Jeli ovo u redu spajanje zvučnika ?

poruka: 9
|
čitano: 10.634
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav, novi sam ovdje i nadam se da cu dobiti vasu pomoc.

Radi se o sljedecem, ukratko, imam 5.1 sistem i spojio sam 2 dodatna satelita kao front na vec postojeca 2 satelita.

Spojio sam ih unakrsno jer kod paralelnog spajanja pojačalo je davalo izobličen signal na više od pola pojačanja, ovako, radi u redu i na max volumenu (testirano pola sata).

Što se tice grijanja pojačala, ništa previše se nije zagrijalo nego kod normalnog spajanja.

Zanimaju me posljedice po pojačalo (ili zvučnike) ako ih ima ?

Rear zvučnici nisu spojeni, centar je (ako je bitno).

Shema je tu:

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Jeli ovo u redu spajanje zvučnika ?
alenalen kaže...

Pozdrav, novi sam ovdje i nadam se da cu dobiti vasu pomoc.

Radi se o sljedecem, ukratko, imam 5.1 sistem i spojio sam 2 dodatna satelita kao front na vec postojeca 2 satelita.

Spojio sam ih unakrsno jer kod paralelnog spajanja pojačalo je davalo izobličen signal na više od pola pojačanja, ovako, radi u redu i na max volumenu (testirano pola sata).

Što se tice grijanja pojačala, ništa previše se nije zagrijalo nego kod normalnog spajanja.

Zanimaju me posljedice po pojačalo (ili zvučnike) ako ih ima ?

Rear zvučnici nisu spojeni, centar je (ako je bitno).

Shema je tu:

Ok je sve to,ali reci mi sta pokusavas sa time dobiti?Surround?E pa tom shemom neces dobiti surround,nego obicnu dernjavu!

Ako imas 5.1 sustav,onda fino pospoji sve kako treba i kako ti pise na izlazima bufera!

Popela se žaba na banderu,češe picu o trofaznu žicu!
16 godina
neaktivan

A zakaj si skrižao lijevu i desni stranu{#}. Jel imaš sad uopće stereo zvuk?

Isto kako si povezao pluseve na lijevoj/desnoj strani, povežeš i minuse.

*** Gentlemen, Start Your Engines ***
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.8.2011 21:19 (BlackM).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Želim samo još dodatna 2 fronta sa ovim zvučnicima jer su bolji od standardnih, a ne želim standardne skidat dolje jer želim više 'dernjave' uz ugodniji zvuk. 

Uostalom, primjetio sam da i je zvuk sada dosta ugodniji (ali možda i jer su mi sada ova 2 satelita u ravnini ušiju, ne znam)

Uglavnom, zadovoljniji sam sada ovako, ali me malo strah zbog pojačala zato i postavljam ovu temu

Surround nije bitan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.8.2011 21:25 (alenalen).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
alenalen kaže...

Želim samo još dodatna 2 fronta sa ovim zvučnicima jer su bolji od standardnih, a ne želim standardne skidat dolje jer želim više 'dernjave' uz ugodniji zvuk. 

Uostalom, primjetio sam da i je zvuk sada dosta ugodniji (ali možda i jer su mi sada ova 2 satelita u ravnini ušiju, ne znam)

Uglavnom, zadovoljniji sam sada ovako, ali me malo strah zbog pojačala zato i postavljam ovu temu

Surround nije bitan.

U tome slucaju ok-moze se to tako spajati,ne bi trebalo stetiti pojacalo koje ima dovoljno snage.

Problemi ce ti nastati tek kada pustis surround zvuk,neces pola zvukova cuti.

Ali dok siba stereo nema frke!

14 godina
neaktivan

E sada me brine stereo, da... Ako je tako onda ga fakat nemam...ma ne znam više uopće, pogubljen sam ( nisam doma trenutno pa ne mogu probat )

Uglavnom, spajao sam tako da + iz lijevog satelita ide u + satelita iznad njega a minus iz desnog donjeg satelita ide u - tog lijevog gornjeg i obratno sa druge strane

(mislio sam da tako rasterecujem pojačalo manje, ali opet dođe na isto valjda.. ali svejedno nema izobličenja sada).

uglavnom kada sam to sve pospajao i pustio audio, sve je radilo ok, ali kad sam u playeru namjestio samo desni kanal da svira, svirao je desni donji i lijevi gornji satelit, tako da sam samo gornjima zamjenio mjesta...

Uglavnom, hvala na odg. provjerit cu stereo..

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.8.2011 21:42 (alenalen).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
alenalen kaže...

E sada me brine stereo, da... Ako je tako onda ga fakat nemam...ma ne znam više uopće, pogubljen sam ( nisam doma trenutno pa ne mogu probat )

Uglavnom, spajao sam tako da + iz lijevog satelita ide u + satelita iznad njega a minus iz desnog donjeg satelita ide u - tog lijevog gornjeg i obratno sa druge strane

(mislio sam da tako rasterecujem pojačalo manje, ali opet dođe na isto valjda.. ali svejedno nema izobličenja sada).

uglavnom kada sam to sve pospajao i pustio audio, sve je radilo ok, ali kad sam u playeru namjestio samo desni kanal da svira, svirao je desni donji i lijevi gornji satelit, tako da sam samo gornjima zamjenio mjesta...

Uglavnom, hvala na odg. provjerit cu stereo..

Nikakvim serijskim ili paralelnim spajanjem neces rasteretiti pojacalo,stovise opteretit ces ga.

Moras skontati da na jedan(bilo koji) izlaz stavljas 2 potrosaca,iako je on namjenjen za jednog,dakle dobijas opterecenje!

5.1 sistem radi na principu podjele zvuka na svaki od 5 zvucnika posebno.Znaci svaki zvucnik "pjeva svoju pjesmu",pojedinacno to ne slici nicemu,ali svi zajedno cine harmoniju!

Tako da,jos mi nije jasno zasto ne spajas sve zvucnike kako treba:FL,FR,RL,RR,CENTRAL i Bufer.

.....Imas HVALA ispod svakog naseg posta!{#}

14 godina
neaktivan

Spajao sam tako samo zato jer ako spojim dodatne zvucnike paralelno na + i - zvucnika ispod njih dobivam izobličenje kod večih pojačanja zvuka, ovako ih nema uopce...

A rear kanale ne koristim jer nisu potrebni trenutno (e sada, tu dolazi pitanje - kada sam spajao paralelno i kada je bilo izobličenja, rear zvučnici bili su spojeni na rear normalno.

Ovaj put na rear output nema zvucnika, pa me zanima dali bi bilo sada istih izobličenja da spojim i rear ? dali je se ovako manje iskorištava pojačalo i manje grije nego da je spojen rear ili nema veze ? )

15 godina
neaktivan

Ako baš želiš na svim zvučnicima stereo, kupi si razdjelnik koji če ti razdjelit glavni kabel za prednje zvučnike na još jedan koji spojiš na ulaz stražjnih zvučnika i problem rješen. Ovako samo mučiš pojačalo ovakvim spajanjem.

[URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/1225775843.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice