Netko se na youtube opasno nameračio na tebe.
Software za video obradu - pitanja&odgovori
- poruka: 1.976
- |
- čitano: 670.472
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Često pomogne i tekst napisan u description u kojem naglašavaš o pravima videa. I ja sam jedno vrijeme imao problema sa Warner Bros-om, nije mi brisan video, ali su mi slali obavijest o pravima. Nekako smo se "pomirili" kada sam počeo naglašavati tko polaže prava na originalni video.
Često pomogne i tekst napisan u description u kojem naglašavaš o pravima videa. I ja sam jedno vrijeme imao problema sa Warner Bros-om, nije mi brisan video, ali su mi slali obavijest o pravima. Nekako smo se "pomirili" kada sam počeo naglašavati tko polaže prava na originalni video.
Da, nadam se da ce pomoci ovo sto sam napisao u opisu videa, ali opet bojim se da ce video biti dostupan samo dok ne razmotre moju zalbu koju sam podnio, gdje sam naveo da se radi o 'fair use' itd.
Volio bih kada bi mi malo objasnio korake kako si ovo izveo sto se tice logoa na videu (koji softver, kako,sta,gdje..)
jer imam jos masu video materijala na kojem treba odraditi prakticno istu stvar.
Samo sto ja planiram zadrzati izvornu rezoluciju 720p u mkv. formatu, ako je to moguce naravno.
Ja sam video obradio u VirtualDub Modu (bez zvuka - u kartici Audio obilježi se No Audio), a pošto on ne radi sa .mkv videom, prije toga u njega morao uvaliti .mkv plugin (ranije sam o tome pisao). Prije svega sa screenshoota videa vidiš gdje je logo (koordinate) kojeg treba zamutiti. U kartici Video - Frame Rate provjeriš koje je frame rate. Pošto je video bio 720p frame rate je bio 50fps, što ne ide na youtubeu, u istoj kartici Source rate... ostaviš kakav jeste (što znači da se video treba vrtiti istom brzinom), ali u dijelu Frame Rate conversion klikneš na Convert to fps i ukucaš 25.000 što znači da će biti enkodiran svaki drugi frame.
Caka je u tome što sam u kartici Video - Compression... odabrao codec ffdshow Video Codec, kojeg odavno imam instaliranog i koji je pun svakakvih filtera, pa ne moram koristiti filtere VirtualDuba. U Configure tog codeca u kartici Decoder staviš kvačicu na Logoaway, u Left i Top ukucaš početne koordinate zamućivanja, a u Width i Height ukucaš širinu i visinu zamućivanja (u pixelima). Konkretno za ovaj tvoj video podaci su bili: Left: 990, Top : 38, Width: 100, Height: 60. Blur skalu dovučeš npr. do 6.
U Encoder kartici odabrao Mpeg-4, a u FourCC odabrao npr. Xvid. Kod mene tu postoji i h264 (codec koji se uglavnom koristi za .mkv), ali nisam s njim radio, jer bi to na ovoj mojoj prastaroj šklopociji drastično usporilo proces enkodiranja. Bitrate skalu (pošto želiš ostaviti u HD-u) povuci na npr. 6000 (kbps), da bi barem .avi "master" imao o što većoj kvaliteti. Onda u kartici File odabereš Save As AVI... da bi počelo enkodiranje videa.
Zvuk sam obradio u FormatFactory-ju u .mp3, pa sam enkodirani video i novi audio spojio u Virtual Dubu, metodom Direct Stream Copy.
Sad kad imaš konačni video u .avi formatu možeš ga u nekom programu (npr. Handbrake) reenkodirati u novi format, npr. .mkv ili .mp4 (kojeg preporučuju za youtube).
Možda jedino da direktno u VirtualDub Modu probaš reenkodirati sa h264 codecom, pri samom prvom reenkodiranju (da to ne moraš kasnije), zvuk u FormatFactory-u reenkodiraš u AAC, pa samo u MKVMergeGUI sve to pospajaš i promjeniš format videa u .mkv, što traje jako kratko.
A sa kojim programom bi mogao samo isjeci video materijal?
Dakle neku datoteku od 45 min u mkv. 720p, da isjecem i da napravim video od 2 min, kao npr. ovaj gore iznad.
Ali da ostane isti format, rezolucija itd?
Možeš sa svakim programom za enkodiranje, postoje Cut opcije, a za isjecanje bez ponovnog reenkodiranja postoji MKV Cutter, iako mi je sumnjiva njegova učinkovitost.
Možeš sa svakim programom za enkodiranje, postoje Cut opcije, a za isjecanje bez ponovnog reenkodiranja postoji MKV Cutter, iako mi je sumnjiva njegova učinkovitost.
nikakvo enkodiranje nije potrebno
preciznost ovisi o kolicini keyframeova
npr. avc sa bluray diska mozes izrezat sa 100% preciznosti, ali kad rezes neciji encode mozes fulat i za 5sec
E hvala puno Arnold Layne , odradio sam sve za 5 minuta posla, bez ikakvog gubitka kvalitete izrezao 4 min videa (60MB), iz datoteke koja traje 50min.
A kako sada spojiti nekoliko izrezanih klipova u 1 datoteku, da li je i to moguce odraditi sa ovim programom?
btw, Ord Mantel - kada zavrsim sa ovim rezanjem videa, ponovo se bacam na ono uklanjanje logoa, mada nisam siguran da cu to uspjeti, djeluje mi poprilicno kompleksno za odradit.
E hvala puno Arnold Layne , odradio sam sve za 5 minuta posla, bez ikakvog gubitka kvalitete izrezao 4 min videa (60MB), iz datoteke koja traje 50min.
A kako sada spojiti nekoliko izrezanih klipova u 1 datoteku, da li je i to moguce odraditi sa ovim programom?
btw, Ord Mantel - kada zavrsim sa ovim rezanjem videa, ponovo se bacam na ono uklanjanje logoa, mada nisam siguran da cu to uspjeti, djeluje mi poprilicno kompleksno za odradit.
imas funkciju "append" (kod funkcije "add" pri vrhu)
Pozdrav
Ovako treba mi preporuka za videoediting software, ali koji najbolje ubacuje/lijepi titlove/textove.
Nešto slično poput videopad software-a.
Isprobao sam gotovo sve trialne verzije najpopularnijih VE softwera ali nikako nemogu da se naviknem na onaj drag&drop sistem ubacivanja titlova.
Što je najtužnije bar za mene,da velika većina ima taj sistem ubacivanja titlova.
Videopad ima ima par mana radi kojih i tražim novi software.
Najveća mu je mana da početak i kraj titla moraš ručno upisati svaku minutu,sekundu i stotinku.
I druga mana mu je da ne postoji opcija ubacivanja pozadinske trake koja bi eventualno pokrila stari titl ili sl.
Znači treba mi sličan software koji bi imao opciju ubacivanja početka i kraja titla samim klikom što bi uveliko skratilo vrijeme lijepljenja titla.
Ko je upoznat sa videopad lijepljenjem titla trebao bi da zna o čemu pričam.
Lijep pozdrav
Ne znam zasto ne mogu otvoriti mkv. fajlove u Sony Vegas Movie Studio HD 11.00 ?
Na ovom racunaru koristim Win XP 32-bitni, da nije to mozda problem?
Ne znam zasto ne mogu otvoriti mkv. fajlove u Sony Vegas Movie Studio HD 11.00 ?
probaj ga prebacit u .ts ili .m2ts sa tsmuxerom (to samo promjena containera koja ne utjece na kvalitetu slike)
pozz, napravio sam video u Windows Movie Makeru i video mi se spremio kao .mswmm, a ja trebam kao .avi jer taj video trebam koristiti u PowerPointu.
Možete mi reći preko kojeg programa mogu promjeniti format?
Moze preporuka programa sa kojim mogu obradjivati mkv. 720p datoteke, dakle montiranje klipova,
ubacivanje teksta, logoa, muzike, i povremeno pojacati muziku, pa onda ponovo smanjiti muziku,
pojacati zvuk iz videodatoteke i tako te radnje. Ali vrlo mi je vazno da obradjena datoteka ostane u istom formatu.
Imam na raspolaganju 2 OS-a: WinXP32bit, Win7-32bit.
svako editiranje videa zahtjeva reenkodiranje
mozes zadrzat isti containter i codek ,ali ne i jednaku kvalitetu (osim ak ne koristis lossless profile,ali to ce ti povecat velicinu file-a desetak puta)
Ja ih ne koristim bas ,al vidim da ljudi koriste Sony Vegas najvise
Sony Vegas Movie Studio HD 11.00, pokusat cu odraditi u njemu.
Uglavnom radi se o nogometnoj utakmici.
Dakle moram ubaciti neki svoj tekstualni logo ili neko obiljezje,
ubaciti muziku na pocetku i u na odredjenom vremenskom periodu, pojacati komentatora a smanjiti muziku i tako neke kombinacije.
Ne zelim dodavati neke efekte i gluposti jer zelim jasnu i kvalitetnu sliku.
Nadam se da nakon ovakve obrada nece moci ukloniti video zbog autorski prava, jer sam vidio mnogo takvih videozapisa na youtube-u.
samo nisam ti siguran dal sonyvegas prima mkv ,ako ne nije problem promjenit containter
ako ne zna budem ti pokazao kad dođemo do toga
probaj ga prebacit u .ts ili .m2ts sa tsmuxerom (to samo promjena containera koja ne utjece na kvalitetu slike)
Uradio sam ovo, ali program i dalje ne prepoznaje video format.
Mozda neki drugi program za konverziju da koristim?
Tražio sam nešto i nabasao na temu o upotebi raznih filtera za poboljšavanje slike i kako se koriste pa koga zanima evo LINK
To su deinterlace filteri za avisynth
sto nema veze sa pobosljanjem kvalitete slike nego prebacivanjem interlace videa u progresivan
Naravno maknut ce ghosting i ostale artefakte koje izaziva interlace video ,ali sama kvaliteta slike (osrtina i kolicina detalja ) ostat ce ista
Kod progresivnog videa ovo ne sluzi nicem
Evo još jedan dobar članak koji lijepo objašnjava šta je šta i kako srediti nazubljenost pokretne slike
Sorry što ne baratam dobro sa pojmovima ali važan je dobar TUT a ne kako sam ga ja najavio!
Da li je netko radio s programom makemkv?
Mozete li reci sto se događa s kvalitetom filma ako se izbace nepotrebni zvukovi i titlovi?
Pretpostavljam da se kvaliteta ne gubi, ali htio bih da mi netko to potvrdi ili da me ispravi...
Tnx!
Da li je netko radio s programom makemkv?
Mozete li reci sto se događa s kvalitetom filma ako se izbace nepotrebni zvukovi i titlovi?
Pretpostavljam da se kvaliteta ne gubi, ali htio bih da mi netko to potvrdi ili da me ispravi...
Tnx!
tako je ne gubi se
Je'l radi netko 3d bluray u scenaristu 5.5 na više? Da me prosvijetli u par detalja..
Nekakva prepruka za dobar Encoder ??
Snima se s FRAPS om, pa mi treba dobar encoder u kojem ce ostati odlicna kvaliteta slike.
Ujedno ako netko zna neki dobar Video Maker ?? : a da nije kompliciran za pravljenje montaza za igre i filmove i slicno.
Nekakva prepruka za dobar Encoder ??
Snima se s FRAPS om, pa mi treba dobar encoder u kojem ce ostati odlicna kvaliteta slike.
Ujedno ako netko zna neki dobar Video Maker ?? : a da nije kompliciran za pravljenje montaza za igre i filmove i slicno.
handbrake
Koristio sam program "MediaCoder" za konverziju nekog video fajla i dosta mi je popravio kvalitetu videa!
Moje pitanje je kako je moguće osjetno poboljšati orginalni video?
Evo info orginalnog:
Format : MPEG-PS
File size : 7.83 MiB
Duration : 10s 560ms
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 6 217 Kbps
Video
ID : 224 (0xE0)
Format : MPEG Video
Format version : Version 2
Format profile : Main@Main
Format settings, BVOP : Yes
Format settings, Matrix : Custom
Format settings, GOP : M=3, N=12
Duration : 10s 480ms
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 5 837 Kbps
Maximum bit rate : 7 700 Kbps
Width : 720 pixels
Height : 576 pixels
Display aspect ratio : 4:3
Frame rate : 25.000 fps
Standard : PAL
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Compression mode : Lossy
Bits/(Pixel*Frame) : 0.563
Stream size : 7.29 MiB (93%)
Color primaries : BT.601 PAL
Transfer characteristics : BT.470 System B, BT.470 System G
Matrix coefficients : BT.601
Audio
ID : 189 (0xBD)-128 (0x80)
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Format settings, Endianness : Big
Muxing mode : DVD-Video
Duration : 10s 560ms
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 256 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Delay relative to video : -80ms
Stream size : 330 KiB (4%)
Evo info konvertiranog:
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom
File size : 10.3 MiB
Duration : 10s 475ms
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 8 224 Kbps
Encoded date : UTC 2013-02-07 11:40:16
Tagged date : UTC 2013-02-07 11:40:16
Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Main@L4.0
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 2 frames
Codec ID : avc1
Codec ID/Info : Advanced Video Coding
Duration : 10s 440ms
Bit rate : 8 000 Kbps
Maximum bit rate : 10.8 Mbps
Width : 1 280 pixels
Height : 720 pixels
Display aspect ratio : 4:3
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 25.000 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.347
Stream size : 10.1 MiB (99%)
Writing library : x264 core 129 r2245 bc13772
Encoding settings : cabac=1 / ref=2 / deblock=1:0:0 / analyse=0x1:0x111 / me=umh / subme=8 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=0 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=6 / lookahead_threads=1 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=1 / b_pyramid=0 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=50 / rc=abr / mbtree=1 / bitrate=8000 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Audio
ID : 2
Format : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile : Layer 3
Mode : Joint stereo
Mode extension : MS Stereo
Codec ID : 6B
Duration : 10s 475ms
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 106 Kbps
Minimum bit rate : 32.0 Kbps
Maximum bit rate : 118 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 44.1 KHz
Stream size : 136 KiB (1%)
Title : mctemp3088aa2344efbbdc.mp3#audio - Imported with GPAC 0.5.0-rev4065
Writing library : LAME3.99r
Encoding settings : -m j -V 6 -q 0 -lowpass 16.5 --vbr-mt -b 32
Evo snapshoot prije i kasnije:
pa vidis da ti je izvor interlaced PAL pa se zato javio taj ghosting na tabli
(sigurno snimka s tv-a)
no vidim imas i gresaka
720x576 si prebacio u 1280x720
Cemu to ?
Povecanje kvalitete = povecanje detalja ,a nemoguce je dobit vise detalja od izvora
mozes ti povecat ostrinu i slicno ,ali to je mozda samo ugodnije tvom oku dok realno detalje si na taj nacin izgubio
Malo poradi na x264 postavkama
b_pyramid=0 prebaci na 2
me_range=16 prebaci na 32
ref=2 prebaci barem na 4 ili vise (do 9)
subme=8 prebaci na 9
bframes=1 prebaci na barem 4 (do 16)
trellis=1 prebaci na 2
Obavezno koristi 2pass mod ili CRF
...
citaj si malo ovo
http://mewiki.project357.com/wiki/X264_Settings
Nemoj koristit mp3 za zvuk jer je loš
najbolje da stavis AAC