Pojacalo za genius sw-hf 5005

poruka: 49
|
čitano: 10.701
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Zna netko koje bi bilo najbolje pojacalo za genius sw hf 5005 zvucnike?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

bump

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pojacalo koje vec imaju?!

The best way to be boring is to leave nothing out.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nerazumijem se jos potpuno u zvucnike, kako mislis imaju? treba mi nesto poput ovoga, na tu foru http://www.itechnews.net/wp-content/uploads/2008/07/denon-avc-2809-av-amplifier.jpg

znaci da spojim zvucnike u pojacalo i da jace trese.

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
RE: Pojacalo za genius sw-hf 5005
ekrem jevric kaže...

nerazumijem se jos potpuno u zvucnike, kako mislis imaju? treba mi nesto poput ovoga, na tu foru http://www.itechnews.net/wp-content/uploads/2008/07/denon-avc-2809-av-amplifier.jpg

pa takvo je pojačalo za pasivne zvučnike

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
15 godina
neaktivan

Pa koje bi onda bilo najbolje za moje, zato i pitam sto se nerazumijem bas u pojacala!

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
ekrem jevric kaže...

Pa koje bi onda bilo najbolje za moje, zato i pitam sto se nerazumijem bas u pojacala!

tvoji zvučnici već imaju pojačalo...i koliko su glasni toliko su glasni...ako hoćeš glasnije, kupi druge...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
15 godina
neaktivan

kako imaju pojacalo, daj objasni ako ti nije problem?

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

dubokotonac se uštekava u stuju jel tako?

dakle, ima u sebi ugrađeno pojačalo

17 godina

Ti Genius su aktivni zvučnici, odnosno oni su gotov komplet zvučnika koji u subwooferu imaju odgovarajuće ulaze i izlaze za zvučnike i odgovarajuće pojačalo. 

Ako želiš kupiti vanjsko pojačalo, onda ti trebaju i kvalitetniji pasivni zvučnici koji nemaju u sebi pojačalo.

I rather like the restless nights
15 godina
neaktivan

aj molim te ako ti nije problem daj neki primjer pasivnih zvucnika? googlo sam, ali mi nije jos potpuno jasno. edit: znaci svaki dubokotonac koji ide u struju ima u sebi pojacalo?

v-spec-respect!
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 16:17 (ekrem jevric).

0 0 hvala 0
17 godina
ekrem jevric kaže...

aj molim te ako ti nije problem daj neki primjer pasivnih zvucnika? googlo sam, ali mi nije jos potpuno jasno. edit: znaci svaki dubokotonac koji ide u struju ima u sebi pojacalo?

Da.

Pasivni zvučnici imaju isključivo samo ulaz za audio signal. Nemaju priključak za struju.

Pasivni zvučnici često ne dolaze u nekim 5.1/7.1 kompletima, nego se uglavnom kupuju "na komad".

Nađeš si model zvučnika za satelite koji ti odgovara, i kupiš 5/7 komada....

Ako ti treba i odvojeni SUB, kupiš i odvnojeno neki pasivni subwoofer koji ti odgovara.

To si onda slažeš komplete kako tebi najviše odgovara, ali to je skup sport.

Ja imam upravo takve Genius 5.1 i oni su za neki prosječni dnevni boravak svakako dovoljni, jako glasno mogu ići a koštaju ispod 1000kn.

Dok posebi kvalitetni pasivni zvučnici idu komotno po nekoliko tisuća kn po zvučniku, što daje cijenu kvalitetnog seta + pojačalo i po nekoliko desetaka tisuća kuna.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 17:00 (Bladepu).
15 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina

A tako nešto slično, samo moraš tu paziti da si komponente međusobno odgovaraju.

Moraš paziti da su zvučnici manje više iste snage, da je pojačalo odgovarajuće snage i da ima dovoljno izlaza.

Pojačalo ne smije biti pre jako u odnosu na zvučnike, a isto tako niti ako je pre slabo nisi ništa napravio. I isto tako mora imati odgovarajući broj izlaza, jer ako ima samo 2 izlaza, a ti želiš spojiti 3 zvučnika, opet nisi ništa napravio.

15 godina
neaktivan
a kako se odprilike gleda? npr. na 1 wat zvucnika koliko ide wata pojacalo? ako me razumijes sta mislim
v-spec-respect!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hmm nez bas puno o tome ali glupo je o tome govoriti jer nema hifi zvucnika od wat.
Npr.uzmes zvucnik od 100 w.pojacalo ne smije biti prejako ni preslabo.
Ako je prejako roknut ce zvucnik a ako je preslabo otic ce pojacalo.
Ako je pojacalo manje od 100 wati onda je problem jer mora slati vise nego sto moze a za jace od zvucnika neznam.
Promišljanje je posao mnogih; odlučivanje pak samo jednoga.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ekrem jevric kaže...
a kako se odprilike gleda? npr. na 1 wat zvucnika koliko ide wata pojacalo? ako me razumijes sta mislim

Osnove elektrotehnike one-on-one

Zvučnici mogu biti aktivni (sa ugrađenim pojačalima) i pasivni (potrebno ulazni signal)

Kod pasivnih nije dovoljno uzeti, ukoliko imate sluha i malo osječaja za audio, bilo koje pojačalo - samo da je brojka watt-a što veća

Zvučnik može biti 1way (npr. samo visokotonac) 2way (high + mid/low ) ili 3way (high + mid + low) -> koji daju najrealniji i ugodniji zvuk, u teoriji

Zvučnik:

- svoj otpor [Ohm] tj. u struki nazvanu impedanciju

-> u standardnoj HiFi klasi radi se najčešće o 4ohm ili 8 ohm

- frekvencijski opseg

-> naprimjer 160Hz - 20kHz. Niže frekvencije su naravno bass (ukoliko preferirate filmove i elektro muziku iznad 80Hz nemate šta gledati) i više frekv. "visokotonci", sve ostalo uho niti nemože čuti.

- deklarirani max. ulaz

-> npr. 100watt, što nije realna (efektivna) snaga zvučnika, one zvučnike koje kupite u pc shopu tipa MS indust. za 50kn i na njima piše 180watt - to je samo marketing, nema veze sa realnom snagom. u tim slučajevima realna je 1W.

- RMS -> ili peak watts -> realna snaga zvučnika npr 25Watt RMS, na 100W navedene

također: rezonantna frekvencija, promjer zvučnika, usmjerna karakteristika, otpor isijavanja,....

banalno rečeno, zvučnici (pogotovo niskotonci) imaju rupu u kučištu od mediaplasta (iverice), da bi se dobio dodatni duboki ton... iako neki HighEnd su u potpunosti zatvoreni.

e sad kad je u pitanju odabir pojačalo, sve ovisi o dubini đepa, ima ih dobrih za 2000kn (koji je moj slučaj, sa dva Sony 2way zvučnika pasivna deklarirane snage 120W na 8ohm - što je ekvivalent 240W na 4ohm... no RMSa nekih 20W) nalaze se u 25 kvadrata prostora, i čisto sam zadovoljan (jačina zvučnika se uzima po kvadraturi prostora u kojoj se nalaze -  a ne po tome samo da dere bass)

također nikako nije idealno da se zvučnici nalaze 40 cm od ušiju,  odnos L,R zvučnika i slušatelja mora praviti pravokutni trokut!

za bliže, postoje posebno dizajnirani close-up monitori (ne LCD monitori nego zvučni monitori)

kada me je prala euforija sa watt-ažom kupio sam si 2000watta pojačalo i  2x1500 watt razglasne zvučnike - i dobio sam drek - jer zvučnik daje najbolji zvuk kada je na svojih ajmo reći 60-70%, sve ostalo je devijacija tona, ubrzo sam ih prodao i kupio si 2x120watt

odnost pojačala i zvučnika

100Watt zvučnik - 70 watt pojačalo po kanalu (max 90 watt) naravno na istom otporu: npr 4ohm

znaći pojačala su većinom dvokanalna (npr 2x100w) - ona starija ili highEnd ... ostalo su 5.1 sistemi.

s time da se pojačalo NIKAD ne nabija do kraja, jer ce izorjeti - maximalno na 90% i ne na duže vrijeme

( ja skurio 2 komada)

odabir pojačala ovisi o zvučnicima... zvučnici ovise o prostoru i namjeni (klasnična, rock, jazz, igre, filmovi) A NE ! po watt-aži, 

eto prošle godine sam u eksplanadi na HiFi sajmu slušao 7watt  zvučnike - i nikad prije/poslje nisam ćuo bolji zvuk

- eto, ako sam gdje pogriješio molim da me ispravite! ovo je samo moje kratko iskustvo u audiofilstvu koje sam bio voljan podijeliti, nije mi cilj pametovati, ako imate pitanja - pucajte

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.11.2010 21:43 (enloz).
17 godina

- RMS -> ili peak watts -> realna snaga zvučnika npr 25Watt RMS, na 100W navedene

Peak i RMS nisu isto! Peak i max su skoro pa isto, kod neki jesu isto, kod nekih ne. 25W RMS na 100W navedene? Kužim šta si htio reči ali opet ne, max snaga je najčešće duplo veća od deklarirane RMS snage (nije pravilo ali opet, max snagu niti ne treba gledati).

banalno rečeno, zvučnici (pogotovo niskotonci) imaju rupu u kučištu od mediaplasta (iverice), da bi se dobio dodatni duboki ton... iako neki HighEnd su u potpunosti zatvoreni.

Postoje različite vrste zvučnih kutija (kompresije, bass reflex, bandpass, horne, transmisije...), sve se koriste svugdje i sve imaju svoje prednosti i mane.

e sad kad je u pitanju odabir pojačalo, sve ovisi o dubini đepa, ima ih dobrih za 2000kn (koji je moj slučaj, sa dva Sony 2way zvučnika pasivna deklarirane snage 120W na 8ohm - što je ekvivalent 240W na 4ohm... no RMSa nekih 20W)

Snaga ovisi o otporu to da ali (ako sam te dobro skužio) slićan takav zvučnik koji bi bio 4 oma ne bi trpio 240W nego isto 120. Samo pojačalo može dati veću snagu zbog posljedica omovog zakona (I=U/R), manji otpor, veća struja pa po P=U*I slijedi i da je veća snaga. Naravno javljaju se gubitci (smanjuje se iskoristivost) pa je nerealno za očekivati da pojačalo koje daje 100W na 8 oma daje 200W na 4. Nego malo manje, recimo 170W.

kada me je prala euforija sa watt-ažom kupio sam si 2000watta pojačalo i  2x1500 watt razglasne zvučnike - i dobio sam drek - jer zvučnik daje najbolji zvuk kada je na svojih ajmo reći 60-70%, sve ostalo je devijacija tona, ubrzo sam ih prodao i kupio si 2x120watt.

Snaga i kvaliteta su dva potpuno neovisna pojma. Razglasni zvučnici ne ciljaju na HiFi kvalitetu nego na glasnoću i generalno prihvatljiv zvuk ali ne može se mjeriti ni sa low end HiFi-em (možda eventualno neki modeli ali koštaju jako puno).

100Watt zvučnik - 70 watt pojačalo po kanalu (max 90 watt) naravno na istom otporu: npr 4ohm

Za 100W zvučnik bi najbolje pasalo 100-200W pojačalo :)

Pojačalo treba imati rezerve za peakove u glazbi i lakše je zvučniku odtrpiti duplo veću snagu od deklarirane nego clipani signal koji bi nastao kad bi slabije pojačalo bilo odvrnuto do kraja (ako želimo maksimalno iskoristiti zvučnike pa malo više pojačamo jer budimo realni za normalno slušanje se ne prelazi 10W).

znaći pojačala su većinom dvokanalna (npr 2x100w) - ona starija ili highEnd ... ostalo su 5.1 sistemi.

Da, 5.1 "sistemi" ili reciveri su također pojačala, višekanalna. I onaj šrot u 30kn zvučnicima je također sasvim normalno pojačalo samo jeftino i slabo.

s time da se pojačalo NIKAD ne nabija do kraja, jer ce izorjeti - maximalno na 90% i ne na duže vrijeme

( ja skurio 2 komada)

E sad ovo ovisi o samom pojačalu, nejgovoj kvaliteti, ugrađenim zaštitama, ulaznom signalu i naravno zvučnicima na koje su bili spojeni. Recimo ako pojačalo niej stabilno an 2 oma, a mi spojimo 2 oma zvučnik na njega (a recimo da na 4 oma daje 100W) pojačalo bi ako nema zaštitu moglo crknuti i na izlaznoj snazi od 50ak W (iako bi u teoriji trebalo davati 200 jel).

Narvno i cliping je važan faktor, i ulaznog i izlaznog signala te možda krivo podešen gain.

Ekreme, ti si sa Geniusa došao na razglas. Odluči se što bi, nije razglas za male sobe kao što ni Geniusi nisu za koncerte.

Ali zanemarimo to, one zvučniek sa prvog linka možeš spojiti na ono poajčalo iz drugog linka ali ono sa trećeg linka nije sub nego standardna 2-way kutija dakle ima i visokotonac (na vrhu kutije), to također možeš spojiti na pojačalo, nije problem.

Ali sad se dohvatimo malo većeg problema. Ne možeš kombinirati razglasne zvučnike sa kućnim ili auto subovima (mislim možeš ali to neće na ništa ličiti), a ni obratno. Nemaju istu glasnoću zvuka pri istoj snazi, razglasni su glasniji, puno glasniji, čak i u nižim frekvencijama pojedu kućne subwoofere ali zbog puno izraženijih srednjih i visokih frekvencija nećeš to čuti tj nećeš čuti ni dodatno sub osim ako ih pošteno ne utišaš što postavlja pitanje zašto bi uopće kupio razglasne zvučnike. vrijedi i obratno, razglasni sub bi pojeo kućne zvučnike, stresao bi ti žbuku sa zidova i izbio bubrežne kamence ali bi to bio jako loše iskombinirani zvuk ali naravno opet možeš totalno utišati razglasni sub ali onda on nema smisla + što kućni subovi u pravilu idu dosta dublje od razglasnih, ali su tiši i slabiji.

Zato ljepo iskombiniraj kućno sa kućnim (ajd možeš i automobilsko ubaciti jer je isti vrag samo drugačije upakiran) ili razglasno sa razglasnim ovisno o tome gdje i kako to namjeravaš koristiti.

I da, za subwoofere vrijedi ovo: Postoje tri stvari,

veličina (volumen kutije, veličina drivera) - cilj je da je što manje,

dubina (koliko duboko taj zvučnik može svirati bez značajnijeg gubitka glasnoće) - cilj je da svira što dublje

iskoristivost (koliko je glasan zvučnik na nekoj snazi) - cilj je da je što veća iskoristivost tj. da je što glasniji.

Od te tri stvari moguće je kombinirati samo dvije, uvijek će jedna izvisiti. Ili je malen i glasan ali ne ide duboko ili ide duboko i malen je ali nije efikasan i sl.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.11.2010 23:22 (Vido).
14 godina
neaktivan
ekrem jevric kaže...

Mislim da smo ga zatrpali tehničkim podacima...

@vido... hvala

Ako hočeš da "trese" kupi su dodatnu aktivnu (sa skretnicom) sub jedinicu... nekih 500W, 

Splitaj signal sa zvučne kartice i deri!

A za neki kvalitetniji HiFi (pod kvalitetnij ne mislim glasniji bass), za to morat ćeš odvojiti barem 5000kn... pa sad dal ti se to isplati {#}

15 godina
neaktivan
500W sub je pretjerivanje. Kvalitetan sub s toliko snage kosta preko 10 000 kn. Sub od 150-250 W je vise nego dovoljan za neku normalnu prostoriju.
15 godina
neaktivan

nerazumijem sto mislis pod dodatnu aktivnu (sa skretnicom) sub jedinicu?? jos jedan woofer?

edit: skuzio sam, ni ne razmisljam. ali ja imam 5.1 original genius aktivne, kada bih spajao jos jedan woofer zar ne bi doslo do nekakve pomutnje? trenutno imam zvucnu c media pci audio 5.1. ako bih spajao jos jedan onda kupim neku sa 2 ulaza za woofer, ovo normalno kako treba i to je to ili?

v-spec-respect!
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.11.2010 21:01 (ekrem jevric).
15 godina
neaktivan

a koliko kosta odprilike takav od 150 do recimo 250?

v-spec-respect!
17 godina
Mirko935 kaže...
500W sub je pretjerivanje. Kvalitetan sub s toliko snage kosta preko 10 000 kn. Sub od 150-250 W je vise nego dovoljan za neku normalnu prostoriju.

Def...

U subotu sam imal festicu u prostoriji od 25 m2, koristil sam sub od Z-2300 - on je 120W RMS-a. Naravno sve kasnije sam pojacal na nesto vise od pola glasnoce... Ujutro kad sam isao ocistit i pospremit prostoriju sam vidjel na kuhinjskim elemntima kako je boja sa zidova pala... Za jednu saku smeca od otpale boje.

Zato - ne pretjerujte s REALNIM wattima :)

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
14 godina
neaktivan
Batista kaže...

Zato - ne pretjerujte s REALNIM wattima :)

Ma sve pet.. ja imam 2x120W(nazivne) @ 8ohm i meni je čisto dosta, 

čovijek nije zadovoljan sa dosadašnjim subwooferom {#}

Pa nek si kupi 500w (nazivne) i nek skida žbuku sa zidova 

Radio sam ja sa 2x Mackie D1801 (800W RMS / 1600W peak power - 18" subwoofer, active)

+ 2xHD1531

-> al u 200 kvadrata dvorani {#}, i nisam ih dignuo preko 40% na mikseru i 2/3 na samim zvučnicima

(u pitanju je kino dvorana - znaci, bili su glasni)

15 godina
neaktivan

znam za watte i prostorije, pitao sam cisto za pojacalo. i ne, nije mi ovo dovoljno, uvjek mi je na 80% i preslabo mi je, a kada pojacam preko 80% kvaliteta zvuka nije ista.

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

gdje kod nas ima za kupiti pasivnih zvucnika i subova, u kojim trgovinama?

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Npr. audiocinema-art, Provox, SonusArt, u Technomaxu ima svašta, u Vemilu ponešto itd., ovi su mi prvi pali na pamet, ali ima ih još koliko hoćeš.

Subovi su u pravilu aktivni zapravo.

14 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Npr. audiocinema-art, Provox, SonusArt...

...chipoteka

16 godina
moderator
enloz kaže...
Mirko935 kaže...

Npr. audiocinema-art, Provox, SonusArt...

...chipoteka

P.audio

15 godina
neaktivan

e hvala! ima mozda neka formula kako se izracunava najbolji omjer snage zvucnika za odreden broj kvadrata?

v-spec-respect!

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice