ma to je sve kako se dva dogovore
ma ok, nema veze. Ja pričam šta znam a šta ne znam - ne znam. Ali ovo je iz mog iskustva pa mi objasni to. OEM licenca na dva različita računala. na svakom instalirana barem 2 puta. nikad ništa nije bilo
ma ok, nema veze. Ja pričam šta znam a šta ne znam - ne znam. Ali ovo je iz mog iskustva pa mi objasni to. OEM licenca na dva različita računala. na svakom instalirana barem 2 puta. nikad ništa nije bilo
Imam ja licence koje prolaze na računala koliko god zelis. Druga stvar je ta da ja to smijem izvesti na, recimo, 120 racunala u jednom trenutku.
S druge strane, to sto sama licenca nesto pokriva, ne znaci da je legalno. Lako ce ti OEM proci na vise racunala, cak i uz telefonsku aktivaciju MS-a, ali nema veze s legalnoscu.
Onda mi objasnite,ako zelis win za firmu moras s njima i novi komp uzeti,retardirano do bola,ja na tvom mjestu uopce ne bi uzimao win,vec kako je neko napiso Linux,i onaj napad na osobu koja je to napisala je neopravdan,covjek je savjetovao kao proci besplatno i kad i ako dode inspekcija sve ce proci uredno,a ti ces imati mozda i najbolji operativni sustav na trzistu,koji je uz to free
e tu smo.
Ali šta mene briga ako sam ja kupio te Windowse i imam račun a mogu ih instalirati gdje i kad i koliko god hoću - a OEM su. Mada tu svi govore da to nije moguće
Onda mi objasnite,ako zelis win za firmu moras s njima i novi komp uzeti,
Ma odakle sad ta glupost? Kupis obicnu, ne OEM licencu.
e tu smo.
Ali šta mene briga ako sam ja kupio te Windowse i imam račun a mogu ih instalirati gdje i kad i koliko god hoću - a OEM su. Mada tu svi govore da to nije moguće
-miješaš stvari... sve je moguće, sasvim drugačije od legalno-kažnjivo. Moguće je opljačkati banku....
OEM licenca je isključivo uz kupljeno računalo, VL je za velike firme ili partnere. Jedno s drugim nema veze. Račun R1 (pravne osobe, mora sadržavati matični broj, naziv, adresu itd..) firme tako nemogu kupovati, među ostalim jer postoji MS-Hrvatska. Također, svaka verzija se može legalizirati tj. za XP je cijena bila 12xxkn. To je samo plaćanje licence (medij nema veze s tim).
tvoje vjerovanje nema veze sa ugovorima koji se potpisuju. da bi mogao distribuirati OEM moras biti "System Builder" odnosno dobiti certifikat od MSa. Ni na koji nacin ne mozes koristiti taj certifikat za distribuciju OEMa bez racunala. pitao.
tako je, kupis retail verziju koja npr za 64bit w7 prof kosta oko 2.300 kn dok oem kosta 1.180.
a jeste navalili
e tu smo.
postoji EULA koju pročitaš i s kojom se slažeš tako što stisneš F8. sve ok, instaliraš ih koliko hoćeš i gdje hoćeš, ali pred zakonom nisi ispravan. pritiskom na onu F8 tipku "I agree" smatra se da si upoznat sa pravilima licence
tako je, kupis retail verziju koja npr za 64bit w7 prof kosta oko 2.300 kn dok oem kosta 1.180.
Tocno. Bez puno rasprave. I to je uvijek samo za jedno racunalo u istom trenutku, da ne bi nekom palo na pamet da pomisli da je za na vise njih.
Sve do sada nabrojeno i iskomentirano je dobro znano, međutim muljaže su kod nas uvijek prisutne tako da se i OEM kupuje zasebno bez računala, ali poanta je da nam kolega "Impaleas" odgovori dali je konačno uspio nabavit Winse ili još bitku bije !!
i mene to zanima :)
Kupio je u Linksu
Sve do sada nabrojeno i iskomentirano je dobro znano, međutim muljaže su kod nas uvijek prisutne tako da se i OEM kupuje zasebno bez računala, ali poanta je da nam kolega "Impaleas" odgovori dali je konačno uspio nabavit Winse ili još bitku bije !!
evo covjek iznad reče, ogulili su me za 2.300 kn za retail verziju :)
evo covjek iznad reče, ogulili su me za 2.300 kn za retail verziju :)
što bi rekao jole "... ajoj ajoj ..." . nek je problem riješen.
Mene zanima da li je netko od vas kupio Windows 7 online bez obzira gdje, jel ebay, amazon ili nešto treće... koliko vas je to koštalo ?
baš sinoć sam skinuo LINUX ULTIMATE EDITION 2.4 x64.... platio ništa ..kad windowsi budu na nivou tehničke dorađenosti linux-a..potrajat će jaaaaaaaaaako dugo..a možda niti tada....mislim,skidam kapu linuxašima...rad im je doniran,a mnogi i volonterski rade...ljudi sa srcem rade i unose istinsku ljubav u to...skinuo sam 5-6 derivacija..i onako jednom baš razmišljam..hebate...bilo bi lijepo nešto donirati tim ljudima....čisto sam osjetio nelagodu jer koristim nešto a nisam niti kune dao..a nitko nije niti tražio,a proizvodom sam više nego zadovoljan....ajd da me više to ne žulja prebacim im 150 eura na račun...tiho i nenametljivo...vraga..kad su mi mailovi počeli stizati,zahvale,hvalospjevi...oipet mi je bilo nelagodno...mislim...jebo tisuću kuna....nisam dao neko bogatstvo...a ljudi zahvaljuju do beskraja....skidam im kapu...što se tiče MS-a...ne znama zašto ali mislim da im se mogu zahvaliti samo na nedovršenom poslu....smeta mi i to što se doslovno silom nameću kupcima...barem u onom smislu:posao će vam propasti,ako ne kupite najnoviju verziju windowsa...dovoljno...da mi se smuči....
Sve je to fino i krasno, ali da li software koji impaelas koristi radi na linuxu?
..ehhhhh...to je često pitanje windows juzera.....da skratim i ogolim do kraja.....što god i koji god program da se pita jeli ima za linux,ne da ima(možda ne baš taj),nego ima 3-5 alternativa,koje obavljaju ISTU zadaću....i što je najljepše..svi su besplatni(open source).....
Ok, i recimo da on doista predje na linux i svi programi su pod linuxom besplatni, bolji, brzi, komp samo sto ne se*e zlatna jaja dok ih koristis....
Sad on posluje sa 100njak drugih firmi koje mahom koriste M$ OS i M$ Office, natipka fino nesto u linux programu za obradu teksta koji je opet divan, krasan, opcen source..., posalje i....
dobije odogovor "Molim Vas napisite ponovo i posaljite u necemu sto mozemo otvarat!"
Obuce kaput, ode do ducana, kupi M$ OS i M$ Office, formatira disk, nasnimi netom kupljeni software, proklinje zivot sto je osto bez svega sto je radio pod Linuxom i nikad vise mu ne padne tak nesto na pamet
Linux je odlican za ljude koji kao produkt svog rada daju nesto sto se moze ili gledat u obliku prezentacije ili se radi u programima koji rade pod win i pod linuxom, cim se pocnes petljat sa Officeom, a skoro sve firme ga koriste, nemos bit pod linuxom
takodjer jos uvijek ne radi puno programa po Linuxom (iako ima zamjenskih produkti nisu kompatibilni sa oba pa ti dodje na isto)
I u kojem dućanu ja mogu kupiti retail Windows 7 Home premium (ne upgrade)?
U linksu.