'Najaviti projekt AI centra od 50 milijardi dolara

poruka: 136
|
čitano: 21.478
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "'Najaviti projekt AI centra od 50 milijardi dolara".
10 mjeseci
Re: 'Najaviti projekt AI centra od 50 milijardi do
Batista kaže...

Ukrajinac uvozi svoje zito, ima svoje valionice i u HR jedino sto ostaje je zagaden zrak i govno!

A ti si mu u tome zdusno pomogao.

Dok je sused koji je imal farmu skapaval od gluposti koje su se radili pred 25 i vise godina te na kraju sve rasprodal i pustl zemlju da ode u korov, imao si bitnijeg posla, i nije te se ticalo.

Sada kada su proizvodjaci propali, sada ste svi pametni jer vam je nekak doslo iz dupeta u glavu da nemres samo kupiti, da netko mora zasukati rukave i zariti ruke u crnu zemljicu.

Onda kada netko i krene nesto proizvoditi, onda su govna problem.

Pileci drek kvalitetno pripremljen je jedan od boljih gnojiva za vrt, no kaj bi ti o tome znal, drek.

nije problem u ukrajnicu niti zitu, nego u procesu, samo treba biti siguran da se isto ne pretvori u monstruozno mucenje, a tu dolazi regulacija. Umjesto tjerati, to treba objerucke prihvatiti a onda lijepo sve po pravilima.

Moj primjer: Ja ako nema jaja kod suseda uvijek platim vise i kupim jaja slobodnog uzgoja, stvar principa, ne tice me se sto su skuplja, ne zelim da moj novac ide prema mucilistima.

Farma DA, samo ju regulirajte i kontrolirajte da ne bude muciliste koje je van ikavog balansa.

18 godina
My2Cents kaže...
segregator kaže...

Gigawat toplinske energije ne može "ne biti štetan"

Jamacno imas debelo dobar razlog da namjerno izmisljas babaroge. Jesu te mozda zlostavljali kao maloga?

1GW toplinske energije je doslovno drek na sibici u osnosu na prijeko potrebnu i primljenu suncevu energije. 

Daj sad molim te uskoci u filozofuju staklenika pa se pokopaj do kraja.

Sva energija se u konacnici pretvara u toplinu, SVA. Ljudi proizvode manje od 0.1% toplisnke energije u odnosu na suncevu, nije problem toplina, nego balans sustava.

Lol, ako bi gledali na osnovu upisa na Bug forumu, mislim da bi nas se većina

složila da si TI bio zlostavljan ko mali pa sad imaš potrebu kontrirati svima,

ovako skriven u anonimnosti Interneta.

5 godina
Globalno je 1GW malo, ali lokalno je jako puno.
18 godina
Gallu kaže...
Globalno je 1GW malo, ali lokalno je jako puno.

Ako se hladi isparavanjem, to je 15 milijardi litara vode godišnje u atmosferi iznad relativno malog područja

18 godina
My2Cents kaže...
Batista kaže...

Ukrajinac uvozi svoje zito, ima svoje valionice i u HR jedino sto ostaje je zagaden zrak i govno!

A ti si mu u tome zdusno pomogao.

Dok je sused koji je imal farmu skapaval od gluposti koje su se radili pred 25 i vise godina te na kraju sve rasprodal i pustl zemlju da ode u korov, imao si bitnijeg posla, i nije te se ticalo.

Sada kada su proizvodjaci propali, sada ste svi pametni jer vam je nekak doslo iz dupeta u glavu da nemres samo kupiti, da netko mora zasukati rukave i zariti ruke u crnu zemljicu.

Onda kada netko i krene nesto proizvoditi, onda su govna problem.

Pileci drek kvalitetno pripremljen je jedan od boljih gnojiva za vrt, no kaj bi ti o tome znal, drek.

nije problem u ukrajnicu niti zitu, nego u procesu, samo treba biti siguran da se isto ne pretvori u monstruozno mucenje, a tu dolazi regulacija. Umjesto tjerati, to treba objerucke prihvatiti a onda lijepo sve po pravilima.

Moj primjer: Ja ako nema jaja kod suseda uvijek platim vise i kupim jaja slobodnog uzgoja, stvar principa, ne tice me se sto su skuplja, ne zelim da moj novac ide prema mucilistima.

Farma DA, samo ju regulirajte i kontrolirajte da ne bude muciliste koje je van ikavog balansa.

Ja sam mu pomogao ?

Prije 25 godina - imao sam 10 godina. Bitniji posao mi je bio 4 razred osnovne skole tad.

Zivim u selendri gdje imam privilegiju od susjeda kupovat domaca jaja.

Naradil sam se s drekom i vise nego dovoljno da bi upoznao kvalitetu obogacivanja zemlje istim.

Prestani direktno srat jer ja se tebi obratio nisam.

Hrvatska je predvodnica korupcije u EU i takvom sistemu ne vjerujemo apsolutno nista te nikome ko zbroji 2 i 2 ne pada na pamet da bi se ovdje moglo vjerovat kako bi se postovale regulative i kontrole.

Dok imamo politiku kakvu imamo - ovakvi projekti idu samo na stetu malog covjeka.

Dodatak - van HR na eu kontinentu je Ukrajina najprepoznatljivija po korupciji. (ulagac u megafarme prikazuje sav kapital da dolazi od kockarnica...)

Mozda nisam trebao odgovarat jer na prvu ko da pricam s bot-om.

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2026 16:29 (Batista).
5 godina
Što je najbolje nije samo toliko jer dolazi do više konverzija, ako će se ići na napajane NE kao što pričaju. Prvo ide termalna u električnu u elektrani koja sama zahtjeva hlađenje i onda opet konverzija iz električne u termalnu. Dva točkasta izvora na jako malom prostoru.
7 godina

Otpadna toplina može biti i te kako štetna ako se odvodi putem rijeke, zbog toga pogotovo ljeti kopnene NE sve češće rade sa smanjenim kapacitetom ili čak potpuno obustavljaju proizvodnju struje (reaktor se baš ne može momentalno zgasiti kao žarulja).
https://www.euronews.com/2025/07/02/france-and-switzerland-shut-down-nuclear-power-plants-amid-scorching-heatwave

A što se tiče onih priobalnih, njihova otpadna toplina toliko pogoduje razmnažanju meduza (i travuljina, planktona i bakterija) da ove začepljuju odvode i najvećih NE.
https://www.theguardian.com/world/2025/aug/11/swarm-of-jellyfish-shuts-nuclear-power-plant-in-france

(toliko i o nuklearkama kao "rješenju" za AGW)

I kako kolega Gallu prije napisa, povećano isparavanje/isušivanje tla također može poremetiti lokalne biotope (što može utjecati i na lokalnu poljoprivredu/ekonomiju) (pored cijene struje).

Baš me zanima da li se naša vrla vlada konzultirala/naručila kakve studije utjecaja na okoliš prije donošenja odluke, ili su po običaju samo zdipili ono što im je potureno ispod stola?
Mislim da svi već znamo odgovor na ovo pitanje 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2026 23:30 (Al Crane).

12 0 hvala 2
10 mjeseci
Batista kaže...

Ja sam mu pomogao ?

Prije 25 godina - imao sam 10 godina. Bitniji posao mi je bio 4 razred osnovne skole tad.

Zivim u selendri gdje imam privilegiju od susjeda kupovat domaca jaja.

Naradil sam se s drekom i vise nego dovoljno da bi upoznao kvalitetu obogacivanja zemlje istim.

Prestani direktno srat jer ja se tebi obratio nisam.

Hrvatska je predvodnica korupcije u EU i takvom sistemu ne vjerujemo apsolutno nista te nikome ko zbroji 2 i 2 ne pada na pamet da bi se ovdje moglo vjerovat kako bi se postovale regulative i kontrole.

Dok imamo politiku kakvu imamo - ovakvi projekti idu samo na stetu malog covjeka.

Dodatak - van HR na eu kontinentu je Ukrajina najprepoznatljivija po korupciji. (ulagac u megafarme prikazuje sav kapital da dolazi od kockarnica...)

Mozda nisam trebao odgovarat jer na prvu ko da pricam s bot-om.

Sorry, pises kao da zelis ostaviti dojam da znas o cemu pises a tamo prije 25 godina si isel u osnovnjak. Ako te tak izbaci iz takta kad netko misli drugacije onda si u problemu. Cak si smetnul sa uma da je ovo javni medij a ne zatvoreni prostor u koji je banuo netko nepozvan. Pises notorne nepovezane gluposti na koje se mora reagirati, pa eto ja reagiram. Da ti ne serem dalje jer i tak nista ne bus shvatil, Hrvatska nije nista koruptivnija od npr Danske a statistiku si objesi macku o rep dok ju ne bus shvatil. Mi smo samo liberalniji pa je korupucija dopustena svima. Politika je ogledalo zajednice, kada zajednica odbija kontrolirati politiku jer je zapravo i sama dio te iste politike, onda politika malo zastrani. No sva sreca, vecinom u igri nije nista starsno, nego samo novci. Problem je kad krenu ratovi. 

BTW Cudno je da si radio sa drekom i gnojio zemlju, a onda taj bogati i vrijedni drek istices u negativnom kontekstu, sto li je po srijedi u takvim suprostavljenim izjavam Bog te pitaj, no oke, nasao sam gumb ignoriraj autora, budem ga aktivirao, po tvojoj zelji da ti ne serem.  Opusti se i uzivaj u svojoj verziji svijeta, probaj se odseliti u neku bolju zemlju kada ti je Hrvatska tako mrska. Hrvatska nisu more i planine, Hrvatska su njeni ljudi koje koliko sam ja razumio vidis u ne bas bajnom svjetlu. 

BTW2 kockarnice su legalan posao, zbiljam ne znam drugacije, moj grijeh, vjerovatno samo malo zastranio, ali cini se da imas akutni leftititis! No hard feelings, valjda vise nema verbalnog delikta.

10 mjeseci
segregator kaže...
My2Cents kaže...
segregator kaže...

Gigawat toplinske energije ne može "ne biti štetan"

Jamacno imas debelo dobar razlog da namjerno izmisljas babaroge. Jesu te mozda zlostavljali kao maloga?

1GW toplinske energije je doslovno drek na sibici u osnosu na prijeko potrebnu i primljenu suncevu energije. 

Daj sad molim te uskoci u filozofuju staklenika pa se pokopaj do kraja.

Sva energija se u konacnici pretvara u toplinu, SVA. Ljudi proizvode manje od 0.1% toplisnke energije u odnosu na suncevu, nije problem toplina, nego balans sustava.

Lol, ako bi gledali na osnovu upisa na Bug forumu, mislim da bi nas se većina

složila da si TI bio zlostavljan ko mali pa sad imaš potrebu kontrirati svima,

ovako skriven u anonimnosti Interneta.

Pa nema nekog velikog smisla u postanju na postove sa kojima se slazem. Ovdje sam naletio na more nesuglasica, ocean cak.

Nego vidm tebe muci tko je nesto rekao ne sto je rekao, dakle samo te zanima potvrda onoga sto vjerujes. Ha jbga, mogao sam si misliti.

Nista onda, kada dojde taj 1GW u tockastom obliku plus jos toliko u obliku mrskog parnog stroja za guranje elektrona po zicama, ti se onda skloni, kupi deku protiv topline i okreni je prema Topuskom, ali daj  bar budi dosljedan pa ugasi laptop, jer sanse su velike da bi pokoji podatak na tvome ekranu mogao doci iz toga data centra. Budes kriv za dio te babarogaste topline.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2026 23:19 (My2Cents).
10 mjeseci
markoBT kaže...

Ako je Korado leftičarski parazit, onda je Mileta defničarski jer on je bio za data centar. Što znači da je Explara podkast u kojoj defničarski parazit ugošćuje leftičarskog parazita. Baš čudno.

Da, mea culpa. Lupio sam generalno jer mi se tak krenijalna alatka polarizirala nakon citanja postova na ovom forumu. Previse lefticarenja i to onog najgore vrste.

No opet, Korade nije bas nesto puno relevantan u ovoj temi, zgodan za gledanost, slabo relevantan. Strucnost u nekim temama ne znaci strucnost u svim temama, to bar svi znadu.

7 godina
My2Cents kaže...
markoBT kaže...

Ako je Korado leftičarski parazit, onda je Mileta defničarski jer on je bio za data centar. Što znači da je Explara podkast u kojoj defničarski parazit ugošćuje leftičarskog parazita. Baš čudno.

Da, mea culpa. Lupio sam generalno jer mi se tak krenijalna alatka polarizirala nakon citanja postova na ovom forumu. Previse lefticarenja i to onog najgore vrste.

No opet, Korade nije bas nesto puno relevantan u ovoj temi, zgodan za gledanost, slabo relevantan. Strucnost u nekim temama ne znaci strucnost u svim temama, to bar svi znadu.

No ti si baš demonstrirao štrumfastičnu stručnost s tim "leftičarskim" idiotarijama.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
18 mjeseci
My2centi:
nije problem u ukrajnicu niti zitu,

Naprotiv problem je ukrajinsko žito koje je više tretirano, i bez EU regulativa.
S obzirom na to i tako uhranjeni pilići kao ljudska hrana definitivno su lošiji za ljude.
Ako ne vjeruješ razmisli zašto toliko rakova te činjenica da kad testiraju dozvoljene količine otrova s kojim tretiramo polja nikad nisu testirali skupa sve što unosimo , nego samo pojedinačno, plus zato što je ukrajinsko žito tretirano sa jačim sredstvima koja nisu dozvoljena u EU ne da nije problem nego je problem.

A takva govna baš nisu poželjna da budu gnojivo.

Plus činjenica da naše žito koje je kvalitetnije i manje tretirano otrovima ide van. I smanjuje se proizvodnja radi tog uvoznog lobija.

Ali to desančarima nije problem , oni ne vole svoju zemlju i nisu domoljubi ;)
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
My2Cents kaže...

Sorry, pises kao da zelis ostaviti dojam da znas o cemu pises a tamo prije 25 godina si isel u osnovnjak. Ako te tak izbaci iz takta kad netko misli drugacije onda si u problemu. Cak si smetnul sa uma da je ovo javni medij a ne zatvoreni prostor u koji je banuo netko nepozvan. Pises notorne nepovezane gluposti na koje se mora reagirati, pa eto ja reagiram. Da ti ne serem dalje jer i tak nista ne bus shvatil, Hrvatska nije nista koruptivnija od npr Danske a statistiku si objesi macku o rep dok ju ne bus shvatil. Mi smo samo liberalniji pa je korupucija dopustena svima. Politika je ogledalo zajednice, kada zajednica odbija kontrolirati politiku jer je zapravo i sama dio te iste politike, onda politika malo zastrani. No sva sreca, vecinom u igri nije nista starsno, nego samo novci. Problem je kad krenu ratovi. 

BTW Cudno je da si radio sa drekom i gnojio zemlju, a onda taj bogati i vrijedni drek istices u negativnom kontekstu, sto li je po srijedi u takvim suprostavljenim izjavam Bog te pitaj, no oke, nasao sam gumb ignoriraj autora, budem ga aktivirao, po tvojoj zelji da ti ne serem.  Opusti se i uzivaj u svojoj verziji svijeta, probaj se odseliti u neku bolju zemlju kada ti je Hrvatska tako mrska. Hrvatska nisu more i planine, Hrvatska su njeni ljudi koje koliko sam ja razumio vidis u ne bas bajnom svjetlu. 

BTW2 kockarnice su legalan posao, zbiljam ne znam drugacije, moj grijeh, vjerovatno samo malo zastranio, ali cini se da imas akutni leftititis! No hard feelings, valjda vise nema verbalnog delikta.

"Hrvatska nije nista koruptivnija od npr Danske"  "Mi smo samo liberalniji pa je korupucija dopustena svima" 

Znači korumpiraniji smo od Danske, idemo dalje.

"vecinom u igri nije nista starsno, nego samo novci"

Znači ništa ti ne znači ako meni uplatiš koju tisučicu, "samo novci" su i tvoji,moji, naši ili misliš pali im sa grane.

Zaključak iz ovog što pišeš ispada kako bilo koji projekt u Hrvatskoj nije dobar za zemlju,stanovnike, prirodu, več je muljaža kriminalne hobotnice.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
10 mjeseci
Sirotanovic kaže...

A takva govna baš nisu poželjna da budu gnojivo.

Plus činjenica da naše žito koje je kvalitetnije i manje tretirano otrovima ide van. I smanjuje se proizvodnja radi tog uvoznog lobija.

Ali to desančarima nije problem , oni ne vole svoju zemlju i nisu domoljubi ;)

Prva pametna..

BTW

EU regulates pesticide residues under:

Regulation (EC) No 396-2005

HR je zemlja u EU, pa sad, kako je npr nedodirljivi sport dosao na tapetu, EU ima alate kako da se pilici hrane isrpavno. Samo sto, treba prvo imati farmu, pusti ti to neka to dojde, a onda ga lijepo dovedi u red. POuno efikasnije za sve. Ova lefticarska farma na ovom forumu samo vidi probleme zbog kojih nista ne valja.. Ne brini, kada primjetim desnicara ovdje dobiti ce i on svoju zasluzenu etiketu.

10 mjeseci
dery kaže...

Zaključak iz ovog što pišeš ispada kako bilo koji projekt u Hrvatskoj nije dobar za zemlju,stanovnike, prirodu, več je muljaža kriminalne hobotnice.

Sto je jednome kriminal drugom je posao, razlika je samo u poziciji, no tome unatoc, citaj sa razumjevanjem.

Kriminalno je da se sa CO2 trguje, kao sto je i kriminalno da Norvezani subvencinoriju EV, a gladnu drzavu financiraju naftom, Kiminalno je da se korpucija zove lobiranjem, 

Mozda je to sve skupa samo umjece mogucega? i tvoji zakljuci jednostavno nisu tocni.

18 mjeseci
"pusti ti to neka to dojde, a onda ga lijepo dovedi u red".

Mojih2centa kolega nije "to" ništa došlo , taj tajkun , preciznije oligarh iz Ukrajine sumnjivog početka nije ništa otvorio , nakupovao je "naše" farme i obrnio tok hrane pilićima na farmi , prekinuo ishranu domaćim manje tretiranim žitaricama koje je standardizirano i ograničeno EU standardom a počeo uvoziti ukrajinsko jeftinije i otrovnije, koje se tretirata gotovo bez ograničenja.
18 mjeseci
PS isto tako imamo još jednog koji je nažalost dobro došao tajkun ali ovaj je prebjegao zato što je gonjen od zakona u Srbiji.

Matijašević srpski kralj mesa izguglaj , koji kupuje redom sve poljoprivredne zadruge na istoku i širi se kao kuga. Doslovno otima "seljacima" , njegovi agenti idu od kuće do kuće i vrbuju da kupe dionice od seljaka i mnogi kojima treba novca prodaju i tako se širi.
Znam osobno priče u zadruzi Tovarnik i gdje se ljudi bore i većina nije prodala dionice ali i priču u PZ Jankovci gdje je postao vlasnik. E to ti je mobing, na pozicije dolaze većinom Srbi, zapošljavaju se pretežno domaći Srbi.

I takvim oligarsima da kažemo dođite pa ćemo vas ozakoniti 🤔
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
stoicist kaže...

- svaka budala imat svoje mišljenje ...
- Koga boli k. šta svaka budala priča ...
- budale pričale priče kako to nije dobro ...

Ovo je sažetak iliti "siže" misli i argumenata na barem 2 činjenice

iliti barem 2 argumenta koje je iznio Korado.

1. manjak od 1000 MW/h el. energije
2. hlađenje vode zagrijane snagom od 1000 MW/h

Nevjerojatno!!??

MW/h ne postoji. Energija = MWh, Snaga = MW

5 godina
Tebi je valjda jasno da od tog projekta neće biti ni P? Da su termini totalno nerealni. Da je jedna od metrika gradnje cijena ulazne energije i cijena hlađenja. U čemu Hrvatska ni u jednom pogledu nije optimalna. Finska i Švedska su znatno optimalnije u tom pogledu npr.
Da je projekt uglavnom predstavljen kao neki mokri snovi i izlika da Kolinda i ekipa mogu laprdat nešto po Dubrovniku i pokupiti koji dnevnicu.
Da takvi projekti po cijeloj Europi kasne/propadaju zbog činjenica navedenih u više postova ovdje.
Da je kod nas bilo sličnih nerealnih projekata tipa one svemirske baze u Udbini pa se od svega odustalo.
Hrvatska jednostavno nema EE sustav koji može podnijeti takvo opterećenje, a za pripremu EE sustava na tako nešto potrebno je minimum desetljeće, ako ćemo se lagati, realno dva.
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2026 16:26 (Gallu).
18 godina
My2Cents kaže...

Hombre, nisi ti nista vise nego iz HDZ-ovske partije ili Ukrajinski dotepenac.

Branis neobranjivo. 

eos

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2026 9:01 (Batista).
17 godina
Batista kaže...
My2Cents kaže...

Hombre, nisi ti nista vise nego iz HDZ-ovske partije ili Ukrajinski dotepenac.

Branis neobranjivo. 

eos

Izgleda kako mu takva etiketa pristaje. Ako on sve na forumu etiketira eto ukrcao se u vlakić.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
16 godina
My2Cents kaže...

Prva pametna..

BTW

EU regulates pesticide residues under:

Regulation (EC) No 396-2005

HR je zemlja u EU, pa sad, kako je npr nedodirljivi sport dosao na tapetu, EU ima alate kako da se pilici hrane isrpavno. Samo sto, treba prvo imati farmu, pusti ti to neka to dojde, a onda ga lijepo dovedi u red. POuno efikasnije za sve. Ova lefticarska farma na ovom forumu samo vidi probleme zbog kojih nista ne valja.. Ne brini, kada primjetim desnicara ovdje dobiti ce i on svoju zasluzenu etiketu.

Kao i svaka EU regulativa i ta se provodi tek nakon godina istraga, a nekad niti onda. Cijela Europa zna već godinama da poljska govedina ne udovoljava valjda niti jednom EU propisu. Misliš da se netko buni? Kad je došlo u fokus medija Poljaci su rekli "nećemo više majkemi" i nastavili po starom. Važno je da javnost ne ispituje puno, ako netko pita EU tijela već uvježbano odgovaraju: "istražili smo nepravilnosti i pomno motrimo situaciju"...
Propisi se odnose na nejač, stoku sitnog zuba i građane koje maltretiraš sa 123 besmislena propisa kako bi izgledalo da je uveden red i kako bi birokracija imala posla. Osim toga i naša Vlada je poznata po pokrivanju pojedinih poduzetnika pred EU. Sve one afere sa dotacijama iz EU su otkrili strani istražitelji, a i tad se opet radi o sitnim ribama pa se Državno odvjetništvo RH buni kako im se oduzima nadležnost, jer bi oni već pokrenuli istragu za kojih 40-50 godina. Kad se radi o velikom novcu svi šute (jer su podmazani, ili ne smiju progovoriti).

18 mjeseci
Pogotovo što se sad na sve načine pokušava i pomaže Ukrajini ili njenim oligarsima pa im se kroz prste gleda i ništa ne moraju raditi po pravilima i zakonima.

Em što žitarice iz Ukrajine ne udovoljavaju EU regulativama za pesticide ali općenito i pogotovo su loše žitarice s ratnih područja. Sad već u Ukrajini ima tone i tone teških metala od penetracijskih projektila i bombi razasutih po njivama i livadama , kao i ostalog zagađenja od oružja i kemije.

Tako da kupujemo "domaće" piliće s "naših" farmi.
17 godina
DexCro kaže...
Pixel kaže...

Mozda da ipak netko napravi intervju s ljudima iz struke, energeticarima, strojatrima,IT-evcima, promet i sl pa dobit neke pametne informacija

U ovom podcastu je zapravo po prvi puta nešto rekao čovjek s nekakvim znanjem. Strpljivo je, pažljivo i argumentirano govorio o raznim aspektima projekta. 

Do sada si mogao čuti mišljenje političara, "investitora" i naravno medija koji obožavaju pisati o čudesnim ulaganjima i megaprojektima. 

Kod nas i inače lako prolaze ideje za čudesne projekte koji će nam spasiti državu.

Ja sam cuo samo teskog filozofa i pesimista, vidio takvih po raznim firmama jer je neko pomislio da ce bit dobri kad tolko znaju.

vrlo brzo su svi dobimotkaz baz zbog teske filizofije i nemogucnosti da nesto konkretno naprave jer uvjek nesto nije dobro, ne moze se ako bas sve nije savrseno poslozeno, ukratko , takvi su bili gubitak vremena.

17 godina

Hoce li biti nesto od ovog projekta, bojim se da nece, i rokovi nisu bas najbolje postavljeni, eventualno prva faza ali po broju TD na moj kriticki post prije se bas vidi problem ljudi ovdje, konstantna negativa i pesimizsm, naravno posljedica situacije i vlasti u drzavi.

Ali opet ako se sam ne trgnes nece te nitko.

Kroz svoj profesionalni put vidio sam ugrubo dvije grupe ljudi, jedni samo vide probleme i fokusiraju se na njih i sto se ne moze, takvi sporo napreduju i tapkaju na mjestu, s druge strane je ekipa koja je svjesna tih istih problema , ali gleda ih kao izazov i fokusira se na rjesavanje problema, korak po korak dok se ne rijesi. Eto isti obrazac se vidi ovdje. Uvjek je lakse kukati i pricat kak se ne moze, minimalno ulozeno energije, dok ic se borit s problemima zahtjeva enormno vise truda.

2 2 hvala 0
18 godina
Pixel kaže...
DexCro kaže...
Pixel kaže...

Mozda da ipak netko napravi intervju s ljudima iz struke, energeticarima, strojatrima,IT-evcima, promet i sl pa dobit neke pametne informacija

U ovom podcastu je zapravo po prvi puta nešto rekao čovjek s nekakvim znanjem. Strpljivo je, pažljivo i argumentirano govorio o raznim aspektima projekta. 

Do sada si mogao čuti mišljenje političara, "investitora" i naravno medija koji obožavaju pisati o čudesnim ulaganjima i megaprojektima. 

Kod nas i inače lako prolaze ideje za čudesne projekte koji će nam spasiti državu.

Ja sam cuo samo teskog filozofa i pesimista, vidio takvih po raznim firmama jer je neko pomislio da ce bit dobri kad tolko znaju.

vrlo brzo su svi dobimotkaz baz zbog teske filizofije i nemogucnosti da nesto konkretno naprave jer uvjek nesto nije dobro, ne moze se ako bas sve nije savrseno poslozeno, ukratko , takvi su bili gubitak vremena.

Ja sam se upravo suprotno, nagledao svakakvih čarobnjaka i optimista koji su obećavali brda i doline, ali

naravno u tuđe ime, tj. netko je drugi trebao to odraditi, a kad se pokazalo da su početne postavke

bile nerealne, onda nikad nisu preuzeli odgovornost nego sve svalili na ekipu "u rovovima" čiji su "pesimizam"

(a u stvari realne procjene ljudi koji nešto konkretno i rade) u početku zanemarili, a često i ismijavali

17 godina
segregator kaže...
Pixel kaže...
DexCro kaže...
Pixel kaže...

Ja sam se upravo suprotno, nagledao svakakvih čarobnjaka i optimista koji su obećavali brda i doline, ali

naravno u tuđe ime, tj. netko je drugi trebao to odraditi, a kad se pokazalo da su početne postavke

bile nerealne, onda nikad nisu preuzeli odgovornost nego sve svalili na ekipu "u rovovima" čiji su "pesimizam"

(a u stvari realne procjene ljudi koji nešto konkretno i rade) u početku zanemarili, a često i ismijavali

ok ,istina to je druga strana medalje i takvih ima, ne poricem to.  Jamislim na prave inzenjere i ostale koji to rade kako treba i razumno prilaze problemima i rade procjene i traze rjesenja, nisam mislio na ove koji veze s vezom nemaju i pricaju bajke.  Konkretno ovaj projekr je ogroma, jako zahtjevan , ali izvediv i kad bi imali srece da se pokrene to bi zaista pokrenulo ekonomiju u tom kraju, barem neko vrijeme.  cim krene ovako velika investicija i ovakvi radovi, uvjek to za sobom povuce hrpu drugih podupirucih djelatnosti. 

8 godina
Gallu kaže...
Tebi je valjda jasno da od tog projekta neće biti ni P? Da su termini totalno nerealni. Da je jedna od metrika gradnje cijena ulazne energije i cijena hlađenja. U čemu Hrvatska ni u jednom pogledu nije optimalna. Finska i Švedska su znatno optimalnije u tom pogledu npr.
Da je projekt uglavnom predstavljen kao neki mokri snovi i izlika da Kolinda i ekipa mogu laprdat nešto po Dubrovniku i pokupiti koji dnevnicu.
Da takvi projekti po cijeloj Europi kasne/propadaju zbog činjenica navedenih u više postova ovdje.
Da je kod nas bilo sličnih nerealnih projekata tipa one svemirske baze u Udbini pa se od svega odustalo.
Hrvatska jednostavno nema EE sustav koji može podnijeti takvo opterećenje, a za pripremu EE sustava na tako nešto potrebno je minimum desetljeće, ako ćemo se lagati, realno dva.

Čekaj! Netko je najavio gradit svemirsku bazu u Udbini?

To sam prespavao, ahahaa, aha a buuu!.

5 godina
14 godina
gpd kaže...
Gallu kaže...

Čekaj! Netko je najavio gradit svemirsku bazu u Udbini?

To sam prespavao, ahahaa, aha a buuu!.

Već su krenuli ali su vidjeli previše loših komentara i TD-ova na forumu pa su odustali jer to je presudno ovima koji upravljaju desecima milijardi novaca.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice