Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 78.027
|
čitano: 13.996.569
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Auti - ultimativna tema
MasterOfDisaster kaže...
maks0806 kaže...

Pa svakako je bolji od generičnog SUV-a kao i Cayenne, ali sigurno nije dobar kao Giulia. Ne razumijem čemu rasprava kad je doslovno manja stabilnost vozila što je površina "naleta" na otpor zraka veća, a još im je težište više od tla te će se manje više svaki ponašati lošije od klasičnog auta u brzoj vožnji autoputem. Osnove dinamike. Kao inženjer sam nabio u zadnjih 5 godina kilometara koliko prosječna osoba za života napravi kroz razne države i u autima od Pola do Velara, a kao inženjer znam i kako se ponašaju objekti u međudjelovanju s drugim. 

Baš ste bizarna ekipa, kao da napadam Vaš automobil, a ne raspravljam o generalnoj fizici. Suvišno raspravljati. Velike kocke su odlične za putovanja autoputem i za to su napravljene 

Modernim autima je strašno usavršena aerodinamika i samim time je smanjen otpor zraka i na većim SUV-ovima. Evo primjer, moj Nissan Qashqai (2018) ima otpor zraka 0,33, a npr. Alfa Giulia ima 0,28. Tako da tvoje tvrdnje ne stoje, istina je da SUV-ovi ipak imaju veći otpor zraka (naravno radi veličine), ali ni blizu koliko ti misliš. Nadalje, ja u Qashqai-u ne osjetim nikakvo bježanje ili ljuljanje pri 140km/h na autocesti, niti bježanje volana osim kada pogodim neki kolotrag na cesti pa me zna malo povući.

Ne osjećam se napadnuto zato jer imam SUV, nego već godinama ih vozim, prešao sam sigurno sa njima 200.000 km i nisam ima nikakvih problema o kojima ti govoriš.

Stari, ne gleda se samo koeficijent otpora već se isti množi površinom profila, te visina težišta igra tu ulogu. Samo sam čekao da netko to blebne 😁

Neupitno da su znatno bolji nego prije i da sad taj wobbly osjećaj nije izražen na svakom autu jednako, što je veći to je osjetnije. Nisu to sad neke grozote, samo je na autoputu i na državnoj brzoj cesti te na staroj cesti Giulia uvijek bolja od Stelvia, Golf od Tiguana, Civic od Crv-a itd. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 9:00 (maks0806).
13 godina
Ja sa Skodom Kodiak do Munchena i nazad udobnije voznje nisam dozivio..vjerujem da u Q5 izolacija i buka su na jos vecem nivou!
Za lagano kruzanje po autoputu i vangradske voznje moderni SUV je ideala..limuzina naravno bolji osjecaj voznje u krivinama,agilnije..manja buka…btw govorim od mid/premium segmentu…SUV najveca mana sto su poprilicno skupi!
AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 9:09 (volegradele).
8 godina
hahhaajaads kaže...
sporttest kaže...
maks0806 kaže...

Svaki SUV je više wobbly i zahtjeva mikrokorekcije u brzoj autoput vožnji više ili manje naspram klasičnog automobila. To je neizbježno jer osim poboljšanja u koeficijentima otpora zraku, u proračun ulazi površina vozila, a (logično) veća je od one na limuzini/hatchbacku. Kod potrošnje goriva ista stvar. 

mislim da si zamjenio grobnik i autocestu 

Ocito nisi vozio SUV nego neki poviseni jaris. CR-V (i to 2 komada) na 140-150kmh stalno moras imat ruke za volanom jer bjezi lijevo/desno, tj. treba nonstop korekcije radit.. i to je razlog zasto mi se ti poviseni auti ne svidjaju.. civica drzim na 200kmh na tempomatu i mogu ak hocu sa jednim prstom drzat volan i ne bjezi lijevo/desno

onde izgleda da žening x3 nije suv 

8 godina
MasterOfDisaster kaže...
maks0806 kaže...

Pa svakako je bolji od generičnog SUV-a kao i Cayenne, ali sigurno nije dobar kao Giulia. Ne razumijem čemu rasprava kad je doslovno manja stabilnost vozila što je površina "naleta" na otpor zraka veća, a još im je težište više od tla te će se manje više svaki ponašati lošije od klasičnog auta u brzoj vožnji autoputem. Osnove dinamike. Kao inženjer sam nabio u zadnjih 5 godina kilometara koliko prosječna osoba za života napravi kroz razne države i u autima od Pola do Velara, a kao inženjer znam i kako se ponašaju objekti u međudjelovanju s drugim. 

Baš ste bizarna ekipa, kao da napadam Vaš automobil, a ne raspravljam o generalnoj fizici. Suvišno raspravljati. Velike kocke su odlične za putovanja autoputem i za to su napravljene 

Modernim autima je strašno usavršena aerodinamika i samim time je smanjen otpor zraka i na većim SUV-ovima. Evo primjer, moj Nissan Qashqai (2018) ima otpor zraka 0,33, a npr. Alfa Giulia ima 0,28. Tako da tvoje tvrdnje ne stoje, istina je da SUV-ovi ipak imaju veći otpor zraka (naravno radi veličine), ali ni blizu koliko ti misliš. Nadalje, ja u Qashqai-u ne osjetim nikakvo bježanje ili ljuljanje pri 140km/h na autocesti, niti bježanje volana osim kada pogodim neki kolotrag na cesti pa me zna malo povući.

Ne osjećam se napadnuto zato jer imam SUV, nego već godinama ih vozim, prešao sam sigurno sa njima 200.000 km i nisam ima nikakvih problema o kojima ti govoriš.

ovo je bizarno sto oni pricaju

naravno da su auta sa nizim tezistem stabilnija u dinamicnoj voznji sa naglim promjenama smjera kretanja, otkrili ste toplu vodu

medutim autoputevi su projektirani za velike brzine sa malim radijusima zavoja.

A svi novi (ozbiljni) SUV najmjenjeni za duge relacije iste te autoputeve gutaju sa 160 bez problema (cak i 180).

Doslovno iz tih auta izađeš odmorniji.

Godišnje radim 50k km, vozio sam kojekakva auta

7 godina
Priča se o SUV-ovima i kako nemaju nikakve vozne karakteristike, a nikad provozali Stelvio.
14 godina

stelvio je iznimka.

neki se kunu u to da je stelvio vozljiviji i od giulie :D

11 godina
Auti - ultimativna tema

najbolje onda dodat i lamborghini urusa.. on je vjerovatno isto jako upravljiv

8 godina
hahhaajaads kaže...

najbolje onda dodat i lamborghini urusa.. on je vjerovatno isto jako upravljiv

ne razumijem, kad ti argumenti ne stoje onda pocinje pretjerivanje.
sta ima budget iznad kojeg se ne smije pricat?
kao skuplje od suzukia vitare ne?

stelvio je skroz dobar automobil sa prosjecnom cijenom u klasi i nije nikakvo pretjerivanje niti high performance auto.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 13:39 (sporttest).
7 godina
Auti - ultimativna tema

Naletio sam na zanimljiv podatak: 

"retail price of the Volkswagen Golf has increased by 55% between 2008 and 2024. This is more than €14,000!" 

Strašno. Cijena novog Golfa prešla 40.000 Eura. A baš ovih dana MG pustio u prodaju u Europi novi SUV (hehe) sa početnom cijenom od cca 22.000 Eura. I onda se svi čude zašto je europska autoindustrija u padu. 

13 godina
Cek koja je shema sa Stelviom..sto je to toliko dobro u njemu za razliku od Mazde CX5 ili Audia Q5?!
AUDIOFIL
14 godina

Dobra je platforma na kojoj je napravljen. Najvozljiviji je u toj klasi.

Pogodili su sa omjerom svega.

3 godine
Vandit kaže...

Naletio sam na zanimljiv podatak: 

"retail price of the Volkswagen Golf has increased by 55% between 2008 and 2024. This is more than €14,000!" 

Strašno. Cijena novog Golfa prešla 40.000 Eura. A baš ovih dana MG pustio u prodaju u Europi novi SUV (hehe) sa početnom cijenom od cca 22.000 Eura. I onda se svi čude zašto je europska autoindustrija u padu. 

Ko fol početna cijena 23000, a to je model bez ičega sa bazičnim motorom i manualcem. Ja sam baš probao napraviti pristojnu opremu sa 2.0tdi ili 1.5etfsi 150ks 35k eura

12 godina
zeryx kaže...

Ako se ne varam Šebalj je rekao da je Stelvio jedini SUV koji ima feel običnog auta. Mislim da je i Cayenne spomenuo 

4 godine
Auti - ultimativna tema

Tražim novi autić, da je noviji od trenutnog Twinga 2000.god. Treba mi samo za posla i da je "mlađi i pouzdaniji". Nekako mi je najdraži u toj kategoriji VW Up. Gledam oko 5-6k eura da mogu dati za gotovinu. Najradije bi novi Yaris ali to bez kredita ne bi išlo. 

13 godina
Auti - ultimativna tema

Kod SUV vozila i ne trazim osjecaj normalnog vozila..trazim konfor,udobnost,prostranost,robusnost da mogu bez problema popet na trotoar i slicno..jurcanje po zavojima mi je zadnje na pameti!

AUDIOFIL
14 godina
maks0806 kaže...
zeryx kaže...

Ako se ne varam Šebalj je rekao da je Stelvio jedini SUV koji ima feel običnog auta. Mislim da je i Cayenne spomenuo 

Je istina.

Zato sam i napisao da neki alfisti tvrde da je stelvio vozljiviji od giulie. 

Nisam probao pa ne mogu tvrditi ali sam pogledao dosta recenzija o stelviu, sto nasih sto stranih i svi hvale vozne osobine.

11 godina
robi995 kaže...

Tražim novi autić, da je noviji od trenutnog Twinga 2000.god. Treba mi samo za posla i da je "mlađi i pouzdaniji". Nekako mi je najdraži u toj kategoriji VW Up. Gledam oko 5-6k eura da mogu dati za gotovinu. Najradije bi novi Yaris ali to bez kredita ne bi išlo. 

ne bih preporučio vw up, dapače, ne bi preporučio ništa od vw

imamo u firmi tri upa 5-6 godina starih, sva tri imaju konstantno problema

sva tri akumulatora su crkla odmah nakon isteka osiguranja, u mjesec-dva dana sva tri, svjetla rade-ne rade, bubneš ga šakom proradi, naiđeš na rupu - ne radi, prozori na dvovratnim verzijama nekad se dižu normalno, nekad prednji kraj sporije, pa zaglavi... itd. itd.

golfovi sedmice kojih imamo 5-6 komada slične boljke, svako malo na servisu... sramota za aute stare pet godina

14 godina

blagi throwback na moju crnu kozicu koja je sve rizole osvajala 

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
14 godina
Kakve su All season gume?
Slušam Šebalja prije nekoliko tjedana, kaže da je to trenutno super za nekog tko radi ispod 20k km godišnje i živi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kakve su što se tiče zakona u drugim zemljama? Au, Slovenija, BiH?
Ne bi htio otići u drugu zemlju pa da me netko zeza radi zimske opreme.

Pošto radim malo km godišnje, došao sam na to da trenutna zimska guma ima ripnu još dobru za 2 sezone, ali je 6 godina stara i nije to više to. Zato razmišljam o AS. Ako bi uzeo AS onda bi uzeo Pirreli Cinturato sf3, pošto slovi za jednu od najboljih. Problem je da imam praktički nove ljetne, pa bi i njih trebao prodati ako prelazim na AS.
Kakav je gore Pirreli AS u usporedbi s ljetnima Hankook? Ili zimskim Sava eskimo koje su trenutno na akciji u Kauflandu?
Pretpostavljam da je zimi bolji od Save, ali dali će mi ljeti biti bolji od ljetne Hankook evo 3?
5 godina
Auti - ultimativna tema

Pozdrav.

Naime nedavno sam položio i htio bih kupiti prvi automobil. Imate li ikakve preporuke što bi bilo pametno i dobro za uzeti. Vozio bih ga ponajviše po gradu, a svaki vikend bih išao kući svojima. Najviše mi se dopadaju hatchback automobili tipa polo, mazda 3 , kia ceed. Budžet mi je klasični studentski, 5k.

14 godina
x360gamer kaže...
Slušam Šebalja prije nekoliko tjedana, kaže da je to trenutno super za nekog tko radi ispod 20k km godišnje i živi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kakve su što se tiče zakona u drugim zemljama? Au, Slovenija, BiH?

Pošto radim malo km godišnje, došao sam na to da trenutna zimska guma ima ripnu još dobru za 2 sezone, ali je 6 godina stara i nije to više to. Zato razmišljam o AS. Ako bi uzeo AS onda bi uzeo Pirreli Cinturato sf3, pošto slovi za jednu od najboljih. Problem je da imam praktički nove ljetne, pa bi i njih trebao prodati ako prelazim na AS.
Kakav je gore Pirreli AS u usporedbi s ljetnima Hankook? Ili zimskim Sava eskimo koje su trenutno na akciji u Kauflandu?
Pretpostavljam da je zimi bolji od Save, ali dali će mi ljeti biti bolji od ljetne Hankook evo 3?

Svaka All Season koja ima planinu s tri vrha (3PMSF) vrijedi kao zimska bilo gdje u Europi.

Na 30+ u ljeti ce biti malo losija od dobrih ljetnih guma.

Po zimi snijegu i kisi isto samo malo losija od dobrih zimskih, a kod blagih zima na suhom kao kod nas jos ce biti i bolja od zimskih.

Nemas sta razmisljati, ako ti cijena nije problem uzimaj

15 godina

MasterYX 

Uh, sretno ti bilo, sve je danas rabljeno prebrano i pokupovano...

ono što moraš sam razmisliti, da li uzeti ono što svaki pravt Rvat/Balkanac voli - avto iz Nemačku - ili ono što ti treba.?

jer si naveo kao primjere Mazdu 3, pa i Kiu Ceed koja je klasno iznad VW Pola...

na tvojem mjestu ja bih išao na Japanca/Koreanca s atmosferskim benzincem, ali nikako ne najmanji stroj, prva stepenica iznad obavezno...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 10:47 (Stric_Jura).
5 godina

Hvala na odgovoru.

I sam naginjem na azijate, ujak njih vozi i popravlja i citirali ste ga od a do ž. 

Jedini problem je što mazdi 3 bezinaca 2. generacije kod nas nema ni za lijek, dok Nemačke svugdje.

5 godina

Pogledaj malo i Fiat Bravo/ Grande Punto, neki Hyundai isto te Opel Corsu :)

13 godina
x360gamer kaže...

Imam već drugu godinu na F10 xdrive. Ujedno su mi to prve all season gume, jednostavno mi je dosadilo stalno kupovati gume / felge jer često mjenjam aute pa sam uzeo all season. Evo ja sam u prvoj godini napravio ni 15tkm, i sada u drugoj godini dosada 2tkm. Za sada mi je ok, vjerojatno ću nastaviti u budućnosti koristiti all season gume. Curi sam prošli tjedan uzeo Vredestein top all season gume za golf IV, pa kada ih uskoro nabacimo i napravimo par tisuća km pa javi dojmove. Rekao sam joj da joj se više ne isplati uzimati ljetne / zimske, nego da se prebaci na all season. Ona radi manje km nego, većinom gradska vožnja i još je u pitanu prednje pogon
Gledam sam tyre review tablice i Vredestein je u vrhu.

KLIK

10 godina

Ja sam i tati i sebi uzeo Vredestein Quatrac jer su bile među najboljim rezultatima na mokroj podlozi (1. ili 2. mjesto), a na ostalima neke prosječne/malo iznad prosjeka. A nekako puno više vozim po mokroj podlozi nego po snijegu ili na +35.

Tu kod nas u VPŽ zime nikakve, osim ako nisi baš u nekom zaseoku u brđanskoj.

Loyalty to country ALWAYS. Loyalty to government, when it deserves it. Non bene pro toto libertas venditur auro. http://battlelog.battlefield.com/bf4/soldier/Llamaboy_Cro/stats/1228616394/pc/
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 22:47 (LLAMABOY).
13 godina

Ja sam isto VPŽ, ali općenito HR osim Like i Gorskog kotara nema nešto posebno snijega

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice