije koji bi se koristili moraju ostaviti npr AV, internet, flash, javu.. jer normalan (kućni, često više osoba na istom PCu, npr internet bankarstvo i sl.) korisnik sve to treba svakodnevno.

Izuzetak bi bio isključivo PC za igru (npr bez AV, flash, java, google..). Ako napraviš testni PC koji je samo OS i najosnovnije, to nije realna situacija i očekivano će biti bolji rezultati, možda zato tweakanje neće dati ubrzanje jer se nema što tweakati (pogasiti).

-ručno optimizirano računalo ima šanse dati bolji rezultat nego automatika utilsa. Tako bi početnici (možda) naučili nešto korisno, kao i samo održavanje OSa...

-pravilo KISS.

17 godina

Slabije računalo je moj laptop i komp koji imam u dnevnoj (C2D E6300, 1GB ddr2 667MHz, GF 8500GT, 40GB WDC).

Izbjegavajte Playomania forum; večina administratora, moderatora i forumaša su neotesani retardi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
191x7 kaže...

Slabije računalo je moj laptop i komp koji imam u dnevnoj (C2D E6300, 1GB ddr2 667MHz, GF 8500GT, 40GB WDC).

- računalo je OK (upravo za ciljanu skupinu, jača računala nije potrebno tweakati). Samo treba na njemu odvrtiti testove i s više RAMa (4GB) da bi se vidjela razlika između tweaka ili više RAMa, kao usporedba s prvim (jačim) računalom. 2GB RAMa se može uzeti kao standardna količina, ispod može biti malo (i tu tweak može pomoći), iznad je većinom neiskoristivo ali je dovoljno jeftino i većina slabih-starijih PCa podržava do 4GB.

- Drugo rješenje, je na gornjem (jačem) računalu ostaviti samo 1 / 2 GB i usporediti rezultate.

Sve to je ipak previše testova, previše slika.. (desi se kontra efekt, korisnici presanu čitati i opet tema izgubi osnovni smisao).

- ako vidiš da neka postavka ne daje bitne razlike jednostavno to navedeš i preskočiš... (ako se netko ne slaže 'lako' demantira dokazom) ;-)

13 godina
neaktivan
pavlek kaže...

Meni game booster oslobodi i do 200 mb rama, što je super s tim da imam samo 1 gb na win 7.

Evo tweakanog winsa, sa pokrenutim game boosterom

Komp mi brže radi uz game booster i bez njega nebi mogao igrati ove novije igre tipa gta 4, cod bo, bf3, itd itd.. Ali za nekog ko ima 4gb+ rama game booster i nije baš nešto

Ti pokrečeš BF3 sa 4650HD?{#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice