Račun sa limitiranim opcijama

poruka: 40
|
čitano: 6.506
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Račun sa limitiranim opcijama
potisni vektor kaže...

Ovaj post mi sve objašnjava.{#}  Još dva pitanja:

1. Da li je dobro win7 i linux instalirati na različite particije da se ne "sudaraju"?

2. Da li je moguće špijunurati računalo nekakvim spywareom bez da UAC control ili firewall to detektiraju? Točnije, da li spyware može ući u naše računalo i špijunirati bez da se instalira?

1. Ne možeš ih instalirati na istu particiju. Linux za rad treba minimalno dvije particije, root i swap. No on će to sam kreirati tijekom instalacije iz slobodnog prostora na disku.

2. Vektori napada na računalo su raznoliki. Ne znam što točno smatraš špijuniranjem, jer tih spyware programa ima raznih vrsta. No da, ako su računalo i softver nepatchirani, moguć je napad preko buffer overflowa, te startanja zločestog programa. Detalji su stvarno opširni, i neću ih ovdje iznositi.

Da odmah odgovorim na treće pitanje, da, pobornik sam legalnog softvera iz jednog jednostavnog razloga: sigurnost sustava. Bez brige se prepustiš blagodatima windows update sustava, bez razmišljanja "smiješ" li ili ne pustiti neki patch. Ljudi izmišljaju svakakve razloge za nepatchiranje sustava kad nemaju legalne windowse, i površnom promatraču se svi oni mogu činiti vjerodostojnim. No jedno je sigurno - 99% njih kad-tad nadrapa i pobere nekakvu gadariju zbog toga jer im sustav nije zakrpan. Što dulje puštaju, to je veća vjerojatnost da će nešto pobrati, jer niti AV programi nisu svemoćni.

Obzirom na cijene koju ljudi plaćaju za grafičke kartice, investicija u Windows sustav mi se čini vrlo jeftina :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
14 godina
neaktivan

Što ako su računalo (iako ne znam kako sam hardware može biti patchiran ili nepratchiran!?) i software patchirani; da li je onda moguće špijunirati neopaženo, bez instalacije na targeted computer, bez da UAC ili firewall to detektiraju?

Pretpostavljam da se patch odnosi isključivo na windowse, ali što je s LINUX-om? Koliko je LINUX ranjiv na spyware i slične napade? Što je po ovom pitanju bolje: win7 ili linux?

Znaš li za neku dobru stranicu gdje je sve to objašnjeno jednostavnim rječnikom?

Što se tiče legalnih Windowsa, misliš li da postoji neka prednost ili nedostatak windowsa već instaliranih na novi komp u odnosu na windowse kupljene na instalacijskom CD-u?

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.11.2010 21:37 (potisni vektor).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Špijuniranje je uvijek moguće ,ali za to treba instalirati ''nešto'' na PC kojeg se misli špijunirati!!

A ako ti instaliraš softver na svoj PC ,valjda ćeš se prvo informirat o njemu.

I budi bez brige ,ako ne radiš u vladi ili tajnim službama ,mala je vjerojatnost da će te netko špijunirat!! {#}

Windows ''u kutiji'' se inače zove Retail ,a Windows koji dolazi instaliran na PC-u je OEM - razlike - KLIK

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Špijuniranje je uvijek moguće ,ali za to treba instalirati ''nešto'' na PC kojeg se misli špijunirati!!

A ako ti instaliraš softver na svoj PC ,valjda ćeš se prvo informirat o njemu.

I budi bez brige ,ako ne radiš u vladi ili tajnim službama ,mala je vjerojatnost da će te netko špijunirat!! {#}

Windows ''u kutiji'' se inače zove Retail ,a Windows koji dolazi instaliran na PC-u je OEM - razlike - KLIK

Upravo me zanima mogućnost da me netko špijunira bez instalacije. Da li je to moguće, makar bila i mala vjerovatnost?

Što se tiče retail i OEM-a, zanimaju me razlike prije svega u sigurnosti. Pretpostavljam da nema razlike, ali nije zgoreg pitati.{#}

16 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

1. Ne možeš ih instalirati na istu particiju. Linux za rad treba minimalno dvije particije, root i swap. No on će to sam kreirati tijekom instalacije iz slobodnog prostora na disku.

Wubi (wubi wikipedija)

potisni vektor kaže...

Upravo me zanima mogućnost da me netko špijunira bez instalacije. Da li je to moguće, makar bila i mala vjerovatnost?

Što se tiče retail i OEM-a, zanimaju me razlike prije svega u sigurnosti. Pretpostavljam da nema razlike, ali nije zgoreg pitati.{#}

- sve je moguće

- nema razlike

zašto si opsjednut špijuniranjem?

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.11.2010 22:17 (brixy).
14 godina
neaktivan

Nisam opsjednut, jednostavno me zanima ta problematika. Osim toga za posao koristim povjerljive podatke i strah me je da netko ne zloupotrijebi moje neznanje o softwareima.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
potisni vektor kaže...

Nisam opsjednut, jednostavno me zanima ta problematika. Osim toga za posao koristim povjerljive podatke i strah me je da netko ne zloupotrijebi moje neznanje o softwareima.

Postoje mnogi načini zaštite od špijuniranja, a ne samo limitirani account,

sve zavisi kako, gdje i šta radiš, a dok se to nezna nitko ti nemože točno reći šta tebi treba.

14 godina
neaktivan
brixy kaže...
potisni vektor kaže...

Postoje mnogi načini zaštite od špijuniranja, a ne samo limitirani account,

sve zavisi kako, gdje i šta radiš, a dok se to nezna nitko ti nemože točno reći šta tebi treba.

Nije tako komplicirano. Jednostavno kad sam kod kuće na svom kompu radim s povjerljivim podacima, a u isto vrijeme sam na internetu i chatam, šaljem mailove itd. Dakle, zanima me kolika je mogućnost povrede moje privatnosti?

16 godina
neaktivan
potisni vektor kaže....

Nije tako komplicirano. Jednostavno kad sam kod kuće na svom kompu radim s povjerljivim podacima, a u isto vrijeme sam na internetu i chatam, šaljem mailove itd. Dakle, zanima me kolika je mogućnost povrede moje privatnosti?

U tom slučaju to isto pitaj ovu ekipu ovdje i prošvrljaj malo po tom topicu{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.11.2010 23:03 (brixy).
14 godina
neaktivan
brixy kaže...
potisni vektor kaže....

U tom slučaju to isto pitaj ovu ekipu ovdje i prošvrljaj malo po tom topicu{#}

Prošvrljat ću pa ću vas gnjavit i na tom topicu.{#} Da li imaš još neki link gdje je su objašnjenja pisana rječnikom za laike?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice