'Najaviti projekt AI centra od 50 milijardi dolara

poruka: 92
|
čitano: 16.141
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "'Najaviti projekt AI centra od 50 milijardi dolara".
8 godina

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina

Točno se znalo da će sada svaka budala imat svoje mišljenje. Koga boli k. šta svaka budala priča, nit su njihovi novci nit znaju šta pričaju. Isto bi bilo i da sada krenemo u projekt izgradnje nuklearke. Opet bi budale pričale priče kako to nije dobro - ništa nije dobro ovdje. Najbolje da nas opet koloniziraju pa da nemamo brige jel da? Budale.

3 19 hvala 0
5 godina
Re: 'Najaviti projekt AI centra od 50 milijardi do
Tebi je jasno da to nije hrvatski projekt? Da je to samo nešto što strani investitor želi staviti u Hrvatsku. Da takvi projekti ne uspijevaju u cijeloj Europi jer nema dovoljno struje. Od kud Hrvatskoj 25% više električne energije nego je ima sada?
15 godina

Meni je jasno da to nije Hr projekt. Ista stavr bi bila da dolazi strana kompanija i gradi npr. tvornicu automobila. Hrpetina buda bi se digle na noge i objašnjavale kako to nije dobro. Sve sami top internet stručnjaci - budale.

12 godina

- svaka budala imat svoje mišljenje ...
- Koga boli k. šta svaka budala priča ...
- budale pričale priče kako to nije dobro ...

Ovo je sažetak iliti "siže" misli i argumenata na barem 2 činjenice

iliti barem 2 argumenta koje je iznio Korado.

1. manjak od 1000 MW/h el. energije
2. hlađenje vode zagrijane snagom od 1000 MW/h

Nevjerojatno!!??

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 11:43 (stoicist).

22 0 hvala 1
8 godina
stoicist kaže...

- svaka budala imat svoje mišljenje ...
- Koga boli k. šta svaka budala priča ...
- budale pričale priče kako to nije dobro ...

Ovo je sažetak iliti "siže" misli i argumenata na barem 2 činjenice

iliti barem 2 argumenta koje je iznio Korado.

1. manjak od 1000 MW/h el. energije
2. hlađenje vode zagrijane snagom od 1000 MW/h

Nevjerojatno!!??

valjdan ovaj nobelovac zna

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
18 godina

Generalno se slazem sa iznesenim od strane Koradea.

Nikakve koristi Hrvati nece od ovog imat, izvlacila bi se korist na max na stetu hrvatskih gradana i hrvatskih prirodnih resursa.

Ostro treba prosvjedovat protiv ovakvih projekata.

Prvo su krenuli sa bankama koje nas gule na max pa su nastavili sa trgovackim centrima te sad predstavljaju mega-farme-datacentre i to kao za nasu dobrobit - aha, mos mislit.

Goni to odavde!

Truth in engineering.

21 1 hvala 1
4 godine

Općenito treba bojkotirati sve velike međunarodne projekte slične ovome. Radne snage u HR nema kako kažu pa se uvozi radna snaga. Kome onda trebaju novi prokjekti? Građanima Hrvatske ne jer ih nema. Dakle samo bi se koristili prirodni resursi za štogod. 

12 1 hvala 0
5 godina
Bilo to dobro ili ne, nebitno. Kod nas je to neizvedivo.
17 godina

Citam ove komentare neke i ne vjerujem u kojem stoljecu mi zivimo, jesmo li 10000g bc ili u 21. stoljecu ?

Nista se nemoze, svega fali, kako ovo kako ono ? Pa koliko ogranicen i zatucan moras biti da ne pogledas oko sebe, malo dalje od svog nosa. Za pocetak procitati o projektu i sto je planirano.

Znaci planira se investicija u cestovnu infrastrukturu, zatim investicija u ektroenergetsku mrezu, u elektrane ...

Pa ko je ikad rekao da je trenutna raspoloziva el energija dovoljna i da ne treba vise.  Kao nemoguce je napraviti dalekovode , izgraditi elektranu ?

Da trenutna el mreza nam je zastarjela i losa, pa koliko ogranicen moras biti da ne vidis da ako se ovo ulozi da ce nam modernizirati mrezu koju bi inace hep morao obnoviti sam, znaci nikada. 

Pa ceste su u tom kraju lose , ako se  ulozi u modernizaciju prometne infrastrukture mozda  malo i taj kraj ozivi.  PŠa nije ovo investicija u zastarjele tehnologije, ovo je investicija u moderan projekt.

Naravno da ima i negativnih stvari kao kod svakog projekta, ali ovime bi barem malo zivnuo taj kraj.

Stvarno si mislim da nekad nismo zasluzili nista bolje nego kako nam je.

Koliko zatucanih i zaostalih razmisljanja, ukljucujuci i ove po intrvjuima i koji bi navodno trebali biti pametni . 
Mozda da ipak netko napravi intervju s ljudima iz struke, energeticarima, strojatrima,IT-evcima, promet i sl pa dobit neke pametne informacija

3 12 hvala 0
13 godina
Batista kaže...

Nikakve koristi Hrvati nece od ovog imat, izvlacila bi se korist na max na stetu hrvatskih gradana i hrvatskih prirodnih resursa.

Prvo su krenuli sa bankama koje nas gule na max pa su nastavili sa trgovackim centrima te sad predstavljaju mega-farme-datacentre i to kao za nasu dobrobit - aha, mos mislit.

Goni to odavde!

Eto, oštro ćemo prosvjedovati ako navedeš protiv kojih projekata ne treba prosvjedovat, a protiv kojih treba blago prosvjedovat.

42
17 godina
Pixel kaže...

Mozda da ipak netko napravi intervju s ljudima iz struke, energeticarima, strojatrima,IT-evcima, promet i sl pa dobit neke pametne informacija

U ovom podcastu je zapravo po prvi puta nešto rekao čovjek s nekakvim znanjem. Strpljivo je, pažljivo i argumentirano govorio o raznim aspektima projekta. 

Do sada si mogao čuti mišljenje političara, "investitora" i naravno medija koji obožavaju pisati o čudesnim ulaganjima i megaprojektima. 

Kod nas i inače lako prolaze ideje za čudesne projekte koji će nam spasiti državu.

5 godina
I ti misliš da bi mi mogli dobiti sve te ceste, obnovu EE sustava, podatkovni centar i dodatno 1GW instalirane snage do 2029?
To se čini realno?
17 godina

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 16:51 (Grognard).

0 0 hvala 0
17 godina

Idemo vidjeti tko je nositelj kampanje u Hrvatskoj. Nazvat ćemo ga "Investitor" jer nije zgodno pisati imena.
Cijena poljoprivrednog zemljišta u Lici: 0.5-5€/m2.
"Investitorova" privatna firma je već otkupila većinu zemljišta.
I država i lokalne vlasti su već dali podršku projektu što znači da ide promjena GUP-a gdje će se zemljište prenamijeniti u gospodarsko.
Cijena zemljišta za strateški gospodarski projekt: 200€/m2.
Procijenjena veličina zemljišta: 125 ha ili 1,250 milijuna m2.
Tko god da će financirati otkup zemljišta za projekt (HR, EU, ulagači) će za zemljište morati izdvojiti 250 milijuna eura.
Minimalna zarada "investitora" je 243 milijuna eura i to prije nego što se išta počelo graditi.
Kad bih bio zločest, rekao bih da li je vrlo mali postotak tog iznosa dovoljan za izglasavanje na lokalnoj, državnoj ili bilo kojoj drugoj razini.
Naravno, ja nisam zločest i znam da je jedini motiv političara i investitora zapravo dobrobit lokalne zajednice, građana i države.

Na kraju će se procijeniti da nema dovoljno resursa, podrške, volje, bla, bla, bla i da se odustaje od projekta. A 250 milijuna eura nije ni prvi ni zadnji iznos u HR koji je potrošen s dobrim namjerama, ali eto, jugonostalgičari, komunjare i zeleni stoje na putu napretka.

11 0 hvala 2
10 godina

Hvala na gornjem videu s Plen-Ki-Moon-om. 

Koliko god nisam ljubitelj lika i djela, sto je rekao ima smisla. 

Takodjer, u goste je dosao Americki Ministar Energetike. Koji je govorio o nekim stvarima i potpisali su se neki Ugovori. Jelte. 

Americka Veleposlanica, pa i sam ministar je spomenuo tu investiciju kao nesto sto ce se dogoditi. 

To je jedna strana. Cisto u slucaju da smo skeptici prema domacim secikesama. 

S druge strane imamo ljevicarsko parizer aktivisticke horde po soc medijima i portalima koji ce dovesti sepavu babu da jauce i tvrdi da je to za klinac. 

Tako ce dovesti i "popularnog edukatora i amaterskog astrologa" da nam objasni zasto je to sve zaku@ac, i namjerno se spominju termoelektrane kada je jasno potpisan i sporazum o nuklearnoj elektrani i zadnjih godinu se trubi da je smjer u kojem se ide nuklearna elektrana i modularni reaktori. 

Znaci farba odmah i na najjace. Jer ne treba otvarati nista, ne treba nam ni proizvodnja hrane, ni AI, ni bilo koja industrija. 

Treba sve propasti, jer prije 46 godina umro je ON, Tito. 

3 5 hvala 0
5 godina
Od početka plana izgradnje nuklearne elektrane do njene realizacije je cca 20 godina. Ovdje govore da će projekt biti gotov 2029.?!?
Ražanj - zec....
14 godina

"Joj, nema dosta struje" pa napravit će se nuklearka, dvije. "Joj, nema ceste" pa napravit će pristupne vinjete. "Joj, to grije pa će zaposlenima i lokalcima od suhog i vrućeg zraka ispucati usne" pa napravit će DM, Bipu i Müller pa će moći kupiti Labelo. 

8 0 hvala 0
15 godina

Zakaj kod nas sve mora odmah giga/mega u startu ? To po onoj staroj "učiš za 5, naučiš za 4, napišeš za 3, dobiješ 2" ?

Iskreno mislim da ne bu od ovoga bilo nikaj, više revizorskih firmi navedenih među partnerima nego tehnoloških lol

Amerima je bitan plinovod do Bosne , a ovo s gejaj centrom je samo mazanje očiju našim birokratima s milijardama na papiru.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2026 23:04 (andre_delambre).

2 0 hvala 0
7 godina
Batista kaže...

Goni to odavde!

Ovaj puta sigurno će sve biti drugačije, pogotovo što iza ovog projekta stoje najveći čovjekoljupci u Svemiru - Amerikanci 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
10 mjeseci
Gebirgs kaže...

Tako ce dovesti i "popularnog edukatora i amaterskog astrologa" da nam objasni zasto je to sve zaku@ac, i namjerno se spominju termoelektrane kada je jasno potpisan i sporazum o nuklearnoj elektrani i zadnjih godinu se trubi da je smjer u kojem se ide nuklearna elektrana i modularni reaktori. 

Znaci farba odmah i na najjace. Jer ne treba otvarati nista, ne treba nam ni proizvodnja hrane, ni AI, ni bilo koja industrija. 

Tocno, lefticarski paraziti koji rade za neciji interes, samo ne za HR. Sve sto se ne investira u HR postoji dugi red zainteresiranih koji ce odmah rado uskocuiti u te odvratne besmilene, glupe i nadavse zle projekte protiv covjencnosti, ekologije, itd.

pojmovnik:

Lefticar nije isto sto i ljevicar u mome pisanju. Ljeve politike imaju smisla, ali su naivne, lefticarenje je poticanje, isticanje, glorifiiciranje negative prema samom sebi, a time i prema zajednici i drustvu u kojem zivimo. 

17 godina

neće Hrvatskoj ništa ostat od toga zato što Hrvati to neznaju iskoristiti za svoje potrebe.(Slučaj viška topline u Plominu je primjer)

Hrvati dobiju PTSP na riječ "proizvodnja". Ništa nam ne valja što se proizvodi jer utječe na nešto.

Neki dan se prosvjedovalo što se radi farma i klaonica kokoši. Ljudima koji kupuju to smeće je draže umjetno pile iz Egipta nego iz Hrvatske(oni doli imaju bolje standarde).

Ovaj projekt je bio mrtav na početku samo se još razvlači zato što je zanimljiv...

Moj PC  
0 2 hvala 0
18 godina
Abomb kaže...

neće Hrvatskoj ništa ostat od toga zato što Hrvati to neznaju iskoristiti za svoje potrebe.(Slučaj viška topline u Plominu je primjer)

Hrvati dobiju PTSP na riječ "proizvodnja". Ništa nam ne valja što se proizvodi jer utječe na nešto.

Neki dan se prosvjedovalo što se radi farma i klaonica kokoši. Ljudima koji kupuju to smeće je draže umjetno pile iz Egipta nego iz Hrvatske(oni doli imaju bolje standarde).

Ovaj projekt je bio mrtav na početku samo se još razvlači zato što je zanimljiv...

Sto se piletine tice, jedina rijetkost u HR ali ta vrsta mesa je mozda i jedina u cemu je Hrvatska samodostatna.

Na HR trzistu ne fali piletine i imamo dovoljno vlastite proizvodnje.

Perutninu Ptuj je vec kupio Ukrajinac koji stoji iza projekta megafarmi!

Prestanite srat, ovdje se uopce ne radi o domacoj proizvodnji!

Ukrajinac uvozi svoje zito, ima svoje valionice i u HR jedino sto ostaje je zagaden zrak i govno!

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2026 8:48 (Batista).
15 godina

Sam Altman je rekao: "eventually, the cost of AI will converge to the cost of energy."

Dakle, ako je dostupnost i cijena energije možda i najbitniji faktor, a u Hrvatskoj je kWh za ne-rezidencijalne potrošače oko 0.15€ (izvor: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Electricity_prices_for_non-household_consumers,_second_half_2025_(EUR_per_kWh).png), pitanje je zašto bi se to gradilo u HR a ne u Finskoj ili Švedskoj gdje su cijene niže i hlađenje je lakše?

Ili ako idemo još dalje, u Americi je cijena kWh malo manja od 9 centi (USD centi), dakle to je cca 8 euro centi - skoro upola od Hrvatske. Zašto bi se investitor zakopao u zemlju gdje mu je jako bitan input x2?

Nisam protiv ovakvih projekata, mislim da nije ekološki štetno, ali čini mi se ili:

- Potemkinovo selo, neka priča koja se morala zakotrljat iza onog skupa tri mora, ili

- Naša vlada je obećala u naše ime (poreznih obveznika) subvencionirati cijenu energije da ovo bude isplativo.

8 0 hvala 2
18 godina
Van Nistelrooy kaže...

Nisam protiv ovakvih projekata, mislim da nije ekološki štetno, ali čini mi se ili:

- Potemkinovo selo, neka priča koja se morala zakotrljat iza onog skupa tri mora, ili

- Naša vlada je obećala u naše ime (poreznih obveznika) subvencionirati cijenu energije da ovo bude isplativo.

Gigawat toplinske energije ne može "ne biti štetan"

Mislim da je u ovoj priči bitan samo jeftino kupljen

teren, a AI centar je samo izgovor...za koju godinu ćemo

i saznati za što

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2026 9:37 (segregator).
15 godina
segregator kaže...
Van Nistelrooy kaže...

i saznati za što

Znači konverzija energije potrebne za centar u toplinsku energiju je 1/1? Niti jedan vat od tog gigavata neće ići nigdje nego u toplinu? 

18 godina
Van Nistelrooy kaže...
segregator kaže...
Van Nistelrooy kaže...

i saznati za što

Znači konverzija energije potrebne za centar u toplinsku energiju je 1/1? Niti jedan vat od tog gigavata neće ići nigdje nego u toplinu? 

99,7%, ako te već veseli biti pedantan.  Ako ne vjeruješ, provjeri

13 godina
segregator kaže...
Van Nistelrooy kaže...
segregator kaže...
Van Nistelrooy kaže...

i saznati za što

99,7%, ako te već veseli biti pedantan.  Ako ne vjeruješ, provjer

42
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2026 14:09 (markoBT).
13 godina
My2Cents kaže...
Gebirgs kaže...

Tocno, lefticarski paraziti koji rade za neciji interes, samo ne za HR. Sve sto se ne investira u HR postoji dugi red zainteresiranih koji ce odmah rado uskocuiti u te odvratne besmilene, glupe i nadavse zle projekte protiv covjencnosti, ekologije, itd.

pojmovnik:

Lefticar nije isto sto i ljevicar u mome pisanju. Ljeve politike imaju smisla, ali su naivne, lefticarenje je poticanje, isticanje, glorifiiciranje negative prema samom sebi, a time i prema zajednici i drustvu u kojem zivimo. 

Ako je Korado leftičarski parazit, onda je Mileta defničarski jer on je bio za data centar. Što znači da je Explara podkast u kojoj defničarski parazit ugošćuje leftičarskog parazita. Baš čudno.

42
10 mjeseci
segregator kaže...

Jamacno imas debelo dobar razlog da namjerno izmisljas babaroge. Jesu te mozda zlostavljali kao maloga?

1GW toplinske energije je doslovno drek na sibici u osnosu na prijeko potrebnu i primljenu suncevu energije. 

Daj sad molim te uskoci u filozofuju staklenika pa se pokopaj do kraja.

Sva energija se u konacnici pretvara u toplinu, SVA. Ljudi proizvode manje od 0.1% toplisnke energije u odnosu na suncevu, nije problem toplina, nego balans sustava.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice