Dakle, prije mjesec dana sam bio u dilemi koji bluetooth zvučnik da kupim za svoga oca, a da ne bude jedna od onih stvari koje ne vredi nositi za sobom jer je nezgodno za nošenje, slabe baterije a slabih performansi, tako da nisam naručio još jedan proizvod kod kineza za 5$ nego sam se odlučio baciti u potragu za nečim kvalitetnim (što je nekad teško isfiltrirati na kineskim site-ovima).
Pored većih i manjih, jačih i slabijih (po navodnoj RMS snazi), veće i manje baterije, cilindričnih i kockastih... odlučio sam se za Anker SoundCore Mini A3101
Kada sam odlučio da ga naručim sa AliExpress-a, plašio sam se da bi bio slabe snage i/ili lošeg zvuka. Na sreću, kada je stigao, imao sam šta i da čujem: odlična glasnoća i kvalitet zvuka bez krčenja i sličnih problema, jednostavno neverovatna za tako mali zvučnik relativno jeftine cijene. Na dodir ugodan i na izgled prijatan (such deskripšn, much marketing), ima težinu i jednostavno je prefora. Što se zvuka tiče ima pasivni subwoofer koji daje dobar bas i celokupno muzika ne zvuči kao da dolazi iz još jednog tranzistora i zvučnika iz laptopa, nego kao da dolazi iz kvalitetnijeg zvučnika stolnog računala, pa možda čak i bolje...
Specifikacije su mu solidne, ima:
- Bluetooth 4.0
- FM Radio
- MicroUSB priključak (funkcija punjenja i USB kabla kao FM antene)
- MicroSD čitač
- Zvučnik od 5W
- Odličan bluetooth domet od preko 10 metara
- Standardni AUX 3.5mm priključak
- Baterija od reklamiranih 15 sati rada (realnih 8 sati rada, nisu se raspisali o specifikaciji baterije)
- Integrisan mikrofon.
Iako novija Bluetooth verzija ne znači puno za zvučnike jer glavna osobina novijeg bluetooth-a je kratkotrajna komunikacija sa IoT uređajima, za razliku od Zvučnika i Headsetova kojima se streamuju podatci cijelo vreme.
Zvučnik takođe nema autentikaciju pin-om, već se spaja na prvi ranije povezani bluetooth uređaj koji nađe..
Karakterišu ga 3 prednja dugmeta sa raznim funkcijama. Klikom na + i - pojačavate i stišavate ton, a držanjem klika + i - prebacujete pjesme (na sd kartici ili mobitelu) i FM kanale. Klikom na play reprodukujete ili pauzirate pjesme, a držanjem klika tokom FM mode-a počne skeniranje svih FM stanica.
Sama funkcija FM radija je poprilično nepraktična, ali može biti od koristi kada zagrmi (to se tako kaže, nemojte koristiti ovaj zvučnik vani dok grmi!!). Uređaj se mora spojiti sa USB kablom samo jednim krajem ili u punjač da bi imao mnogo jaču antenu. Šaltanjem FM stanica ne možete znati na kojoj ste stanici trenutno i ne možete upamtiti zadnje korištenu stanicu, što bi po meni spasilo stvar makar malo. Ne preporučujem ovaj zvučnik onima kojima je primarna upotreba slušanje FM radija.
Od nazad imate lampicu koja treperi kada je baterija pri kraju, i koja je bijela dok je na punjenu sve dok se zvučnik ne napuni, čime se lampica ugasi. Imate i dugme M koje služi za prebacivanje moda. Prvobitno prebacuje sa Bluetooth-a na FM radio i nazad, a ukoliko uključite SD karticu i/ili 3.5mm priključak, ubacuju se u krug modova koje možete menjati. Tu je i mali switch koji pali i gasi zvučnik. Micro USB priključak se čini kvalitetno odrađenim i ne izgleda kao da bi mogao lako otići.
Eto, toliko o tom zvučniku. Zadovoljan sam utrošenim novcem i već sam kupio drugi za poklon. Možda bi bilo super da napravimo temu samo za Bluetooth zvučnike kupljene sa eBay-a, AliExpress-a i ostalih sajtova. Baš me interesuju kakvih sve zvučnika ima : )
Zgodna stvarčica koje se moj otac setio je da se može iskoristiti torbica za mali objektiv kao futrolica za ovaj zvučnik, tako da imate za cijelih 10 kuna da naručite super zaštitu za zvučnik. Zanima vas S(80mm x 100mm) veličina. Ključne reči za torbicu su Neoprene Camera Lens Pouch Bag