Sve veći automobili postaju opasnost, a rješenje b

poruka: 33
|
čitano: 6.229
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sve veći automobili postaju opasnost, a rješenje b".
18 godina

S ovim trendom, koncept "parkirnog mjesta" gubi smisao.

5 0 hvala 0
5 godina

Pogledajte samo u svome gradu koliko parkirnih mjesta zadovoljava ove uvjeet;

Prema važećim propisima, minimalne dimenzije za uzdužno parkiranje osobnih automobila na kolniku iznose 5,50 m dužine i 2,20 m širine

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

6 0 hvala 1
15 godina
Re: Sve veći automobili postaju opasnost, a rješen
Ne postoji problem koji EU ne može "riješiti" s novim porezom!

19 1 hvala 0
10 godina

Problem je UVIJEK I SAMO moja imovina, moja primanja, moje vlasnistvo.

NIKADA Whatsappovi

1 0 hvala 0
18 godina
Zaporožac kaže...

Pogledajte samo u svome gradu koliko parkirnih mjesta zadovoljava ove uvjeet;

Prema važećim propisima, minimalne dimenzije za uzdužno parkiranje osobnih automobila na kolniku iznose 5,50 m dužine i 2,20 m širine

I onda na parkirno mjesto po dužini jedva stane Ford Focus MK2 ili Peugeot 3008 koji su 4,3m i ostane možda 20-30cm "rezerve" po dužini na većini mjesta gdje sam uparkiravao... a di za nešto novije što je još više nabubrilo :)

15 godina

Kakvo izivljavanje nad narodom.

Znaci prvo cemo natjerati proizvodjace automobila da svoja auta nakrcaju raznim senzorima, opremom, sigurnostima, sto samim tim rezultira i povecanje dimenzija i tezinu vozila.

Pa kad narod to kupi,  hajmo im to fino dodatno i naplatiti. 

Nije sad da ja branim proizvodjace automobila, ali smatram da je EU vecinski krivac za vecinu sranja u danasnjoj auto industriji u europi. 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

7 3 hvala 0
12 mjeseci

Pametno da se misli o ovome problemu, odlicno da se gleda u smjeru poreza. 

Zelim napomenuti da je Porez najbolji nacin rejsavanja problema jer je to oblik placanja za resurs. Sve vase place koje ste zaradili pa i aute koje ste zaradili i platili dolaze iz sustava koji omogucuje jednostavno stjecanje vlasnistva. To kosta i dolazi sa puno skriivenih i naknadno oktrivneih troskova.

Vasa ljutnja bila bi posve na mjestu da ste Vi sami stekli sve te resurse i sami napravili sve te svoje aute i sami se obranili od svih lopova koji bi vam rado oteli to sto se skupljali i radili. Primjetiti treba da koristite blagodati uredjenog sutava, koji ako zelimo da ostane uredjen mora imati poresku politiku koja ce to nastaviti omogucavati. Nemojte mrziti poreze, nego aktivno sudjelujte u njihovom kreiranju, oblikovanju i trosenju.

3 0 hvala 0
10 godina

Porezi i nameti neće ništa riješiti.

Ljudi će i dalje kupovati ono što žele. 

No, već je godinama nesrazmjer između realnosti (sve većih auta), starih propisa (u ovom slučaju o minimalnoj veličini parkirnog mjesta) i želje da se na parking nagura što više automobila.

Uzmimo samo primjer trgovačkih centara. 

Pozitivan primjer je Lidl koji ima dovoljno široka parkirna mjesta gdje se i s većim autom može normalno parkirati i otvoriti vrata a da ne udariš susjedni auto.

Jedan od negativnih primjera je Emmezeta/Merkury koji imaju sramotno mala i uska parking mjesta na kojima valjda samo najmanji autići mogu normalno stati i otvoriti vrata.

Svaki put kad moram tamo ići strepim kako ću parkirati (a moj auto spada u kategoriju "srednje velikih"). 

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

vozila su danas i više nego dovoljno velika i nema potreba da više rastu. Treba zakonom ograničiti max dimenzije i to je to

6 0 hvala 2
10 godina

Zanimljivo mi je kako se neke vijesti ne komentiraju, kad smo vec kod auto industrije. 

Naime, imam dobavljaca odredjenog prizvoda u DE, vidimo se jednom godisnje po nekim manifestacijama, sastancima itd. I covjek mi govori kako u zadnje 2 godine, posto u blizini ima Mercedesovu veliku tvornicu, na dnevnoj bazi ima ljude iz tvornice koji dolaze kod njega na portu i pitaju za posao

Zanimljivo kako se nigdje ne spominje 3 tvornice koje Kinezi otvaraju u EU, jedna s kapacitetom od 150k vozila u Madjarskoj, i 2 u Spanjolskoj. 

Ne spominje se kako je BMW-u opasno zaljuljalo i da se najavljuje rez od najmanje 5% zaposlenih (30,000 ljudi).

Da im je ocekivanje profita zaronilo na single digit nivoe.

"BMW is facing a severe financial downturn, characterized by plunging profit margins, a shrinking Chinese market, and a falling stock price. The automaker issued a major profit warning, dropping its 2026 earnings before interest and taxes (EBIT) margin forecast from 4-6% down to 1-3%."

link

Da su Kinezi vec u EU s proizvodnjom i sve 3 tvornice ce proizvoditi do 2027 (BYD, Szeged) (Chery, Barcelona) (Leapmotor & Stellantis Tychy, Poland i Zaragoza, Spain)

Da EU nema sto reci nego samo eventualno odgoditi pad Njemacke autoindustrije jer nije osigurala energiju (jer im je glava jos u zelenom dupetu zajedno s plasticnim cepovima), nema inovacije niti nacina da snize troskove proizvodnje. Kinezi ce ih smazati s drzavno potpomognutom i dumpinskim cijenama da ce Svabe pasti na domacem terenu.

Na kraju ce vjerojatno kupiti brandove koje ce naljepiti na nesto made-in-China, i prodavati budalama u EU. (ha-ha)

Oprezno s lovom i investicijama drugovi i drugarice, dolaze razne nepogode brzo.

Velicina auta i sva ova skretanja paznje zavrsavaju uskoro. Hitnih reformi nema, lopatama se baca lova na p@zdarije, sve u iluziji velicine, a vrijeme istice. 

2 4 hvala 0
5 godina
Gnjavator kaže...
 I onda na parkirno mjesto po dužini jedva stane Ford Focus MK2 ili Peugeot 3008 koji su 4,3m i ostane možda 20-30cm "rezerve" po dužini na većini mjesta gdje sam uparkiravao... a di za nešto novije što je još više nabubrilo :)

Kad vidim da ima 30 cm za uparkirati, ja presretan, a nemam ni parkirne senzore.

Kad sam polagao vozački, od nas 20 na vožnji samo je dvoje prošlo, jedan momak i ja. Neki su išli po trideset puta polagati, jer netko nije rođen za voziti auto, ne može naučiti i na kraju odustane.

Danas kad vidim kakve pogreške rade vozači, koliko ima mjesta treba da se uparkiraju i opet uvijek parkiraju pogrešno, smuči mi se. Mislim i na ponašanje u gradskoj vožnji općenito.

Danas svi polože vozački i to maks. iz petog puta.

Kao što nije svatko za pilota, tako neki ljudi nemaju urođen osjećaj za vožnju automobila, ne mogu nikada naučiti voziti i trebaju se držati cipelcuga ili maks. bicikla, ako i to.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2026 6:22 (Zaporožac).
16 godina

pa već više od 10 g. se na vozačkom ne uči niti testira na ispitu bočno parkiranje i polazak s uzbrdice...

a opet kakvi su ipiti po nekim zemljama svijeta ili kako ih zapravo ni nema za vozačku, još je kod nas dobro...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine

Podržavam poreze, skuplja osiguranja i tehnički.

Sere mi se više od tih suvova po cesti koji mi zaklanjaju pogled, zauzimaju parkinge i općenito smetaju po cesti, svaka baba danas vozi suv.

Tko hoće velik auto neka plati duplo davanja.

P.S. a oni koji kažu da im puno lakše ulazit/izlazit iz takvih auta nek se počnu bavit nekom rekreacijom pa neće biti nesposobni i kilavi za ulazit u manji/niži auto.

Ako ti je problem ući u npr golf 7, pa ti treba tiguan onda si zdravstveno nesposoban.

10 0 hvala 2
18 godina
Zaporožac kaže...
Gnjavator kaže...

Kad vidim da ima 30 cm za uparkirati, ja presretan, a nemam ni parkirne senzore.

Kad sam polagao vozački, od nas 20 na vožnji samo je dvoje prošlo, jedan momak i ja. Neki su išli po trideset puta polagati, jer netko nije rođen za voziti auto, ne može naučiti i na kraju odustane.

Danas kad vidim kakve pogreške rade vozači, koliko ima mjesta treba da se uparkiraju i opet uvijek parkiraju pogrešno, smuči mi se. Mislim i na ponašanje u gradskoj vožnji općenito.

Danas svi polože vozački i to maks. iz petog puta.

Kao što nije svatko za pilota, tako neki ljudi nemaju urođen osjećaj za vožnju automobila, ne mogu nikada naučiti voziti i trebaju se držati cipelcuga ili maks. bicikla, ako i to.

Ne kukam ja da je meni premalo mjesta, nego Focus i 3008 su daleko od toga da su neki veliki auti... šta kad dođe "baja" sa pravim autom pa ne stane u gabarite parkinga. :)

Znala mi je žena zvocat kad tražim "više mjesta" da uparkiram 3008 jer kao ne znam utjerat auto... a onda sam ga utjero u "normalno mjesto" pa joj reko ajd sad izađi iz auta ako možeš jer em je relativno "debel auto" al su na njemu samo nasloni za ruke debeli ko cijela vrata na nekom normalnom autu tako da treba duplo više mjesta po širini da izađeš iz auta nevezano za vanjske gabarite auta. jbg. A što se tiče bočnog parkiranja, jbg, možda sam 4 puta parkirao bočno uglavnom je ili "koso parkiranje" ili "okomito"... BTW, išo polagat sa 52, nisam htio prije, držo se bicikla... a onda žena počela kako je boli noga pa sam moro preuzet volan... jbg,

18 godina
Stric_Jura kaže...

pa već više od 10 g. se na vozačkom ne uči niti testira na ispitu bočno parkiranje i polazak s uzbrdice...

a opet kakvi su ipiti po nekim zemljama svijeta ili kako ih zapravo ni nema za vozačku, još je kod nas dobro...

A šta te ima testirat polazak na uzbrdici kad danas svaki auto ima "hill assist"? Kako da te uopće testira kad nijedna auto škola nema auto koji ne zadržava kočnicu kao pomoć dok ne kreneš.

16 godina

i naravno danas svaki auto u Hrvatskoj je star 13,35 g. u prosjeku i nemaju svi takve sustave pomoći...

Ju je je? Je ju je!
7 godina
Gebirgs kaže...

Da EU nema sto reci nego samo eventualno odgoditi pad Njemacke autoindustrije jer nije osigurala energiju (jer im je glava jos u zelenom dupetu zajedno s plasticnim cepovima), nema inovacije niti nacina da snize troskove proizvodnje. Kinezi ce ih smazati s drzavno potpomognutom i dumpinskim cijenama da ce Svabe pasti na domacem terenu. 

Prije će biti da je tako zato što im/nam je glava u američkom dupetu.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
12 mjeseci

pa svaki auto ima rucnu, prvi originalni "hill assist"

14 godina
Mišljenja sam da ima smisla zakonski ograničiti širinu i visinu haube. Iako bi i sami proizvođači trebali težiti nižoj haubi radi aerodinamičnosti i većeg dosega električnih auta. Duljina se ne bi trebala ograničavati jer se tako gube cijele kategorije vozila. Meni je sa troje djece veliki auto nužan. Netko će reći tko ti je kriv što sada imaš problema s autom, hotelskim smještajem, avio kartama itd, ali realnost je da postoje grupe ljudi koji ne posjeduju velike aute radi objesti već iz potrebe. Ako se potiče demografija, ne bi se život trebao otežavati nakaradnom zakonima. U isto vrijeme sam jučer postao svjestan jednog slučaja da tročlana obitelj sa punoljetnim sinom posjeduje 5 auta što nikako ne može biti potreba.
Moj PC  
1 0 hvala 1
20 mjeseci
Zaporožec nije samo da ljudi više ne znaju uparkirati, istina ima dosta takvih ali i dizajneri su usrali. Radi što većeg razmaka između prednjih i zadnjih kotača (međuosovinkog razmaka) autima treba veći radijus da se uparkiraju. Recimo moja Kia CEED radi toga ima katastrofalan radijus okretanja, isprava sam mislio da se trebam naviknuti , međutim ne možeš ništa napraviti niti uparkirati kako sam sa starom Xsarom mogao. Ono procjenim da auto stane ali zapne.
Ne znam dali bih što dobio da sa 16" pređem na veće kotače 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina

Ti onda imaš 205/55 R16, to je za kia ceed maks normalno. 

225/45 R17 bi ti bilo možda nešto bolje ako puno voziš duge pruge, no za grad ti to ne treba.

Pretvrdo, a nećeš dobiti puno s uparkiravanjem, samo bačen novac. (4 alloy felge + 4 gume hmmm) Istrošeni krajnici spona, kugle ili "seleni" na prednjem ovjesu mogu blokirati puni hod kotača.

Možda je to problem.

To je moj stav o tome.

Ima likova koji stave i R18 ljetne, iako su izvan normi, no svakom svoje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.7.2026 5:41 (Zaporožac).

0 0 hvala 1
20 mjeseci
"Istrošeni krajnici spona, kugle ili "seleni" na prednjem ovjesu mogu blokirati puni hod kotača.

Možda je to problem. "

Auto je pod garancijom i sve je ispravno.
14 godina
Danas parkiras i zauzmes svoje i još malo tuđeg parkirnog mjesta i onda ti nelagodno a nemos drugcije da izađes iz auta

1 0 hvala 0
5 godina

vidio sam kod Kauflanda u Osijeku na Jugu2 da su izvukli nove linije + još jedan red linija u širinu, tako da sad ima puno više prostora..

Ovako (s weba), nešto slično

2 0 hvala 0
16 godina

to je na Eurospinovim parkiralištima standard i rijetko inače se vidi po Hrvatskoj...

ali bez brige, ima šabana koji i to uspješno ignoriraju...

Ju je je? Je ju je!
12 godina

I Lidl ima takve crte (u nekim centrima, ne svima). I super su, ali kao što kolega kaže, uvijek ima nekih krkana sa automobilima njemačkog porijekla koji uspješno i takav parking ignoriraju.

Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Stric_Jura kaže...

i naravno danas svaki auto u Hrvatskoj je star 13,35 g. u prosjeku i nemaju svi takve sustave pomoći...

Samo dokaz nesrazmjera realnosti i pravila, automobil (B kategorija) koji se koristi za auto-školu ne smije biti stariji od 7 godina.

S time da prosječna starost vozila u Hrvatskoj - raste, što znači da je nove auto većinom kupuje ista grupa ljudi, jer kad bi se autmobili stariji od 13,35 godina zamjenili ganc novim onda bi se prosjek brže pomlađivao. 

I moj auto je stariji, ali ne bi nikad kupio ovaj trend unazad 6 godina sa TS komandama, pa će zamjena malo pričekati. 

A i htio sam ga prodat pa sam ušao kod mehaničara i rekao mu da mi MAXXX UTEGNE AUTO ali me stjerao u kurac.

Tako da prodaja čeka jer za sad:

- KLIMA LEDI

- NIŠTA NE LUPKA

- KO NOV

- MAXXXX UREĐEN

- ****PRILIKA****

- PIC PIC

- AKCIJA SAMO 16 GODINA I SAMO 236 tis km

- VOZILA ŽENA

I eto fali mi  MAXXXX UTEGNUT NIŠTA NETRESE da ga prodam odmah.

Ako znaš nekog mehaničara koji za MAXXXX UTEGNUT auto osavi mi kontakt. 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
5 godina

Vau, kakav automobil, bolji nego novi.

Pogotovo što ga je žensko vozilo, to mu daje još više na cijeni. 

1 0 hvala 0
16 godina

a ne, postoji Sveti Gral rabljenih:

vozila ga baba s kraćom desnom nogom samo nedjeljom na misu...

Ju je je? Je ju je!
20 mjeseci
Ovo baba ili žena ga vozila , što Vam je to prednost , dali snifate miris feromona koje je baba ispustila na sjedalo gdje je sjedila?

Reče jedan pametan , auto koje je žemsko vozio je najrastureniji auto , to treba izbjegavati a ne kupovati.
nit znaju pravilno prebacivati brzine , nit održavati auto , nit znaju što smeta autu (recimo kvačilo i prva brzina iznad 4000 obrtaja),...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice