Superračunalo veličine hladnjaka troši 90 % manje

poruka: 2
|
čitano: 6.003
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Superračunalo veličine hladnjaka troši 90 % manje ".
15 mjeseci

Nafilali hrpu mnogojezgrenih procesora, i puno memorije.

Ah da , i troši puno manje el energije, nego odgovarajući gpu-stock, koji bi postigao te brzine, ako sam dobro shvatio (mogu se i trenirati LLM modeli na njemu).

Što se inferencije (zaključivanja) tiče, piše da je

500k tokena u sekundi.

Za usporedbu, kod single h100 GPU, je inferencija:

"On a single NVIDIA H100 GPU, tokens per second (TPS) for inference can range from 250–300 tokens/second for a single batch to over 20,000 tokens/second in optimized, high-throughput scenarios. However, this figure is highly variable and depends on a number of factors, including the model size, optimization software, precision level, and batch size."

Što se tiče brzine učenja (treniranja), mislim da je neka greška u tekstu, jer se to ne izražava u token/sec.

0 0 hvala 0
17 godina
Mene zanima europska verzija koja bi korstila VSORA J8 chip sa 800 TFLOPS na FP16 i 3200 TFLOPS na FP32. Procesorski agnostično, ali dolazi sa RISC-V procesorom, 288GB HBM3e DRAM-a i propusnošću od 8TB u sekundi.

https://www.design-reuse-embedded.com/news/202505005/european-ai-processor-developer-gets-40m-for-manufacturing/

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice