Djeca iza digitalne rampe

poruka: 15
|
čitano: 5.857
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Djeca iza digitalne rampe".
15 godina

Kao i obično, odličan članak
Berecki, da li postoji kakvo istraživanje kako društvene mreže utječu na odrasle osobe?
Možda nije glavni problem u dobi, već u algoritmima? Ako je tako, onda treba natjerati vlasnike da ih promijene
Dobar je primjer različitih algoritama za Tik Tok za kinesko i za zapadno tržište

Moj PC  
6 0 hvala 2
8 godina

Zabrana društvenih mreža nije eksperiment. Eksperiment su društvene mreže.

Za društvene mreže rade timovi znanstvenika kojima je cilj povećati retenciju korisnika.

Pokraj kojih djeca nemaju šanse.

Za početak makni lajkove, i infinite scroll, pa da vidiš, kako retencija pada.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 9:38 (gpd).

16 1 hvala 1
15 godina

ma kad DOC piše ne treba ništa komentirati.

Gospon je toliko dobar u obradi tema bilo koje vrste ,da to graniči sa nemogućim

Puno puno pozdrava

4 0 hvala 2
14 godina

Ako neki zakon nije lako provest ne znači da ga ne treba donijet. Jer zakon koji nije donesen je nemoguće provest.

42

3 3 hvala 0
17 godina
Re: Djeca iza digitalne rampe
Služeći se logikom iz nekih dijelova članka i zabrana prodaje alkohola, duhana i sl. za maloljetnike je suvišna. Jer i tu postoje sive zone, stariji prijatelji, itd. Što isto tako ne znači da alkohol nije štetan i za odrasle. Ali jedan problem ne isključuje drugi.

Jedna od kapitalističkih mantri je da se odgovornost uvijek prebacuje na pojedinca, pa ako ovaj pogrešno odabere - sam si je kriv. Za to vrijeme kapital se gomila. Ljudi su ti koji stradaju. Ista stvar i ovdje.

I ako ovo na kraju doista bude samo neuspio eksperiment, to neće biti samo zato jer je ideja kao takva toliko loša. Nego prvenstveno zato jer će joj klipove pod noge podmetati upravo sustav, odnosno kapital koji njime izravno ili neizravno upravlja (lobiranje, traženje rupa u zakonu i ostatak već poznatog instrumentarija).

5 0 hvala 1
14 godina

88. sam godište bio sam na večini društvenih mreža prije , danas mislim da država treba 100% zabraniti njih za sve mlađe od 16 godina...

Ne koristim više ni WhatsUp samo SMS, ko ga ebe svi imaju SMS a i moš poslat sliku i link ko na WhatsUpu , a ako mi zatreba poziv u inozemstvo onda ču si instalirati I Seek You koji ima broj ko broj telefona a ne account i mail ko neki , i nema smradljivi AI ko META koja špijunira SVE kaj delaš na mobu ...

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina
Streetpunk kaže...

88. sam godište bio sam na večini društvenih mreža prije , danas mislim da država treba 100% zabraniti njih za sve mlađe od 16 godina...

Ne koristim više ni WhatsUp samo SMS, ko ga ebe svi imaju SMS a i moš poslat sliku i link ko na WhatsUpu , a ako mi zatreba poziv u inozemstvo onda ču si instalirati I Seek You koji ima broj ko broj telefona a ne account i mail ko neki , i nema smradljivi AI ko META koja špijunira SVE kaj delaš na mobu ...

ti bi trebao prestati koristiti droge, a ne drustvene mreze... 

14 godina

Ako se 2 Hajnekena računaju pod droge i to kad se zaželim onda se drogiram, a ti samo misli kak je Meta bogom dana kompanija koja daje besplatnu uslugu za sve korisnike!

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
15 godina

Moja droga je kolesterol, to kad počne kapat iz masnih čevapa i somuna, uz luk.... uf... Više takvih droga, a svakako manje online dopamina.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2026 17:51 (Cryogenic).
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina

Trebaš više zelenjave jesti, ona ćisti tijelo od toxina radi detox, ali čevape i ja obožavam.

Danas jedem tortilju sa paradajzom,paprikom,zelenom salatom, piletinom i sirom mljac.

16 godina
hrvojemates kaže...

ma kad DOC piše ne treba ništa komentirati.

Gospon je toliko dobar u obradi tema bilo koje vrste ,da to graniči sa nemogućim

Puno puno pozdrava

Pametno koristenje AI alata.

8 godina

a ča je sa onim ispiranjem mozga koje kreće brzo nakon rođenja...a u ovim našim krajevima je izvor...mržnje...šovinizma..krivotvorenja povjesti i ostalog

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
21 mjesec
Mreže su malo je reći zle i vidjet ćemo koliko su oštetile djecu a dr. Berecki je ovdje bio "premekan" 🤭 Definitivno preblag prema društvenim mrežama.
Već godinama se zna da recimo Meta radi sve što je u njihovoj mogućnosti da stvore ovisnost i ne biraju žrtve niti sredstva, a to se zna već godinama- ovaj doku je odličan, gdje bivši radnici rasvjetljuju s kakvom psihologijom se bave društvene mreže , imate ga na Netflixu:

https://www.imdb.com/title/tt11464826/

Kina to lijepo radi što se tiče zabrana kad već roditelji ne znaju-ne mogu-ne razumiju, disciplina je jako bitna u životu treba to nekako poticati u djece!

Doktore samo jako , nema lavabo 🖖💪✊
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina
Da, ali ti si do tad kad si počeo koristiti društvene mreže bio razvijena osoba sa 17, 18 godina.

Provodio si vrijeme vani, uživo s prijateljima, igrao si nogomet.

Danas tog nema. Klinac od 10 godina ne zna žlicu i nož držati, a o motorici da i ne govorimo. Djeca od 8 godina vise na TikToku i beskrajno scrollaju i samo upijaju sadržaj, a frontal cortex im nije nimalo razvijen.. Doslovno postaju gluplji, anksiozniji, depresivniji konzumiranjem beskrajnih informacija. Sve vodi jedno drugom, postoji razlog zašto su ljudi odrastali u plemenima, provodili dane skupa. Mi ne pričamo od 2, 3h dnevno na smartphonima. Pričamo o 14, 15h dnevno.. Pa zamislite sebe da ste kao dijete bili za mobitelom 10-15h dnevno i skrollali beskonačno.. Ove priče o pozitivnim učincima društvenih mreža mogu se baciti kroz prozor. Pusti djecu van da se druže i igraju i budu ono što trebaju biti, djeca.

100% sam za ukidanje društvenih mreža mlađima od 16 svugdje u svijetu.

Također, odlična knjiga za sve koji imaju djecu ili ih planiraju imati, a i za one koji se žele više informirati i naučiti..

Anxious Generation by Jonathan Haidt. Govori o stvarnim učincima društvenih mreža na djecu i porastu mentalno oboljele djece, a sve ukazuje na glavnog pokazatelja-"društvene" mreže.
13 mjeseci

Ovaj tekst mi nije drag, no dobro je da se prica i pise. Drago mi je vidjeti komentare koji se ne slazu sa inicijalnim tekstom.

Zabrane su prvo rjesenje za nesto sto ne razumijemo i ne znamo trenutno rijesiti bolje. Zabrana svakako da u ovoj temi, ali nastaviti raditi na boljem rjesenju od sirove zabrane.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice