Pa svakako je bolji od generičnog SUV-a kao i Cayenne, ali sigurno nije dobar kao Giulia. Ne razumijem čemu rasprava kad je doslovno manja stabilnost vozila što je površina "naleta" na otpor zraka veća, a još im je težište više od tla te će se manje više svaki ponašati lošije od klasičnog auta u brzoj vožnji autoputem. Osnove dinamike. Kao inženjer sam nabio u zadnjih 5 godina kilometara koliko prosječna osoba za života napravi kroz razne države i u autima od Pola do Velara, a kao inženjer znam i kako se ponašaju objekti u međudjelovanju s drugim.
Baš ste bizarna ekipa, kao da napadam Vaš automobil, a ne raspravljam o generalnoj fizici. Suvišno raspravljati. Velike kocke su odlične za putovanja autoputem i za to su napravljene
Modernim autima je strašno usavršena aerodinamika i samim time je smanjen otpor zraka i na većim SUV-ovima. Evo primjer, moj Nissan Qashqai (2018) ima otpor zraka 0,33, a npr. Alfa Giulia ima 0,28. Tako da tvoje tvrdnje ne stoje, istina je da SUV-ovi ipak imaju veći otpor zraka (naravno radi veličine), ali ni blizu koliko ti misliš. Nadalje, ja u Qashqai-u ne osjetim nikakvo bježanje ili ljuljanje pri 140km/h na autocesti, niti bježanje volana osim kada pogodim neki kolotrag na cesti pa me zna malo povući.
Ne osjećam se napadnuto zato jer imam SUV, nego već godinama ih vozim, prešao sam sigurno sa njima 200.000 km i nisam ima nikakvih problema o kojima ti govoriš.
Stari, ne gleda se samo koeficijent otpora već se isti množi površinom profila, te visina težišta igra tu ulogu. Samo sam čekao da netko to blebne 😁
Neupitno da su znatno bolji nego prije i da sad taj wobbly osjećaj nije izražen na svakom autu jednako, što je veći to je osjetnije. Nisu to sad neke grozote, samo je na autoputu i na državnoj brzoj cesti te na staroj cesti Giulia uvijek bolja od Stelvia, Golf od Tiguana, Civic od Crv-a itd.